Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukamy auta...... wybór z trzech

Featured Replies

Napisano

No cóż, założenia są takie że wszystkie auta posiadają silniki benzynowe nie są starsze niż 2010r. i są kombi ;) nie będą droższe niż 30tyś. (do rozpatrzenia lekko w górę), będzie gaz ;) .

Do rozpatrzenia trzy kandydatury:

1. Opel Astra J 1,4 lub 1,6 lub 1,4Turbo

2. Peugeot 308 SW T7 - 1,6

3. Renault Megane - 1,6

Ktoś coś podpowie w kwestii silników i ogólnie wszystkiego co może się przydać w późniejszej decyzji......

Napisano

Astra która, pewnie J? Jak Astra to 1,4 słaby, 1,6 o regulacji luzow zaworowych trza pamiętać, 1,4T poza konkurencją.

Napisano
2 godziny temu, Ariibyd napisał:

No cóż, założenia są takie że wszystkie auta posiadają silniki benzynowe nie są starsze niż 2010r. i są kombi ;) nie będą droższe niż 30tyś. (do rozpatrzenia lekko w górę), będzie gaz ;) .

1. Opel Astra 1,4 lub 1,6 lub 1,4Turbo

3. Renault Megane - 1,6

Ktoś coś podpowie w kwestii silników i ogólnie wszystkiego co może się przydać w późniejszej decyzji......

Dolozyc 4k i brac Astre 1.4T na pozostale co podales bym nie spojrzał. 

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Astra która, pewnie J? Jak Astra to 1,4 słaby, 1,6 o regulacji luzow zaworowych trza pamiętać, 1,4T poza konkurencją.

Tak "J" zdecydowanie....... jeździłem 1,4 i coś słabo to się odpychało....... w 1,6 nie miałem do czynienia, ale ta regulacja zaworów to problematyczna czy "da się zrobić" ???

1,4T wiem, że dobrze się z tą budą dogaduje, jak turbo się zachowuje???

Napisano
  • Autor
41 minut temu, wujekcybul napisał:

Dolozyc 4k i brac Astre 1.4T na pozostale co podales bym nie spojrzał. 

A ona dobra do gazu .... ?

No i jak z tym turbo? Problemy są czy da się przeżyć?

Napisano
1 minutę temu, Ariibyd napisał:

Tak "J" zdecydowanie....... jeździłem 1,4 i coś słabo to się odpychało....... w 1,6 nie miałem do czynienia, ale ta regulacja zaworów to problematyczna czy "da się zrobić" ???

Opel 1.6 szklankami:hmm:

Renówka 1.6 hydraulika:skromny:

Napisano
7 godzin temu, Ariibyd napisał:

Zrobić da się wszystko, mam 1,6 na LPG i 1 regulacje poprzez szlifowanie szklanek za sobą. Za szlifowanie 15zl od szklanki płaciłem (8 szt.), Zakup ponoć 70zl szt. Problem jak zaczyna się luz kończyć. Jedni na lpg zajeżdża auto i nie dotykają, inni mają gorzej (albo gazmen slabowity).

Turbo do gazu dobre, ludzie płaczą, że 120KM słabe i kaZa brać 140.

Tego Ci nie powiem juz, mi 115 z 1,6 styka ale w budzie H nie J (jak zwazylem na zlomie, to moja bez kierowcy, z grami w bagażniku stałe wozonymi 1300 równo ważyła).

Napisano
10 godzin temu, Ariibyd napisał:

W 1,6 z LPG luz zaworowy trzeba kontrolować często, a regulacja szklankami - albo szlifowanie albo wymiana. Najważniejsze by dobrze dostroić LPG, nie oszczędnie, by nie dawało ubogiej mieszanki. Niestety Astra J sporo waży, więc z 1,6 szału nie ma. Dopiero z 1,8 lub 1,4T - oba 140KM - jako tako się odpycha. Mój bliźniaczy Cruze 1,8 ma aż 11 s do setki.

1,4T w Astrze J do tej pory był dostosowany do LPG. :ok:

W Astrze K to już jest inny 1,4T.

Napisano

Mamy od nowości ASTRE 4 z silnikiem 1.4 100KM
Samochód z września 2015 roku
Nie się nie dzieje, przebieg około 15 tyś km
Silnik typowo do jazdy miejskiej i emeryckiej, ale za to w 1.4 bez turbo nie montowali felernej skrzyni M32

Napisano
18 godzin temu, Ariibyd napisał:

1. Opel Astra J 1,4 lub 1,6 lub 1,4Turbo

3. Renault Megane - 1,6

Co do lpg to w Astrze najlepszy 1,4T.

Meganka z 1,6 bardzo często wychodziła od dealera z lpg i gwarancją więc silnik bardzo lubiący się z gazem.

Co do 308 czytałem, że silnik powstały we współpracy Z BMW występujący dość często, ale niezbyt udany i raczej nie polecany.

Napisano
Dnia 15.03.2017 o 22:31, Ariibyd napisał:

A ona dobra do gazu .... ?

No i jak z tym turbo? Problemy są czy da się przeżyć?

1,4 T wychodzą z fabryczną instalacją z Gliwic, więc tutaj o gaz nie ma obaw. Mam taką od trzech miesięcy. Przykładowe spalanie w zakresie 140-170 km\h, w znaczeniu zmienne jak to na trasie Wrocław-Warszawa to ok. 10l\100 km. Mocy ma w sam raz a jak masz auto po gwarancji i Ci będzie za wolno to zrobisz chipa za 170 KM bo tyle spokojnie można wyciągnąć z tych silników.

Napisano
Godzinę temu, tygrysek86 napisał:

ile za taki chip średnio liczą ?

Jak diesle chipują poniżej tysiaka, to Astrę turbo pewnie podobnie.

Napisano
6 godzin temu, tygrysek86 napisał:

ale tam moment się dźwignie?
czy co?

Moment + moc, tak samo jak w turbo dieslu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.