Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walniety termostat?

Featured Replies

Napisano

Po 5km przy temp -6stopni tak pokazuje wskazówka. Po osiągnięciu temp roboczej wskakuje jeden słupek wyżej. Wymieniać termostat? Poza tym jak dam ogrzewanie na max to grzeje dobrze, ale jak zmniejsze pokrętło o dwa ząbki ( czyli  jakieś 10% skali) to leci juz wyraźnie chłodniejsze. Pacjent clio benzyna

20170127_090035.jpg

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Przy -6*C, po 5 km to chyba normalne ... Choć termostat nie zaszkodzi sprawdzić.

Też mi się wydaje, że to normalne. Do tego pewnie od początku jest włączone ogrzewanie kabiny, a to też spowalnia nagrzewanie silnika.

Napisano
  • Autor

Tak pokazuje temp roboczą 

20170127_090707.jpg

Napisano

Wszystko zależy od silnika jego konstrukcji i itp, może po prostu TTTM. Najlepiej podpytać innych użytkowników tego modelu z tym silnikiem. Dla przykładu u mnie w 1.2 16v lpg załącza się po 2km a praktycznie po 3-4km mam temp roboczą przy temp tak jak dzisiaj -10. Włączenie ogrzewania praktycznie nie powoduje zmian czasu nagrzewania się silnika. Przeważnie załączam po tych 2km jak załączy się lpg. A przełączanie mam ustawione na 35 C. Czas nagrzewania też zależy w jakim terenie się poruszamy.

Napisano

Jak już osiągnie tą swoją roboczą temperaturę i potem już nie nie spada, to raczej nie termostat. 

Napisano
37 minut temu, teg napisał:

Jak już osiągnie tą swoją roboczą temperaturę i potem już nie nie spada, to raczej nie termostat. 

Tu bym się kłócił.W V50 na początku też trzymal stałą temperaturę -była ona jednak o kilka stopni niższa niz być powinna.Póżniej z biegiem czasu podczas np.dlugiego zjazdu na biegu temperatura nieco się obniżała .

Napisano

Wlad, miałem tak we Fluence 1.5 dCi. Wymiana termostatu na gwarancji to rozwiązała. 

Napisano

A jaki silnik masz w tym clio?

~150 tysiecy to i tak juz pora na termostat imo a koszt to wielki nie jest. Jak to 1.2 to chyba z 50zł będzie cie to kosztować - a pewnie wymiana też łatwa :)

Napisano
59 minut temu, wlad napisał:

podczas np.dlugiego zjazdu na biegu temperatura nieco się obniżała .

Przecież wtedy silnik jest chłodzony i smarowany, ale nie spala paliwa, więc jego temperatura musi spadać...

Nie wiem, czemu Ciebie to dziwi?

Napisano
9 minut temu, romano11 napisał:

Przecież wtedy silnik jest chłodzony i smarowany, ale nie spala paliwa, więc jego temperatura musi spadać...

Nie wiem, czemu Ciebie to dziwi?

Bo jeżdżę tym fragmentem zjazdu[kilkaset metrów] od 5 lat kilka razy dziennie i jakoś tylko w V50 wskazówka momentalnie opadala.Pewnie pozostale auta są/byly zepsute:oki: Pewnie Cię to zdziwi ale  podczas takich zjazdów sprawny termostat zamyka się dzięki czemu  jeden z wymienionych przez Ciebie czynników[chłodzenie] jest zminimalizowany .Natomiast uwalony termostat pozwala cieczy z chłodnicy wymieszać się z tą z bloku dzięki czemu szybciej się wychladza.Teraz kumasz różnicę?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, cesarz napisał:

A jaki silnik masz w tym clio?

~150 tysiecy to i tak juz pora na termostat imo a koszt to wielki nie jest. Jak to 1.2 to chyba z 50zł będzie cie to kosztować - a pewnie wymiana też łatwa :)

1.6 ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.