Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi wejściowe zewnętrzne.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Będę przed sezonem zimowym wymieniał drzwi wejściowe zewnętrzne. Zrobiłem pewien rekonesans po sklepach, ale co sklep to co innego mówi. Drzwi będą zamontowane pod zadaszeniem od strony wschodniej. Nie ma tam słońca, czasami może zacinać deszcz. Nie wiem na co się zdecydować bo są następujące opcje:

1. Drzwi drewniane z drewniana futryną.
  2. Drzwi metalowe z drewniana futryną
  3. Drzwi metalowe z futryną stalową. 

Jedni mówią, że futryna musi być drewniana żeby nie przemarzała, inni że jak drzwi metalowe to i futryna metalowa. Zaproponowano mi drzwi producentów takich jak: Stolpaw, Dziadek, Mikea, Disting, Stalprodukt. 

Obecnie mam stare drzwi robione jeszcze przez stolarza, które już się nie domykają i trochę się wypaczyły. Jestem skłonny do drzwi metalowych, aby uniknąć problemów rozsychania czy chłonięcia wilgoci. Maja być szczelne, ciepłe i wystarczyć na kolejne 10 lat  ;]

Podpowiedzcie coś.  :piwko:  Mam do wydania jakies 2500-3000 zł. 

Napisano

Witajcie

Będę przed sezonem zimowym wymieniał drzwi wejściowe zewnętrzne. Zrobiłem pewien rekonesans po sklepach, ale co sklep to co innego mówi. Drzwi będą zamontowane pod zadaszeniem od strony wschodniej. Nie ma tam słońca, czasami może zacinać deszcz. Nie wiem na co się zdecydować bo są następujące opcje:

Jedni mówią, że futryna musi być drewniana żeby nie przemarzała, inni że jak drzwi metalowe to i futryna metalowa. Zaproponowano mi drzwi producentów takich jak: Stolpaw, Dziadek, Mikea, Disting, Stalprodukt. 

Obecnie mam stare drzwi robione jeszcze przez stolarza, które już się nie domykają i trochę się wypaczyły. Jestem skłonny do drzwi metalowych, aby uniknąć problemów rozsychania czy chłonięcia wilgoci. Maja być szczelne, ciepłe i wystarczyć na kolejne 10 lat  ;]

Miałem podobne warunki czyli strona wschodnia,  "pod balkonem". Jeżeli chcesz mieć bardzo ciepłe drzwi to tylko drewno, czyli np Stolpaw, drzwi dosć dobre, ale kosztują ok 10kzł w lepszej i ciepłej wersji. Dodatkowo jak to z drewnem, może zmieniać kolor, trzeba uważać z wilgocią, trzeba zachować dystans od ogrzewanie podłogowego, itd.

Ja polecę metalowe w wersji ciepłej, takie m.n robi Wikęnd. Mają sporo pozytywnych opinii, liczba kolorów i wzorów dużą. W wersji z ciepłą ościeżnicą, lepszej klasy zamknami i cieplejsze powinieneś po rabacie zmieścić się w budżecie. Ja kupiłem jako wejściowe oraz do kotłowni z tyłu. Są ok, nie ma z nich problemów po regulacji. Jak szukałem drzwi to były to najcieplejsze z metalowych, dodatkowo mieli na to papier z badań (co nei zawsze ma miejsce). Mają też dobry serwis i support (kilka razy rozmawiałem o m.in termice drzwi)

Napisano

Za ok 3000zł, nie kupisz dobrych drzwi drewnianych, więc polecę metalowe.

Napisano

Witajcie

Ja miałem podobny dylemat. Też budżet ograniczony, ale po dywagacjach zdecydowałem się jednak na drzwi drewniane. Głównie z uwagi na to, że są cieplejsze. Z racji budżetu zaryzykowałem mniej popularnego producenta i kupiłem drzwi firmy K&P, model ceres. Dokładnie TAKIE. Kosztowały ostatecznie 3500 pln, ale to było już 3 lata temu. Przez ten czas nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, nic nie musiałem reklamować.

Napisano

Za ok 3000zł, nie kupisz dobrych drzwi drewnianych, więc polecę metalowe.

Wychodzę z podobnego założenia i dlatego przy podobnych warunkach, wybrałem metalowe drzwi Gerdy w wersji pogrubionej. Z montażem zamknęło się w 2000zł.

Napisano

Jedni mówią, że futryna musi być drewniana żeby nie przemarzała,

Patrz na szerokość ościeża, czy da radę wejść ze styropianem (z zewnątrz). Problem z przemarzaniem rozwiązaliśmy tak, że dwójką/trojką (styr. ekstrudowany) oblecieliśmy wnękę drzwiową od środka. Drzwi Juwent białe, z tym że biały=biały chińskiej świetlówki :facepalm: . Po pierwszej zimie wymienili próg, zgnił. 

Napisano

Wybór trudny, sam przerabiałem temat. Byłem nastawiony na drzwi stalowe antywłamaniowe jakieś super klasy (nie pamiętam producenta), ale ostatecznie stanęło na drewnianych dębowych Urzędowskiego za jakieś 3300 zł. Po 2 latach użytkowania mogę powiedzieć że był to chyba najlepszy wybór. Pal licho jakieś klasy energetyczne i ilość zamków, drewno ma swój urok i naturalność, przyjemność w dotyku i wygląd. Troche już je użytkuję, zero problemów, a za każdym razem jak je otwieram i zamykam (bezproblemowo) to mi się micha śmieje - chyba jeden z najlepszych zakupów w domu. Od razu piszę że nie jestem przedstawicielem handlowym Urzędowskiego ;)

Napisano

Wybór trudny, sam przerabiałem temat. Byłem nastawiony na drzwi stalowe antywłamaniowe jakieś super klasy (nie pamiętam producenta), ale ostatecznie stanęło na drewnianych dębowych Urzędowskiego za jakieś 3300 zł. Po 2 latach użytkowania mogę powiedzieć że był to chyba najlepszy wybór. Pal licho jakieś klasy energetyczne i ilość zamków, drewno ma swój urok i naturalność, przyjemność w dotyku i wygląd. Troche już je użytkuję, zero problemów, a za każdym razem jak je otwieram i zamykam (bezproblemowo) to mi się micha śmieje - chyba jeden z najlepszych zakupów w domu. Od razu piszę że nie jestem przedstawicielem handlowym Urzędowskiego ;)

A po co w domu antywłamaniowe?

Napisano

Żeby się nie włamali  ;]

Napisano

Bo drzwi są droższe, niż wymiana pakietu w oknie albo i całego okna. Więc lepiej zniechęcić złodzieja do wchodzenia drzwiami - mniejsze koszty napraw, jak stłucze szybę w oknie.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Też tego nie rozumiem. W moich były w std lepszej klasy podwójne zamki, ale grosza bym więcej za to nie zapłacił. Frimy z którymi rozmawiałem nt drzwi, powiedziało że to czysty marketing i ludzie w to wierzą. Zazwyczaj jest tak, że firmy od drzwi to też od okien, drzwi garażowych. Jak mówili praktycznie żaden włamywacz nie dostaje się drzwiami frontowymi, jakie by one nie były ;)  a oknami szczególnie tarasowymi a i owszem.

Mój kolega z pracy ostatnio zaliczył spore zdziwienie nt swojej antywłamaniowej Gerdy (dom 5 letni). Podczas grilla dziecko zatrzasneło się w domu po ok godzinie namawiania dzieciaka i próbie dostania się zadzwonili po gościa od awaryjnego otwierania. Bardzo się ucieszył z antywłamaniowej Gerdy :phi: , wejscie zajeło dosłownie 15s, a kolega zrobił duże 8] jak to zobaczył. Aha i praktycznie nic poza wkładką nie zostało zniszczone a jedyne narzędzie to mały śrubokręt i większe szczypce ;)

Napisano

Bo drzwi są droższe, niż wymiana pakietu w oknie albo i całego okna. Więc lepiej zniechęcić złodzieja do wchodzenia drzwiami - mniejsze koszty napraw, jak stłucze szybę w oknie.

Jest dokładnie odwronie. Szyb nikt nie wybija, wiercą dziurki w drzwiach balkonowych / tarasowych, ewentulanie oknach aby dostać się do klamki. Taka naprawa później jest upierdliwa a koszty znacznie większe niż wymiana wkładu czy klamki w drzwiach zewn/

Napisano

Argument mocno z tylka.

Złodziej jak moze to wchodzi oknem.

Latwiej i nie na widoku.

Napisano

Argument mocno z tylka.

Złodziej jak moze to wchodzi oknem.

Dlatego, że trudniej oknem, bo okucia antywłamaniowe i szyba P4 czy lepiej i jeszcze rolety zaciągnięte? Czy właśnie dlatego, że drzwiami trudniej?

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Jest dokładnie odwronie. Szyb nikt nie wybija, wiercą dziurki w drzwiach balkonowych / tarasowych, ewentulanie oknach aby dostać się do klamki. Taka naprawa później jest upierdliwa a koszty znacznie większe niż wymiana wkładu czy klamki w drzwiach zewn/

żony kuzyn pracuje w Juwentusie i mówi, że najczęściej właśnie włamania są na chama: wybicie szyby, zabranie co się da i w nogi. Posiadanie alarmu w domu sprawia, że mają mało czasu i mało zgarną i mało szkód narobią. A wszystko "antywłamaniowe" to se można wsadzić...

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za opinie. W takim razie raczej zdecyduję się na drzwi metalowe.

Napisano

Do ubezpieczenia lepiej drzwi antywlamaniowe. Dają zniżkę.

A nie trzeba do kompletu mieć okien też z certyfikatem, szybą co najmniej P3? Bo jak za same drzwi dają, to bez sensu.

Napisano

A nie trzeba do kompletu mieć okien też z certyfikatem, szybą co najmniej P3? Bo jak za same drzwi dają, to bez sensu.

W bloku dają za same drzwi.

Nie pamiętam, jak było przy ubezpieczaniu domu ...

Napisano

Mogę polecić wikęd thermo prestige ale niestety musialbys dołożyć tauzena

Napisano
  • Autor

Mocno zastanawiam się nad tą firmą.  :ok:

Napisano

Mocno zastanawiam się nad tą firmą.  :ok:

Zwróć uwagę, że same drzwi to dopiero połowa ceny :)

Druga połowa to ościeżnica 

Edytowane przez ZeT

Napisano

Mogę tylko dodać, że mam energooszczędne drzwi stalowe z ościeżnicą drewniano aluminiową, z ciepłym progiem i zima, w największe mrozy na drzwiach się nic nie skrapla. Skrapla się za to woda na klamce i zamku. A drzwi mam od razu do pomieszczenia ogrzewanego, połączonego z domem, + 22 stopnie. (bo nie zamykam drzwi od wiatrołapu.). Mierzyłem pirometrem i drzwi mają dość wysoką temperaturę od środka i niską z zewnątrz, czyli dobrze izolują.

Edytowane przez maras77

Napisano

Mocno zastanawiam się nad tą firmą. :ok:

U mnie miała być Gerda ale namówili mnie na Wikęda. Jestem zadowolony, nie żałuje zmiany. O Gerdzie czytałem słabe opinie nr serwisu.

Napisano

Najlepiej drzwi zewnętrzne zostawić otwarte. Wtedy zniszczeń nie będzie wcale.

Co za durnoty  :facepalm:

Napisano

Czyżby tak podrożały?

Jak kupowałem w 2014r za 6900 /2szt z montażem po rabatach, ale jedna była z ruchomym doświetlem (1600zł) i poszerzeniem PCV (200zł). Jak to się odejmie to wychodzi ok 2500 za kmpl (wkładki C, klamki, próg pCV, thermo ościeżnica, skrzydło premium)

Najlepiej drzwi zewnętrzne zostawić otwarte. Wtedy zniszczeń nie będzie wcale.

Co za durnoty :facepalm:

Rozumiem, że u Ciebie drzwi wyrywaja spychaczem. Gratuluję miejscówki ;)