Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec vanów ?

Featured Replies

Napisano

więc nie rozumiem calego tego przekomarzania się w stylu "moj wybór jest najlepszy" :hmm:

ja tez nie. a kto się przekomarza?

Napisano

A cóż się tak czepiasz tego SUVa? Kupiłem go tylko i wyłącznie dlatego że się tanio trafił. Nie było ŻADNEGO innego powodu. I nie dorabiam do tego ideologii.

Zauważ że ja też nie robię żadnej ideologii.Wkurza mnie tylko podawanie argumentów z dupy na niekorzyść vanów.

I w moim przypadku nie jest to przypadkowy wybór.

Napisano

Mam dwójkę dzieci i codziennie je dowożę do przedszkola/szkoły. I dalej nie rozumiem po co duży bagażnik bo u mnie zwykle jest pusty.

Problem z wożeniem wózka miałem w Skodzie Favorit. Głównie dlatego że w bagażniku leżało koło zapasowe.

Niech zgadnę -Twoje dzieci chodzą samodzielnie :hmm:

Napisano

Niech zgadnę -Twoje dzieci chodzą samodzielnie :hmm:

Od urodzenia nie chodziły. Nie są takie genialne.

Napisano

Od urodzenia nie chodziły. Nie są takie genialne.

To jak mogłeś mieć pusty bagażnik-nosiłeś je na rękach?

Napisano

To jak mogłeś mieć pusty bagażnik-nosiłeś je na rękach?

Ile miejsca zajmuje poskładana spacerówka? Do jakiego wieku potrzebujesz ogromny wózek?

Napisano

Ile miejsca zajmuje poskładana spacerówka? Do jakiego wieku potrzebujesz ogromny wózek?

Dobra-wątek nie jest o dorastaniu dzieci.Ja wychodzę z założenia że od minivana lepszy jest tylko duży   van ;] .A czy woże 600l powietrza czy 400 nie ma dla mnie znaczenia.

Edytowane przez wlad

Napisano

Dobra-wątek nie jest o dorastaniu dzieci.Ja wychodzę z założenia że od minivana lepszy jest tylko duży   van ;] .A czy woże 600l powietrza czy 400 nie ma dla mnie znaczenia.

No i OK. A co do SUVa - uważam że nie jest warty nawet tych pieniędzy co dałem. A gdybym miał zapłacić rynkową cenę to bym tego kijem nie tyknął. Jak się trochę odkuję to sprzedam to w tej samej cenie lub drożej i kupię coś normalnego.

Napisano

No i OK. A co do SUVa - uważam że nie jest warty nawet tych pieniędzy co dałem. A gdybym miał zapłacić rynkową cenę to bym tego kijem nie tyknął. Jak się trochę odkuję to sprzedam to w tej samej cenie lub drożej i kupię coś normalnego.

Ja już zle się czuję w niskim aucie-rok z V50 był katorgą :ogien:.Tak że w przyszlości nie wykluczam też SUVa typu ASX czy nowa Vitara.Ale pierwszeństwo zawsze będzie miał minivan :oki: 

Napisano

Do bagażnika Wołgi wchodzi bez problemu nawet spory rower (sprawdzone). Nie jestem jednak przekonany czy to argument za jej kupnem ;]

Serio? Nie uwierze, ze bez rozkrecenia kol i skrecenia kierownicy :-) albo rower dzieciecy.  Moze konik potwierdzi :-)

Napisano

zalozenia o mocy silników i starosci nie rozumiem. VITO to tylko przyklad - dlaczego zakladasz ze są stare od razu? jest cala masa dostawczaków przystosowanych do przewozu "rodzin" (nie zarobkowego). i wtedy: wyciszenie tez jest przystosowane do przewozu pasażerów.

i widać - nie jechałeś VW Transporterem czy VITO w wersjach "rodzinnych".

ja wszystko rozumiem. tylko pytanie: czy włożenie roweru na stojąco to opcja potrzebna w samochodzie? zawsze mozna chciec większy, bo znajdziesz cos czego nie wlozysz - w ten sposób skonczysz na tirach dowodząc argumentami typu: wyzej siedzisz i więcej zabierzesz i naczepę dowolnego przeznaczenia możesz ciągać...

kwestia znalezenia zlotego srodka. dla Ciebie kryterium jest wlozenie roweru na stojąco, a ja nie lubię mieć aerodynamiki mebloscianki (i wiążącego sięz tym hałasu). kwestię "dodatkowego" spalania pomijam.

btw. masz 7 osobową rodzinę?

moje rodzinne auto, to SEDAN i to z tych małych. dlatego napisałem ze jak już to wybrałbym kombi i nie kumam wydawania dodatkowej kasy na te 10-15 cm powietrza więcej... bo atuty vana mnie zupełnie nie przekonują (po co przestawiać siedzenia? mam w aucie piknik zrobić? czy grać w gry planszowe? po co je wyjmować, jak w kombi się poprostu złożą oparcia?).

Ja porownuje vany vs poldostawcze z ery 15-20 lat wstecz, bo na takie mie stac :-) Transporterem jechalem, Vito ma kolega i mimo ze nowsze nie ma porownania do eurovanow, voyagera czy espace III. Tylko pojemnoscia zaladunku wygrywaja, ale tak jak Ty bardziej wole komfort niz mozliwosci zaladunku.

Drugi mit, ze wiekszy VAN to gorszy komfort, glosnosc. Moje kombi jest przy 150 glosniejsze niz Van ze wzgledu na to, ze van ma silnik turbo i dluga skrzynie ... Pewnie w kombi byloby ciszej z tym samym silnikiem ale .... nie ma tam turbobenzyn dostepnych :-) Wszystko zalezy od auta i silnika, a nie czy kombi czy van

Mi przydaja sie mozliwosci Vana w wiecej niz polowie przypadkow, bo wykorzystuje go tylko do celow przewozenia rowerow, awaryjnego hotelu na kolkach, spontanicznych wyjazdow gdzies bez planowania. Do zwyklego jezdzenia wokol komina to wole rower albo klasykiem  jakims.

Edytowane przez gregoryj

Napisano

tym tropem dojdziesz do wniosków, ze w sumie to pojazd gąsienicowy też trzebaby mieć pod ręką na codzień ;)

W sumie w 99%  przypadkow pewnie wystarczy Punto, bo jesli nic nie przewozisz, jedynie dzieci do przedszkola, do pracy, na zakupy czyli w kolo komina ....  to na jeden wyjazd na wakacje  i na narty, moznaby kupic boksa na gore i ...... na te 300 litrow bagazu tez starczy.

Napisano

Serio? Nie uwierze, ze bez rozkrecenia kol i skrecenia kierownicy :-) albo rower dzieciecy.  Moze konik potwierdzi :-)

Nie musisz. Konik to już demonstrował :)

Napisano

Ja już zle się czuję w niskim aucie-rok z V50 był katorgą :ogien:.

To trzeba było kupić originał (Forda Focusa) zamiast podróbki Volvo ;]

Napisano

Drugi mit, ze wiekszy VAN to gorszy komfort, glosnosc. Moje kombi jest przy 150 glosniejsze niz Van ze wzgledu na to, ze van ma silnik turbo i dluga skrzynie ... Pewnie w kombi byloby ciszej z tym samym silnikiem ale .... nie ma tam turbobenzyn dostepnych :-) Wszystko zalezy od auta i silnika, a nie czy kombi czy van

Mi przydaja sie mozliwosci Vana w wiecej niz polowie przypadkow, bo wykorzystuje go tylko do celow przewozenia rowerow, awaryjnego hotelu na kolkach, spontanicznych wyjazdow gdzies bez planowania. Do zwyklego jezdzenia wokol komina to wole rower albo klasykiem  jakims.

obalasz mit opierając się na różnicach w napędzie - czyli jabłka i gruszki porównujesz :) porównaj ten sam segment (rozstaw osi, standard wykończenia, markę) - i wtedy wyjdzie które jest cichsze...

poza tym - temat się wyczerpał

Napisano

I będziesz się wściekał że trzesz tyłkiem o asfalt. Miażdżąca większość znanych mi właścicieli SUVów po przesiadce do innego auta narzeka że za nisko.   :hehe:

Napisano

I będziesz się wściekał że trzesz tyłkiem o asfalt. Miażdżąca większość znanych mi właścicieli SUVów po przesiadce do innego auta narzeka że za nisko.   :hehe:

A w życiu. Jak wsiądę do Forka to mam radochę. Ostatnio mnie kosztowała 100 zł i 4 pkt :)

Napisano

A w życiu. Jak wsiądę do Forka to mam radochę. Ostatnio mnie kosztowała 100 zł i 4 pkt :)

A ten Forek to ile ma prześwitu?

:cfaniak:

Napisano

A ten Forek to ile ma prześwitu?

:cfaniak:

20 cm. Ale siedzi się nisko. Jak stoją obok to głowę mam mniej więcej na wysokości kierownicy Kii.

Napisano

20 cm. Ale siedzi się nisko. Jak stoją obok to głowę mam mniej więcej na wysokości kierownicy Kii.

20 cm to w żadnym wypadku nie jest nisko. Wiem, bo siedziałem. Siedzi się wyżej niż np. w takim A4 Allroad, a to niby jest "uterenowione kombi". Wsiądź do zwykłych płaskich aut a zobaczysz.

;)

Napisano

Pokaż mi choć jednego SUVa, deklarowanego jako pojazd 7-osobowy, który przewiezie chociażby 6 dorosłych osób w przyzwoitych warunkach na dystansie..... dajmy na to..... 500km. No sorry, ale nie ma tak. Każdy SUV 7-miejscowy to zwyczajna ściema.

Np Cx9 o q7 nie wspominajac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.