Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do Silnika 2.0 VTEC

Featured Replies

Napisano

Panowie zbliża mi się wymiana oleju w Hondzie. Przebieg potwierdzony (nie tylko papierami, ale opinią HONDA POLSKA) to 130 kkm (CRV z 2003 roku) silnik 2.0 K20A4. Aktualnie zalany przez poprzednika LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40. Bierze ze 2,5 l/ 10 000 km

Wyczytałem że nie jest to "w pełni olej syntetyczny" a tylko oparty na technologi syntetycznej.

Myślałem nad zmianą na MOTUL 8100 X CESS 5W40

Ewentualnie nad TOTAL QUARTZ 5W40 - tylko który.

Tylko czy zalanie syntetyka po LIQUI MOLY nie rozszczelni mi silnika ( ponoć dostał płukankę dwie wymiany temu)

Czy po prostu przejść na dobrego półsyntetyka? Tylko którego?

Napisano

Żaden z wymienionych przez ciebie olei nie jest w pełni syntetyczny. Niewiele jest na rynku prawdziwych full syntetyków niestety. Karmi się nas marketingowymi bredniami.

Co do spalania oleju cóż, TTTM dużo Hond z tymi silnikami spala oliwę, niewiele raczej z tym zrobisz. Płukanka do silnika wydaje się być dobrym pomysłem w zasadzie co wymianę oleju, nic złego z silnikiem nie powinno się dziać. Pamiętaj by mierzyć poziom oleju najlepiej po nocnym postoju i na tej podstawie dolewaj, w tych silnikach bardzo dużą pojemność ma układ v-tec i olej potrafi bardzo wolno spływać z silnika do miski, więc pomiary kilka chwil czy nawet 1-2 h po wyłączeniu silnika bywają zgubne. Teraz z perspektywy czasu lałbym jak najtańszy względnie dobry olej i nie kładł bym nacisku na jakieś super hiper wynalazki do tego silnika bo szkoda pieniędzy, chyba, że dajesz ostro w palnik i jeździsz jak młody gniewny wtedy być może ma to jakiś sens. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, pepcio napisał:

Żaden z wymienionych przez ciebie olei nie jest w pełni syntetyczny. Niewiele jest na rynku prawdziwych full syntetyków niestety. Karmi się nas marketingowymi bredniami.

Co do spalania oleju cóż, TTTM dużo Hond z tymi silnikami spala oliwę, niewiele raczej z tym zrobisz. Płukanka do silnika wydaje się być dobrym pomysłem w zasadzie co wymianę oleju, nic złego z silnikiem nie powinno się dziać. Pamiętaj by mierzyć poziom oleju najlepiej po nocnym postoju i na tej podstawie dolewaj, w tych silnikach bardzo dużą pojemność ma układ v-tec i olej potrafi bardzo wolno spływać z silnika do miski, więc pomiary kilka chwil czy nawet 1-2 h po wyłączeniu silnika bywają zgubne. Teraz z perspektywy czasu lałbym jak najtańszy względnie dobry olej i nie kładł bym nacisku na jakieś super hiper wynalazki do tego silnika bo szkoda pieniędzy, chyba, że dajesz ostro w palnik i jeździsz jak młody gniewny wtedy być może ma to jakiś sens. 

To że TTTM to wiem. i nic raczej nie planuje z tym robić. Zastanawiałem sie tylko na innym oleum ewentualnie skoro te nie sa full syntetykami to moze dobry pół syntetyk.

Napisano
1 minutę temu, DamianS napisał:

To że TTTM to wiem. i nic raczej nie planuje z tym robić. Zastanawiałem sie tylko na innym oleum ewentualnie skoro te nie sa full syntetykami to moze dobry pół syntetyk.

Te silniki mają jeździć na oleju 5W/40 lub 5W/30 lanie tam półsyntetyku nie jest dobrym rozwiązaniem. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, pepcio napisał:

Te silniki mają jeździć na oleju 5W/40 lub 5W/30 lanie tam półsyntetyku nie jest dobrym rozwiązaniem. 

No i dlatego znajde w miarę pośredni 5W40 i będę tylko dolewał - nie ma sie co ........ nad jakością do nastoletniego samochodu.

Napisano

Z tego co widzę, to FR-V 2.0 lałem Motul 8100 Eco-nergy 5W30. Auto działało.

Napisano

Nalałbym 5W40. Może być i ten Motul 8100 X-Cess, tylko nie podróba.

Z innych 5W40, które mogę polecić to Amsoil EFM, Penrite HPR, LM Synthoil High Tech, Fuchs Titan Race Pro S, Red Line Euro Series, Shell Helix Ultra. Nie wszystkie to 100% syntetyki ale są to dobre oleje.

Wymianę poprzedziłbym płukanką AR2300, zrobił 2-3kkm, potem płukanka AR2820 lub LM 2662 i dopiero docelowy olej. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 19.01.2017 o 13:55, analyzer64 napisał:

Nalałbym 5W40. Może być i ten Motul 8100 X-Cess, tylko nie podróba.

Z innych 5W40, które mogę polecić to Amsoil EFM, Penrite HPR, LM Synthoil High Tech, Fuchs Titan Race Pro S, Red Line Euro Series, Shell Helix Ultra. Nie wszystkie to 100% syntetyki ale są to dobre oleje.

Wymianę poprzedziłbym płukanką AR2300, zrobił 2-3kkm, potem płukanka AR2820 lub LM 2662 i dopiero docelowy olej. 

Normalnie chyba się starzeje bo zaczynam wnikliwie czytać co piszą na etykietkach. ( nie wspomnę ze zwykłe tabletki przeciw bólowe - mogą zabić przy niesprzyjających warunkach)

Kurcze pierwszy raz przy wymianie oleju zaczynam zgłębiać to co piszą na opakowaniach. I np Shell helix ultra 5w40 jest do benzyn i TDIków  API SN/CF. , natomiast Mobil super 3000 to tylko benzyniaki     API SN/SM; ? Dobrze rozkminiam?

Napisano

Dobrze rozkminiasz. 

Ale z tymi etykietkami to tez różnie.

W zeszkym tygodniu zmienialem olej. Potezebne 5 litrów. Akurat mialem zapas mobila super 2000 w 1 l butelkach. Wszystkie z tego samego źródła ale dostępne w przeciagu 6 miesięcy.

Na jednych naklejkach instrukcje germanskie na innych tylko angielskie. I co najlepsze. API na 3 butlach SL a na 2 CF.

Piszą tam co chcą i kiedy chcą

Napisano
Dnia 19.01.2017 o 09:30, AxiT napisał:

Panowie zbliża mi się wymiana oleju w Hondzie. Przebieg potwierdzony (nie tylko papierami, ale opinią HONDA POLSKA) to 130 kkm (CRV z 2003 roku) silnik 2.0 K20A4. Aktualnie zalany przez poprzednika LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40. Bierze ze 2,5 l/ 10 000 km

Wyczytałem że nie jest to "w pełni olej syntetyczny" a tylko oparty na technologi syntetycznej.

Myślałem nad zmianą na MOTUL 8100 X CESS 5W40

Ewentualnie nad TOTAL QUARTZ 5W40 - tylko który.

Tylko czy zalanie syntetyka po LIQUI MOLY nie rozszczelni mi silnika ( ponoć dostał płukankę dwie wymiany temu)

Czy po prostu przejść na dobrego półsyntetyka? Tylko którego?

Do mojego vteca honda zaleca 5w20 Petro Canada. Na 15kkm dolewam z pół litra maksymalnie. Silnik ma przeszło 150kkm przebiegu.

Napisano
44 minuty temu, analyzer64 napisał:

W książce masz napisane, że zaleca Petro Canada?

Tak, bo to honda produkowana w Kanadzie ;] A swoją drogą to dobry i niedrogi syntetyk. No i nie sądzę żeby ktoś go podrabiał.

Napisano
Dnia Thursday, January 19, 2017 o 12:20, rwIcIk napisał:

A zalej mu jakiegoś Mobila 5W40.

Pamiętam, że w silnikach, które brały olej, to właśnie Mobila najmniej ubywało :) 

Z kolei znajomej Honda HR-V Mobila piła najwięcej, widocznie jej smakował :D. Jak zaczeła lać Lotosa 5W40 to zjadanie oleju znacznie zmalało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.