Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falowanie obrotów JTD

Featured Replies

Napisano

Pacjent Grande Punto 1.9 mJTD

Ostatnio zauwazylem dziwna rzecz.

Jak sie auto nagrzeje w ten sposob, ze podnosi sie wskazówka temperatury to zaczynaja delikatnie wariowac obroty tak na oko +- 50-70 obr/min i czuc na karoserii ze silnik nie chodzi równo. Nawet szarpie. Jak jest zimny jest ok, odpala w miare ok, nie dymi na czarno, przy odpaleniu moze pusci jakis biały bąk a potem juz jest ok, moc ma jak zawsze. Nie zauwazylem aby przyroslo oleju, wydech wygląda jak zawsze. Spalanie jak patrze po kompie pokładowym jest ok. Check się nie swieci, nie podpinalem jeszcze kompa.

Podczas jazdy moc rozwija płynnie, nie szarpie.

Chciałbym, by to było paliwo, ale pewnie usterka będzie inna. Jakies pomysły?

Napisano

Czujnik CR na pompie lub wtrysk leje.

Napisano

Czujnik CR na pompie

Fachowo to chyba regulator ciśnienia się to nazywa ;)

Napisano

Potoczna nazwa to czujnik CR,szybciej namierzy na allegro :] ale masz rację,właściwa nazwa to czujnik ćiśnienia znajdujący się w tylnej części pompy wysokiego ciśnienia. :ok:

Edytowane przez Prozaq

Napisano

Na początek sprawdził bym korekty wtrysków na zagrzanym silniku. Jeśli dobrze pamiętam to chyba 4 zawsze ma większe odchyłki. Może być też wina paliwa. Kiedyś u siebie miałem problem z cisnieniem CR, pompa nie była w stanie wytworzyć odpowiedniego, myślałem, że się kończy. Zatankowanie na innej stacji rozwiązało problem i od tamtej pory mineły prawie 3 lata.

Napisano
  • Autor

Czujnik CR na pompie lub wtrysk leje.

:( ile taki czujnik? bo wtrysk to pewnie i tak do regeneracji by poszedł, tanio nie będzie :/

Na początek sprawdził bym korekty wtrysków na zagrzanym silniku. Jeśli dobrze pamiętam to chyba 4 zawsze ma większe odchyłki. Może być też wina paliwa. Kiedyś u siebie miałem problem z cisnieniem CR, pompa nie była w stanie wytworzyć odpowiedniego, myślałem, że się kończy. Zatankowanie na innej stacji rozwiązało problem i od tamtej pory mineły prawie 3 lata.

Bede musial sie do kogos usmiechnac z kompem, aby go podpiac.

Jak patrze po Excelu to ostatnio tankowałem teraz przed mrozami to wlałem 25 litrów ON niby zimowego z Orlenu - ale widzialem jak on wyglada przy -20'C na YT ...

Wczesniej zalałem 25 litrów na początku listopada czyli pewnie było przejściowe, a jeszcze wczesniej 30 litrów ON we wrześniu które było pewnie jeszcze letnie.

Wiec mam pare litrów letniego, troche wiecej przejsciowego i najwiecej niby zimowego.  :(

Napisano

Sprawdzić co dzieje sie z ciśnieniem na railu

Napisano

I wtryski i czujnik na kompie ogarniesz. Czujnik jak walnięty to na zimnym sa dodatkowe teleportacje i jakby dzwonienie zaworów  (przy za wysokim cisnieniu) 

Napisano

Zatankuj ropki na Lotosie. To po pierwsze.

Pytałeś o koszty . napisze tak. Zmieniałem zawór ciśnienia na pompie WC w 2,0HDI i kosztował mnie 350 zł. Regeneracja wtryskiwacza kosztowała mnie 450 zł/szt- 2 szt robiłem.

Więc myślę, że takich kosztów ewentualnie możesz się spodziewać.

Napisano
  • Autor

Update sytuacji

wczoraj sie zebrałem zrobiłem z 35km aby troche wyjeździć paliwo, zeszło do jakoś 2/3 - 3/4 baku, po rozgrzaniu oczywiscie wariował i szarpał karoserią :no:

zajechałem na Statoil, wlalem do pełna, 15 litrow tego arctica za 5,21 (!!!!) zrobiłem z 3 kilometry i po dojechaniu na swiatlach obroty sa sztywno !  8] wczesniej spadały ponizej progu biegu jałowego i wracały, a teraz już płynnie opadaly do tego progu i trzymały się

zrobilem jeszcze tak z 10km i kilka odpalen silnika i jest na razie w porządku

dzis poranne uruchomienie - totalny szok, ostatnio potrzebował z 3 słyszalne obroty, teraz zapalił po pierwszym obrocie jakby było lato  8]

nie wiem czy się zasugerowalem, ale ostatnio jak odpalalem to przez pierwsze 10-15 sekund byl dźwięk jakby ktos wrzucił zelastwo do komory spalania, teraz odrazu była cisza  8]

jestem w szoku, ale obserwuję dalej, mam nadzieję, ze winne było paliwo

15966396_1495590323803475_1482884920_o.j

Edytowane przez Cinos

Napisano
Dnia Friday, January 13, 2017 o 13:32, Cinos napisał:

Tym nic nie zrobisz. Potrzebujesz ELM327 + MES. A jeśli chcesz jeszcze pogrzebać w innych modułach to dodatkowo przejsciówka TYP3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.