Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie można ustawić kierownicy na wprost

Featured Replies

Napisano
Cześć.

Pacjent: Fluence 2015

Przebieg: 34 kkm

Silnik: 1.5 dCi

Opony: Nowe zimowe, letnie (bez różnicy)

Zbieżność: ustawiana 5 razy

Efekt: nie można ustawić zbieżności tak, żeby kierownica była na wprost. Odkąd ją mam (od roku) kierownica była lekko w lewo. Po wyregulowaniu zbieżności na drążkach "na wprost", była za bardzo w prawo... Regulowaliśmy to (dobry polecany zakład) 5 razy i tak: 2 razy była za bardzo w lewo, 3 razy za bardzo w prawo.

Auto nie ściąga ani trochę, nie myszkuje po drodze, kierownica wraca do punktu zero, tyle że punktem zero jest dla niej albo lekko w lewo, albo lekko w prawo - przy czym zawsze tak samo. Za każdym razem jet o tyle samo w lewo albo tyle samo w prawo, do czasu regulacji - po kolejnej regulacji potrafi się to odwrócić i tak jak przed regulacją było zawsze lekko w lewo, to po regulacji jest np. lekko w prawo.

Regulowaliśmy już nawet tak, że siedziałem w aucie i pilnowałem żeby była na wprost. Kierownica na wprost, wszystkie kąty idealnie co do jednej minuty (0,01 stopnia), wyjeżdżam - długa prosta ekspresowa, nie ważne który pas.... nie jest to na pewno zależne od drogi, na każdej drodze jest za bardzo w tą samą stronę.

Ki czort? Potrzebna jest jakaś specjalna procedura przy ustawianiu? Chyba nie ma tu nic do rzeczy kąt zerowy jak w Megane II?

Napisano

może głupie pytanie, ale nie zdejmowął ktoś kierownicy i nie ustawił jej źle na wieloklinie?

Napisano

Jak auto nie ściąga, jedzie prosto, i ustawienia są OK to trzeba przestawić kierownicę. Nie ma co kombinować.

Krawiec

Napisano

Według mnie winne wspomaganie - kalibracja potrzebna. Punkt zerowy ustawiony inaczej niż zbieżność - trzeba to zgrać.

Napisano
  • Autor

może głupie pytanie, ale nie zdejmowął ktoś kierownicy i nie ustawił jej źle na wieloklinie?

Na 99% nie

Jak auto nie ściąga, jedzie prosto, i ustawienia są OK to trzeba przestawić kierownicę. Nie ma co kombinować.

No ale to wyjdzie na to samo, co regulacja na drążkach?

Według mnie winne wspomaganie - kalibracja potrzebna. Punkt zerowy ustawiony inaczej niż zbieżność - trzeba to zgrać.

Właśnie o tym poczytałem. Service manual pisze, żeby po regulacji podpiąć pod kompa i ustawić. Ale czy to by nie dawało innego efektu? No bo ustawiam kierownicę na wprost, reguluję pod to ustawienie na drążkach i ten układ kieronica-driążki jest czysto mechaniczny. Punkt zerowy wspomagania by powodował chyba, że kierownica by sama lekko skręcała w jedną albo w drugą stronę. Tu kierownica jest tak jak ustawisz, ustawisz kilka stopni w lewo - jedzie na wprost, ustawisz na wprost - to jest tak jakbyś miał koła leciutko skręcone. 

Zły punkt zerowy powodował by raczej coś takiego: https://player.vimeo.com/video/130133792

jak z geometrią tylnej osi ??

Wydaje się że ok, ale to by dało inny efekt - ściągało by zawsze na tą samą stronę. A tu raz tak, raz tak, po każdym ustawieniu zbiezności inaczej. Poza tym nie ściąga - jak się zostawi kierownice tych kilka stopni w lewo, to jedzie prosto i trzyma kierunek jazdy perfekcyjnie. 

Edytowane przez teg

Napisano

Uszkodzona maglownica a więc musisz sprzedać auto, bo regeneracja nie jest skuteczna a koszt nowej to tysiące złotych.

Napisano

Efekt: nie można ustawić zbieżności tak, żeby kierownica była na wprost. Odkąd ją mam (od roku) kierownica była lekko w lewo. Po wyregulowaniu zbieżności na drążkach "na wprost", była za bardzo w prawo... Regulowaliśmy to (dobry polecany zakład) 5 razy i tak: 2 razy była za bardzo w lewo, 3 razy za bardzo w prawo.

Jedź do innego zakładu i powiedz, że zapłacisz dopiero wtedy jak będzie dobrze :)

Poziomicę na kierę zakładali w tym polecanym dobrym zakładzie?

Napisano

Jestem profesjonalnym amatorem, ale dla mnie pojęcie "zbieżność" oznacza regulację położenia kół względem siebie, a tu powinno to być położenie kół względem kierownicy. Coś o tym wspomniałeś, że to układ czysto mechaniczny i powinno się to dać dostroić. Inne elementy zawieszenia bez luzów/odkształceń?

Regulowaliśmy już nawet tak, że siedziałem w aucie

Ile ważysz?   :hmm:    Co prawda nie ustawiam geometrii na co dzień, ale kiedy zgłębiałem temat, to w wytycznych było obciążenie przednich foteli symetrycznie po obu stronach bolidu (nie pamiętam już, jakim gewichtem) i zajęliśmy miejsca ja wraz z ojcem.

Być może była to specyfika konkretnego modelu, a może teraz nie ma to już znaczenia...   :hmm:

Napisano

dokładnie, procedura jest opisana na megane.com.pl

Napisano

Jedź do innego zakładu i powiedz, że zapłacisz dopiero wtedy jak będzie dobrze :)

Poziomicę na kierę zakładali w tym polecanym dobrym zakładzie?

ta to go wypuszcza z prosta kierownica a zla zbieznoscia :)

Napisano
  • Autor

Uszkodzona maglownica a więc musisz sprzedać auto, bo regeneracja nie jest skuteczna a koszt nowej to tysiące złotych.

Aleś wymyślił.

Pojechałem do innego zakładu z lepszym sprzętem. Ustawiliśmy wszystko idealnie z kierownicą idealnie na wprost. No i tak jak przed tą regulacją była za bardzo w prawo, to teraz jest o tyle samo za bardzo w lewo...

Ma ktoś CLIPa w kuj-pom.... ? 

Napisano

Cześć.

Pacjent: Fluence 2015
Przebieg: 34 kkm
Silnik: 1.5 dCi
Opony: Nowe zimowe, letnie (bez różnicy)

Auto nie ściąga ani trochę, nie myszkuje po drodze, kierownica wraca do punktu zero, tyle że punktem zero jest dla niej albo lekko w lewo, albo lekko w prawo - przy czym zawsze tak samo. Za każdym razem jet o tyle samo w lewo albo tyle samo w prawo, do czasu regulacji - po kolejnej regulacji potrafi się to odwrócić i tak jak przed regulacją było zawsze lekko w lewo, to po regulacji jest np. lekko w prawo.

Regulowaliśmy już nawet tak, że siedziałem w aucie i pilnowałem żeby była na wprost. Kierownica na wprost, wszystkie kąty idealnie co do jednej minuty (0,01 stopnia), wyjeżdżam - długa prosta ekspresowa, nie ważne który pas.... nie jest to na pewno zależne od drogi, na każdej drodze jest za bardzo w tą samą stronę.

Ki czort? Potrzebna jest jakaś specjalna procedura przy ustawianiu? Chyba nie ma tu nic do rzeczy kąt zerowy jak w Megane II?

Moment. To jest 2 letnie auto, gdzie gwarancja? Przecież oddajesz auto do serwisu i Ciebie nic nie interesuje. Od początku tak było?

Napisano

Aleś wymyślił.

Pojechałem do innego zakładu z lepszym sprzętem. Ustawiliśmy wszystko idealnie z kierownicą idealnie na wprost. No i tak jak przed tą regulacją była za bardzo w prawo, to teraz jest o tyle samo za bardzo w lewo...

Ma ktoś CLIPa w kuj-pom.... ? 

ale do kalibracji nie potrzebujesz cilpa

http://megane.com.pl/topic/1517-tipstricks-zerowanie-kata-skretu-ukladu-wspomagania/

myślę, że we flu będzie podobnie

Napisano
  • Autor

Jak już pisałem wyżej dwukrotnie, nie ten objaw co opisany w tymże "zerowaniu". Nawet podałem filmik, co takie zerowanie naprawia. To nie to. U mnie kierownica nie obraca się sama do jakiegoś dziwnego położenia i nie powoduje to że auto samo skręca. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.