Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile akcyzy mam zaplacic?

Featured Replies

Napisano

Bede rejestrowal auto w Polsce - Honda CRV 2.0, 2005 rocznik.

Auto moje z Irlandii - zarejestrowane na moje nazwisko i adres w Irlandii.

Z tego co wiem, to na formularzu akcyzy sam wpisuje wartosc auta.

I tu pytanie - mam fakture zakupu na swoje nazwisko sprzed 3 miesiecy. Auto kupione na aukcji za €2250 + €300 oplat aukcyjnych.

Czy mam wpisac taka wlasnie wartosc auta? I jesli tak to czy ma to byc €2250 czy €2550?

I czy taka wartosc przejdzie, biorac pod uwage, ze podobne samochody na otomoto czy allegro chodza po okolo 25k pln?

Auto oczywiscie to RHD (anglik) wiec jego wartosc w Polsce jest sporo nizsza nic podobnych z kierownica po normalnej stronie, ale czy to ma znaczenie do placenia akcyzy?

Jesli ktos sie zdecyduje mi zakwestionowac wpisana wartosc, to kto to bedzie i jakie moze do tego miec podstawy i kiedy to moze zrobic, biorac pod uwage, ze bede to zapewne placil online?

Dzieki za wszelkie porady.

Napisano

Wpisujesz wartość z faktury bez opłat aukcyjnych.

Zakwestionować mogą chyba nawet 5 lat. Wtedy albo dopłacasz albo idziesz na noże i jeśli rzeczoznawca wyceni wyżej, dopłacasz i płacisz za wycenę. Możesz także się odwołać i opłacić swojego rzeczoznawcę. Coś tam jeszcze o odsetkach przebąkiwali ale nie pamiętam już.

W praktyce jeśli opiszesz co i jak i przejdzie i nikt nie będzie się zaraz czepiał to będzie spokój. Jeśli się przyczepią to prościej od razu dopłacić.

Napisano
  • Autor

Łapie się jeszcze na zwrot VRT?

€1224 zwrotu VRT powinno byc.

We wtorek bylem na VRT export examination - mimo ze powinni mi tam odrazu cene zwrotu podac, to gosc nie byl w stanie bo nie bylo dokladnie tego modelu w bazie danych. Powiedzial, ze revenue wysle wycene w ciagu kilku tygodni. Ale spodziewam sie wlasnie czegos w okolicach w/w sumy. Jesli nie, to bede sie z nimi klucil.

Napisano

We wtorek bylem na VRT export examination - mimo ze powinni mi tam odrazu cene zwrotu podac, to gosc nie byl w stanie bo nie bylo dokladnie tego modelu w bazie danych. Powiedzial, ze revenue wysle wycene w ciagu kilku tygodni. Ale spodziewam sie wlasnie czegos w okolicach w/w sumy. Jesli nie, to bede sie z nimi klucil.

No i jeszcze follow-up question - co tak w aucie wyło?

Napisano
  • Autor

No i jeszcze follow-up question - co tak w aucie wyło?

Zapieczony zacisk hamulcowy z tylu.

Juz naprawione.

Pozatym jeszcze silownik od centralnego zamka od drzwi kierowcy mi sie przycina.

Pozatym wyglada ze udalo mi sie kupic naprawde auto w super stanie za niezle pieniadze.

105kkm teraz ma i jezdzi jak nowy. Z napedem wszystko 100% w porzadku.

Edytowane przez CiniO

Napisano

Dodam jeszcze, że akcyzę lepiej płacić przelewem. Bo jak będziesz osobiście to urzędnik od razu zakwestionuje kwotę i będzie kazał płacić od ceny rynkowej.

Przy przelewie jest szansa że nie będzie im się chciało wszczynać postępowania, powoływać biegłego, który też sporo kosztuje itp...

Edytowane przez marcinur

Napisano

Wtedy albo dopłacasz albo idziesz na noże i jeśli rzeczoznawca wyceni wyżej, dopłacasz i płacisz za wycenę.

jak dobrze pamiętam to tam jest próg 30% różnicy w cenach, poniżej płaci US powyżej petent.

Napisano

...

Pozatym jeszcze silownik od centralnego zamka od drzwi kierowcy mi sie przycina...

U mnie też od kierowcy zaczął się zacinać. Nawet zleciłem ASO wymianę ale okazało się, że wystarczy dokręcić czy wyregulować? Już nie pamiętam. Z czasem coś tam się luzuje czy wykręca.
Napisano

To po tych zwrotach w Irlandii i przed akcyzą samo auto Cię wyniesie 1200 ojro? Nieźle :ok:

Napisano
  • Autor

To po tych zwrotach w Irlandii i przed akcyzą samo auto Cię wyniesie 1200 ojro? Nieźle :ok:

No auto kosztowalo mnie €2550

Zwrotu €1224, wiec efektywny koszt auta €1326.

Ale do tego jeszcze koszt dojazdu do PL (licze €300) bo kosztuje mnie €400, ale i tak sie musze przemiescici wiec inaczej bym musial dac €100 za bilet lotniczy.

W Polsce akcyza, przeglad, tlumaczenia, rejestracja i koszt przerobki reflektorow - pewnie za 1500zl wyjdzie, moze ciut wiecej.

Czyli wsumie za okolo €2000 mam to auto w Polsce zarejestrowane.

Jeszcze tylko ubezpieczyc....

Edytowane przez CiniO

Napisano

Już jak napisałem to zobaczyłem że będzie jednak ponad 1300 ;) enyłej 2 tysie ojro za suva to dobra opcja.

Btw. Tak straszyli tymi samochodami RHD, a bardzo mało tego jeździ na pl blachach.

Napisano
  • Autor

Czyli reasumujac wasze porady - zaplacic akcyze online bo wtedy mniejsza szansa ze ktos sie przyczepi, i wpisac kwote z faktury, mimo ze jest ona zapewne duzo nizsza niz wartosc z eurotaxu.

Nie wiem dokladnie jaka jest wartosc w eurotaxie, ale skoro wiekszosc takich samochodow wystawionych jest powyzej 20k a nawet 25k pln, a ja wpisze wartosc €2250 czyli okolo 10k pln, to czy jest wogole szansa ze to przejdzie?

Napisano

Nie dowiesz się jeśli nie sprawdzisz.

U mnie przechodziły większe zaniżenia ale auta były bite.

Napisano

Dodam jeszcze, że akcyzę lepiej płacić przelewem. Bo jak będziesz osobiście to urzędnik od razu zakwestionuje kwotę i będzie kazał płacić od ceny rynkowej.

Przy przelewie jest szansa że nie będzie im się chciało wszczynać postępowania, powoływać biegłego, który też sporo kosztuje itp...

Zależy od urzedu.

W Warszawie, bez problemu przyjęli druk.

Napisano

Nie dowiesz się jeśli nie sprawdzisz.

U mnie przechodziły większe zaniżenia ale auta były bite.

To jest walone tak bardzo, ze kolumna kierownicy się przesunęła na drugą stronę... ;-)

To IMHO bardzo wpływa na wartość rynkową - takie auto jest praktycznie niesprzedawalne jako auto, ew. jako dawca części czy tabliczki znamionowej. 

Edytowane przez grogi

Napisano

A liczyłeś oc w Pl auta z kierownicą po prawej stronie?

Napisano

Nieprawda. Nie powołują żadnego biegłego, wysyłają wezwanie listem i albo dopłacasz dobrowolnie i składasz korektę deklaracji, albo się bujaj. Mają w nosie czy to przez net czy nie.

Napisano

Zależy od urzedu.

W Warszawie, bez problemu przyjęli druk.

Bo się w miarę zgadzało, tolerancja jakaś tam jest i zależy też od wyposażenia. Nie zależy to od urzędu tylko humoru celnika, a rozliczenia i tak robi jedna centrala w Krakowie.

Napisano

Nieprawda. Nie powołują żadnego biegłego, wysyłają wezwanie listem i albo dopłacasz dobrowolnie i składasz korektę deklaracji, albo się bujaj. Mają w nosie czy to przez net czy nie.

Ale do tego czasu chyba nie można pobrać dokumentu potwierdzającego zapłatę? ;] 

Edytowane przez swienty

Napisano

Ale do tego czasu chyba nie można pobrać dokumentu potwierdzającego zapłatę? ;] 

Wyrażenie klucz "albo się bujaj" :) Nie spamuj, to nie HP.

Napisano

Wyrażenie klucz "albo się bujaj" :) Nie spamuj, to nie HP.

Pytam jak to wygląda, jak na razie wszystkie auta mi przechodzą. :) 

Napisano
  • Autor

A liczyłeś oc w Pl auta z kierownicą po prawej stronie?

Juz mam jedno auto RHD ubezpieczone od zeszlego roku. OC placilem bez zadnej zwyzki - 500zl wyszlo - w Allianz.

MTU podobno tez nie daje zwyzek.

PZU daje 50% wiecej za OC jak i za AC.

Inni ubezpieczyciele roznie - niektorzy chcieli 6000zl albo i wiecej.

Napisano

No auto kosztowalo mnie €2550

Zwrotu €1224, wiec efektywny koszt auta €1326.

Ale do tego jeszcze koszt dojazdu do PL (licze €300) bo kosztuje mnie €400, ale i tak sie musze przemiescici wiec inaczej bym musial dac €100 za bilet lotniczy.

W Polsce akcyza, przeglad, tlumaczenia, rejestracja i koszt przerobki reflektorow - pewnie za 1500zl wyjdzie, moze ciut wiecej.

Czyli wsumie za okolo €2000 mam to auto w Polsce zarejestrowane.

Pewnie benzyna? Jeśli tak to pewnie byłeś jedynym chętnym na takie auto tutaj[emoji6]

Wysłane ze zmywarki

Napisano

Bo się w miarę zgadzało, tolerancja jakaś tam jest i zależy też od wyposażenia. Nie zależy to od urzędu tylko humoru celnika, a rozliczenia i tak robi jedna centrala w Krakowie.

Fakt nie szedłem na pałę w dolne, dolne widełki tolerancji.

Okazało się na miejscu dzięki sympatycznej celniczce, że mogłem zejść jeszcze z 1,5kPLN :P

Poniżej tego bym pewnie musiał udowadniać,  dlaczego zapłaciłem tak mało  :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.