Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa ogrodowa i deszczówka

Featured Replies

Napisano

Cześć,

chcę się zorientować, jaką do celów ogrodniczych (podlewanie) najlepiej kupić pompę do deszczówki gromadzonej w zbiorniku pierwotnie będącym szambem - domyślam się, że do wody brudnej i z obudową metalową, ale może podrzucicie jakieś sensowne modele (bez szaleństw).

Drugie pytanie o owym zbiorniku. Pierwotnie to było szambo, używane dość krótko naście lat temu. Z tego, co widzę, to woda w środku (jest tego z pół metra, pewnie głównie z deszczówki) przejrzysta, nie śmierdzi (oczywiście nie przyszło mi do głowy wsadzać jej tam do środka), szlam nie jest wyczuwalny sondą (czyt. kijem), ale wrzuciłbym tam jakieś bakterie na wszelki wypadek. Pytanie, czy to wystarczy i już po jakimś czasie będę mógł produkt wylać na roślinki, czy może wylać do kanalizy i puszczać deszczówkę, albo jeszcze raz przepłukać?

Napisano

IMO dla roślinek będzie bez znaczenia, czy w szambie są pozostałości fekaliów ... a nawet chyba lepiej :)

Zresztą, co by nie było, to szybko się wypłucze :ok:

fekalów to i może nie, zwłaszcza jakby zapodał bakterie

ale już detergenty pod truskawki to tak średnio ;)

Napisano

Ja bym szambiarką wywiózł co jest, jak nie masz pewności. Potem potraktował wnętrze chloraminą. Wylejesz teraz na trawę, oprzesz się, i nie będziesz wiedział, czym się strułeś.

A co do meritum, to zależy, jak chcesz nawadniać. Na pewno nie potrzebujesz pompy do wody brudnej, bo taką nie będziesz podlewał. A czy ruski nurek, za 75zł, czy coś z hydroforem, czy jeszcze coś innego - to zależy od ciśnienie roboczego potrzebnego do nawadniania i czasu pracy.

I jeszcze jedna kwestia - woda będzie zimna. Wielu robi zbiorniki (np. taki na palecie o pojemności 1m3) żeby woda się zagrzała przed podlaniem.

Napisano

Ja wiem, że w zastosowaniach "domkowych" pompy dobiera się, powiedzmy, "na oko".

Ale szambo może być głębokości 2m jak i 4 m, a to uzależni Ci wydajność.

Powiedz lepiej jakie to głębokie jest i jakiej to ma być wydajności...

Co do samego szamba, zamów szambiarkę, chociaż ja bym myślał o jakimś wozie asenizacyjnym....

Napisano
  • Autor

Glebokosc bodajze 1.4m, pojemnosc calkowita albo 10, albo 14m3, nie pamietam, wody jest moze 30-40cm na dnie. Nie wiem, na jakiej wysokosci wypadnie wlot z rynien, ale licze na jakis metr glebokosci uzytkowej. Szambo jest dwukomorowe z przelewem. Raczej nie bede robil stalego nawadniania - myslalem, zeby przez odpowietrzenie wprowadzic zasilanie do pompy i weza, umocowac to gdzies na murku (akurat prawie wewnatrz wiaty garazowej wypadnie, wiec prund bedzie) i w razie potrzeby podpinac weza maks 3/4" by podlac okazjonalnie trawe, albo wylac nadmiar, jak sie przelewac bedzie (dach ok. 190m2).

Co to ta chloramina?

Napisano

Chloramina, to chlor w proszku. Dezynfekuje i utłukiwuje bakterie. Jak jesteś pewien, że masz (prawie) czystą wodę, to możesz wrzucić do tego, co masz.

Jak okazjonalnie, to pompę brałbym najtańszą - czyli pewnie wygra "ruska" membranówka do studni głębinowych. W markecie ze stówkę, z dychę czy dwie taniej nawet z przesyłką z portalu aukcyjnego.

Napisano
  • Autor

Chloramina, to chlor w proszku. Dezynfekuje i utłukiwuje bakterie. Jak jesteś pewien, że masz (prawie) czystą wodę, to możesz wrzucić do tego, co masz.

Jak okazjonalnie, to pompę brałbym najtańszą - czyli pewnie wygra "ruska" membranówka do studni głębinowych. W markecie ze stówkę, z dychę czy dwie taniej nawet z przesyłką z portalu aukcyjnego.

Ryzykować, że piasku, pyłu, czy czegoś tam nie ma?
Napisano

Ryzykować, że piasku, pyłu, czy czegoś tam nie ma?

Ruskie membranowe to mi bez problemu drobny piasek pompowały ;] Z pompami do podlewania to mozesz mieć problem z wydajnoscią/ciśnieniem. Szybciutko zrezygnowalem z tych membranowych tudzież takich z mikrohydroforem, to sa zabawki do mikroogródka. Leję z hydrofora 5 bar. A z tym szambem to jeszcze sprawdź, czy w komorze do której się przelewa nie ma dziur do gleby, kiedyś to było powszechne.

Napisano
  • Autor

Ciezko stwierdzic - na scianach nic nie widac. Przy okazji prostuje informacje: wymiary zewnetrzne, to 3.4x4.3, glebokosc do górnej krawedzi plyty ok. 2m. Pierwsza komora, to ok. 1/3 pojemnosci, plynu ok. 40cm, osadu na dnie nie wyczulem. W drugiej komorze ok. 20cm, z tego ok. 10cm wyraznie wyczuwalne geste, ale pret zbrojony w tym brodzi, wiec nie zastygniete na kamien. Smrodu ani w pierwszej, ani w drugiej nie czuc.

Jakies konstruktywne rady, co z tym zrobic?

Napisano
  • Autor

Co powiecie o pompach zasysających? Wrzucić węża przez odpowietrzenie i podłączać pompę, jak trzeba? Trzeba ją zalać przed uruchomieniem, czy jak?

Napisano

Co powiecie o pompach zasysających? Wrzucić węża przez odpowietrzenie i podłączać pompę, jak trzeba? Trzeba ją zalać przed uruchomieniem, czy jak?

U nas pompy samozasysają do 8 metrów [firma WIlo - WJ lub HWJ lub MC - HMC].

Poniżej na stronie 14tej mam wzmiankę o odpowietrzaniu:

http://www.wilo.pl/fileadmin/pl/Downloads/Download_shop/Instrukcja_HWJ_HMC_HMP.pdf

Napisano
  • Autor

U nas pompy samozasysają do 8 metrów [firma WIlo - WJ lub HWJ lub MC - HMC].

Poniżej na stronie 14tej mam wzmiankę o odpowietrzaniu:

http://www.wilo.pl/fileadmin/pl/Downloads/Download_shop/Instrukcja_HWJ_HMC_HMP.pdf

czytnalem w miedzyczasie jedna dyskusje i chyba bez hydroforu sie nie obejdzie? Na zime musialbym demontowac i odpowietrzac raz na wiosne?

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/22-pozostale-tematy-ogrodowe/118781-wykorzystanie-deszczowki

Napisano

czytnalem w miedzyczasie jedna dyskusje i chyba bez hydroforu sie nie obejdzie? Na zime musialbym demontowac i odpowietrzac raz na wiosne?

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/22-pozostale-tematy-ogrodowe/118781-wykorzystanie-deszczowki

To zdecyduj się. Bo jak wydasz tysiąca na instalację do okazjonalnego podlewania, to kiedy Ci się zwróci? Wodę masz pewnie poniżej 4zł/m3 z wodociągu. Zdąży Ci się zwrócić hydrofor zanim się rozsypie?

Jakbyś miał regularnie i solidnie podlewać, to z kolei deszczówki zabraknie.

Więc albo jedź po taniości (czyli tania pompa), albo wierć studnię i rób porządne nawadnianie.

Napisano
  • Autor

A musisz montować na zewnątrz?

nie bardzo widze, jak zamontowac w szambie, a w piwnicy odpada - nie przewierce sie przez te granity.
Napisano
  • Autor

To zdecyduj się. Bo jak wydasz tysiąca na instalację do okazjonalnego podlewania, to kiedy Ci się zwróci? Wodę masz pewnie poniżej 4zł/m3 z wodociągu. Zdąży Ci się zwrócić hydrofor zanim się rozsypie?

Jakbyś miał regularnie i solidnie podlewać, to z kolei deszczówki zabraknie.

Więc albo jedź po taniości (czyli tania pompa), albo wierć studnię i rób porządne nawadnianie.

ale czemu tysiac? Hydrofor do 400zl powinien kosztowac. Woda z kanaliza (nie mam jak zrobic osobnego licznika na ogrod, a celsc z legalizacja ponad 200zl wyjdzie) u mnie cos kolo 11.5zl teraz kosztuje za metr.
Napisano

ale czemu tysiac? Hydrofor do 400zl powinien kosztowac. Woda z kanaliza (nie mam jak zrobic osobnego licznika na ogrod, a celsc z legalizacja ponad 200zl wyjdzie) u mnie cos kolo 11.5zl teraz kosztuje za metr.

Montaż, drogi wąż ssący, zadaszenie, osprzęt. Masz gdzie wstawić hydrofor, a nie możesz licznika?
Napisano
  • Autor

Budkę na hydrofor mogę sam zrobić, a licznika nie mam gdzie wsadzić, bo mi instalator w instalacji centymetra miejsca nie zostawił. Ja się przy hydroforze nie upieram, ale muszę zagospodarować deszczówkę, bo kanalizacji burzowej nie posiadam.

Napisano

Ciezko stwierdzic - na scianach nic nie widac. Przy okazji prostuje informacje: wymiary zewnetrzne, to 3.4x4.3, glebokosc do górnej krawedzi plyty ok. 2m. Pierwsza komora, to ok. 1/3 pojemnosci, plynu ok. 40cm, osadu na dnie nie wyczulem. W drugiej komorze ok. 20cm, z tego ok. 10cm wyraznie wyczuwalne geste, ale pret zbrojony w tym brodzi, wiec nie zastygniete na kamien. Smrodu ani w pierwszej, ani w drugiej nie czuc.

Jakies konstruktywne rady, co z tym zrobic?

Jakbym się miał z tym bawić, to najpierw bym dokladnie "odkurzył" szambiarką lub pompą szlamową (u mnie można do trgo nająć OSP) żeby zobaczyć z czym mam do czynienia.

Napisano
  • Autor

Jakbym się miał z tym bawić, to najpierw bym dokladnie "odkurzył" szambiarką lub pompą szlamową (u mnie można do trgo nająć OSP) żeby zobaczyć z czym mam do czynienia.

Firmy asenizacyjne u nas biora za taka opcje czyszczenia ciśnieniowego tauzena.
Napisano

Ja bym to podłączył pod deszcz i poczekał, aż się trochę napełni. To co jest w środku, rozcieńczy się i będzie można lać na trawę.

Dla świętego spokoju możesz zamieszać wodą pod ciśnieniem ten osad i wrzucić bakterie do uzdatniania (dostępne w markecie budowlanym).

Napisano
  • Autor

Wleję po metrze do każdej komory, wsypię/wleję bakterie i poobserwuję, czy w którejś komorze poziom nie spada.

A jaką pompę polecacie? Dobrze by było, jakby nie była mocno prądożerna - czasem podlewa się ogród i godzinę.

Napisano

Firmy asenizacyjne u nas biora za taka opcje czyszczenia ciśnieniowego tauzena.

Ileeeee??? A nie możesz normalnie zamówić szambiarki do oproznienia prawie pustego szamba, przygotować sobie myjke ciśnieniową i przeplukac to kilka razy podczas gdy szambiara zasysa? Ja tak zawsze robie z oczyszczalnią, jak odessają wszystko to płukam jeszcze ze dwa razy i zbiornik jak nowy. Nie pamietam ile dokladnie płacę, ale coś miedzy 130 a 160 zl

Napisano
  • Autor

Ile czasu pompuje szambiara i do jakiego poziomu nad dnem? Bo moja myjka nie da rady w sensownym czasie wlać tam metra, czy dwóch wody. Z godzinę zejdzie.

Napisano
  • Autor

Ano wlasnie. Chyba jednak skupie sie na bakteriach i tym chloraminie, a jak juz bedzie plynne, to pozycze od kogos pompe do brudnej wody i wypompuje mozliwie do zera.

Pytanie - jak sie szamba "wietrzy"? Spotkalem sie z tym terminem kilkukrotnie, ale bez wyjasnienia.

Napisano

Ile czasu pompuje szambiara i do jakiego poziomu nad dnem? Bo moja myjka nie da rady w sensownym czasie wlać tam metra, czy dwóch wody. Z godzinę zejdzie.

U mnie to jest blyskawiczna akcja. Zbiornik mam 1000 litrów, zasysa to nie wiem, może z minute, może krócej. Jak przejedzie pare razy rurą po dnie, to w zbiorniku jest w zasadzie sucho. Wg mnie nie musisz wcale wlewac tam metra wody. Miałem przez czas budowy szambo z 4 kręgów fi 100. Uzywane bylo jakies 3 lata, troche szlamu bylo na dole, Potem przyjechala szambiarka, odessali całość, przejechałem parę razy myjka po dnie i po scianach, do golego betonu, zassali reszte i zbiornik czyściutki.

Aha, zapomnialem dodać, że stosowałem bakterie Microbec przez ten czas, to mogło mieć wpływ na konsystencje szlamu.

Napisano
  • Autor

Miałem na myśli metr sześcienny - dodałem wczoraj 10cm, czyli mniej więcej 1.2m3, sypnąłem bakterii i za tydzień sprawdzę, co słychać. Obecnie szukam grubej 6mm blachy na złomie, żeby wyspawać sobie klapy (teraz są dechy).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Miałem na myśli metr sześcienny - dodałem wczoraj 10cm, czyli mniej więcej 1.2m3, sypnąłem bakterii i za tydzień sprawdzę, co słychać. Obecnie szukam grubej 6mm blachy na złomie, żeby wyspawać sobie klapy (teraz są dechy).

w mniejszym zbiorniku poziom wody spadł o 2cm, a w większym niestety do poprzedniego poziomu. Myślicie, że jakieś 5.5-6m³ wystarczy mi do podlewania w taką pogodę, jak dziś co kilka dni jakieś 400-500m²?
Napisano

Wystarczy na jednorazowe podlanie.

Podłącz tam rynny i czekaj. Jak poziom będzie rósł regularnie, to kup najtańszą pompę i podlej raz w największą suszę.

Ale pewnie nie będzie problemu, bo wsiąknie...

Napisano
  • Autor

No wiadro na m²

• 11 miesięcy później...
Napisano
Dnia 30.05.2016 o 09:46, Olleo napisał:

A jaką pompę polecacie? Dobrze by było, jakby nie była mocno prądożerna - czasem podlewa się ogród i godzinę.

Na jakie rozwiązanie ostatecznie się zdecydowałeś?

Ekipa od elewacji dziś kończy, póki co mam rynny wypuszczone na działkę, ale w projekcie i PNB mam zaznaczone, że ma być zbiornik na deszczówkę. Zanim zajmę się urządzeniem terenu wokół domu, muszę zamknąć temat deszczówki.

Napisano
36 minut temu, Majkiel napisał:

Ekipa od elewacji dziś kończy, póki co mam rynny wypuszczone na działkę, ale w projekcie i PNB mam zaznaczone, że ma być zbiornik na deszczówkę. Zanim zajmę się urządzeniem terenu wokół domu, muszę zamknąć temat deszczówki.

a co z deszczówką będziesz robił?

Podlewanie czy kibelek?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Tymczasowo kupiłem membranówkę z dolnym ujęciem, na które z kawałka rurki PCV i zaślepki zrobiłem sitko. Buczy tak, że w sąsiedniej gminie słychać, ale ciśnienie daje w porządku na jeden spryskiwacz.

Napisano
30 minut temu, KotLarry napisał:

a co z deszczówką będziesz robił?

Podlewanie czy kibelek?

Podlewanie. 

Napisano
Dnia 23.05.2016 o 19:17, KotLarry napisał:

Co do samego szamba, zamów szambiarkę, chociaż ja bym myślał o jakimś wozie asenizacyjnym....

A czemu lepiej wóz asenizacyjny?

A szambopija nie może być?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.