Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Pulsujące" oświetlenie

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Pacjent I30 z 2012 roku.

Albo nie zwracałem uwagi na to wcześniej, albo teraz się zrobiłem wrażliwy ale zauważyłem że na wolnych obrotach, wszystko co jest na zwykłych żarówkach delikatnie (i szybko) pulsuje.

Dodanie gazu - mrygania nie ma.

Poczyściłem klemy, posprawdzałem punkty i kable masowe - wszystko ok.

Ale pomierzyłem też napięcia na aku i wyszło tak:

Odpalony silnik, wszystko powyłączane: 14,4-14,5 V
Odpalony silnik, obciążony czy to światłami czy klimą czy szybą: praktycznie to samo,
Odpalony silnik, powłączane co się da: 13,8-14,0V.
Włączenie czy świateł czy czegokolwiek daje na ułamek sek. spadek napięcia i powrót na te powiedzmy 14,5V, zwiększenie obrotów praktycznie nie wpływa na napięcie.

Ale.... na wyłączonym silniku napięcie na aku.... 13.8-14.1V - po przejechaniu jakiś 20 km - tyle co do pracy.

Czy to nie za mało i nie wychodzi że akuś zaczyna mówic papa? Aku jest oryginał od 2012. 

Tylko czy to może być przyczyną mrygania?

Z rzeczy któr były robione ostatnio to wymiana rury od filtra pow. do silnika bo była popękana i swirowały wolne obroty a i auto słabawe było no i w czerwcu standard serwis coroczny plus wymiana paska z rolka prowadzącą.

Jak myślicie w czym problem ?

Napisano

do sprawdzenia alternator "Duże tetnienie napięcia"

Napisano
  • Autor

do sprawdzenia alternator "Duże tetnienie napięcia"

tez mi się wlasnie tak wydaje ze to może być klucz do rozwiązania tematu, aczkolwiek na mierniku V stoi jak drut praktycznie bez wahan  :(

Aczkolwiek zastanawia mnie tez to niskie napiecie na aku w spoczynku.

A czy slaby napinacz paska tez moglby dawac taki objaw? Bo wymieniałem pasek, rolke prowadzącą a napinacza w sumie nie.

Edytowane przez PAFcioKRAK

Napisano

zauważyłem że na wolnych obrotach, wszystko co jest na zwykłych żarówkach delikatnie (i szybko) pulsuje.

Dodanie gazu - mrygania nie ma

Ale.... na wyłączonym silniku napięcie na aku.... 13.8-14.1V - po przejechaniu jakiś 20 km - tyle co do pracy.

Czy to nie za mało i nie wychodzi że akuś zaczyna mówic papa? Aku jest oryginał od 2012. 

Tylko czy to może być przyczyną mrygania?

Jak myślicie w czym problem ?

Problem leży w altku, trzeba zerknąć do mostka diodowego.

Co do napięcia spoczynkowego 13,8 - 14,1V - chciałeś chyba napisać, że to za dużo, a nie za mało   :hehe:   zmierz to raz jeszcze, ale nie bezpośrednio po zakończonej jeździe, tylko po kilku - kilkunastu godzinach - z pewnością będzie mniej.

Napisano
  • Autor

Problem leży w altku, trzeba zerknąć do mostka diodowego.

Co do napięcia spoczynkowego 13,8 - 14,1V - chciałeś chyba napisać, że to za dużo, a nie za mało   :hehe:   zmierz to raz jeszcze, ale nie bezpośrednio po zakończonej jeździe, tylko po kilku - kilkunastu godzinach - z pewnością będzie mniej.

haha nie no pomylilem się :) 11.8-12.1 V miało być :) :) :) :)

Wiec tak jak piszesz, z rana będzie pewnie mniej :(

Dlatego tu się tez zastanawiam czy nie ma jakiegos myku, aczkolwiek fakt, wszystko wskazuje na mostek.

Napisano

tez mi się wlasnie tak wydaje ze to może być klucz do rozwiązania tematu, aczkolwiek na mierniku V stoi jak drut praktycznie bez wahan :(

Aczkolwiek zastanawia mnie tez to niskie napiecie na aku w spoczynku.

A czy slaby napinacz paska tez moglby dawac taki objaw? Bo wymieniałem pasek, rolke prowadzącą a napinacza w sumie nie.[/quote

Pomierzyć dobrym urzadzeniem i bedzie rozwiązanie problemu. Słaby naciag paska skutkować będzie piszczeniem paska.

Napisano
  • Autor

No nic nie piszczy :)

Zostaje podjechać do jakiegoś qmatego elektryka co by dokładnie sprawdził i pomierzył no i  ewentualnie od razu naprawę/regeneracje zrobil :)

A o to nie łatwo :P Znaczy o takiego elektryka :P

Najprościej byłoby ASO zaliczyć ale jak sądze oni by od razu altek zmienili caly a to niestety kosztuje :)

Napisano

haha nie no pomylilem się :) 11.8-12.1 V miało być...

Poniżej 12V to może być już początek zasiarczenia aku. Trochę mało ale pod lekkim obciążeniem nawet sprawny może dać takie napięcie. Sprawdź naładowany ale odłączony. Wystarczy jedna klema. Najlepiej ujemna. No i woltomierzem tętnień nie zarejestrujesz. Potrzebujesz oscyloskopu.

Ogólnie aku nawet padnięty takie tętnienia wygładza...

Napisano
  • Autor

Poniżej 12V to może być już początek zasiarczenia aku. Trochę mało ale pod lekkim obciążeniem nawet sprawny może dać takie napięcie. Sprawdź naładowany ale odłączony. Wystarczy jedna klema. Najlepiej ujemna. No i woltomierzem tętnień nie zarejestrujesz. Potrzebujesz oscyloskopu.

Ogólnie aku nawet padnięty takie tętnienia wygładza...

Kuzwa wlasnie teraz zaskoczyłem ze klemy pucowałem a nie zmierzyłem odpiętego :)

No ale poki co kreci przy zapalaniu bez problemu.

No ale tak czy inaczej cos jest nie teges i w sumie jakby nie bylo trza altek sprawdzić bo tutaj pewnie pies pogrzebany.

Napisano

Coś mi się zdaje, że i akumulator będziesz musiał wymienić :)

Napisano

haha nie no pomylilem się :) 11.8-12.1 V miało być :)  :) :)  :)

Wiec tak jak piszesz, z rana będzie pewnie mniej :(

Dlatego tu się tez zastanawiam czy nie ma jakiegos myku, aczkolwiek fakt, wszystko wskazuje na mostek.

Początek końca aku, niestety.

Napisano
  • Autor

Początek końca aku, niestety.

Pytanie, czy nie dalo mu w kosc to pulsowanie. Niby ladowanie ok, ale....

Napisano

Chyba, że to pulsowanie jest przez padający aku...

Napisano

Chyba, że to pulsowanie jest przez padający aku...

Niemożliwe. Tętnienie miałem na starym aku, który wyciągnął kopyta (miał 9 lat) i było takie samo na nowym aku.

Napisano
  • Autor

Niemożliwe. Tętnienie miałem na starym aku, który wyciągnął kopyta (miał 9 lat) i było takie samo na nowym aku.

A wpływało to jakos na nowy aku? nie wiem, rozladowywalo/niedoladowywalo go czy cos ?

Tez miałeś tak ze jak dodales gazu to w zasadzie to pulsowanie było niewidoczne?

Napisano

Być może, ale poniżej 12V na aku, parę minut po zgaszeniu silnika to za mało.

Napisano
  • Autor

Być może, ale poniżej 12V na aku, parę minut po zgaszeniu silnika to za mało.

No tez mi się w tak wydaje :)

Poki co pali bez problema i zyje, wiec w tym albo przyszłym tyg. wizyta u "doktora". Cale szczescie ze znalazłem przypadkiem takiego co już mi dlubal z elektryka za czasów CCS/Pandy i był ok.

Napisano

No tez mi się w tak wydaje :)

Poki co pali bez problema i zyje, wiec w tym albo przyszłym tyg. wizyta u "doktora". Cale szczescie ze znalazłem przypadkiem takiego co już mi dlubal z elektryka za czasów CCS/Pandy i był ok.

Pojechać, niech pomierzy ładowanie. Jak porządny elektryk, to będzie miał solidny miernik, a nie marketowy za 10zł. Ten nie wykryje tętnień.

Napisano

bardzo możliwe ze jedna dioda w mostku prostowniczym nawaliła. Stąd tetnienia. Taka usterka zabija niestety akumulator. Miernik nie pokaże nieprawidłowości bo jest zbyt wolny i do tego mierzy wartość skuteczną pradu. A przy przebiegach zmiennych czy przemiennych to sa spore niedokladnosci.

Na niskich obrotach jestes w stanie zauważyć migotanie bo częstotliwość jest niska. Jak dasz gazu to czestotliwosc wzrasta i wydaje się ze jest ok.

Napisano

Podjedź do elektryka samochodowego lub do sklepu z akumulatorami. W większości posiadają urządzenia do pomiaru ładowania i akumulatora. Za 20 zł dowiesz się wszystkiego łącznie z wydrukiem. Ale jak mruga wyraźnie to są tętnienia i na zwykłym mierniku zobaczysz wartość skuteczną a nie rzeczywiste napięcie. Za naprawę trzeba się wziąć szybko, szkoda elektroniki ...

Napisano

A wpływało to jakos na nowy aku? nie wiem, rozladowywalo/niedoladowywalo go czy cos ?

Z nowym pojeździłem niecały rok i zmieniłem bolid, w tym okresie był OK.

Tez miałeś tak ze jak dodales gazu to w zasadzie to pulsowanie było niewidoczne?

Dokładnie tak było, w zasadzie powyżej wolnych obrotów pulsowanie ustawało.

Jedyne, co jeszcze było widoczne, to jednoczesne mruganie symboli "BATERIA" oraz "ŁADOWANIE W TOKU": monitorowałem wtedy stan aku testerem Equus Innova 3721, który ma właśnie takie ikonki na wyświetlaczu i w pojeździe sprawnym elektrycznie "BATERIA" świeci się przed rozruchem, a po nim "ŁADOWANIE W TOKU" (niczym w komputrach dwie goniące się strzałeczki   :phi: ), a u mnie po rozruchu obie te ikonki pulsowały w rytm mrugania oświetlenia, czyli ewidentnie coś było na rzeczy, że nawet taki mały tester to wykrywał mimo, że napięcie stało na poz. 14,2-14,4V.

Ikonki widoczne od ok. 3:20 tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=YGUuysaus48#t=231.026112

Edytowane przez romano11

Napisano
  • Autor

ja miałem kiedyś podobnie i przyczyną był regulator napięcia przy altku

Zadzwonilem dzisiaj do nowego/starego elektryka i oczywiscie potwierdził diagnoze forumowa:) Umowiony jestem na poniedziałek.

Co ciekawe, jak mu powiedzialem z Hyundai to rzucil "1.4? cos w stylu Kiły itp itd? aaaa to panie norma :)". Co ciekawe nigdzie na neci nie

ma info zeby sie jakos szczegolnie czesto takie awarie zdarzaly.

Napisano

No i woltomierzem tętnień nie zarejestrujesz. Potrzebujesz oscyloskopu.

Lub multimetru z funkcją oscyloskopu.

Napisano
  • Autor

No i po wizycie u elektryka.

Wyszło ze nic nie wyszlo - czyli albo mimo renomy d...albo nie wiem.

Przyjezdzam rano, faktycznie widzi ze mruga, przywlekl jakies dziwaczne mierniki, pomierzył... no i wszystkie "prądy" są ok.

No ale mówi żeby zostawić auto to pogrzebia dokładniej no bo faktycznie mruga.

W południe dzwoni że pomierzyli, popatrzyli na zimnym, cieplym silniku, pod obciazeniem, bez obciazenia, zaraz po odpaleniu, po ustabilizowaniu sie obrotow na jalowym i dalej wszystkie parametry mierzone jak najbardziej w normie.

Akumulator na wszelki wypadek sprawdzony - tez ok

Co ciekawe po kilkurotnym odpaleniu, we trojke sie przygladali i ... nie mrygaja.

Jedynie co dobre to to ze nic nie wezma za wizyte.

Napisano

zmień elektryka. Pomiar niech wykonają odpowiednim sprzętem. Na 95% regulator ma dość

Napisano
  • Autor

zmień elektryka. Pomiar niech wykonają odpowiednim sprzętem. Na 95% regulator ma dość

No tak tez zrobie w najbliższym czasie.

Czuje w kościach ze się nie przylozyl za bardzo. Fakt ze niby faktycznie, jak auto teraz odebrałem to nie mryga, no ale skads to się wzielo.

Napisano
  • Autor

No tak tez zrobie w najbliższym czasie.

Czuje w kościach ze się nie przylozyl za bardzo. Fakt ze niby faktycznie, jak auto teraz odebrałem to nie mryga, no ale skads to się wzielo.

Nowe wieści :P

Drugi elektryk. Ten się przylozyl nieco więcej.

Alternator wymontowany, pomierzony (prady, napięcia, przebiegi, regulator) i .... wszystko ok, altek w srodku jak nowy ale poczszyczony itp. itd.

Punkty masowe wszystkie odkręcone, wypolerowane.

Na urlopie jestem, wiec skoro nie miał nic przeciwko, siedziałem se z nim w warsztacie, tak ze nie było pieprzenia jak u poprzedniego.

Tyle ze pulsuje nadal :)

Napisano

Nowe wieści :P

Alternator wymontowany, pomierzony (prady, napięcia, przebiegi, regulator) i .... wszystko ok, altek w srodku jak nowy ale poczszyczony itp. itd.

Punkty masowe wszystkie odkręcone, wypolerowane.

Na urlopie jestem, wiec skoro nie miał nic przeciwko, siedziałem se z nim w warsztacie, tak ze nie było pieprzenia jak u poprzedniego.

Zostaw elektryków samochodowych w spokoju ;) podjedź do kumatetego elektronika z oscyloskopem, po paru minutach będziesz wiedział wszystko o "pulsowaniu" w Twojej instalacji jeżeli takowe występuje.

Napisano
  • Autor

ręce opadają. jedź do kogoś kto ma np. taki sprzęt http://allegro.pl/tester-akumulatora-akumulatorow-midtronics-645-i6457055290.html 

i będzie umiał z niego korzystać i odczytać wyniki. Rozumiem że zapłaciłeś za rozebranie i złożenie alternatora :cfaniak:

Tak ( 50 zl) ale sam mu powiedziałem żeby to porozbieral bo przynajmniej to g.. chce wykluczyć. Gosc od początku mowil ze jak dla niego to to nie altek - za male odchyly na miernikach.

Napisano

Alternator wymontowany, pomierzony (prady, napięcia, przebiegi, regulator) i .... wszystko ok, altek w srodku jak nowy

Ale czy dobrze kojarzę, że aby przemierzyć diody w mostku, to trzeba je jednostronnie wylutować?   :hmm:    albo też istnieje inna metoda pomiaru, bezinwazyjna?   :nie_wiem:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.