Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód sprowadzony, a przegląd techniczny

Featured Replies

Napisano

Hej,

Nabylem "nowego" furaka, zajechalem prestizem na stacje diagnostyczna, pan pomacal, postukal, pocmokal i uznal, ze jest zdatny do jazdy po naszych drogach. Badanie bylo robione 23 stycznia 2017, ale date kolejnego badania wyznaczyl na 12.07.17. Data nie wiem skad, jedyne co mi pasuje to data pierwszej rejestracji samochodu tj 12.07.2012. Ale co ma przeglad u nas do daty historycznej rejestracji pojazdu gdzies tam w swiecie. Zawsze mi sie wydawalo, ze przeglady sa na rok, dwa lub trzy zaleznie od wieku furaka.

Przegladam internet i internety pisza, ze przeglad jest wazny na rok - bo moj to juz ma >5 lat. Jechac na stacje z reklamacja czy jakies nowe przepisy mnie objely?.

Napisano

Pewnie się diagnosta pomylił? Mi ostatnio rok produkcji odmłodził.

Napisano

Miałem to samo zdarzenie - wyznacznikiem pierwszych dwóch badań jest data pierwszej rejestracji. Dopiero od trzeciego przeglądu wchodzi zasada rok od wizyty na stacji, tak mi tłumaczył diagnosta.

Napisano
  • Autor

Ale te zasady muszą być gdzieś spisane. Czy ktoś podpowie gdzie?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano
14 minut temu, mikomir napisał:

Miałem to samo zdarzenie - wyznacznikiem pierwszych dwóch badań jest data pierwszej rejestracji. Dopiero od trzeciego przeglądu wchodzi zasada rok od wizyty na stacji, tak mi tłumaczył diagnosta.

Strasznie zdziwiony jestem bo zawsze wbijali mi na rok czasu. Tyle że to dość dawno było. Jeżeli tak naprawdę jest to sensu w tym mało, bo w niektórych przypadkach można by dostać przegląd na kilka dni. Dziwne ale znając polskie realia może to być prawda. 

Napisano

Mnie diagnosta zarzucił, że za późno przyjechałem. Auto produkcji 2012, ale rejestracja 2013. Jak mu pokazałem, że w dowodzie jest data następnego przeglądu i zmieściłem się w terminie, to znow wydziwiał, że w urzędzie tak wpisali. 

Napisano

hej. ewidentny błąd diagnosty . pewnie wyszedł z przepisu , że termin badania wyznacza się dopełniając do 5 roku od dnia 1 rej . w twoim przypadku powinien dać termin na rok czyli do 23.01.2018 r .

Napisano
7 godzin temu, mikomir napisał:

nie do końca miał rację. owszem , nowe auto ma przegląd na 3 lata , potem na 2 lata ale nie dłużej niż 5 lat od daty 1 rej  . w sprowadzanych jest trochę inaczej , zależy od terminów badań w kraju gdzie był zarejestrowany.

Napisano

Mnie kiedyś "podarował" 6 m-cy bo zamiast na 12 m-cy , wyznaczył datę następnego badania za18 m-cy. Zrobiłem kolejny przegląd jednak zgodnie z przepisami po 12 miesiącach. Ciekawe co by było z odszkodowaniem w razie wypadku gdybym jednak pojechał na przegląd po 18 miesiącach.

Napisano

Normalnie brak ważnego przeglądu byś miał, a reszte ustawa w prZypadku OC i owu przy AC reguluje.

Mi WK nie skrócił w DR terminu po montażu LPG.

Napisano
2 godziny temu, piter19731 napisał:

nie do końca miał rację. owszem , nowe auto ma przegląd na 3 lata , potem na 2 lata ale nie dłużej niż 5 lat od daty 1 rej  . w sprowadzanych jest trochę inaczej , zależy od terminów badań w kraju gdzie był zarejestrowany.

Tak, ale nie dłużej niż polskie przepisy dla danego auta (i dla aut sprowadzonych z UE). Np. 15latek z przeglądem na 2 lata sprowadzony do PL dostanie termin max za rok od terminu badania.

Napisano
13 godzin temu, amciek napisał:

Hej,

Nabylem "nowego" furaka, zajechalem prestizem na stacje diagnostyczna, pan pomacal, postukal, pocmokal i uznal, ze jest zdatny do jazdy po naszych drogach. Badanie bylo robione 23 stycznia 2017, ale date kolejnego badania wyznaczyl na 12.07.17. Data nie wiem skad, jedyne co mi pasuje to data pierwszej rejestracji samochodu tj 12.07.2012. Ale co ma przeglad u nas do daty historycznej rejestracji pojazdu gdzies tam w swiecie. Zawsze mi sie wydawalo, ze przeglady sa na rok, dwa lub trzy zaleznie od wieku furaka.

Przegladam internet i internety pisza, ze przeglad jest wazny na rok - bo moj to juz ma >5 lat. Jechac na stacje z reklamacja czy jakies nowe przepisy mnie objely?.

Czy to auto nie mialo waznych badań ,ze pojechales do skp na przegląd?

Napisano
2 godziny temu, borbet napisał:

Tak, ale nie dłużej niż polskie przepisy dla danego auta (i dla aut sprowadzonych z UE). Np. 15latek z przeglądem na 2 lata sprowadzony do PL dostanie termin max za rok od terminu badania.

ok.  ale  nie wiemy czy i ile miał badań za granicą , mógł już mieć robione ze 2 badania , mógł mieć jedno po 2 latach . przecież robił badanie okresowe 23.01.2017  .  do kiedy miał wyznaczyć termin następnego badania ? w tym przypadku powinien dać na rok.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, exor napisał:

Czy to auto nie mialo waznych badań ,ze pojechales do skp na przegląd?

chyba nie. furak z Belgii i w ichniejszym DR nie ma wzmianki o tym. Przeglad musze miec w WK bo inaczej nie zarejestruja.

jak dla mnie bezsens. Auto w miare swieze bo z 2012 i jaki jest sens jechania na przeglad za pol roku? Chyba tylko po to zeby zabulic znow 98zl. W tym kraju nic mnie zdziwi ale moze jest jakis przepis mowiacy, ze do pierwszej rejestracji. Ale z drugiej strony jakby auto bylo rejestrowane po raz pierwszy np. w lutym, to na tydzien by mi dal przeglad?

Podjade tam ale niestety ten diagnosta to buc i obawiam sie, ze powie "bo tak". Chcialbym dotrzec do przepisow, ktore to reguluja. Ale szukanie nic mi nie daje. Nie wiem nawet pod jakim haslem tego szukac.

Edit: dzwonilem do stacji i diagnosta potwierdzil, ze liczy sie okres do daty pierwszej rejestracji auta. NIe potrafil podac mi przepisu ale mowil, ze data jest dobrze wpisana. Zatem zaprasza mnie w lipcu :).

Edytowane przez amciek

Napisano
1 godzinę temu, amciek napisał:

Chcialbym dotrzec do przepisow, ktore to reguluja. Ale szukanie nic mi nie daje. Nie wiem nawet pod jakim haslem tego szukac.

Pociągnąłbym ustawą prawo o ruchu drogowym, POJAZDY Rozdział 3 - Badania techniczne pojazdów art. 81 ust. 8 cyt.:

Przepisy ust. 6 i 7 dotyczą również pojazdów, o których mowa w ust. 6 i 7, zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą. W tym przypadku za dzień pierwszej rejestracji, o której mowa w ust. 6 i 7, przyjmuje się dzień pierwszej rejestracji za granicą.

Napisano

zła intetpretacja diagnosty. powinien dać na rok. owszem dobił termin do 5 roku od 1 rej ale stosuje się to tylko dając przegląd po 3 roku i na 2 lata. nie wiem jak to wytłumaczyć ale źle zinterpretował przepis. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.