Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzypiący pedał sprzęgła...

Featured Replies

Napisano

...czym i jak to potraktować, żeby przestało skrzypić?

pacjent - Accord VII 2.0 benzyna. 

zakładam, że specyfiki typu wd-40 nie pomogą?

pasowałoby może coś gęstego, ale co?

ktoś miał podobne przejścia?

Napisano
36 minut temu, bb_maciek napisał:

Co prawda nigdy nie miałem takiego problemu, ale są takie smary w sprayu. Psikasz i on robi się normalny gęsty, może taki smar by pomógł.

Np. taki pierwszy lepszy link.

Edytowane przez janusz

Napisano

Standard w Accordzie VII i Civicu VII/VIII, wymień wkład pompy na oem. Nie pamiętam numeru, ale na haparts będą mieli. To jest koszt około 160-180zł.

Ja smarowałem, cudowałem, w końcu zmieniłem "bebechy" w pompce i od roku jest cisza.

O, znalazłem na mailu:

http://haparts.pl/46926-ta0-a01.html

Bierz, bo cena rewelacyjna, ja płaciłem 189zl

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor
25 minut temu, analyzer64 napisał:

Standard w Accordzie VII i Civicu VII/VIII, wymień wkład pompy na oem. Nie pamiętam numeru, ale na haparts będą mieli. To jest koszt około 160-180zł.

Ja smarowałem, cudowałem, w końcu zmieniłem "bebechy" w pompce i od roku jest cisza.

O, znalazłem na mailu:

http://haparts.pl/46926-ta0-a01.html

Bierz, bo cena rewelacyjna, ja płaciłem 189zl

kurde to samo co mam teraz w Acco VII miałem wcześniej w Civicu VIII... jakaś porażka.

a gdzie umiejscowiona jest ta pompa? pytam, bo skrzypienie wyraźnie dochodzi z okolicy pedała sprzęgła i zastanawiam się na ile to rzeczywiście może być ta pompka

inna rzecz, wyczytałem gdzieś, że nieźle daje radę przesmarowanie pedała smarem do łancucha motocyklowego. próbował ktoś?

Napisano

Pompka jest przy pedale. Albo wyciągasz całą, albo podkładasz sporo szmat i wyciągasz "rdzeń" na aucie (leci płyn), dodatkowo jest mało wygodnie.

O smarze do motocykli też czytałem, że pomaga, ale jednym na chwilę a innym na miesiąc/dwa. U mnie jak zaczęło skrzypieć to pierwsze smarowanie smarem molibdenowym pomogło na góra dwa tygodnie. Potem lałem smar silikonowy, pomagało na dzień/dwa. Jak dla mnie to bez sensu jest to smarowanie, bo raz że całość jest upaćkana i ciągnie kurz, a dwa - nie jest to w 100% skuteczne. Tylko wymiana tego zestawu, ewentualnie nowa pompa - na HAKP polecali TRW, Ashika i Aisin, ale taniej wychodzi poświęcenie swojego czasu i wymiana tylko tego zestawu, bo tak naprawdę to tylko on się zużywa a nie korpus pompy.

Napisano
Godzinę temu, analyzer64 napisał:

Standard w Accordzie VII i Civicu VII/VIII, wymień wkład pompy na oem. Nie pamiętam numeru, ale na haparts będą mieli. To jest koszt około 160-180zł

A co ile to trzeba wymieniać, raz na rok czy raz na 10 lat:hmm:

Napisano

Myślę, że pojeździ spokojnie dłużej niż rok, niestety statystyk Ci nie podam, bo swoje doświadczenia oparłem głównie o swoje własne auto :ok: Póki co nic nie wskazuje na to, żeby coś się działo z tą pompką, nie mniej jednak kiedyś była to bardzo częsta usterka. Może wypowiedzą się jeszcze inni użytkownicy Hond, np. @Filipfm czy robił u siebie w VIII genie.

Bardzo dużo opinii można przeczytać na klubie Accorda :ok: 

Napisano

To trochę dziwne, bo jak ktoś pyta czy hondy się psują to odpowiedź jest jedna-mechanicznie bez zarzutu, tylko materiały eksploatacyjne. Tego raczej pod eksploatację bym nie podłączył, ewentualnie piszczenie to żadna awaria i można tak jeździć i 10 lat a oprócz dźwięku żadnych innych uciążliwości to nie przynosi/przyniesie (z czasem)...

Edytowane przez volf6

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał:

To trochę dziwne, bo jak ktoś pyta czy hondy się psują to odpowiedź jest jedna-mechanicznie bez zarzutu, tylko materiały eksploatacyjne. Tego raczej pod eksploatację bym nie podłączył, ewentualnie piszczenie to żadna awaria i można tak jeździć i 10 lat a oprócz dźwięku żadnych innych uciążliwości to nie przynosi...

Tutaj też nic się nie dzieje poza upierdliwym trzeszczeniem. Jeździć można, ale kto by to wytrzymał ;] Z drugiej strony naprawa nie jest bardzo kosztowna :ok: 

Każde auto się psuje, nawet Honda ;] 

Napisano

Nie robilem u siebie tego tematu. U mnie nie skrzypi tylko strzela. Ale na razie jezdze. Mam inne rzeczy do roboty w drugiej [H]

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Filipfm napisał:

Nie robilem u siebie tego tematu. U mnie nie skrzypi tylko strzela. Ale na razie jezdze. Mam inne rzeczy do roboty w drugiej [H]

no to ja mam kumulację bo u mnie i skrzypi i strzela  ;]

Napisano
Dnia 25.03.2017 o 16:27, analyzer64 napisał:

Może wypowiedzą się jeszcze inni użytkownicy Hond, np. @Filipfm czy robił u siebie w VIII genie.

Civic 2008 4D - pompa sprzęgła wymieniona na gwarancji ze względu na skrzypienie.

Civic 2009 5D wersja poliftowa - pompa sprzęgła wymieniona na gwarancji ze względu na skrzypienie (na podstawie doświadczenia z sedanem, że można tak zrobić, chociaż aż tak bardzo jeszcze nie przeszkadzało ;]).

Napisano

Oni w tych zestawach naprawczych podobno zmienili kształt grzybka ale nie przyglądałem się, mam w domu drugą pompę używaną, rozbiorę z ciekawości i zobaczę w weekend.

Napisano
  • Autor

najśmieszniejsze, że w Stanach ten zestaw kosztuje 10$...tylko nie ma wysyłki do PL...

czytałem na forum accorda, że w PL wcześniej też kosztował 6 dych, ale po rozreklamowaniu się na forum - cena skoczyła pod 200 zeta :no:

p.s. ta wymiana trudna do ogarnięcia przez niewtajemniczonych? 

Napisano
Dnia 25.03.2017 o 13:15, bb_maciek napisał:

2-3 lata temu skrzypiał mi pedał w Uno. Popsikałem WD40 na sprężynę, mocowanie linki oraz "ośkę" - żeby wyczyścić, a później jeszcze raz takim olejem w spreju z lidla ;)

Póki co nic nie skrzypi, ale auto przejechało przez ten czas może 5000 km ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.