Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II - ktoś sprawdzi u niego jak z temperaturą silnika?

Featured Replies

Napisano

Hej,

miałem problem z termostatem. Auto się nie dogrzewało, temperatura dochodziła do niecałych 80 stopni max.

Termostat wymieniony, ale nadal wydaje mi się, że coś jest nie tak. 5 kresek to prawidłowy stan wskaźnika. Żeby go osiągnąć muszę przejechać 4 do 5km (czasami bliżej 4, czasami bliżej 5). A i tak po sprawdzeniu temperatury telefonem waha się ona w granicach 86-89 stopni.

Coś dalej może być nie tak? Powietrze w układzie? Czy olać temat?

Może ktoś sprawdzić w Scenicu II po jakim dystansie wskakuje u niego piąta kreska temperatury? :hmm:

Napisano

panie - jaki silnik?
dCi nierówne benzynówce!

Napisano

jaki termostat wstawiłeś?

jak w moim SCII 1,5 dCi wskazówka zatrzymywała się na 4 kresce, to po wymianie termostatu na VERNET zniknął problem niedogrzania.

BTW 1 - nie wiem, czy telefon jest właściwym narzędziem do mierzenia temperatury.

BTW 2 - odpowietrzanie trzeba standardowo zrobić po wymianie termostatu.

Napisano
  • Autor

jaki termostat wstawiłeś?

nie pamiętam

jak przyjdzie @@kaczorek79 to powie ;]

BTW 1 - nie wiem, czy telefon jest właściwym narzędziem do mierzenia temperatury.

OBD via BT

BTW 2 - odpowietrzanie trzeba standardowo zrobić po wymianie termostatu.

no właśnie...popuszczony jeden 'odpowietrznik' przy termostacie. Ten opisany tutaj, ale w necie piszą jeszcze o innych, których nie znaleźliśmy :hmm:

Napisano

nie pamiętam

jak przyjdzie @@kaczorek79 to powie ;]

Vernet. On właśnie ma trzymać poniżej 90 stopni, więc chyba te kreski nie do końca odzwierciedlają. Układ powinien być odpowietrzony, czekaliśmy do włączenia wentylatora, a nawet gdyby został bąbel z powietrza, to po jednym dobrym nagrzaniu wypchnie go do zbiorniczka. Ogrzewanie działa na wolnych obrotach?

Napisano

Scenic 2.0 16v, 2,4 km do rozgrzania do 5 kresek, temperatura startowa 4 stopnie, jazda zimnym po nocy drogami osiedlowymi.

Napisano
Może ktoś sprawdzić w Scenicu II po jakim dystansie wskakuje u niego piąta kreska temperatury? :hmm:

Scenic 2.0 T,  temperatura zewnętrzna 6°C, piąta kreska pojawia się po przejechaniu ok. 3,5 km. Wyjazd z posesji, jazda przy ok. 2000 obr/min na max. 5 biegu, po drodze jedno skrzyżowanie gdzie przed nastąpiło hamowanie silnikiem ok. 300 m. Dodam, ze przy takiej temperaturze jaka jest ostatnio zdarza się, że przy hamowaniu silnikiem z większej górki spada z 5 do 4 kresek temperatura.

Napisano
  • Autor

@@Smigiel, @@Tilok dziękować

Dodam, ze przy takiej temperaturze jaka jest ostatnio zdarza się, że przy hamowaniu silnikiem z większej górki spada z 5 do 4 kresek temperatura.

A temu to nie wiem czy nie powinieneś się przyjrzeć, obserwując dokładniej temperaturę - z tego co pamiętam 5ta kreska wskakuje przy 80*, co wskazywałoby, że temperatura Ci spada poniżej 80ki :hmm:

Ogrzewanie działa na wolnych obrotach?

Tak :oki:

Przez weekend dokładniej obserwowałem. Piąta kreska zapala się u mnie między 3,9km, a 4,4km, w tym 3-4 postoje na światłach, więc w sumie dużo czasu potrzebuje... A jeszcze nie ma mrozów. Jestem pewien, że zanim mi wywaliło cały płyn, było bardziej 'w normie'. Ale nic więcej mi do głowy nie przychodzi :hmm::nie_wiem:

Edytowane przez tomecki

Napisano

@@Smigiel, @@Tilok dziękować

A temu to nie wiem czy nie powinieneś się przyjrzeć, obserwując dokładniej temperaturę - z tego co pamiętam 5ta kreska wskakuje przy 80*, co wskazywałoby, że temperatura Ci spada poniżej 80ki :hmm:

Na razie nie mam okazji podłączyć pod jakiegoś kompa, ale jak będę na regulacji instalacji LPG to sprawdzę :oki:

Napisano
  • Autor

Na razie nie mam okazji podłączyć pod jakiegoś kompa, ale jak będę na regulacji instalacji LPG to sprawdzę :oki:

kup sobie ELMa, do takich zastosowań idealny. Tylko lipa, że w Scenicu na stałe nie może być wpięty :(

Napisano

kup sobie ELMa, do takich zastosowań idealny. Tylko lipa, że w Scenicu na stałe nie może być wpięty :(

A jaki program na smarka do tego?

Napisano

:oki:   sprawdzimy.

I jak tam Scenic się sprawuje ?? Żarówki pozycyjne wymienione ?? :)

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
  • Autor

Żarówki pozycyjne wymienione ??

pozycyjne obie były przepalone ;] Wymieniałem jakieś 3 tygodnie temu. Mijania się świecą i oby jak najdłużej, bo chyba ciężko się tam dostać? ;]

Napisano

I jak tam Scenic się sprawuje ?? Żarówki pozycyjne wymienione ?? :)

Jakis miesciac temu byl serwis olejowy to zostaly wymienione   ;]

Ogolnie sprawuje sie ok, tylko ta kontrolka od poduszki wkurzajaca jest. I chyba jest jakis problem z czujnikiem poziomu paliwa, bo czasami dziwnie pokazuje stan a jak podpialem elma to byl blad P0460 fuel level circuit.

Jeszcze mi sie przypomnialo. Kilka mies temu pojechalem na serwis gazowy. Chlopaki przerobili troche polaczenia, bo byl problem z dostepem do filtrow i generalnie poprawili kilka rzeczy, w tym ustawienia. Ale najlepszy numer byl z filtrem. Tam sa dwa, a od nowosci byl tylko jeden zmieniany (byc moze z powodu probemu z dostepem do tego drugiego). Az filmik nagrali jak ten drugi wyjecli bo chyba pol szklanki syfu z niego wysypali. Gdybym nie zobaczyl, to bym nie uwierzyl.  8]   (duzy jest, bo bym go tu wstawil). Cud, ze to auto w ogole na gazie jezdzilo. Powiedzieli, ze reduktor mogl mocno oberwac, w polaczeniu z nie do konca dobrze ustawiona instalacja, ale poki co jezdzi. Wiedziales, ze tam sa dwa filtry i ze obydwa trzeba wymieniac?   ;)

Edytowane przez zinger

Napisano

W kwestii kontrolki poduszki - problem występujący we wszystkich SCII.

Nie wiem od którego złącza (kierownika czy pasażera) jest problem z brakiem dobrego styku, ale odsuń fotel (kierownika bądź pasażera) maksymalnie do przodu.

Z tyłu fotela, od strony podłokietnika, przy szynie przesuwającej odegnij wykładzinę (jest tam rozcięcie) i zobaczysz te nieszczęsne kostki.

Rozepnij, przedmuchaj i delikatnym szpikulcem poodginaj nieco złącza.

Pomoże na 100% o ile to wina złącz, a nie np. taśmy airbag.

Edytowane przez mrarek

Napisano

Jakis miesciac temu byl serwis olejowy to zostaly wymienione   ;]

Ogolnie sprawuje sie ok, tylko ta kontrolka od poduszki wkurzajaca jest.

Zgadza się. Ale to wina kostki pod fotelem. Jak się fotelem nie rusza, to działa. :)

Podobno niektórzy wywalali tą kostkę i lutowali przewody, ale to robota dla cierpliwego człowieka, bo druciki cienkie i jest ich ze 20. Trudno znaleźć chętnego na taką robotę. :)

I chyba jest jakis problem z czujnikiem poziomu paliwa, bo czasami dziwnie pokazuje stan a jak podpialem elma to byl blad P0460 fuel level circuit.

Mówiłem Ci, że jest tam wstawiony przekaźnik i guziczek do resetowania wskaźnika paliwa. Wstawiony po to, żeby nie było bzdury polegającej na tym że: masz pełny bak benzyny, jedziesz gdzieś w trasę 800 km na LPG. Oczywiście zbiornik LPG starcza na 400 km, więc po drodze 1 tankowanie. A na wskaźniku cały czas Ci ubywa paliwa. Nawet podczas tego tankowania LPG w trasie, gdy zgasisz silnik i go po tankowaniu uruchomisz, to ten durny wskaźnik się sam nie zresetuje.

Jak chcesz to wywal ten przekaźnik - trzeba wyjąć tylne fotele i podnieść wykładzinę - on jest podłączony do przewodów idących do pompy w baku.

Jeszcze mi sie przypomnialo. Kilka mies temu pojechalem na serwis gazowy. Chlopaki przerobili troche polaczenia, bo byl problem z dostepem do filtrow i generalnie poprawili kilka rzeczy, w tym ustawienia. Ale najlepszy numer byl z filtrem. Tam sa dwa, a od nowosci byl tylko jeden zmieniany (byc moze z powodu probemu z dostepem do tego drugiego). Az filmik nagrali jak ten drugi wyjecli bo chyba pol szklanki syfu z niego wysypali. Gdybym nie zobaczyl, to bym nie uwierzyl.  8]   (duzy jest, bo bym go tu wstawil). Cud, ze to auto w ogole na gazie jezdzilo. Powiedzieli, ze reduktor mogl mocno oberwac, w polaczeniu z nie do konca dobrze ustawiona instalacja, ale poki co jezdzi. Wiedziales, ze tam sa dwa filtry i ze obydwa trzeba wymieniac?    ;)

W poprzednim samochodzie (Xsara Picasso) miałem na pewno 2 filtry: jeden na przewodzie do wtrysków, drugi był dobudowany do reduktora, oba widać na zdjęciu (ten drugi jest pod pokrywką przykręconą 3 śrubami imbusowymi, widać jedną śrubę). Oba sam sobie wymieniałem co 10 kkm. Zaś w Scenicu był inny reduktor, który nie miał filtra. Więc nie wiem, gdzie był ten drugi filtr. Ten jeden, w puszce, wymieniałem też co 10 kkm.

Auto1-13.jpg

W kwestii kontrolki poduszki - problem występujący we wszystkich SCII.

Nie wiem od którego złącza (kierownika czy pasażera) jest problem z brakiem dobrego styku, ale odsuń fotel (kierownika bądź pasażera) maksymalnie do przodu.

Z tyłu fotela, od strony podłokietnika, przy szynie przesuwającej odegnij wykładzinę (jest tam rozcięcie) i zobaczysz te nieszczęsne kostki.

Rozepnij, przedmuchaj i delikatnym szpikulcem poodginaj nieco złącza.

Pomoże na 100% o ile to wina złącz, a nie np. taśmy airbag.

Jak się rusza fotelem kierowcy. Patrz mój komentarz powyżej. :)

Napisano

Zgadza się. Ale to wina kostki pod fotelem. Jak się fotelem nie rusza, to działa. :)

Podobno niektórzy wywalali tą kostkę i lutowali przewody, ale to robota dla cierpliwego człowieka, bo druciki cienkie i jest ich ze 20. Trudno znaleźć chętnego na taką robotę. :)

Tylko desperaci tak robią - takiego połączenia nie da się już normalnie rozłączyć

Jak się rusza fotelem kierowcy. Patrz mój komentarz powyżej. :)

Oprócz fotela mogą być niestety inne przyczyny, np. uszkodzona taśma.

Gość wywraca fotelem, bo zawsze był fotel, a tu ZONK - to wina taśmy.

Edytowane przez mrarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.