Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś do usuwania naklejek

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem auto po firmie i cała buda jest obklejona reklamami firmy. Zacząłem to odklejać, schodzi tylko na ciepło za pomocą opalarki. Niestety praca bardzo mozolna, dwie, trzy minuty na jedną literkę a mam tego ponad setkę plus jakieś grafiki. Poza tym pazury bolą. Widziałem kiedyś u lakiernika że mieli jakiś płyn który robił z naklejki jakby miekką masę która odchodziła leciutko a jednocześnie nie uszkadzała lakieru auta. Może ktoś wie co to takiego ? Ewentualnie jakieś inne propozycje żeby zaoszczedzić conajmniej dwa dni roboty.

Napisano

Oddaj auto do zakladu co ci to zdejmą, lakier przepolerują (teraz bedzie roznica koloru miedzy tym co pod naklejką a tym co nie). Pare stowek i autko eleganckie

Napisano
  • Autor

heh dobre. Jednak pozostane przy własnej robocie i kilku stówkach w kieszeni. Róznica w odcieniach nie ma dla mnie znaczenia. Auto do pracy a nie do wyglądania. Zresztą już miałem jedno takie i 10letni odbarwiony lakier pod naklejkami nie dawał się spolerować nawet specjalistom.

Napisano

Spróbuj odkleić jakiś brzeg literki i psiknąć WD40.

Napisano

@@dwaoczka

to coś słabo się postarali z tym lakierem skoro dalej była róznica :hehe:  

co do naklejek- są specjalne preparaty do ich usuwania koszt od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Korzystałem z tego http://www.sonax.sklep.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=181&virtuemart_category_id=19

dosyć ładnie schodziło ale miałem dużo drobnych elementów, nie wiem jak to będzie z dużą naklejką, psikasz, czekasz i czymś na tyle twardym żeby naklejkę ruszyć ale i zarazem miękkim, żeby lakieru nie podrapać zeskrobujesz. 

Różnicę na lakierze i tak będzie widać, chociażby dlatego, że pod naklejką lakier est mniej porysowany :skromny:

Napisano

Pare stowek i autko eleganckie

Może auto kosztowało pare stówek...;)

Napisano

uważałbym z tymi preparatami, miałem sporo aut po firmach, odklejanie to mozolna robota, opalarka i jazda, najczęściej pozostawał klej na lakierze, wtedy na szmatę benzynę zwykłą 95 i nawilżanie kleju, zwilżony klej delikatnie zdejmowałem taką trójkątną, plastikową skrobaczką do szyb, schodziło to w formie takiej galaretki. Po wszystkim całość myłem jeszcze raz benzyną, odtłuszczałem ekstrakcyjną, polerka pastą 3M i średnią gąbką, na koniec mleczko finish i czarna gąbka. Po myciu i wosku, auto wyglądało jak nowe ;)
Ps. kiedyś próbowałem na ciepłą wodę, ale opalarka jest lepsza ;)
pozdro600

Edytowane przez santi

Napisano

Witam

Kupiłem auto po firmie i cała buda jest obklejona reklamami firmy. Zacząłem to odklejać, schodzi tylko na ciepło za pomocą opalarki. Niestety praca bardzo mozolna, dwie, trzy minuty na jedną literkę a mam tego ponad setkę plus jakieś grafiki. Poza tym pazury bolą. Widziałem kiedyś u lakiernika że mieli jakiś płyn który robił z naklejki jakby miekką masę która odchodziła leciutko a jednocześnie nie uszkadzała lakieru auta. Może ktoś wie co to takiego ? Ewentualnie jakieś inne propozycje żeby zaoszczedzić conajmniej dwa dni roboty.

Tesa do usuwania naklejek

https://www.leroymerlin.pl/zmywacz-do-klejow-i-etykiet-adhesive-remover-0-2-l-tesa,p132279.html

Napisano

Toluen. Do nabycia w sklepach chemicznych.

To rozpuszczalnik kauczuku, na którym oparte są kleje do folii samoprzylepnych.

Napisano

Pewnie są specjalne preparaty, ale ja zawsze używam zmywacza silikonowego. Na pewno nie uszkodzi lakieru a w przyszłości przyda się pod korektę lakieru ;)

Napisano

jak pojedyncze litery to fajna robota , bierzesz karchera z gorącą wodą i zmywasz , resztki kleju usuwasz zmywaczem silikonów dla lakierników i po robocie 

Edytowane przez chris_666

Napisano
  • Autor
Żaden klej nie zostaje. Teraz robilem tak że bez żadnej chemii podgrzewałem kilka literek opalarką, folia stawała się miekka i dało się jednym pociągnięciem odkleić całą literkę. Niestety największy problem to jest zacząć czyli odkleić krawedź naklejki. W godzinę może usunąłem z 20 literek. Policzyłem tak na oko to jest ich ze 150-200 sztuk plus kilkadziesiąt grafik o wiekszej powierzchni, dlatego musze zmienić technologie pracy i wspomóc sie chemią :)

Auto jest warte jakieś 5-6tyś, na pewno nie dam 500zł za usunięcie naklejek. 

Miałem pare lat temu Seicento po firmie z naklekami od nowości ( w sumie 8 lat na aucie). Po ich usunięciu na odbarwione ślady nie było mocnych. Robiłem sam drobnym papierem, potem fareclą maszynowo, potem 3M i prawie zero rezultatu. Potem pytałem u kilku lakierników i podobno nie pomoże żadna polerka na stare ślady. Tylko lakierowanie, ale nie o tym jest ten temat bo w tym aucie akurat "cienie" po starych reklamach nie beda mieć dla mnie żadnego znaczenia.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
  • Autor

A czy to nie jest do usuwania pozostałości kleju po naklejkach? bo ja z nim nie mam problemu. Chodzi mi głownie o odspojenie całej warstwy naklejki od warstwy lakieru na aucie.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano

Witam

Jest taki preparat do zmywania kleju, który potocznie nazywa się "cytrynką" ze względu na charakterystyczny zapach. Zmiękcza klej razem z naklejką.

Napisano

Auto jest warte jakieś 5-6tyś, na pewno nie dam 500zł za usunięcie naklejek. 

Jesteś pewien tych 500zł?

Jak niecałe 2 lata temu za usunięcie 2 naklejek (średnica prawie 1m, składało się to to głównie z małych literek) zapłaciłem całe 50zł.

Cały zabieg trwał ok godziny.

Robione w normalnej firmie, nie u Kazia w garażu.

Na aucie nie ma żadnych śladów czy różnic lakieru.

Napisano

Auto Resinol - wg etykiety służy do usuwania z lakieru smoły i żywicy. W praktyce genialnie usuwa naklejki. Testowałem na sobie.

Napisano

może jak całe auto jest w naklejkach to ciężko

Mam to i co prawda nie używałem do usuwania naklejek z karoserii, ale z innych rzeczy (taśma dwustronna z okien) i działa rewelacyjnie

Napisano

Witam

Nie wiem czy to co da ale jak dostałem karnego k....a na lusterko to myjka ciśnieniowa i gorącą wodą zeszło. Jedno lusterko 5 zł mnie kosztowało   :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.