Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oklejanie końcówki odkurzacza

Featured Replies

Napisano

Listwy, ościeżnice, drzwi, kafelki - wszystko na wysokości 1cm ma kreskę od odkurzacza. Nie mogę żony zmusić, żeby nie dotykała odkurzaczem, więc muszę coś zrobić, żeby nie zostawiał śladów. Najlepiej czymś miękkim, ale filc odłazi - chyba od polietylenowej końcówki. Macie jakiś pomysł?

0b037170a90394c04c62b9a3bc61cdde.jpg

Edytowane przez Olleo

Napisano

Może żona daje do zrozumienia, że to już czas na odkurzacz-robota? ;)

A tak poważniej - zmień klej, na jakiś elastyczny. Końcówkę przed oklejaniem, musisz dobrze zmatowić nie za drobnym papierem i odtłuścić.

Napisano
  • Autor

Może żona daje do zrozumienia, że to już czas na odkurzacz-robota? ;)

A tak poważniej - zmień klej, na jakiś elastyczny. Końcówkę przed oklejaniem, musisz dobrze zmatowić nie za drobnym papierem i odtłuścić.

Ale czym okleić?
Napisano

Listwy, ościeżnice, drzwi, kafelki - wszystko na wysokości 1cm ma kreskę od odkurzacza. Nie mogę żony zmusić, żeby nie dotykała odkurzaczem, więc muszę coś zrobić, żeby nie zostawiał śladów. Najlepiej czymś miękkim, ale filc odłazi - chyba od polietylenowej końcówki. Macie jakiś pomysł?

0b037170a90394c04c62b9a3bc61cdde.jpg

a nie lepiej cokolik zamontować? z drewna bądź od paneli?

Napisano

zwykła taśma izolacyjna w kolorze rury. co jakiś czas okleać od nowa. tanio i szybko.

Napisano

Listwy, ościeżnice, drzwi, kafelki - wszystko na wysokości 1cm ma kreskę od odkurzacza. Nie mogę żony zmusić, żeby nie dotykała odkurzaczem, więc muszę...

...więc musisz odkurzać sam, osobiście   :hehe:

Najlepiej czymś miękkim, ale filc odłazi - chyba od polietylenowej końcówki. Macie jakiś pomysł?

Możesz dać filc, skórę, zamsz, piankę spod paneli lub inną otulinę do rur... czego byś nie użył, to ślad i tak będzie (choć może mniejszy), ale czego byś chciał użyć - przykleisz to Fixem Allem Classic-iem w kolorze czarnym   :oki:

Najlepiej jednak było by wyposażyć ssawkę w narożne kółka przymocowane w pozycji horyzontalnej, mogą być takie, jak w drzwiach do kabin prysznicowych - mają zewnętrzną bieżnię ogumioną   :phi:   ew. w koło ssawki zrobić coś na wzór gąsienicy czołgowej - jakaś taśma prowadzona na rolkach - wtedy jest szansa, że taki wynalazek nie będzie się ślizgał po powierzchni ściany...    :hmm:    

Ale coś chyba fantazjujesz... o ile na farbie ślad zostaje, to na kafelkach nie mam z tym problemu, na listwach cokołowych nie zauważam   :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

a nie lepiej cokolik zamontować? z drewna bądź od paneli?

drewno też porysowane

bd2027df9e8a62c804d9ab4ccdcef251.jpg

Napisano
  • Autor

zwykła taśma izolacyjna w kolorze rury. co jakiś czas okleać od nowa. tanio i szybko.

Ale to nie o rurę chodzi
Napisano

drewno też porysowane

Za dużo siły ma kobita :hehe:. Spróbuj przykleić taśmę ze szczotką taką jak daje się do drzwi szaf.

Napisano
  • Autor

Za dużo siły ma kobita :hehe:. Spróbuj przykleić taśmę ze szczotką taką jak daje się do drzwi szaf.

obawiam się, że się odklei, choć materiał wydaje się być dobrym pomysłem. Ssawka taka:

zelmer-meteor-2-400-0-ep-czerwony.828522

Napisano

Ale to nie o rurę chodzi

no to w kolorze ssawki.

Napisano

zmienić odkurzacz na mopa ? chce wam się gołe podłogi odkurzać ?;-)

Napisano

drewno też porysowane

bd2027df9e8a62c804d9ab4ccdcef251.jpg

To chyba masz nerwową żonę.

Napisano

zmienić odkurzacz na mopa ? chce wam się gołe podłogi odkurzać ?;-)

Mopem to dopiero będzie miał usmarowane ściany... 

Napisano

obawiam się, że się odklei,

Szczotki odbojowe są samoprzylepne są to powinny trzymać jakiś czas. Najlepiej okleić ssawkę dookoła.

Napisano

skoro już porysowane wszędzie - to się nie przejmować - dopiero po następnym malowaniu/odświeżaniu dopiero robić rewolucje ze szczotką  ;l 

Napisano

Listwy, ościeżnice, drzwi, kafelki - wszystko na wysokości 1cm ma kreskę od odkurzacza. Nie mogę żony zmusić, żeby nie dotykała odkurzaczem...

Ustalić krawędź, która robi rysy i pozbyć się jej przy pomocy drobnego papieru ściernego. To nie ma prawa rysować- zdaje się, że mam analogiczną ssawkę Zelmera i nic nie rysuje.

Druga skuteczna metoda- zająć się samemu odkurzaniem i nie zwalać wszystkiego na żonę.

Napisano
  • Autor

Ustalić krawędź, która robi rysy i pozbyć się jej przy pomocy drobnego papieru ściernego. To nie ma prawa rysować- zdaje się, że mam analogiczną ssawkę Zelmera i nic nie rysuje.

Prawdopodobnie taki plastik - nie tylko brudzący, ale i łapiący drobinki. Już to dwa razy szlifowałem (m.in. po to, by przykleić filc) i nie pomogło.

Druga skuteczna metoda- zająć się samemu odkurzaniem i nie zwalać wszystkiego na żonę.

Jak czas pozwala, to ja odkurzam.
Napisano

8]  :hehe:  ;l

Pijana odkurza, że nie może przestać rysować? ;)

Napisano
  • Autor

8]  :hehe:  ;l

Pijana odkurza, że nie może przestać rysować? ;)

Ona nie ma tak czasu na sprzątanie, jak Kaczyński na czekanie na większość w TK ;)
Napisano

Pianką montażową zrób odbojniki :hehe:

Lunapark%20Praha%201914%20(11).jpg

Napisano

A zauważyliście że po odkurzaniu cała szczotka jest pokryta drobinkami kurzu który "przykleja" się poprzez naelektryzowanie  się przez pocieranie szczotką o podłogę ? Nie ma znaczenia czy odkurzamy sztuczny dywan / wykładzinę czy gołe deski.Wydaje mi się że zawsze się będzie elektryzowało bo w naszych domach jest dużo sztuczności.

Wracając do tematu owe przyklejone naelektryzowane drobinki kurzu są brudne i brudzą farbę na ścianie.

A krechy na meblach to nie wiem.Może masz albo za silną żonę albo już chce wymienić owe meble które jej się znudziły.Dlatego je tak pociera sczotą.

Napisano
  • Autor

Okazało się, że plastik (cienki, może z mm) przetarł się na rogach i wystawał metal. A że już kupiłem ową szczotkę samoprzylepną do szaf, to przykleiłem - trzeba kupić nową ssawkę.

Napisano

Okazało się, że plastik (cienki, może z mm) przetarł się na rogach i wystawał metal. A że już kupiłem ową szczotkę samoprzylepną do szaf, to przykleiłem - trzeba kupić nową ssawkę.

Dziwne. mam taką ssawkę zelmera z borsukiem i metalu nie ma w niej ani grama.

Napisano

Bo kolega Olleo ma wersję specjalną ssawki - NNM*   

* NNM - Na Niewyżyte Małżonki    :hehe::lol:

Napisano
  • Autor

Jest - szczotka, a dokładniej włosie szczotki jest w profilu metalowym zaciśnięte.
Napisano

Jest - szczotka, a dokładniej włosie szczotki jest w profilu metalowym zaciśnięte.

Ja mam tę część plastikową. Chyba, że jest gdzieś głęboko w szczotce, ale to oznacza, że musicie nią solidnie po ścianach szorować, bo moja ma ponad 10 lat i jest tylko lekko przetarta na rogach, a jest to nasza codzienna końcówka.

Edytowane przez maras77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.