Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa gotówkowa czy bez?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Jadąc z rodzinką na wakacje na A1, śpiący kierowca jadący na tempomacie "wjechał mi w kufer".

Dużo szczęścia. 

Uszkodzona: lampa, klapa, zderzak i do prostowania lub wspawania pas tylni,

Auto- ASTRA G 2003 rok

pytanie: robić gotówkowo czy bez? zastanawiam się nad ASO, że niby podczas sprzedaży papier będzie.

Dzięki za podpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Taka naprawa w ASO Opla kosztowała kiedyś PZU prawie 7000 zł. Teraz pewnie więcej.

Więc nie wiem czy da radę - prędzej wyjdzie szkoda całkowita i dostaniesz trochę gotówki + "wrak"

ehh czy ten poszkodowany musi być zawsze jeszcze bardziej poszkodowany, miałem oryginalną klapę i zderzak i tak chcę mieć zrobione i tak jestem stratny bo "malowany". Jeśli szkoda całkowita to niech dają całą kasę.

Napisano

2003? Całka jak nic...

Krawiec

Napisano
  • Autor

2003? Całka jak nic...

Krawiec

Jeśli całkowita to czemu nie kasa całkowita?

Napisano

Bo wypłacają różnicę i dają wrak.

Napisano

To trzeba napisać żeby sobie zabrali wrak, albo sprzedali za tyle ile go wycenili..

Napisano

Dostanie z OC sprawcy różnicę pomiędzy wartością auta sprzed stłuczki i po stłuczce.

To beznadzieja bo majac starsze auto ,ktos ci walnie i masz grosze ... chyba ze wezmie kasę z całki i ze swojego portfela dołozy ..dobrze rozumiem?

Napisano

Proponuję zacząć od zgłoszenia szkody i wyceny naprawy przez rzeczoznawcę z TU :ok:

Napisano

albo sprzedali za tyle ile go wycenili..

Bez problemu. W znanych mi przypadkach (duużo więcej niż 1) PZU w piśmie informującym o całce wskazywało nabywcę na wrak.

Tyle, że to często nie jest rozwiązanie - masz sobie taką Astrę z 2003, która całkiem fajnie się turla - do pracy zawiezie i rodzinę na wakacje też. Po całce dostaniesz kilka tys. zł i szukaj czegoś w setkach ulepów.

Napisano
  • Autor

Bez problemu. W znanych mi przypadkach (duużo więcej niż 1) PZU w piśmie informującym o całce wskazywało nabywcę na wrak.

Tyle, że to często nie jest rozwiązanie - masz sobie taką Astrę z 2003, która całkiem fajnie się turla - do pracy zawiezie i rodzinę na wakacje też. Po całce dostaniesz kilka tys. zł i szukaj czegoś w setkach ulepów.

Dokładnie, auto dofinansowane w 100% sprawne technicznie, tylko zależy mi na dobrej naprawie oraz aucie zastępczym na czas naprawy. Niestety wiadomym jest, że nie będzie to już w 100% oryginał. 

Napisano

To beznadzieja bo majac starsze auto ,ktos ci walnie i masz grosze ... chyba ze wezmie kasę z całki i ze swojego portfela dołozy ..dobrze rozumiem?

Mniej więcej. Jak się ma starego zadbanego dupowoza ale jeszcze nie zabytka potrzeba unikać stluczek jak ognia i to nie zależnie od tego czyja wina.
Napisano

tylko zależy mi na dobrej naprawie oraz aucie zastępczym na czas naprawy.

Do 100% wartości możesz naprawiać. Tyle, że IMHO braknie.

Napisano

Dokładnie, auto dofinansowane w 100% sprawne technicznie, tylko zależy mi na dobrej naprawie oraz aucie zastępczym na czas naprawy. Niestety wiadomym jest, że nie będzie to już w 100% oryginał. 

Nie idz do ASO z 13 letnim autem, papier tez bym sobie darowal.

Znajdz dobrego magika w okolicy, oni tez z rzeczoznawcami TU sprawy umieja zalatwic bezgotówkowo (jeżeli chcesz), zastepczaki daja sami z siebie lub z ubezpieczenia, często to co oddasz do ASO skladaja.

Ogarniety gość od razu Ci wylozy, co i za ile zrobi i czy się zmieścisz w naprawie w wartości auta.

Napisano

w tym przypadku raczej gotówkowa

tylko z minimum raz się odwołać od 1 kwoty

Napisano

Nie idz do ASO z 13 letnim autem, papier tez bym sobie darowal.

Zdecydowanie. W ASO z tego będzie całka na pierwszy rzut oka. 

A papier - to jest 13 letnie auto, nikt nie będzie patrzył na jakiś papier. 

Znajdz dobrego magika w okolicy, oni tez z rzeczoznawcami TU sprawy umieja zalatwic bezgotówkowo

Tu jest szansa, że magik zrobi wycenę na 99% wartości i uda się ją przepchnąć. 

ASO wyklika jak jest w systemie i posprzątane.

Napisano

Tu jest szansa, że magik zrobi wycenę na 99% wartości i uda się ją przepchnąć. 

ASO wyklika jak jest w systemie i posprzątane.

Dokladnie to mialem na mysli.

Zrobili mi tak z 5 latkiem (czyli nie takim starym, ale kwotowo niewiele wartym).

Najpierw upewnili sie na ile ubezpieczony i ile realnie moga z tego wyjac, a potem ze chcialem bezgotowkowo, to dali mi zastepczaka, sobie wyciagneli te 99%, o co pretensji nie mialem, bo sam moze 1/3 tego bym dostal (w stodole pewnie by ogarnal za tyle temat).

Zrobili porzadnie, pare rzeczy dodatkowo w gratisie ogarneli (typu wymiana opon, amorkow, co nie mialo nic wspolnego z kolizją).

Napisano
  • Autor

Dokladnie to mialem na mysli.

Zrobili mi tak z 5 latkiem (czyli nie takim starym, ale kwotowo niewiele wartym).

Najpierw upewnili sie na ile ubezpieczony i ile realnie moga z tego wyjac, a potem ze chcialem bezgotowkowo, to dali mi zastepczaka, sobie wyciagneli te 99%, o co pretensji nie mialem, bo sam moze 1/3 tego bym dostal (w stodole pewnie by ogarnal za tyle temat).

Zrobili porzadnie, pare rzeczy dodatkowo w gratisie ogarneli (typu wymiana opon, amorkow, co nie mialo nic wspolnego z kolizją).

Do 100% wartości możesz naprawiać. Tyle, że IMHO braknie.

Warotść auta to jakieś 7-8 tys. Klapa, zderzak, lampa i ten pas może w tej kwocie się zmieści. 

Napisano

Warotść auta to jakieś 7-8 tys. Klapa, zderzak, lampa i ten pas może w tej kwocie się zmieści. 

Zmiesci, ale raczej nie w ASO :ok:

Napisano

Warotść auta to jakieś 7-8 tys. Klapa, zderzak, lampa i ten pas może w tej kwocie się zmieści.

Rzecz w tym, że ASO będzie klikać nie patrząc na limit i jak im wyjdzie 9 to już nic nie zrobisz.
Napisano
  • Autor

Rzecz w tym, że ASO będzie klikać nie patrząc na limit i jak im wyjdzie 9 to już nic nie zrobisz.

Racja, "wyklikali" i u nich się nie zmieści(ASO),chociaż chcieli bardzo tę robotę wziąć.

Czekam na rzeczoznawcę, póki co chcieli mi podstawić auto zastępcze klasy niższej niż Astra, ale odprawiłem ich z kwitkiem.