Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel nierowno pracuje, kopci na biało i miga kontrolka świec

Featured Replies

Napisano

Mam problem z Focusem 1.8 tdci 2003.

Wczoraj samochód w trakcie jazdy stracił moc a do tego kontrolka świec żarowych zaczęła migać.

Teraz przed odpaleniem też miga, mocno kopci na biało a silnik pracuje bardzo nierówno.

Co sprawdziłem:

- węże turbo ok - nie widze nadmiaru oleju

- płyn chłodniczy czysty

- olej wygląda na czysty - brak śladu płynu

Trochę to wróżenie z fusów ale co mogło się stać

Przeskoczył rozrząd? Pompa wtryskowa padła? :nie_wiem:

Napisano

Po pierwsze odczytać błąd z ECU

A jak bym miał zgadywać co padło to pewnie wtryskiwacze lub wtryskiwacze plus pompa CR, w któryś fordach padała, znaczy łuszczyła się ale czy akurat w fokusach 1.8tdci :hmm:

Napisano

Po pierwsze odczytać błąd z ECU

A jak bym miał zgadywać co padło to pewnie wtryskiwacze lub wtryskiwacze plus pompa CR, w któryś fordach padała, znaczy łuszczyła się ale czy akurat w fokusach 1.8tdci :hmm:

To chyba w 2.0 TDCi 130 KM z mondeo 3. Nie pamiętam, żeby w fokach 1 były takie przypadki.

Napisano
  • Autor

A jak bym miał zgadywać co padło to pewnie wtryskiwacze lub wtryskiwacze plus pompa CR

Wtryskiwacze były regenerowane 2 lata temu - przejechane jest na nich ze 20-30kkm. :nie_wiem: 

Napisano

A płynu chłodniczego nie ubywa?

Napisano
  • Autor

A płynu chłodniczego nie ubywa?

Nie widać żeby stan płynu chłodniczego / oleju się zmienił. :idea: 

Napisano

To chyba w 2.0 TDCi 130 KM z mondeo 3. Nie pamiętam, żeby w fokach 1 były takie przypadki.

były były , kolega z pracy ma fokę 1,8 tdci i robił pół roku temu właśnie pompę CR i wtryskiwacze , plus mycie ukł paliwowego , 3 tysie   poszły , diagnoza - opiłki z pompy zajechaly wtryski

Napisano

Jakby to byl opel 2.0/2.2 DTI, to bym powiedział, że czujnik położenia wału, ale przy Fordzie nie mam pojęcia.

Napisano

Stawiałbym na układ wtryskowy, podobny problem miał znajomy w e46 320d. Spadek mocy+dymienie jakby UPG poszła. W jego przypadku padła pompa VP44.

Napisano

były były , kolega z pracy ma fokę 1,8 tdci i robił pół roku temu właśnie pompę CR i wtryskiwacze , plus mycie ukł paliwowego , 3 tysie   poszły , diagnoza - opiłki z pompy zajechaly wtryski

Płukanie w tym przypadku mało daje. Opiłki w tej pompie mają kształt łusek i głęboko wchodzą w przewody... ford w ramach serwisu wymieniał cały układ na nowy.

Napisano

Mam problem z Focusem 1.8 tdci 2003.

Wczoraj samochód w trakcie jazdy stracił moc a do tego kontrolka świec żarowych zaczęła migać.

Teraz przed odpaleniem też miga, mocno kopci na biało a silnik pracuje bardzo nierówno.

Co sprawdziłem:

- węże turbo ok - nie widze nadmiaru oleju

- płyn chłodniczy czysty

- olej wygląda na czysty - brak śladu płynu

Trochę to wróżenie z fusów ale co mogło się stać

Przeskoczył rozrząd? Pompa wtryskowa padła? :nie_wiem:

Jak dla mnie pompa powiedziała pa pa....

Napisano
  • Autor

Auto w warsztacie.

Diagnoza - wtryski. :nie_wiem: 

Wstępne koszty: regeneracja 250zł/szt + ok 150zł za montaż/demontaż.

Co tak tanio? :nie_wiem: 

Napisano

Same wtryski w tym silniku nie wystarczą.

Napisano

Nie mylisz 1.8 TDCI z 2.0TDCI gdzie faktycznie wymiana wtrysków pomoże tylko na chwile :)?

Kuzyn w focusie wymieniał wtryski na używane - i auto jeździ do dzisiaj. 

Co do ceny to dziwnie tanio

Napisano

Nie mylisz 1.8 TDCI z 2.0TDCI gdzie faktycznie wymiana wtrysków pomoże tylko na chwile ?

Tylko, że podobno te wtryski były niedawno regenerowane.

Wniosek-regeneracja do kitu albo "coś" wtryski psuje :skromny:  

Napisano
  • Autor
Tylko, że podobno te wtryski były niedawno regenerowane.

No wydaje mi się że więcej niż 30kkm nie jest na nich przejechane. :nie_wiem:

Wniosek-regeneracja do kitu albo "coś" wtryski psuje   

Co masz na myśli? ;] Teraz auto stoi w innym serwisie niż wcześniej.

edit: silnik to tdci i z tego co pamiętam to ma 100KM. :ok: 

Napisano
  • Autor

Już wiadomo, rozsypała się pompa wtryskowa i puściła opiłki do całego układu. Do zrobienia pompa+wtryski+czyszczenie. Naprawa ok 4000 więc raczej nie warto tego robić. :( 

Napisano

Już wiadomo, rozsypała się pompa wtryskowa i puściła opiłki do całego układu. Do zrobienia pompa+wtryski+czyszczenie. Naprawa ok 4000 więc raczej nie warto tego robić. :(

dokładnie to samo miał wspomniany mój kolega , pompa uszkodziła  wtryski , standardowy wariant  w tdci , już lepszy jest stary fordowski 1,8 tddi , który nawet nie ma dwumasu 

Napisano

Dokładnie tak jak pisałem.

Koszt naprawy, niestety ale 4000 zł to nie będzie nawet wszystko...

Ew. zrobienie auta do sprzedaży, lub sprzedaż auta do naprawy... ale tu zależy wszystko od stanu reszty auta i wyposażenia.

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak jak pisałem.

Koszt naprawy, niestety ale 4000 zł to nie będzie nawet wszystko...

Ew. zrobienie auta do sprzedaży, lub sprzedaż auta do naprawy... ale tu zależy wszystko od stanu reszty auta i wyposażenia.

No właśnie zastanawiam się co tu zrobić. Najlepiej chyba sprzedać dziada tak jak stoi :hmm: i kupić benzyniaka  :chipsy: bo włożenie 4k w auto które jest warte z 6? to trochę imo bez sensu. :( 

Napisano

No właśnie zastanawiam się co tu zrobić. Najlepiej chyba sprzedać dziada tak jak stoi :hmm: i kupić benzyniaka  :chipsy: bo włożenie 4k w auto które jest warte z 6? to trochę imo bez sensu. :(

Jak sprzedaż jak stoi dostaniesz mniej kasy, jednak masz święty spokój.

Jak naprawisz to więcej kasy ale pewnie będzie rzeźba...