Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa romeo 159

Featured Replies

Napisano

Witam , jakies opinie o silniku jtd 150km lub o calym modelu 159 pozdrawiam

Napisano

O modelu wiele nie powiem. 

Silnik mam w Cromie - jest bardzo dobry. Wady to klapy kolektora i EGR (częściowa zaślepka tanio rozwiązuje problem jego zapychania sadzą).

Napisano

1.9 sprzęgnięty jest ze słynną skrzynią M32.

I tak wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Na FB jest giełda Alfy - można coś pewniejszego trafić.

Napisano

Końcówka produkcji miała już fiatowską C635

Napisano

Jeżeli Alfa 159 to z silnikiem 2.0 mjtd czyli końcówka produkcji, z niekłopotliwą skrzynią biegów, porządnie wykonanymi klapami wirowymi i na przekór innym markom bezobsługowym filtrem cząstek stałych. Jedynie co należałoby zrobić to zaślepić i wyłączyć programowo EGR co kosztuje ok 350 PLN. Znaleźć auto niezajechane i bez przygód i śmiało jeździć i się cieszyć. Jeżeli możesz pogodzić się z nieco większym spalaniem i nie lubisz diesla to w benzyniaku jedyny polecenia silnik to 1.75 TB 200KM. Według mnie 159 to ostatnia fajna Alfa za normalne pieniądze.

Znalezione obrazy dla zapytania 159
Napisano
3 godziny temu, Ziolo napisał:

Według mnie 159 to ostatnia fajna Alfa za normalne pieniądze.

to ostatnia Alfa za normalne pieniądze .. ;)

nowe alfy wydają się być trochę fajniejsze ;)

Napisano
17 godzin temu, sline napisał:

Witam , jakies opinie o silniku jtd 150km lub o calym modelu 159 pozdrawiam

silnik bardzo dobre opinie, reszta auta - porażka :D

Napisano

Auto fajne ale dość ciasne w środku z tyłu kolanami w twarz można zarobić. Co do silnika małe wady wyżej opisane jeździłem trochę 1.9 i 2.4 które kulturą pracy miażdży 1.9. Zawieszenie drogie ale już nie sypie się tak szybko jak w 147/156. Osobiście chętnie bym pojeździł TBi

Napisano
Dnia 18.01.2017 o 16:18, sline napisał:

o calym modelu 159 pozdrawiam

Siedzisz nisko, brak miejsca z tyłu, brak uchwytów na kubki, miską kasujesz wszystko co wystaje nad ziemię, z wypadku można wyjść bez szwanku (kolega przetestował empirycznie).

Jeżeli masz płaskie drogi, lubisz siedzieć nisko, godzisz się "włoską" niezawodnością i jeździsz w 2 osoby (ew. + fotelik), to nawet nie jest złe auto.

Napisano

Regał 1.90m z Ikea przewiozłem ;] Dramatu nie ma - patrząc na obecne gabaryty wnętrz to 159 jest takim lepszym kompaktem.

Prześwit ma identyczny jak Fiat Bravo na 17". Chyba muszę jeździć po dobrych drogach bo o nic nie zawadziłem (oczywiście lepiej uważać na krawężniki, ale jak ktoś chce po krawężnikach to niech sobie crossovera kupi). To już bardziej przeszkadza długi przód i słaba zwrotność na parkingach. No tutaj jest porażka np. przy takiej Octavi III.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.