Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt fajnego auta

Featured Replies

Napisano

Z jakieś 8 lat temu za 20 tys zł można było fajne fury wybrać w wieku około 10 lat

Przykład mój znajomy co kupił grand cherokee z 5.9 i lpg. Rozglądał się też wtedy za impreza lub range roverem i rzeczywiście mógł sobie coś wybrać.

Dziś na 10 latka grand cherokee z silnikiem 5.7 (prawie top bo jest jeszcze 6.1) trzeba wydać koło 50-55 tys. I w takich cenach wszystko co fajniejsze i mocniejsze tak stoi i STI itd.

Z mojego badania rynku wyszło że z 10 latków żeby cos fajniejszego wyrwać to trzeba mieć minimum 25 tys i szukać w hothatch, czyli jakis type-r lub golf gti.

Jakieś teorie czemu tak wszystko skoczyło do góry? Jest 2.5 raza drożej. Zarobki przez 8 lat tak się nie zmieniły. Koszta serwisu wzrosły. Pokolenie zamożniejsze że więcej osób może sobie na takie fury pozwolić i ceny się trzymają?

Napisano

Przy typowej, kilkuprocentowej inflacji ceny się podwajają co 10-12 lat.

z12073327Q,Inflacja-w-Polsce.jpg

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE

Napisano
  • Autor

kurde co za czasy, to za 10 lat, na używkę fajną trzeba będzie 100 tys wywalić...

Napisano

kurde co za czasy, to za 10 lat, na używkę fajną trzeba będzie 100 tys wywalić...

A zarobki nadal beda 1900.

Napisano
  • Autor

A zarobki nadal beda 1900.

nie no, skoczy na 2300...

Napisano

nie no, skoczy na 2300...

oczywiście funtów brytyjskich

Napisano

Z jakieś 8 lat temu za 20 tys zł można było fajne fury wybrać w wieku około 10 lat

Przykład mój znajomy co kupił grand cherokee z 5.9 i lpg. Rozglądał się też wtedy za impreza lub range roverem i rzeczywiście mógł sobie coś wybrać.

Dziś na 10 latka grand cherokee z silnikiem 5.7 (prawie top bo jest jeszcze 6.1) trzeba wydać koło 50-55 tys. I w takich cenach wszystko co fajniejsze i mocniejsze tak stoi i STI itd.

Z mojego badania rynku wyszło że z 10 latków żeby cos fajniejszego wyrwać to trzeba mieć minimum 25 tys i szukać w hothatch, czyli jakis type-r lub golf gti.

Jakieś teorie czemu tak wszystko skoczyło do góry? Jest 2.5 raza drożej. Zarobki przez 8 lat tak się nie zmieniły. Koszta serwisu wzrosły. Pokolenie zamożniejsze że więcej osób może sobie na takie fury pozwolić i ceny się trzymają?

Chyba cos Ci sie pomieszalo z tymi cenami ;)

8 lat temu ojciec kupowal 10 letnia Astre G za jakies 12-13kPLN, a ja troche wiecej za Vectre B.

Obecnie 10 letnia Astra kosztuje pewnie z 16-17kPLN a Vectra z 20KPLN, wiec biorac pod uwage inflacje relatywnie mniej niz kiedys.

Napisano

Pamiętam bardzo dokładnie: prawie 10 lat temu to za 15 kawałków kupiłem fajnego, 7-letniego Fiata Bravo z sekwencją. Za 12 mogłem kupić kilka lat starszą Vectrę, ale od Mirka. Niedługo potem zarejestrowałem się na kąciku BBM...

Coś Ci pamięć chyba figle płata...

Edytowane przez grogi

Napisano

Może zwyczajnie ludzie chcą się wyróżniać i nietuzinkowe auta zacząły kosztować swoje?

Napisano

8 lat temu ojciec kupowal 10 letnia Astre G za jakies 12-13kPLN, a ja troche wiecej za Vectre B.

ale autor wątku pisze o fajnych furach, a nie takich, których jest na pęczki

Napisano

Trzeba rozróżnić "fajną minę" od "fajnego auta".  

5.9 w GCI to smok z przeciętnymi osiągami i miał chyba jakiś problem z czymś-tam.

P38 to awaryjna elektryka, zawieszenie, drogie części i naprawy.

Nie pamiętam w jakich cenach były wówczas GT'ki, ale rozstrzał był pewnie taki jak obecnie.

Na chwile obecną, wszystkie powyższe kupisz za 1 krajową, lub za 10× tyle.

Dwa lata temu kupiłem 10 letniego Jeep'a 4.7 w stanie petarda za 18.500zl. Po roku sprzedałem za 22.500 (właścicielowi zakładu mechaniczno-blacharskiego więc wiedział co kupuje) i była to górna półka rynkowa (na Allegro był wówczas tylko jeden droższy WG, wystawiony za 40k przez jakiegoś bajkopisarza).

Nadal możesz kupić 10 letnie Prestiże, Premiumy, amerykańskie, szwedzkie i angielskie samochody z Turbo, V6 i V8 o pojemnościach od 1.3 (RX-8) do "dużo" i zmieścić się w 25k zł (a czasem nawet połowie tej kwoty).

To co Ty piszesz to wyraz zdziwienia, że - za dobre, nieawaryjne, bezwypadkowe, bez wad fabrycznych, jawnych, ukrytych i potencjalnych auto - trzeba zapłacić odrobinę więcej ;]

Mało tego - wydaje mi się, że 10 lat temu, trudniej było kupić np. BMW e38 niż obecnie e65 ;)

Napisano

ale autor wątku pisze o fajnych furach, a nie takich, których jest na pęczki

Skoro najzwyklejesze kosztowaly tyle co twierdzi autor, to fajne auta byly jednak sporo drozsze...

Klania sie czytanie ze zrozumieniem :ok:

Napisano
  • Autor

Trzeba rozróżnić "fajną minę" od "fajnego auta".

5.9 w GCI to smok z przeciętnymi osiągami i miał chyba jakiś problem z czymś-tam.

P38 to awaryjna elektryka, zawieszenie, drogie części i naprawy.

Nie pamiętam w jakich cenach były wówczas GT'ki, ale rozstrzał był pewnie taki jak obecnie.

Na chwile obecną, wszystkie powyższe kupisz za 1 krajową, lub za 10× tyle.

Dwa lata temu kupiłem 10 letniego Jeep'a 4.7 w stanie petarda za 18.500zl. Po roku sprzedałem za 22.500 (właścicielowi zakładu mechaniczno-blacharskiego więc wiedział co kupuje) i była to górna półka rynkowa (na Allegro był wówczas tylko jeden droższy WG, wystawiony za 40k przez jakiegoś bajkopisarza).

Nadal możesz kupić 10 letnie Prestiże, Premiumy, amerykańskie, szwedzkie i angielskie samochody z Turbo, V6 i V8 o pojemnościach od 1.3 (RX-8) do "dużo" i zmieścić się w 25k zł (a czasem nawet połowie tej kwoty).

To co Ty piszesz to wyraz zdziwienia, że - za dobre, nieawaryjne, bezwypadkowe, bez wad fabrycznych, jawnych, ukrytych i potencjalnych auto - trzeba zapłacić odrobinę więcej ;]

Mało tego - wydaje mi się, że 10 lat temu, trudniej było kupić np. BMW e38 niż obecnie e65 ;)

Ten 5.9 nie ma kijowych osiągów. Około 7s do 100. Zostawia że świateł Celica 190KM itp. Sam widzisz jak twój jeep zdrozal. One tak chodzą po 20 i za bardzo nie chcą zejść. 16 letnie też są po tyle.

Generalnie szukałem czegoś z jajem za 20 klocków i nie starego ale nie znalazłem. Za mały budżet.

Napisano

Ten 5.9 nie ma kijowych osiągów. Około 7s do 100. Zostawia że świateł Celica 190KM itp. Sam widzisz jak twój jeep zdrozal. One tak chodzą po 20 i za bardzo nie chcą zejść. 16 letnie też są po tyle.

Generalnie szukałem czegoś z jajem za 20 klocków i nie starego ale nie znalazłem. Za mały budżet.

W takich autach cena bardziej zalezy od stanu technicznego niz rocznika ;)

Napisano

Przy typowej, kilkuprocentowej inflacji ceny się podwajają co 10-12 lat.

z12073327Q,Inflacja-w-Polsce.jpg

Na wykresie z 10 lat masz poniżej 30%. Żeby się podwoiło przez 10 lat, musiałoby być co roku po ok. 10%.

Chyba :hmm:

Napisano

Na wykresie z 10 lat masz poniżej 30%. Żeby się podwoiło przez 10 lat, musiałoby być co roku po ok. 10%.

Chyba :hmm:

nie do konca bo masz procent skladany, ale i tak do podwojenia daleko

Napisano

nie do konca bo masz procent skladany, ale i tak do podwojenia daleko

:oki:

Napisano

Może zwyczajnie ludzie chcą się wyróżniać i nietuzinkowe auta zacząły kosztować swoje?

coś w tym chyba jest  :oki:

zdanie znajomego, właściciela komisu

"ruch w samochodach" jest w bardzo tanich (poniżej 15 tys)

lub w jakichś bardzo nie typowych, nazwijmy to "ciekawych" samochodach

Napisano
  • Autor

coś w tym chyba jest  :oki:

zdanie znajomego, właściciela komisu

"ruch w samochodach" jest w bardzo tanich (poniżej 15 tys)

lub w jakichś bardzo nie typowych, nazwijmy to "ciekawych" samochodach

przeglądam te fury i przeglądam

za 25 klocków można coś szukać w 15 latkach... jakieś np. S4 lub S6 się znajdzie

dołoży się 5-10 tys i jako tako będzie jeździć

kurde, chyba mnie nie stać na takie zabawki  :beksa: tzn. stać tylko coś podejrzewam, że w tych 15 latkach więcej mnie będzie wkurzać niedoskonałości jakie auta zdążyły już nabyć. 

Nie ma co. Muszę żonę do motocykla przekonać. Taniej i fajniej ;). Motocykl + dacia i będę zadowolony ;]

Napisano

przeglądam te fury i przeglądam

za 25 klocków można coś szukać w 15 latkach... jakieś np. S4 lub S6 się znajdzie

dołoży się 5-10 tys i jako tako będzie jeździć

kurde, chyba mnie nie stać na takie zabawki  :beksa: tzn. stać tylko coś podejrzewam, że w tych 15 latkach więcej mnie będzie wkurzać niedoskonałości jakie auta zdążyły już nabyć. 

Nie ma co. Muszę żonę do motocykla przekonać. Taniej i fajniej ;). Motocykl + dacia i będę zadowolony ;]

A ja, właśnie w druga stronę musialem

Kompletnie brak czasu. Na jazdę na moto samemu szkoda wolnego czasu

A "doczegosfajnego" na 4 kolkach można i dzieci zabrać

Napisano
  • Autor

A ja, właśnie w druga stronę musialem

Kompletnie brak czasu. Na jazdę na moto samemu szkoda wolnego czasu

A "doczegosfajnego" na 4 kolkach można i dzieci zabrać

Do roboty na moto można. Łatwiej z parkowaniem;)