Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka a firmy pomagające w "doagadaniu się"z ubezpieczycielem

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu kierowca innego auta wymusił mi pierwszeństwo. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Efekt to uszkodzone: błotnik, zderzak, lampa (biksenon skrętny niestety) a reszta wyjdzie pewnie przy naprawie. Ubezpieczyciel sprawcy to Proama. Auto to Vectra C.

Auto wstawiłem na oględziny i wycenę do nieautoryzowanego zakładu, ze względu na polecenia znajomych. Ubezpieczyciel, po wysłaniu kilku pisemek, zatrzymał się na chęci wypłaty mniej więcej połowy kwoty na jaką opiewa wycena. Przy chęci naprawy na oryginalnych częściach. Pozostaje droga sądowa.

Nie wiem czy sam bym sobie poradził, więc zastanawiam się nad skorzystaniem z usług osób/firm, zajmujących się zawodowo kontaktem z firmami ubezpieczeniowymi. Osoba, także z polecenia, bierze 20% uzyskanej kwoty.

Korzystał ktoś z Was z takich usług? :hmm:

Napisano

Dlaczego nie oddasz do naprawy bezgotówkowej?

Napisano
  • Autor

Dlaczego nie oddasz do naprawy bezgotówkowej?

Biorę to pod uwagę. Wolałbym naprawić auto w zaufanym zakładzie. Mam też AC i mogę i chyba później regres zrobić?

Napisano

Powiedz mi jaki ma sens robienie tego w zaufanym zakładzie skoro dopłacisz do interesu 20%? Bo przecież ubezpieczyciel nie zapłaci za prowizję firmy która będzie Ciebie reprezentować.

Wstaw do ASO i nie kombinuj.

Krawiec

Napisano

korzystałem z takiej firmy , jak dla mnie nic nie robią tylko kase biorą także daruj sobie 20% stracisz , a i tak bedziesz robił wszystko , ja byłem w firmie votum i nie polecam :( takie moje zdanie

Napisano

Jakiś czas temu

Korzystał ktoś z Was z takich usług? :hmm:

Hej,

nie kombinuj, bo przekombinujesz. Wiem, ze kasa powinna się należeć jak psu buda, ale w naszym trzecim świecie usług ubezpieczeniowym tak to nie działa.

Wstawiaj do ASO, podpisz im papiery aby to oni prowadzili procedury i negocjacje z ubezpieczycielem.

Zyskasz dużo wolnego czasu, samochód zastępczy na czas naprawy.

U mojej żony lakierowanie zderzaka skończyło się na 1500 zł (największy koszt to zastępczak) i nie było problemów.

U ciebie sama lampa to pewnie 2500 netto.

Na usługę masz gwarancję, jak coś to stracisz trochę czasu na jeżdżenie na poprawki.

Ale strata czasu będzie nieporównywalnie mniejsza niż podczas przepychanki z ubezpieczycielem.

A jak chcesz się przepychać to z pomocą radcy prawnego. "Firemki" będą dążyć do ugody.

Napisano

Zaufany warsztat jest beznadziejny. Wstawic podpisac papiery i to warsztat ma sie boksowac z ubezpieczycielem mnie Ty.

Napisano

Powiedz mi jaki ma sens robienie tego w zaufanym zakładzie

Bo może ma ma uraz do ASo bo cos wczesniej spieprzyli?

Napisano

Kiedyś dobrze blacharkę robili w Dixi-Car Raszyn. Nie wiem czy masz daleko? Ale może wstaw do nich, niech robią i kopią się z TU?

Napisano

Jeśli twoja wycena naprawy na org częściach jest niższa, niż wartość auta, to rob, potem przedstaw TU faktury i czekaj na przelew.

Napisano

Jeśli twoja wycena naprawy na org częściach jest niższa, niż wartość auta, to rob, potem przedstaw TU faktury i czekaj na przelew.

i przygotuj się na zaniżanie stawek z tekstem 'bo w naszej, autoryzowanej sieci warsztatów kosztuje X'

Jedyna opcja na minimalizację kontaktów z TU to robota bezgotówkowa gdzie warsztat dostaje upoważnienie i załatwia resztę.

Napisano

Wstaw do porzadnego serwisu ja mam taki u siebie ale masz daleko... podpisz papiery ze wszystkie sprawy zalatwia Aso czy warsztat i niech caluja Cie w pupke. Jak brat mial kolizje PZU chcialo dac 2400zl za naprawe, warsztat po rozebraniu auta przedstawil dodatkowe elementy do wymiany i PZU wyskoczylo z 8700zl bez gadania.

Go Hard or Go Home

Napisano

A co do firm to daruj sobie... ja szukalem pomocy jak mnie auto sciagnelo z drogi jak jechalem na rowerze to nikt nie chcial podjac sie sprawy a jak sie chcieli zdecydowac to postawili takie warunki ze jakbym je spelnil to sam w sadzie bym wygral bez nich.

Go Hard or Go Home

Napisano

Ubezpieczyciel, po wysłaniu kilku pisemek, zatrzymał się na chęci wypłaty mniej więcej połowy kwoty na jaką opiewa wycena. Przy chęci naprawy na oryginalnych częściach

Póki co jest to wstępna wycena Ubezpieczyciela, sytuacja nie jest jednoznaczna z koniecznością dochodzenia roszczeń na drodze sądowej.

Propozycja Ubezpieczyciela nie jest wyrokiem SN od którego nie ma odwołania.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś naprawiał auto u zaufanego Mechanika poza siecią ASO, również przy zastosowaniu części OEM.

Zakładam, że Mechanik nie robi na lewo, wystawia fakturę, składasz Ubezpieczycielowi ... finito, po cóż pośrednik i dodatkowe koszty ? :nie_wiem:

Napisano

Ja korzystałem z usług firmy CITO ze Szczecina.

Również miałem epizod z Proamą. Sprawca uderzył w tył mojego Saaba. Wycena Proamy była tak śmieszna, że nawet na nowe zamienniki by nie starczyło (tysiąc złoty).

Wycena niezależnego rzeczoznawcy wskazywała kwotę na 4tyś zł - opierając się na kosztorysie proamy.

Oczywiście Proama spuściła na drzewo.Sprawę skierowali do sądu. Sprawa wygrana wraz z odsetkami. Niestety ta firma ma nawet w głębokim poważaniu wyrok sądu.

Pieniądze ściągnął dopiero komornik.

Wszytko załatwiane przez CITO. Po zwrocie kosztów, prowizji itd. miałem 2tyś więcej niż bym dostał z wyceny proamy.

To nie firma ubezpieczeniowa a jakaś parodia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.