Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ograniczenie max temp. wody w kranie

Featured Replies

Napisano

czy istnieje taki dynks jak ponizej opisuje?

mam w kuchni kran z dwoma kurkami, taki klasyczny - od zimnej i cieplej wody.

czy jest cos takiego, ktore pozwoli mi na ograniczenie maxymalnej temperatury wody, ktora wyplynie z tego kranu?

czyli odkrecam cieply kran i juz automat/termostat sie zajmie dozowaniem cieplej i zimnej wody.

ciepla woda pochodzi z kotla 2-funkc. i jest podgrzewana przeplywowo.

przy niskim przeplywie jest ona zbyt goraca.

trzeba kombinowac i odkrecac zimnej.

nie chce wymieniac tej baterii na inna.

nie bede regulowal temp. wody na kotle (on sie znajduje w lazience).

dzieki za wszelakie uwagi.

Napisano

Jedynie co mi przychodzi na myśl to bateria termostatyczna no ale Ty nie chcesz wymieniać baterii.

Napisano

Zawór termostatyczny trójdrożny, np. afriso. Poczytaj sobie na ich stronie, mają też pdf z zasadą działania i wskazówki montażu i doboru.

Napisano

Zawór termostatyczny trójdrożny, np. afriso. Poczytaj sobie na ich stronie, mają też pdf z zasadą działania i wskazówki montażu i doboru.

I zaspawanie kurka od zimnej wody :)

Napisano

Skoro nie chcesz wymieniać bateriii to wymień kocioł na 1-funkcyjny :) To są właśnie wady tego systemu, szczególnie dokuczliwe przy starszych kotłach. Pół biedy jak to jest zwykła wylewka wannowa, ale takie zmiany temp pod prysznicem wkurzały mnie niesamowicie :ogien: .

Imho najtańszym będzie zmiana baterii na termostatyczną, nie kojarzę czegoś takiego jak ogranicznik temp wody, musiałby to być jakiś wymiennik zasilany kotłem i odprowadzający wodę o stałej temp. Coś takiego jest w węzłach ciepłowniczych ale trochę na większą skalę :phi:

Napisano

zawor_termostatyczny_i_cyrkulacja.png

No to juz jest przekombinowane.

Stosuje się, jak ktoś chce w małym zbiorniku dużo energii przechować i grzeje np do 80-90 stopni.

Aczkolwiek takie grzanie kotłem gazowym jest dość nieekonomiczne, bo im wyższa temperatura wody w zbiorniku, tym mniejszy odbiór mocy.

No chyba, że w obwodzie kotła będzie jakiś inny płyn zamiast wody, o wyższej temperaturze wrzenia.

Albo grzanie prądem lub bezpośrednio w kotle gazem (są takie, gdzie palnik jest w zbiorniku)

Napisano

I zaspawanie kurka od zimnej wody :)

E nie, ograniczasz tylko temperaturę wody ciepłej, zimną można sobie puszczać dowoli.

Napisano

To jest też mój typ. Jedynie nie jestem pewien czy kocioł nie zglupieje przy niskim poborze.

tapatalked

Napisano

zawor_termostatyczny_i_cyrkulacja.png

czyli w 2 słowach bateria termostatyczna.

Jeżeli nie ma pompy cyrkulacyjnej to będzie to kiepsko działało przy większej ilości kranów i długości rur. Jak ma to już robi się niemal wymiennik :phi: .

Edytowane przez Sherif

Napisano

czy jest cos takiego, ktore pozwoli mi na ograniczenie maxymalnej temperatury wody, ktora wyplynie z tego kranu?

czyli odkrecam cieply kran i juz automat/termostat sie zajmie dozowaniem cieplej i zimnej wody.

Nie wiem, ale może mieszacz termostatyczny?   http://www.hydrostop.com.pl/oferta/mieszacze-cieplej-wody-uzytkowej/mieszacze-termostatyczne

Napisano

Załóż zwykły zawór trójdrożny. Jak nie spełni swojego zadania, zamontujesz w zmywarce podłączając ją pod ciepłą wodę  ;]

Napisano

ciepla woda pochodzi z kotla 2-funkc. i jest podgrzewana przeplywowo.

przy niskim przeplywie jest ona zbyt goraca.

trzeba kombinowac i odkrecac zimnej.

Miałem kiedyś taką baterię jednouchwytową bez termostatu, gdzie dodatkowo był taki przycisk żeby puścić wodę o wyższej temperaturze i większym przepływie. A tak e skrócie to wajcha nie przekręcała się normalnie do końca bo była blokada, działało to nawet nieźle.

O znalazłem takie coś miałem

http://www.oras.com/pl/consumer/products/productfamilies/Pages/OrasVega.aspx

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.