Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5 2003r z LPG. Brać?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj znajomy do mnie dzwonił że ktoś przyprowadził mu C5 z LPG z 2003 roku 287 tyś km przebiegu bo cieczy z czegoś płyn chłodniczy. Okazało się że z trójnika od LPG. Pod maską siedzi silnik 1.8, wersja liftback. Zapytany o cenę powiedział 2500zł do negocjacji. Zrobiłem jedno foto... Brać to?

IMG_20170521_131300.jpg

Napisano

Z twoim szczęściem do mechaników... to ja bym nie brał. C5 jest wdzięcznym autem, w zawieszeniu można się zakochać. Albo można je znienawidzić, gdy włoży w nie swoje łapy jakiś kowal, uważający się za mechanika.

Napisano
  • Autor

A na co zwrócić uwagę podczas kupna takiego bolidu? Jakieś szczególe rzeczy do obejrzenia? Najbardziej pasuje mi prześwit :D

Napisano
2 godziny temu, Luke16 napisał:

A na co zwrócić uwagę podczas kupna takiego bolidu? Jakieś szczególe rzeczy do obejrzenia? Najbardziej pasuje mi prześwit :D

Na to, zeby go obejrzal ktos kto zna sie na Citroenach i hydro...

Te C5-ki sa tanie, ale bez przesady... Za 2,5kPLN to bedzie raczej gruz ;]

Jak nie masz kogos kto ogarnia te samochody to lepiej sobie odpusc.

Napisano
  • Autor

Właściciel wyjeżdża do NL na stałe i musi go do końca Maja sprzedać. Właśnie co ciekawe źle to nie wygląda, z prawej strony trochę przytarty, wnętrze też ok. Zawieszenie śmiga, gaz trzyletni stag. Powiedział że nawet za dwa tysiące odda. 

Napisano

Trochę jesteś napalony, widzę. Poszukaj w okolicy kogoś kumatego, kto go prześwietli i przyszykuj się mentalnie na to, że to będzie pierwsza rata za to auto. Pół biedy jak całość się zamknie 3-ma ratami po 2kzł za doprowadzenie do stanu względnego zaufania do auta.

Napisano
  • Autor

Jutro będę wiedział więcej o aucie. Mam Lexie też sobie przeswietle co tam w kompie słychać.

Napisano

mam c5 z 2003. Przebieg 302000. Póki co najmniej awaryjny samochód który miałem. Na razie zrobione: wymiana 3 zaciskow (slaba strona c5), linki ręcznego, lozysko tylne, klocki przód, olej, filtry. Teraz czeka mnie wymiana węża wspomagania i jednego z przewodu zawieszenia. W sumie 230 za części (używki bo za nowe w sumie 2100 wolaja) plus robota 300zl. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Wersje mam najbogatsza, silnik 2.0 lpg. Silnik nie sprawia żadnych problemów

Napisano
10 godzin temu, angrius napisał:

mam c5 z 2003. Przebieg 302000..............Teraz czeka mnie wymiana węża wspomagania i jednego z przewodu zawieszenia. W sumie 230 za części (używki bo za nowe w sumie 2100 wolaja) plus robota 300zl. 

Używka przewodu wspomagania to tak jakbyś wyrzucił pieniądze na to wydane + robocizna :)

Zresztą i wydanie na nowy to za chwile to samo :) znajdź firmę co zakuwa hydraulikę siłową i niech Ci na Twoich metalowych częściach zrobią nowe kawałki gumowe, to będą dobrze wydane pieniądze :)

Napisano
  • Autor

To coś drogo u Ciebie. Ja za dorobienie 50cm węża z mowymi srubami zapłaciłem 40zł

Napisano
  • Autor

Dzisiaj z mechanikiem obejrzeliśmy go dokładnie i niestety silnik zgon, strasznie go telepalo i nie równo pracował, olej smoła, dodatkowo puszczal małą chmurę olejową, akumulator do wymiany, gaz ponad 11 lat w aucie i to jeszcze średnio zamontowany, wcześniej zarejestrowany jako dostawczak, właścicieli już mi się odechcialo liczyć ile miał... temat odpuscilem totalnie, ale zakochałem się w tym zawieszeniu. Tym autem się płynie a nie jedzie a takie kanapowce lubię.  :-D z racji tego że w moim zawodzie czyli weterynarz taki samochód by był idealny-podnoszony zawias na polne drogidrogi idealny, ale nie ukrywam że polift bardziej mi się podoba i rozum mówi kombi serce liftback i chyba przy nim zostanę.  Który silnik do LPG bylby lepszy? 1.8 czy 2.0? Na wyścigi nie jeżdżę zależy mi na małym spalaniu. Są jakieś rzeczy na które warto szczególnie zwracać uwagę przy oględzinach?

P.S. A po Berlingo miało nie być więcej Citroena...

Napisano
6 godzin temu, Luke16 napisał:

Który silnik do LPG bylby lepszy? 1.8 czy 2.0? Na wyścigi nie jeżdżę zależy mi na małym spalaniu. Są jakieś rzeczy na które warto szczególnie zwracać uwagę przy oględzinach?

P.S. A po Berlingo miało nie być więcej Citroena...

Obojętnie który oba znoszą dobrze LPG. Za ładnego z 2004/5 musisz mieć 11-15kzł w zależności od wersji.

Napisano
  • Autor

W PL i tak nie kupię ale tak myślałem o takiej kwocie właśnie... 

Napisano
Dnia 21.05.2017 o 15:08, Luke16 napisał:

Dzisiaj znajomy do mnie dzwonił że ktoś przyprowadził mu C5 z LPG z 2003 roku 287 tyś km przebiegu bo cieczy z czegoś płyn chłodniczy. Okazało się że z trójnika od LPG. Pod maską siedzi silnik 1.8, wersja liftback. Zapytany o cenę powiedział 2500zł do negocjacji. Zrobiłem jedno foto... Brać to?

Dokładnie takiego (tez 2003, też hatch, też 1.8 też LPG, tylko przebieg nieco większy bo ~310kkm, też czarne lusterka, nawet kolor podobny) pozbyłem się w kwietniu.

Zdecydowanie najsłabszym punktem mojego był silnik.

W sensie - skończył się. A i oleum lubił. Ale może tylko mój.

Napisano
13 godzin temu, Luke16 napisał:

Który silnik do LPG bylby lepszy? 1.8 czy 2.0? Na wyścigi nie jeżdżę zależy mi na małym spalaniu.

Podobno 1.8 wcale mniej nie spali niż 2.0.

Poza pojemnością niewiele się różnią.

1.8 jest ciut słaby na tę krowę, ale daje radę (tylko trzeba ciągnąć wyżej)

Napisano

Mnie się 2,0 z lpg bardzo fajnie jeździ- sekwencja stag. Żre toto dychę gaziwa na setkę, płynie po drodze, inni są i wolniejsi, i szybsi- normalka. 2004 r. ale po lifcie, przebieg 202 kkm, po trzech tys. km od wymiany dolałem litra oleju. Olej na bagnecie żółciutki. Przed nabyciem kanapowca sprawdź go w mądrym serwisie ( pierwszy egzemplarz powyżej).

Napisano

to moze zacznijmy od przeswitu, wiesz ze na najwyzszym polozeniu jest mega twardo i mozna jechac max 10km/h ?

Napisano
  • Autor

Wiem wiem ale wtedy jest ile przeswitu z ponad 20cm? Właśnie jakby ktoś podał poszczególne wartości ile cm na każdym poziomie jest byłbym wdzięczny :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.