Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie okien pcv

Featured Replies

Napisano

Mam problem.

Okna pcv w moim domu niestety okres świetności mają już dawno za sobą.

Latem wymieniłem w nich uszczelki na najwyższe z dostępnych, ale teraz, przy silniejszym mrozie i wiatrach, niestety dalej z nich wieje.

Czy dobrym pomysłem jest zastosowanie dodatkowej uszczelki EPDM (np. takiej).

Chcę ja przykleić do futryny w miejscu jej styku z oryginalną gumową uszczelką.

Napisano

Mam problem.

Latem wymieniłem w nich uszczelki na najwyższe z dostępnych, ale teraz, przy silniejszym mrozie i wiatrach, niestety dalej z nich wieje.

A nie można ich jakoś wyregulować? CHodzi o to, żeby zwiększyć ich docisk/przyleganie do ramy.

Niektóre okna mają taki "przełącznik" lato-zima:

regulacja-okuc.jpg

Edytowane przez Majkiel

Napisano
  • Autor

A nie można ich jakoś wyregulować? CHodzi o to, żeby zwiększyć ich docisk/przyleganie do ramy.

Niektóre okna mają taki "przełącznik" lato-zima:

regulacja-okuc.jpg

Okno (skrzydło) ma wymiary 120x140 cm. Takie regulacje mam tylko po 1 sztuce na elementach pionowych, na poziomych te "wichajstry" są nieobrotowe i nie dociskają odpowiednio skrzydła do futryny. Zostaje tylko dołożenie uszczelek albo wymiana okien :(

Napisano

A jestes pewien ze wieje rama a nie szkleniem?

Napisano
  • Autor

A jestes pewien ze wieje rama a nie szkleniem?

Tak. Są miejsca, że kartkę papieru bez problemu między framugę a uszczelkę włożę.

Napisano

Mam problem.

Myślę, że te okna nigdy nie były świetne.

Pewnie mają dużą rozszerzalność termiczną (kiepski skład domieszek PCV) i jak jest zimno, to się kurczą.

Spróbuj najpierw jeszcze innych regulacji - daj fotki okuć.

Reguluje się nie tylko na fasolkach, ale tez na dolnym zawiasie skrzydła i innych elementach.

Napisano

Wezwij fachowca...

Ja w tym roku miałem regulowane kilkanaście skrzydeł okiennych. Na początek takze kupiłem uszczelki bo chciałem sam z tym wlaczyc... Ale nie pomogło wiec znalazłem na olx fachowca. Okazało się, żepracował w fabryce okien.

Gościu wyregulowal wszystkie okna, zarówno na zawiasach jak i regulując pakiety szybowe (nawet nie zdawalem sobie sprawy, ze tak mozna), w niektórych konieczne bylo wymienić okucia bo kiedyś producent zaoszczedzil... Tak czy owak to jeden z niewielu ludzi, o ktorym mogłem powiedzieć prawdziwy fachowiec.

Napisano
  • Autor

Wrzuć foty okuć. Jak nie da się regulować, to może da się wymienić na regulowane.

Okucia

Napisano

Tak jak tu radzą, najlepiej dogadać się z montażystą okien, który na pewno potrafi regulować okna. Mi w tym roku przy okazji wymiany małego okienka obleciał cały dom i poodciągał na zamkach - to akurat proste, ale często okna opadają i wymagają podregulowania na zawiasach (nie wszystkie okucia to umożliwiają). 

Napisano

za rolke uszczelki zapłacisz kilka PLN więc ryzyko wtopy jest niewielkie. Ja u siebie dokleiłem dokładnie taką i poluzowałem zamki żeby okno trzymało szczelność ale lekko się zamykało.

Mam lipne okna ale jednak możliwość regulacji domyku większą niż u Ciebie.

Napisano

Wezwij fachowca...

Ja w tym roku miałem regulowane kilkanaście skrzydeł okiennych. Na początek takze kupiłem uszczelki bo chciałem sam z tym wlaczyc... Ale nie pomogło wiec znalazłem na olx fachowca. Okazało się, żepracował w fabryce okien.

Gościu wyregulowal wszystkie okna, zarówno na zawiasach jak i regulując pakiety szybowe (nawet nie zdawalem sobie sprawy, ze tak mozna), w niektórych konieczne bylo wymienić okucia bo kiedyś producent zaoszczedzil... Tak czy owak to jeden z niewielu ludzi, o ktorym mogłem powiedzieć prawdziwy fachowiec.

daj proszę namiary

mogą być na prv a nuż się przyda

Napisano

dam na priv, ale mam wizytówkę w domu...gość z...Czeladzi ;]

Napisano

Siegenia , faktycznie niesamowicie zubożone okucie. Sprawdz np poziomnicą czy przypadkiem skrzydła na profilach poziomych nie sa wyoblone do srodka tzw kołyska 

Napisano
  • Autor

Siegenia , faktycznie niesamowicie zubożone okucie. Sprawdz np poziomnicą czy przypadkiem skrzydła na profilach poziomych nie sa wyoblone do srodka tzw kołyska 

Na 100% mam pionowe części framug za mocno dociągnięte do ściany:(

No zobaczymy co powie jakiś fachowiec od okien

Napisano

Na 100% mam pionowe części framug za mocno dociągnięte do ściany:(

No zobaczymy co powie jakiś fachowiec od okien

To w ten sam sposób mozna przeszklić skrzydła aby zakład uszczelki na obwodzie był ten sam

Napisano

Daje się kliny między pakiet szybowy a profil i wygina się go tak aby dopasować do wygięcia ościeżnicy.

Napisano
  • Autor

I już.

Kupiłem i przykleiłem taką uszczelkę EPDM:

E-Ta%C5%9Bmy-Uszczelniaj%C4%85ce-typu-9x

Przykleiłem ją do futryny tak, aby przylegała do istniejącej uszczelki. Dodatkowo musiałem regulację rygli ustawić na 'lato' żeby klamka się do końca przekręcała.

Efekt: przed zabiegiem przy temp. zewn. ~5*C wewnątrz przy oknie miałem 15-16*C teraz mam 19-20*C.

Na tą zimę musi wystarczyć, bo miałem zbyt dużo wydatków, żeby zastosować coś lepszego. Na wiosnę zawezwę fachurę od okien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.