Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4GP - opony zimowe

Featured Replies

Napisano

Co wy na taki zakup ?

http://www.oponeo.pl/dane-opony/imperial-snowdragon-3-205-55-r17-95-v-xl#115866217

(772 zl)

etykietka:

c7e087731cf648bf8f9ea87d5ce62a72.png

lub taki:

http://allegro.pl/4-opony-nowe-zimowe-205-55r17-kormoran-snowprob2-i6497550883.html

(890 zl)

etykietka:

736554710cb047dcaf3e683e327b187e.png

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

Ten imperial to chyba jaks chinszczyzna? :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

kurna sam sobie prawie odpowiedzialem, pierwsze tansze i lepsze parametry :)

Napisano
  • Autor

Ten imperial to chyba jaks chinszczyzna? :nie_wiem:

tak, a to wada czy zaleta ? :)

Napisano

tak, a to wada czy zaleta ? :)

Jakos nie mam przekonania...

Do jakiegos budzetowego miejskiego toczydla pewnie stykna.

Napisano

Stwierdziłem, jak mnie stać na nowe auto to pewnie i na dobre opony. Nie chce byc gwiazdą driftów w Polskich drogach na  chinolach :phi:

Napisano

duzo miesa jeszcze :)

No i kosztowały, hmmm tyle co ten Twój budżet :)

Napisano

Stwierdziłem, jak mnie stać na nowe auto to pewnie i na dobre opony. Nie chce byc gwiazdą driftów w Polskich drogach na  chinolach :phi:

To kup markowe roczne opony :) z bieżnikiem powyżej 7 mm :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano

A po co? :hmm:

Żeby nie być gwiazdą driftu :)

Napisano

Żeby nie być gwiazdą driftu :)

I w czym takie roczne uzywane beda lepsze niz nowe niechinole?

No I jaka masz gwarancje, ze te opony nie sa po jakims wypadku, albo cholera wie co jeszcze?

IMHO opony to raczej nie miejsce do eksperyemntow z uzywkami.

Napisano

I w czym takie roczne uzywane beda lepsze niz nowe niechinole?

No I jaka masz gwarancje, ze te opony nie sa po jakims wypadku, albo cholera wie co jeszcze?

IMHO opony to raczej nie miejsce do eksperyemntow z uzywkami.

Tak, nie ma żadnej gwarancji na nic, podobnie jak przy zakupie jakichkolwiek nowych opon :)

To jest akurat taka branża z dziedziny motoryzacji, że nowe jest dokładnie na poziomie używanego.

Jestem po kilku takich "eksperymentach" pt. walka o prawa gwarancyjne na opony, marki same przednie, nic z niższej półki: Bridgestone, Continental, Michelin :)

Jak do tej pory 2 (Continental i Michelin) :1(Bridgestone) dla producentów opon i po tych "do trzech razy sztuka" powiedziałem sobie, że podobnie jak NIE kupie nigdy nowego auta z salonu, tak NIE kupie NIGDY już nowych opon.

Jeżeli mam dotować tych producentów i nie mieć w zamian pewności że towar jest "pierwsza klasa" to chromolę...

Od kilku już lat kupuje 1 roczne góra 2 letnie opony używane z najwyższych półek z bieżnikiem nie mniejszym niż 7,5 -7 mm.

Opony muszą być całkowicie "nienaprawiane" żadnych kołków, łatek czy innych napraw.

I powiem że jeszcze nigdy, a przejeździłem już tak kilkanaście kompletów nie miałem z nimi przygód, tak jak z tymi fabrycznie nowymi.

Zazwyczaj jeżdżę 2 sezony i sprzedaję z bieżnikiem nie mniejszym niż 5-4,5 mm.

Zazwyczaj jedynym kosztem takiego rozwiązania jest wizyta u wulkanizatora w celu zmiany opon na następny komplet, staram się znaleźć "te wyjątkowe okazje" najlepiej od prywatnych użytkowników.

I o dziwo udaje mi się :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano

Lepiej na zimę kupić używane, nie starsze niż 5 lat, markowe opony niż najtańszą półkę cenową ... Takie realia ... Ja całkiem niedawno po 2 tygodniach szukania okazji kupiłem 4 sztuki opon 205/60/R16 GoodYear UG 9 z końca 2014 r. 7,5 mm z ładnymi felgami stalowymi za 850 zł. Same opony to był by koszt ca 1500 zł ...

Napisano
  • Autor

Lepiej na zimę kupić używane, nie starsze niż 5 lat, markowe opony niż najtańszą półkę cenową ... Takie realia ... Ja całkiem niedawno po 2 tygodniach szukania okazji kupiłem 4 sztuki opon 205/60/R16 GoodYear UG 9 z końca 2014 r. 7,5 mm z ładnymi felgami stalowymi za 850 zł. Same opony to był by koszt ca 1500 zł ...

a jezdziles kiedys ta nizsza polka cenowa nowymi ?

bo ja zawsze tylko nowe, wypasione kupowalem.

Napisano

a jezdziles kiedys ta nizsza polka cenowa nowymi ?

bo ja zawsze tylko nowe, wypasione kupowalem.

Jeździłem na rocznych zimówkach Dębicy Frigo. Jedyna zaleta tych opon to ciąg na kompnym śniegu i ogólnie ośnieżonej drodze. Na suchym asfalcie słabo, na mokrym jeszcze gorzej, Do seicento jak znalazł ale do mocniejszego auta nie nadawały się zupełnie ..

Napisano

Od kilku już lat kupuje 1 roczne góra 2 letnie opony używane z najwyższych półek z bieżnikiem nie mniejszym niż 7,5 -7 mm.

Paweł, a masz namiar na jakiegoś handlarza, co to ma towar pasujący do Twojego opisu?

Czy może szukasz za każdym razem w różnych miejscach?

Napisano

Paweł, a masz namiar na jakiegoś handlarza, co to ma towar pasujący do Twojego opisu?

Czy może szukasz za każdym razem w różnych miejscach?

Szukam od osób prywatnych, za każdym razem gdzie indziej...

Do autobusu szukasz ?

No to masz:)

https://www.olx.pl/oferta/215-60r16-michelin-nowe-4sztuki-CID5-IDcHTnw.html#cf07ebba6e

https://www.olx.pl/oferta/opony-zimowe-215-60r16-99h-wr-d3-zestaw-zimowy-gratis-CID5-IDhSCen.html#cf07ebba6e

https://www.olx.pl/oferta/opony-michelin-215-60-r16-CID5-IDi0wih.html#cf07ebba6e

https://www.olx.pl/oferta/215-60-r16-h-xl-semperit-speed-grip2-opony-zimowe-komplet-nowe-CID5-IDhVfvJ.html#cf07ebba6e

https://www.olx.pl/oferta/opony-zimowe-continental-conticontact-CID5-IDhZDE1.html#cf07ebba6e

http://allegro.pl/215-60-16-95v-continental-conti-contact-ts815-8mm-i6541761829.html#thumb/5

http://allegro.pl/opony-zimowe-215-60r16-95v-continental-ts-815-seal-i6554712004.html

http://allegro.pl/4x-pirelli-sottozero-3-215-60-16-2015r-7-5mm-i6559290092.html#thumb/7

A tu specjalnie DLA CIEBIE :) kompletne koła do C8 :)

http://allegro.pl/citroen-c8-oryginalne-kola-zima-215-60r16-michelin-i6543141708.html

tylko dopytaj dokładnie rocznik i o rozstaw śrub :) bo albo jest błąd 5x108 bo powinno być 5x98, albo nie są do C8 :) bo ja nigdy takich nie widziałem :) ani nie ma w akcesoriach

Edytowane przez jedrocha

Napisano

Dzieki Pawle!
Te zimowki to nie dla mnie. Ale kółka jak najbardziej - fajne te felgi.

Zacząłem sie niedawno zastanawiać, jak by mój autobus wyglądał na kołach 17". I dlaczego C8 nie wypuszczano na większych kołach?

Napisano

Dzieki Pawle!

Te zimowki to nie dla mnie. Ale kółka jak najbardziej - fajne te felgi.

Zacząłem sie niedawno zastanawiać, jak by mój autobus wyglądał na kołach 17". I dlaczego C8 nie wypuszczano na większych kołach?

C8 bardzo ładnie wygląda na 17" :) zapytaj Krzyśka

opona 215/55R17 bo 225/50R17 jest za szeroka i wzrastają opory przy manewrowaniu na parkingu :)

IMAG0321-la.jpg

http://galeria.mud.pl/index.php?/category/359

jak bym jeszcze raz miał C8 to by dostało takie 18" z Alfy 159  :)

b88259ab3cd2b5299532c9d79ecd8e0c.jpg

Edytowane przez jedrocha

Napisano

podaj rozmiar i producenta sprawdzę cenę za jaką będę miał oczywiście mowa o nowych

Napisano

Paweł,

Rozstaw śrub chyba nie pasuje. U nas nie jest 5x98 przypadkiem?

Napisano

Paweł,

Rozstaw śrub chyba nie pasuje. U nas nie jest 5x98 przypadkiem?

A jaki ma Alfa Romeo ? 5X98

Napisano

To kup markowe roczne opony :) z bieżnikiem powyżej 7 mm :)

kupilem :D

Conti, ts850p 4szt za 400zl ;) dot zeszloroczny :D

Napisano

kupilem :D

Za te kasę to chyba troche zjechane ? :P

Choć w rozmiarze 215/55R16 może i możliwe :)

Napisano

7-7,5mm bieznika... rozmiar nie ma znaczenia na cene w tym przypadku :D

Napisano

7-7,5mm bieznika... rozmiar nie ma znaczenia na cene w tym przypadku :D

To dawaj mi takie w rozmiarze 225/45 R18 95V 

Napisano

A jeździłeś na nich już?

Ja, w przypadku opon używanych, obawiam się tego, że są zniekształcone, zjechane po awaryjnym hamowaniu bądź w jakiś inny sposób "niepełnosprawne". Dwa razy się już tak naciąłem i od tego momentu kupuję raczej nowe.

Napisano

oczywiscie :) poprzednia zime od niego bralem, lato na ktorym latam mam od niego, teraz kolejna zime wzialem :D wszystko opony premium ;)

Napisano

na wiosne...

To też

Napisano

Musimy pamiętać, że nie można porównywać tych EU tabelek opon różnych producentów, bo każdy z nich sam może wybrać parametry odniesienia dla opon. Więc dupa pogrzebana

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Musimy pamiętać, że nie można porównywać tych EU tabelek opon różnych producentów, bo każdy z nich sam może wybrać parametry odniesienia dla opon. Więc dupa pogrzebana

to ja bym wpisywal AA :)

Napisano

to ja bym wpisywal AA :)

Ale z drugiej strony producent musi stosować te same parametry odniesienia do wszystkich swoich opon. Więc żyjemy w błogiej nieświadomości

Napisano
  • Autor

Ale z drugiej strony producent musi stosować te same parametry odniesienia do wszystkich swoich opon. Więc żyjemy w błogiej nieświadomościac :)

spoko zastanawiam sie teraz na nowymi firmowymi :)

nie lubie ze smietnika brac :)

Napisano

Jak się te 850P sprawują? Miałem takie kupić ale zrezygnowałem, wydają się sztywne (w sensie: ja nie lubię twardego zawieszenia). Conti nie robi opon bez "P" w rozmiarze 205/60 R16 :/ Szkoda. Więc wziąłem teraz Dunlopy.  

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tiaaaaa, :P ja tam wolę 2 letnie ContiWinterContact w gabarycie 225/45R18 za połowę tego :P

Napisano
  • Autor

Tiaaaaa, [emoji14] ja tam wolę 2 letnie ContiWinterContact w gabarycie 225/45R18 za połowę tego :P

Nie każdy musi być królem lumpeksow :)
Napisano

Nie każdy musi być królem lumpeksow :)

Pojeździsz, zobaczysz.....

Co rozumiesz przez króla lumpexów .... czy chciałeś mnie obrazić .....

Napisano
  • Autor

Pojeździsz, zobaczysz.....

Co rozumiesz przez króla lumpexów .... czy chciałeś mnie obrazić .....

No co ty. Po prostu nie mam smykalki do wyszukiwania dobrych używanych rzeczy także niestety muszę czasami przeplacic. Ty jak widać ta zdolność masz.

Pozdrawiam

Napisano

Ty jak widać ta zdolność masz.

Pozdrawiam

to nie zdolność a nadmiar wolnego czasu :ok:

Napisano

to nie zdolność a nadmiar wolnego czasu :ok:

a co to jest "wolny czas" ???

trzeba się umieć zorganizawać i nie marnować czasu np. tylko na kupę :) w tym czasie można poszukać opon :P

Napisano

a co to jest "wolny czas" ???

trzeba się umieć zorganizawać i nie marnować czasu np. tylko na kupę :) w tym czasie można poszukać opon :P

Kiedyś moze i tak obecnie czas na szukanie opon czy innych ciekawych rarytasów wole poświęcić dla dzieci

Napisano

Kiedyś moze i tak obecnie czas na szukanie opon czy innych ciekawych rarytasów wole poświęcić dla dzieci

A to trzymasz je na kolanach w WC ? czy jak ? ja tez cały czas poświęcam córuni, ale....

- do WC jej nie zabieram...

- kładę ją spać po 21....

Napisano

A to trzymasz je na kolanach w WC ? czy jak ? ja tez cały czas poświęcam córuni, ale....

A potrafisz zrozumiec, ze ktos woli kupic nowe opony, zamiast przeszukiwac net w polowaniu na uzywki niewiadomego pochodzenia?

Ciuchy tez kupujesz tylko w lumpeksach bo taniej?

Napisano

A potrafisz zrozumiec, ze ktos woli kupic nowe opony, zamiast przeszukiwac net w polowaniu na uzywki niewiadomego pochodzenia?

Ciuchy tez kupujesz tylko w lumpeksach bo taniej?

Ale MY NIE O TYM! 

Kupujący stwierdził że nie miał czasu na szukanie ........

Tak trudno ze zrozumieniem przeczytać ostatnie wpisy ?

Napisano

co mam spr. w czasie 5min siedząc na kiblu. Druga sprawa jestem normalny i nie biorę do klozetu   tel. czy tabletu.

Gratuluje córy. Moi potrafią brykać do 22. a wstać o 6-7.00 :ogien:

Edytowane przez szyman

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.