Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator do mjtd

Featured Replies

Napisano

cześć wszystkim,

mój obecny akumulator nie trzyma już napięcia (po nocy mam 11.9v), i niestety auto odpala z wyraźnym zająknięciem,

obecnie mam centrę futurę 72ah, mam ją 4,5 roku, silniczek mjtd 120,

używam auta na różnych trasach, ostatnio niestety na krótszych odcinkach,

co polecacie, a czego nie?

oczywiście nie interesuje mnie wiedza książkowa, tylko Wasze doświadczenia, tzn modele, pojemność i prąd rozruchowy, zweryfikowane w naszej szerokości geograficznej,

do mod'a, szukałem szukajką ale wyniku nie było, jeśli istnieją tematy o akumulatorach to prośba o info,

jeśli nie ma temtów, to może warto spisać do jakiego silnika, jaki aku pasuje najlepiej?

#akumulator #napięcie 

Napisano

Ja nie chciałem specjalnie ryzykować i wybrałem spriawdzony ukraiński akumulator Westa Forse 74Ah 720A. Do skrzynki mieści się na styk. Akumulator jest w porządku, niestety moje auto powoli się "sypie" i regeneracji domagają się rozrusznik - trochę wolno kręci (zwłaszcza na zimnym przy pierwszym rozruchu) i altek - aktualne ładowanie na poziomie 13,8V.

Napisano

Ostatnio kupowałem aku do swojego abartha. Tak jak kolega wyżej pisze Westa Forse albo Jenox z serii Gold. Ja kupiłem jenoxa i póki co jestem zadowolony ;)

Napisano

Ja mam jenox gold 77ah 770 rozruchu. Już 2 lata i kręci jak szalony. Jest dobrze. Oczko zielone cały czas w okienku poglądowym. Cena mojego aku to 240zl  ( stilon 1.9 16v )

Przebiegi robię różne od 15-20tysi rocznie w cyklu mieszanym. Teraz auto stało 2tyg w Pyrzowicach na lotnisku i odpalili bezproblemowo (3x podgrzewalem świeczki )

Edytowane przez HARDTECHNO

Napisano
cześć wszystkim,
mój obecny akumulator nie trzyma już napięcia (po nocy mam 11.9v), i niestety auto odpala z wyraźnym zająknięciem,
obecnie mam centrę futurę 72ah, mam ją 4,5 roku, silniczek mjtd 120,
używam auta na różnych trasach, ostatnio niestety na krótszych odcinkach,

co polecacie, a czego nie?
oczywiście nie interesuje mnie wiedza książkowa, tylko Wasze doświadczenia, tzn modele, pojemność i prąd rozruchowy, zweryfikowane w naszej szerokości geograficznej,

do mod'a, szukałem szukajką ale wyniku nie było, jeśli istnieją tematy o akumulatorach to prośba o info,
jeśli nie ma temtów, to może warto spisać do jakiego silnika, jaki aku pasuje najlepiej?
#akumulator #napięcie 

Witam

Ja mogę polecić bannera 72 ah. Mój ma już 9 lat i wygląda że raczej przetrwa tą zimę. [emoji4] .

Wysłane z mojego LG-H502 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Miałem Centrę Plus, wytrzymała chyba z 4-5lat, ale ją zajechałem niesprawnym prostownikiem więc się nie liczy.

Potem postawiłem na 'tanie i dobre' bo ludzie zachwalali bo po co przepłacać... kupiłem aku firmy LOXA, wytrzymał 2 lata i 2 miesiące i koniec :facepalm: Kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu że chytry dwa razy traci.

Ale akurat tak się złożyło że znajomy złomował samochód i dostałem od niego kilkuletnią (co najmniej 4 lata miała ) Centrę Futurę, to było z 2 lata temu i jeździ do dziś bez problemu, więc osobiście Centrę polecam, ja mam chyba 72Ah albo 75Ah.

Dodam że ważne dla trwałości akumulatora jest jego doładowywanie co jakiś czas, zwłaszcza zimą i najlepiej jakimś dobrym prostownikiem, ja akurat zaopatrzyłem się w CTEK'a i muszę przyznać że daję radę, wskrzesił nawet 20letnie akumulatory w traktorze, bo ma funkcję regeneracji :D

Pozdrawiam

Napisano

Ja miałem w stilo Centrę Standard, wg kwitów które dostałem od poprzedniego właściciela miała rok albo dwa lata (nie pamiętam już) u mnie przejeździła jeszcze 4,5 roku (doładowywana 1-2 razy na rok w listopadzie/grudniu i styczniu/lutym). Jak auto sprzedałem w sierpniu 2014 roku, to w ciągu miesiąca umarła całkowicie (zwarcie wew.) Sumarycznie miała ok 5 lub 6 lat. Także suma sumarum było nieźle. 

(doładowywania wynikały z jazdy głównie miejskiej).

Napisano
9 godzin temu, Wafer napisał:

Potem postawiłem na 'tanie i dobre' bo ludzie zachwalali bo po co przepłacać... kupiłem aku firmy LOXA, wytrzymał 2 lata i 2 miesiące i koniec :facepalm: Kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu że chytry dwa razy traci.

Ale akurat tak się złożyło że znajomy złomował samochód i dostałem od niego kilkuletnią (co najmniej 4 lata miała ) Centrę Futurę, to było z 2 lata temu i jeździ do dziś bez problemu, więc osobiście Centrę polecam, ja mam chyba 72Ah albo 75Ah.

Jak widać wszystko zależy na co trafisz. Mnie właśnie tej zimy padł 2,5 roczny Bosch S4 ;) Wcześniej miałem w Sienie centre futura i padła równo po 3 latach jak się skończyła gwarancja...

Napisano

To może warto napisać czy był doładowywany z prostownika zimą, czy robiłeś krótkie przeloty, czy ładowanie było prawidłowe. Krótsza żywotność może mieć jakąś konkretną przyczynę, niekoniecznie sam akumulator [emoji6]

Napisano

ja mam u siebie future i nei narzekam. Cykl miejski, ładuje ją 2 raz w tym sezonie zimowym i póki co nie mówi papa, ale wiadomo nie znam dnia, a ni godziny kiedy padnie.

Szwagierce w corsie (głównie jazda w mieście) padł aku i polecali jej jakiegoś exide który jest przygotowany podobno na krótkie trasy

Napisano
  • Autor

centra i exide to ten sam producent,

obecnie jestem na etapie nadziei, tzn wczoraj wyjąłem aku z auta i podładowałem kilka godzin,

zakręcił jak świeży ze sklepu, ale zobaczymy, co będzie popołudniu,

zauważyłem, że ładowanie, z włączonym tylko radiem, bez świateł, mam 13.97, troszkę mało... może to mi wykończyło aku?

Napisano

Jak sprawdzałem 2 tygi temu to ładowanie miałem w granicach 13,9V. Dziś 14,08V. W miesiąc od naładowania napięcie na akumulatorze 12,6V, po podłączeniu pod prostownik w minutę dobija do 14V i zaczyna ładować konserwacyjnie. Także takie ładowanie raczej akumulatora nie zrujnuje. Dodam tylko, że jakiś czas temu wyłączyłem w opcjach grzałki PTC i dodatkowo wyjąłem bezpiecznik F73 (grzałki PTC). Sprawdź pobór w stanie spoczynku. Może coś kradnie prąd. U mnie pobór w spoczynku wynosi 0,02A.

Edytowane przez bochumil

Napisano
  • Autor

w spoczynku jest ok, auto potrafiło stać przez 2-3 tygodnie i odpalało bez kłopotu,

no nic, dzisiaj znowu wyciągnąłem aku do ładowania, obecnie ma 12,61v

rano do auta i będę mierzyć przez kilka dni, :hmm:

jeśli chodzi nowy aku, jeśli się okaże, że ten nie daje rady, chyba będę szukał po cenie w mojej okolicy,

z tego, co piszecie, trwałość bardziej zależy od okresowego doładowywania niż marki samego aku ;l

Napisano
Dnia 14 luty 2017 o 16:07, bochumil napisał:

To może warto napisać czy był doładowywany z prostownika zimą, czy robiłeś krótkie przeloty, czy ładowanie było prawidłowe. Krótsza żywotność może mieć jakąś konkretną przyczynę, niekoniecznie sam akumulator emoji6.png

Bosch był przed tą zimą doładowany bo raz auto stało tydzień czasu i po tygodniu nie miało siły zakręcić rozrusznikiem. Później wystarczylo, że auto stało 2 dni i padaka...Trasy różne, czasem po 3 km, czasem po 80 i więcej. Byłem na sprawdzeniu akumulatora testerem i wyszło, że aku stracił prawie połowę swojej pojemności.....facet powiedział że to nie pierwszy bosch którego widzi i który pada krótko po okresie gwarancyjnym ;) Pobór prądu w stanie spoczynku 0,06A.

Napisano

Potwierdzam to. - Chrysler Voyager 2.3 lpg i aku Boscha s4 siadł w 26 miesiącu eksploatacji.  Dosłownie z dnia na dzień... Kolega przeklina Boscha więc ja omijam szerokim łukiem 

Napisano

CENTRA FUTURA :) U mnie pierwsza wytrzymała 8 lat, drugą eksploatuję 3 rok i jest ok :) 

Napisano
  • Autor

no niestety,

po ładowaniu, po dłuższej trasie wczoraj, dzisiaj rano aku miał 12.02v,

po chwili zgasło światło wewnątrz auta, i na wyłączonym, wskoczyło na 12.2v

wczoraj zakupiony, na podmiankę...

20170222_075113_small.jpg

Napisano

TABa też mi polecał sprzedawca, podobno idą na pierwszy montaż dla VW

Napisano
Dnia 22.02.2017 o 13:27, szuro napisał:

TABa też mi polecał sprzedawca, podobno idą na pierwszy montaż dla VW

Dnia 22.02.2017 o 09:07, dzej_zee napisał:

no niestety,

po ładowaniu, po dłuższej trasie wczoraj, dzisiaj rano aku miał 12.02v,

po chwili zgasło światło wewnątrz auta, i na wyłączonym, wskoczyło na 12.2v

wczoraj zakupiony, na podmiankę...

Może będę niegrzeczny, ale po co kombinować, zakupić to co jest sprawdzone i naprzód :) Obecnie Centra to Exide, ale z akumulatorami to jak z autami, jedni kupują dany bo sąsiad taki ma, lub nie kupują bo sąsiadowi taki się rozkraczył :) Tyle mego. Pozdrawiam i udanego zakupu :) 

20170222_075113_small.jpg

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, saszkaw napisał:

Może będę niegrzeczny, ale po co kombinować, zakupić to co jest sprawdzone i naprzód :) Obecnie Centra to Exide, ale z akumulatorami to jak z autami, jedni kupują dany bo sąsiad taki ma, lub nie kupują bo sąsiadowi taki się rozkraczył :) Tyle mego. Pozdrawiam i udanego zakupu :) 

...po to powstał ten wątek, żebym się dowiedział, co jest sprawdzone, a Ty nie dałeś kompletnie żadnej pomocnej opinii ani porady :) 

mój wniosek, jeśli przeczytałeś całość, jest taki, że marka nie do końca się liczy. tylko właściwa eksploatacja,

Napisano

Oczywiście, że dałem jasne i czytelne przesłanie co do sprawdzonego aku :) Kilka wpisów wcześniej ot co :) Pozdrawiam 

Napisano

@saszkaw tak na marginesie, nie cytuj całego wątku z zdjęciem, bo to jest bez sensu. Jeśli chcesz kogoś zacytować to wystarczy zaznaczyć tekst który tego wymaga i wyskoczy CI opcja cytuj. 

Co do samych aku to wczoraj sprawdziłem moc tego exide po kilku dniach jazdy w mieście max 3km drogi pomiędzy jednym, a drugim odpalaniem i powiem szczerze, że nie zauważyłem zbyt dużego spadku V. Raptem różnica od założenia wynosi nie całe 0,2V

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.