Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona opona

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zauważyłem uszkodzenie opony w fiescie mojej baby. Domyślam się że sama ją rozwaliła, bo jest królową krawężników i przyznała że "jest to możliwe"   ;)

Ale ciekaw jestem co właściwie stało się z tą oponą. Czy możecie popatrzeć na zdjęcie i powiedzieć co jej się stało? Wygląda to dość dziwnie - taki podłużny wąski bąbel  :hmm:

Jestem o tyle zły że opona ma 15 miesięcy i przejechane 12 tys. km.

Kupić nowe dwie, czy pojechać cebulą i kupić jedną nową? Auto jeździ po mieście i w trasy nie lata.

post-139455-0-15752700-1482697561_thumb.jpg

Napisano

Pęknięta osnowa. Oponę wymienić i jeździć dalej. 

Napisano

jak wyżej. Pękły sznurki i pojawił się bąbel, taka opona może wystrzelić. Czy kupic jedną czy dwie to zalezy jak bardzo są zużyte. Jesli mówisz ze ma 15miesiecy to celował bym w jedna sztukę tylko ;)

Napisano

Opona po krawężniku. Szrot.

Kupiłbym używkę z tego samego roku i z takim samym bieżnikiem.

Napisano
  • Autor

Ta opona wyszła w 2015 roku i jest mało popularna (wielosezonowa). Znalezienie używki mało prawdopodobne (przekopałem już allegro i podobne).

Kupię nową, ale zastanawiam się czy jedną czy 2... W sumie pozostałe opony wyglądają jak nowe. 

Napisano

Skoro pozostałe wyglądają jak nowe to po co kupować dwie :hmm:  

Chociaż to może mieć sens-będzie na zapas jak następne koło spotka się z krawężnikiem :phi:

Napisano

Dzisiaj zauważyłem uszkodzenie opony w fiescie mojej baby. Domyślam się że sama ją rozwaliła, bo jest królową krawężników i przyznała że "jest to możliwe"   ;)

Ale ciekaw jestem co właściwie stało się z tą oponą. Czy możecie popatrzeć na zdjęcie i powiedzieć co jej się stało? Wygląda to dość dziwnie - taki podłużny wąski bąbel  :hmm:

Jestem o tyle zły że opona ma 15 miesięcy i przejechane 12 tys. km.

Kupić nowe dwie, czy pojechać cebulą i kupić jedną nową? Auto jeździ po mieście i w trasy nie lata.

attachicon.gif2016-12-25 20.14.13.jpg

a zawieszenie całe ?

pewnie wpadła pewnie w dziurę tylko nie chce się przyznać

zgłosić do ubezpieczyciela drogi na jedną oddadzą, na drugą trzeba powalczyć

Napisano

Kupię nową, ale zastanawiam się czy jedną czy 2... W sumie pozostałe opony wyglądają jak nowe. 

Jak będziesz kupował jedną, to zwróć uwagę na miejsce produkcji i wymiary opony, bo nawet z tej samej fabryki po roku potrafią wyjść dwie różne opony mimo tego samego rozmiaru i bieżnika! 

Napisano

Jak będziesz kupował jedną, to zwróć uwagę na miejsce produkcji i wymiary opony, bo nawet z tej samej fabryki po roku potrafią wyjść dwie różne opony mimo tego samego rozmiaru i bieżnika!

Pod jakim względem różne?

Napisano

Pod jakim względem różne?

Mogą się różnić składem mieszanki, szerokością, średnicą, twardością i przede wszystkim trakcją, co powoduje dziwne zachowanie samochodu na drodze jak ściąganie czy krzywa kierownica mimo prawidłowych nastaw geometrii. Właściciel dostaje szału, jeździ na regulacje, lamentuje na forach a właściwa przyczyna nikomu nie przychodzi do głowy  :phi: .

Napisano

Słuszna uwaga, dodam jeszcze różnicę oporów toczenia; z tych względów nowe opony zawsze kupuję z taką samą datą produkcji :skromny:

Napisano

a zawieszenie całe ?

Dziura, widać na feldze ślad przytrzaśniętej opony ;) 

Napisano

Kup jedną opona jest nowa nie powinno być różnicy.

Napisano

Moja :piekna: rozwaliła w ten sposób letnią po 1 sezonie (jakieś 7kkm). Udało się dokupić 1 szt. z tego samego modelu/rocznika :oki:

Napisano

Kupić jedną.

A jak opony są mało zużyte, to najwyżej te z tyłu przełożyć na przód, żebyś miał "identyczne".

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za porady - zgodnie z nimi kupiłem jedną i przerzuciłem ją na tył. Nowa odróżnia się od drugiej tylnej jedynie kolorowymi paskami na bieżniku. Wysokość bieżnika praktycznie ta sana. Żadnej różnicy w prowadzeniu.

Napisano

a zawieszenie całe ?

A na feldze ten ślad? Wygląda jak krawężnik.
Napisano
  • Autor

A na feldze ten ślad? Wygląda jak krawężnik.

Po dokładnym przesłuchaniu    :piekna:   to na bank krawężnik bo codziennie wjeżdża na krawężniki parkując pod pracą. Z resztą we Wrocławiu bardzo trudno w dzisiejszych czasach znaleźć porządną dziurę w drodze. Nie to co jeszcze 10 lat temu kiedy były co 5 metrów    :hehe:

Przy okazji zapytałem ją w jaki sposób wjeżdża na krawężniki. Otóż okazało się że "należy wjeżdżać pod jak najmniejszym kątem" a nie jak najbliższym 90 stopni   :facepalm:  ;l

Napisano

Przy okazji zapytałem ją w jaki sposób wjeżdża na krawężniki. Otóż okazało się że "należy wjeżdżać pod jak najmniejszym kątem" a nie jak najbliższym 90 stopni   :facepalm:  ;l

Pod jak najmniejszym kątem i jak najszybciej...   :hehe::phi:    co tam opony, co tam zawias...   :oslabiony:    się wymieni, się naprawi, a co   ;l

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No dobra. Druga opona poszła    ;l     :facepalm:     Niestety tym razem okazało się że auto lekko ściąga w lewo jak się puści kierownicę. Na co się przygotować?       ;)    Uderzenie w krawężnik przy ok 30-40km/h przyjęło lewe przednie koło podczas skrętu w lewo (ścięła zakręt "zbyt ciasno"    :facepalm:   ).

W ramach kary moja   :piekna:   płaci za wszystko z własnych zaskórniaków     :kara:

Napisano

I jeszcze pewnie szybko i zdecydowanie . One tak mają ....

Zostaw to je amelinum tego nie pomalujesz ...

Napisano

No dobra. Druga opona poszła    ;l     :facepalm:     Niestety tym razem okazało się że auto lekko ściąga w lewo jak się puści kierownicę. Na co się przygotować?       ;)    Uderzenie w krawężnik przy ok 30-40km/h przyjęło lewe przednie koło podczas skrętu w lewo (ścięła zakręt "zbyt ciasno"    :facepalm:   ).

W ramach kary moja   :piekna:   płaci za wszystko z własnych zaskórniaków     :kara:

Końcówka albo wahacz.

Napisano

Czyli dobrze radziłem, by 2 kupić ;]

Chociaż jak tak dalej pójdzie to kup z 10 :phi:

Edytowane przez volf6

Napisano

Czyli dobrze radziłem, by 2 kupić ;]

Chociaż jak tak dalej pójdzie to kup z 10 :phi:

10 całych kół i kompletów zawieszenia.  :facepalm:

Albo po prostu 10 kolejnych samochodów...  :skromny:

Napisano

Takie coś jej kup:

0910or_01_z%2B2001_jeep_grand_cherokee%2

Napisano

Takie coś jej kup:

0910or_01_z%2B2001_jeep_grand_cherokee%2

Może lepiej T55 z gazem?

Napisano
  • Autor

Szczęśliwie okazało się że ściąganie było spowodowane innym ET zapasowej felgi i inną oponą na zapasie. Po założeniu nowej opony na oryginalnej alufeldze jedzie idealnie prosto    :ok:

Napisano

Szczęśliwie okazało się że ściąganie było spowodowane innym ET zapasowej felgi i inną oponą na zapasie. Po założeniu nowej opony na oryginalnej alufeldze jedzie idealnie prosto    :ok:

Ja wiem czy szczęśliwie ???

Nauczka dobra rzecz ;)

Napisano
  • Autor

Ja wiem czy szczęśliwie ???

Nauczka dobra rzecz ;)

260 za oponę z wymianą też jakiś czas zapamięta  ;) Jedna para butów poszła w ........   ;)

Poza tym postraszyłem ostatnio dodatkowo że może być drogo jak się nie uważa:     wahacz 200 PLN, wymiana 100, geometria 100, opona z wymianą 260 czyli może wyjść razem ok 700 i minę miała nietęgą     :hehe:  

Napisano

Poza tym postraszyłem: wahacz 200 PLN, 100, 100, 260, razem ok 700 i minę miała nietęgą     :hehe:  

Bo się zastanawiała, skąd Ty na to wszystko weźmiesz kasę...   :hehe:

Napisano

Jedna para butów poszła w ........ 

Jeśli już, to Twoich  :hehe:

Przecież to Twoja wina, że takie szajsowate opony kupiłeś. Idź za sugestią Ryb'a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.