Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy 500kkm to dużo?

Featured Replies

Napisano

Czy 500 tys km przebiegu dla współczesnej karetki to dużo czy mało? Jest jakaś zbiórka w Warszawie bo rząd nie ma kasy i tak się zastanawiam czy taki przebieg to sporo?

Może być bo pewnie często depcza na zimnym silniku. Terytorium miejskie też ciężkie. Ale z drugiej strony na fure jezdzaca dzień w dzień nie jest to sporo.

Ktoś zna temat z autopsji?

Napisano

cos mi sie obiło o uszy że karetka jak wjeżdża na pogotowie/garaz podłączana jest do czegoś tam że silnik zawsze jest ciepły

Napisano
34 minuty temu, bielaPL napisał:

Nie znam z autopsji ale 500 kkm to jest już sporo mimo wszystko.

Karetki to po prostu dostawczaki, lekko nie mają.

Dostawczak zazwyczaj lata świetności kończy w okolicach 400-1000 kkm w zależności gdzie był jeżdżony.

Dużo zależy też od egzemplarza, model, rok ,silnik itd.

Chcesz sobie kupić? :)

Napisano
  • Autor

nie, po prostu mnie temat zaciekawił

6 minut temu, mrBEAN napisał:

Chcesz sobie kupić? :)

nie po prostu mnie temat zaciekawił, ciekawe jak ma się sprzęt w środku do przebiegu auta, np czy przy 500kkm sprzęt też już najlepsze ma za sobą czy spokojnie można by go używać dalej przez kilka ładnych lat

Napisano
10 minut temu, bielaPL napisał:

nie po prostu mnie temat zaciekawił, ciekawe jak ma się sprzęt w środku do przebiegu auta, np czy przy 500kkm sprzęt też już najlepsze ma za sobą czy spokojnie można by go używać dalej przez kilka ładnych lat

W tej kwestii to bardziej o wiek będzie chodzić, a nie o przebieg.

Bo są karetki co latają po Polsce, a są co latają w koło komina.

Jedna 500 zrobi w 3 lata, a druga w 10 albo 15.

Napisano
Godzinę temu, todamian napisał:

cos mi sie obiło o uszy że karetka jak wjeżdża na pogotowie/garaz podłączana jest do czegoś tam że silnik zawsze jest ciepły

Nie wiem, czy każda to ma, ale są takie z "gniazdem siłowym" na lewej burcie, podłączane na postoju:

karetka_pogotowie_na_sygnale_wp_antczak_600.jpeg

Napisano

Z mojego doświadczenia - karetki szpitalne i z firm typu Janusz&Mirek Transport Medyczny przy tym przebiegu to jeżdżące szroty. I nie ze względu na warunki eksploatacji, a zaniedbania serwisowe. Finansowanie jest jakie jest, więc oszczędza się na czym się tylko da. Przeglądy, olej, opony - jeżeli czegoś można nie zrobić to się tego nie robi. Jak coś się zepsuje, to robi się druta i jeździ dalej. W pewnym momencie drutu jest tyle, że już niewiele można z tym zrobić i pojawiają się takie apele jak z CZD.

Na wypadkowych jest dużo lepiej.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

w sensie z sekcji zwłok?

Warszawy nie znam W lublinie karetki dobowo robiły do 500 km... Ale wiele zalezy od organizacji - czy dane auto jeżdzi np 20 dni w miesiącu czy 30 dni w miesiącu...

Napisano
16 godzin temu, todamian napisał:

U nas karetki stoją pod chmurą i nigdzie nie są podpięte.

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał:

U nas karetki stoją pod chmurą i nigdzie nie są podpięte.

Za to ciągle chodzą na wolnych obrotach... :hehe:

Napisano
22 godziny temu, todamian napisał:

Przyznam, że nie słyszałem...

Chyba, że elektryki :)

No ale w pogotowiu to już kilkanaście lat nie pracuję..

Napisano

Czy 500 tys km przebiegu dla współczesnej karetki to dużo czy mało? Jest jakaś zbiórka w Warszawie bo rząd nie ma kasy i tak się zastanawiam czy taki przebieg to sporo?
Może być bo pewnie często depcza na zimnym silniku. Terytorium miejskie też ciężkie. Ale z drugiej strony na fure jezdzaca dzień w dzień nie jest to sporo.

Jak na moje warunki to tak.

3 lata max/100k km i jest wymiana - co kolwiek pierwsze. Za granica stanu w Mexico [emoji1166] maja jeszcze inaczej 2lata lub 60 k km dla wszystkich policja stanowa, lokalna, ambulance etc.

Powodow jest pare - ale głównym jest $$$ - znaczy Stan robi [emoji817] 100% leasing.

Latwiej I drożej jest im sprzedać po 2 latach niż 3 na aukcji.

Patrząc na inicjalny upust jaki dostaja od producentów to wcale bym się nie zdziwił jeśli by po 2 latach cena sprzedaży była taka jaka kupili. [emoji848]

4b62b5e4e6c3f131783d6048eb9934de.jpg

4e0220f56fc81ef491b460767594befc.jpg

3c175adf836bf163f537aaa0655aeb63.jpg

Większość jest potem kupowana przez jakieś Joe Blow i np służy do rozwozi paczek czy jako pilot.

Auta są dość charakterystyczne wiec łatwo poznać.

8f3815923b7b089fd0f773c6cb3cf20f.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano

po 500kkm realnie wbite to ma co 3cie auto w PL, więc czy to dużo w kraju, gdzie królują auta z TDI importowane w wieku 10-12 lat z DE...? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.