Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fenomen BMW G30

Featured Replies

Napisano

Prawdopodobnie w piątek zagości na podwórzu - 540i - auto sąsiada - mój dobry kumpel - podwórko jednak wspólne;]:hehe: pojeżdżę, pobawimy się - zdam relację, może jakiś filmik nakręcę. 

O cóż mi się rozchodzi? Auto w porównaniu do poprzedniego modelu "schudło" no i ma wspaniały cx ale żeby tylko 4.8 do 100km/h?

Wynika z tego, że coś jednak poszło do przodu - silnik, skrzynia, napęd bo w sumie ciężkie auto o wcale nie jakiejś porażającej mocy ładnie przyspiesza. BMW 750i miało 300km i w praktyce przyspieszało w ok. 8 sek. Pierwsze Audi S8 w niecałe 7 sekund. Z tym przyspieszeniem poniżej 7 sekund to nie jest już tak prosto zejść w dół. Przykładowo E39 w M5 potrzebowała aż 400km i 500Nm żeby rozbujać się do 100 w niewiele ponad 5 sek.

Szczerze mówiąc trochę mnie zszokowało to 4,8;] ciekaw jestem żywotności tego silnika bo w poprzednim F10 co prawda diesel dwa razy był problem z turbiną - raz na tyle poważny, że auto wróciło na lawecie. 

Co uległo to znaczącej poprawie w takim razie? Tylko błagam - proszę nie pisać o wynalazkach typu 1.2 tsi czy 1.0 ecoboost;] bo jakoś w Bmw nie widzę zjawiska downsizing`u więc to nie to

Napisano

Na 4.8 trzeba mieć trochę ponad 200KM na tonę, więc skoro schudło to może ma? Nie wiem.

:hmm:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Joki napisał:

więc skoro schudło to może ma?

Masa minimalna od 1600kg ale nie mogę znaleźć dla XDrive. Czyli załóżmy 220km dla 1 tony, 440km dla 2 ton, 330km dla 1,5 tony. Tutaj jest 340km i na pewno powyżej 1.6 tony bo podstawowa wersja to 530i bez Xdrive:hmm:

Napisano

No to wygląda, że podają taki teoretyczny, wyliczony czas, nieosiągalny w praktyce? Albo wkręcony po wielu próbach na nagumowanym torze z 40kg. kierowcą i 5l. paliwa w zbiorniku.

;)

Napisano

Tutaj zrobił 0-100km w 5.1s. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Bardziej wydajny silnik, mniejsza waga i dobrze dobrana skrzynia. 4.8s jest ok, ale nawet Skoda Superb 2.0 potrafi zrobić setkę w 5.8 a niby w testach wypada nawet lepiej.

Napisano
40 minut temu, jacob24 napisał:

Masa minimalna od 1600kg ale nie mogę znaleźć dla XDrive. Czyli załóżmy 220km dla 1 tony, 440km dla 2 ton, 330km dla 1,5 tony. Tutaj jest 340km i na pewno powyżej 1.6 tony bo podstawowa wersja to 530i bez Xdrive:hmm:

G30 540i xDrive waży 1660kg, a rzeczywiste przyspieszenie to 5s. do 100 km/h. Spalanie to wisienka na torcie.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, kaczorek79 napisał:

Spalanie to wisienka na torcie

w dodatku mało pali ?;]

Napisano
Teraz, jacob24 napisał:

w dodatku mało pali ?;]

To auto jest w stanie osiągnąć 7/100 w trasie, przy prędkościach <120.

Napisano
Godzinę temu, jacob24 napisał:

Co uległo to znaczącej poprawie w takim razie? Tylko błagam - proszę nie pisać o wynalazkach typu 1.2 tsi czy 1.0 ecoboost;] bo jakoś w Bmw nie widzę zjawiska downsizing`u więc to nie to

No właśnie to samo... Doładowanie powoduje, że przy takich samych obrotach silnika dostępne jest więcej mocy. I tak np. wolnossące auto z mocą maksymalną 400 KM ma w przedziale 5000-7000 rpm moc średnią 280 KM, gdy podwójnie doładowane 360 KM ma w tym samym zakresie obrotowym średnią moc 330 KM. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
19 minut temu, sherif napisał:

ale nawet Skoda Superb 2.0 potrafi zrobić setkę w 5.8

no to szacun:oki: czyli jednak poszło coś do przodu, 1.2 czy 1.4 tsi znam w pewnym sensie od tej gorszej strony ale mniejsza z tym, 2.0 mniej - awaryjność duża?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, grogi napisał:

gdy podwójnie doładowane 360 KM ma w tym samym zakresie obrotowym średnią moc 330 KM. 

to widziałem, że moc jest dostępna w szerokim zakresie obrotów, mimo tego pojemność pozostała na słusznym poziomie

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, kaczorek79 napisał:

To auto jest w stanie osiągnąć 7/100 w trasie, przy prędkościach <120

jeżeli <120 no to ładnie:oki:, gdyby było 7l/ >120 to już czapki z głów;] pewnie podczas pierwszego dnia będzie 17 albo 27 litrów średnie spalanie, :but: w podłogę i nach Berlin;] mimo, że nie moje doczekać się nie mogę

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, grogi napisał:

Tutaj zrobił 0-100km w 5.1s. 

Mam wrażenie, że słabo ruszył natomiast dalsza część przyspieszenia praktycznie płynna do samego końca:oki: filmik tego nie oddaje bo jest skierowany tylko na zegary ale jest dobrze - zobaczymy już niedługo w praktyce

Napisano
7 minut temu, jacob24 napisał:

no to szacun:oki: czyli jednak poszło coś do przodu, 1.2 czy 1.4 tsi znam w pewnym sensie od tej gorszej strony ale mniejsza z tym, 2.0 mniej - awaryjność duża?

Nie wiem, nie kupiłem jej finalnie. Silnik 280KM w tym modelu jest od My16, więc trochę krótko aby coś więcej powiedzieć.

Napisano
2 minuty temu, jacob24 napisał:

jeżeli <120 no to ładnie:oki:, gdyby było 7l/ >120 to już czapki z głów;] pewnie podczas pierwszego dnia będzie 17 albo 27 litrów średnie spalanie, :but: w podłogę i nach Berlin;] mimo, że nie moje doczekać się nie mogę

Na hajłeju powinien się zmieścić w 10/100, tam jest tak długi ósmy bieg, że jego obroty kończą się przy 480 km/h.

Napisano
  • Autor
Teraz, kaczorek79 napisał:

tam jest tak długi ósmy bieg, że jego obroty kończą się przy 480 km/h

w którejś Corvette był taki długi nadbieg:hmm:

Napisano

Mysle, ze jednak za cos sie w tym BMW placi. Niemieccy inzynierowie sa dobrzy wiec pewnie dobry silnki, dobrze dobrane przelozenia itp. 

Napisano
6 godzin temu, jacob24 napisał:

Zróbcie porownania momentów obrotowych w roznych wersjach.

Silniki turbo mają wusrubowane momenty obrotowe. Żadne wolnossace nie dadza takiego kopa.

Napisano

300 koni i 300 koni to nie zawsze te same konie. W erze silników podwójnie, potrójnie a nawet poczwórnie doładowanych przebieg mocy i momentu jest taki, że auta "ciągną" na każdych obrotach jak wściekłe, do tego superszybkie i idealnie zestopniowane skrzynie robią robotę.  

Co pisać, spotkałem ostatnio żonę na światłach, akurat byłem Subarką, wiedzieliśmy że białe BMW było wolniejsze od Imprezy ale nowego, niebieskiego jeszcze nie próbowaliśmy z Subarką, no to lepsza połowa procedura startu i... nosz mnie złoiła, ot tak sobie. Wystarczy dodać "gazu" i auto idzie jak wściekłe. 

Napisano

te zegary jako wyświetlacz to jest dramat :( 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, chojny napisał:

BMW było wolniejsze od Imprezy ale nowego, niebieskiego

z ciekawości jaki model?

Napisano

byłem jeździłem , jeździ się tak samo jak F10...można zmienić na nowszy tylko ze względów prestiżowych oraz aby wk sąsiada 

Napisano
w którejś Corvette był taki długi nadbieg:hmm:

W mojej jest długi - na siódemce przy 100 km/h mam ledwo 1000 obrotów.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
300 koni i 300 koni to nie zawsze te same konie. W erze silników podwójnie, potrójnie a nawet poczwórnie doładowanych przebieg mocy i momentu jest taki, że auta "ciągną" na każdych obrotach jak wściekłe, do tego superszybkie i idealnie zestopniowane skrzynie robią robotę.  

Co pisać, spotkałem ostatnio żonę na światłach, akurat byłem Subarką, wiedzieliśmy że białe BMW było wolniejsze od Imprezy ale nowego, niebieskiego jeszcze nie próbowaliśmy z Subarką, no to lepsza połowa procedura startu i... nosz mnie złoiła, ot tak sobie. Wystarczy dodać "gazu" i auto idzie jak wściekłe. 

Tu masz niestety racje - bez używania "launch control" żona w Mercedesie bez problemu pokazuje mi rury. U niej wystarczy tylko wcisnąć gaz do dechy a ja muszę uważać na obroty, zmianę biegów, poślizg kół itp. i jak nie zrobię tego wszystkiego dobrze to zostaje z tylu.

Napisano

Tu masz niestety racje - bez używania "launch control" żona w Mercedesie bez problemu pokazuje mi rury. U niej wystarczy tylko wcisnąć gaz do dechy a ja muszę uważać na obroty, zmianę biegów, poślizg kół itp. i jak nie zrobię tego wszystkiego dobrze to zostaje z tylu.

Czyli jesteś pierdoła? Przecież żona nie ma amg a C400.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Nie musi być AMG, wystarczy mocny piec i generalnie zawsze masz katalogowe przyspieszenie a w takim narowistym manualu trzeba się narobić. 

Napisano

Czyli jesteś pierdoła? Przecież żona nie ma amg a C400.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Żebym dał radę Corvette 4.6 sekundy do setki uzyskać to muszę się naprawdę narobić a i tak nie zawsze wyjdzie.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Marcin79 napisał:

jeździ się tak samo jak F10

zmiana ze słabszego diesla na mocniejszą benzynę:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.