Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Arona

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, Cinos napisał:

http://www.autobild.de/videos/video-insider-seat-arona-2017-11338009.html

nawet ciekawy pomysł, Ibiza jako Crossover?

Fabia też lada chwila wystartuje w takiej postaci:

https://www.carwow.co.uk/news/skoda-fabia-suv-model-k-price-specs-release-date-3521

Natomiast kretyńskim pomysłem jest zakończenie produkcji Rapida w podstawowej postaci (liftback - zostaje Rapid Spaceback ale pod zmienioną nazwą... pewnie usuną tylko "Spaceback") oraz zakończenie produkcji Fabii Combi.

Dziurę mają zapełnić crossoverami rożnych rozmiarów :pukpuk:

Napisano
2 minuty temu, Markin napisał:

niedługo oprócz crossoverów i suvów będzie na całą markę jedno kombi i jedno inne w klasie wyższej, a najbogatsze marki pozwolą sobie jeszcze na cabrio i sportowe ale wyłącznie w kooperacji z innymi ....

Napisano
  • Autor

nie będzie już Fabii kombi? 8]

Napisano
3 minuty temu, Cinos napisał:

nie będzie już Fabii kombi? 8]

Gdzieś mi migło w sieci. Podobno Rapid liftback i Fabia Combi sprzedają się coraz gorzej i dlatego taki ruch.  Szkoda, bo to chyba najlepiej obecnie wyglądające auta z aktualnej linii stylistycznej Skody.

Edit: tutaj -> http://moto.onet.pl/aktualnosci/koniec-dwoch-modeli-skody-zastapi-je-crossover/trjvy9

Edytowane przez Markin

Napisano
3 godziny temu, Markin napisał:

Gdzieś mi migło w sieci. Podobno Rapid liftback i Fabia Combi sprzedają się coraz gorzej i dlatego taki ruch.  Szkoda, bo to chyba najlepiej obecnie wyglądające auta z aktualnej linii stylistycznej Skody.

Edit: tutaj -> http://moto.onet.pl/aktualnosci/koniec-dwoch-modeli-skody-zastapi-je-crossover/trjvy9

Skoro ludzie nie chca tego kupowac, to po co je produkowac?

Kombi klasy B to juz chyba poza Clio nie bedzie zadnego ;]

Napisano
4 godziny temu, Markin napisał:

Fabia też lada chwila wystartuje w takiej postaci:

https://www.carwow.co.uk/news/skoda-fabia-suv-model-k-price-specs-release-date-3521

Natomiast kretyńskim pomysłem jest zakończenie produkcji Rapida w podstawowej postaci (liftback - zostaje Rapid Spaceback ale pod zmienioną nazwą... pewnie usuną tylko "Spaceback") oraz zakończenie produkcji Fabii Combi.

Rapida liftback nie zal... w sumie kupowały to tylko floty w naszej części Europy. Flotom bez różnicy czy liftback czy hatchback - przerzucą się na htachbacka.  IMO ten niby sedan był straszny - jeździłem tym parę dni.

Koniec Fabii kombi to faktycznie zaskoczenie, bo wydawało mi się że z obecnej generacji Fabii to na ulicach najbardziej popularna wersja nadwoziowa.  W sumie to są spryciarze - chcą żeby ludzie poszli po SUVy.. a na SUVach lepiej się zarabia, bo marże są wyższe, a koszty produkcji takie same.

Napisano
7 godzin temu, Cinos napisał:

http://www.autobild.de/videos/video-insider-seat-arona-2017-11338009.html

nawet ciekawy pomysł, Ibiza jako Crossover?

Od dłuższego czasu chodzą o tym modelu słuchy. Mi się podoba - concept jest bardzo ładny i produkcyjny też zapowiada się fajnie. Ktoś zrobił zdjęcie egzemplarza na którym robili prawdopodobnie zdjęcia promocyjne.  Ma to w tym roku  na jesieni wyjechać na drogi. W sumie cała konkurencja robi to samo - SUVów bazujących na samochodach segmentu B jest coraz więcej np. Clio- Captur, Corsa-Mokka, Fiesta-Ecosport, i20 - Kona, 208-2008, C3 - C3 Aircross, Mazda 2-CX3. Niedługo dołączy Skoda Fabia SUV i VW T-roc.

seat-arona-spotted.jpg

Napisano

IMO calkiem slusznie po co komu kombi klasy B? A skoda ladna, zreszta seat tez. Dobrze, ze w koncu wzieli sie za male SUV. Idealne do miasta, idealne dla starszych ludzi no i dla rodzin z dzieckiem.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

IMO calkiem slusznie po co komu kombi klasy B? A skoda ladna, zreszta seat tez. Dobrze, ze w koncu wzieli sie za male SUV. Idealne do miasta, idealne dla starszych ludzi no i dla rodzin z dzieckiem.

Znacznie lepiej sprawdza się klasyczny mikrovan.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Tak naprawdę to nie są SUVy - to typowe crossovery. Ani to napędu na 4 koła (tak wiem - w top wersji ma być, ale takie to będzie raptem ułamek sprzedaży) , ani nie jest bardziej terenowy jeśli chodzi o prześwit, ani to nie ma dużego bagażnika, ma szosowe opony bardzo często klasy HP, które są mega słabe nawet trochę błotka na drodze gruntowej (kiedyś miałem porównanie jak mi kanalizację w wiosce budowali - na zimówkach samochodem przednionapędowym przejeżdżałem z palcem w nosie, a po zmianie na letnie było ciężko - trakcja migała i czasem się gdzieś zatrzymał i trzeba było rozbujać). Dla lepszych pozorów mogłiby już dawać klientom wybór w takich pseudo-suvach - całoroczne jako standard, a w opcji jakieś HP.

W sumie producenci się chwalą że to bardziej dzielne terenowo niż zwykły samochód... w sumie tak, ale doprowadzili do tego w sprytny sposób - zwykłe samochody segmentu B i C kilkanaście lat temu były równie terenowe, bo miały wyższe niż zawieszenia i mniej rozbudowane zderzaki niż ich obecne odpowiedniki.

Ot dobry marketing - przygotuje produkt który nie jest idealny, wmów ludziom, że tego właśnie potrzebują, a potem sprzedaj.

Nie zmienia to jednak faktu, że wizualnie Arona, Captur, CX-3 są wg mnie bardzo ładne.

Napisano

0006NJJPLQWEBAL2-C122-F4.jpgKila chiba lepsza no i na glowe bije nowego hultaja.

10251254-kia-stonic-900-555.jpg

Napisano

No Kiła Stanik wygląda fajnie ... Hultaj Pada tj. Kona wygląda przy nim jak brzydkie kaczątko. Się producenci teraz rzucili - wszyscy chcą odebrać trochę klientów Captura, Mokki i Juke'a.

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

Mialem kiedys Fabke kombi i uwazam ja do tej pory za bardzo praktyczny samochod, chociazby dla ludzi z dzieckiem co nie chca VANa do wozenia wozka (maly SUV z wozkiem tez niekoniecznie po drodze).

Duzo praktyczniejsze auto od niejednego kompakta HB.

Napisano

Wczoraj wieczorem odbyła się oficjalna premiera Arony. Wygląda tak jak można się było spodziewać - miniaturka modelu Ateca z przednimi reflektorami od Ibizy. Jest schludnie i zgrabnie, ale w żadnym stopniu nie zaskakująco - w sumie to i dobrze. Wnętrze wygląda dokładnie jak w nowej Ibizie. Z ciekawych opcji - będzie można zamówić dwukolorowe malowanie tj. dach w innym kolorze niż reszta nadwozia. W opcji lub w lepszych wersjach będą też reflektory full LED.

Będzie kilka wersji wyposażenia, tak jak w innych modelach marki - podstawowa Reference, nieco bogatsza Style, jeszcze bogatszy FR z akcentami sportowymi i najbogaciej wyposażona Xcellence. Na razie są tylko zdjęcia, które na to wskazują, a szczegółów nie ma.

Do wyboru będzie kilka silników:

1.0 TSI 95 KM skrzynia Manual 5-biegowa,

1.0 TSI 115 KM, Manual 6-biegowa lub DSG,

1.5 TSI 150 KM, Manual 6-biegowy lub DSG,

1.6 TDI 95 KM, Manual 5-biegowy lub DSG,

1.6 TDI 115 KM, Manual 6-biegowy lub DSG.

Do tego na niektórych rynkach:

1.6 MPI 110 KM, manual lub DSG,

1.0 TSI 90 KM CNG.

Informacje prasowe udostępnione przez Seata milczą na temat dostępności napędu na 4 koła.

Technicznie to najbliżej Aronie do Ibizy. Długość 414 cm czyli 8 cm dłuższa od Ibizy. Przy okazji Arona jest o 10 cm wyższa od Ibizy, ale wcale nie dlatego że zawieszenie poszło do góry (tu względem Ibizy przybyło tylko 1,5 cm), a głównie dzięki wyższej  linii dachu, co pozwoli siedzieć wyżej - co kto lubi. Bagażnik ma 400 l (o dziwo więcej niż w dłuższym Leonie hatchback). W wyposażeniu dostępne w zasadzie te same bajery, asystenci itp, co w innych modelach grupy VW.

Premiera rynkowa we wrześniu i potem samochód powinien trafić do salonów. 

więcej zdjęć: https://www.netcarshow.com/seat/2018-arona/

Seat-Arona-2018-1280-0b.jpg

Seat-Arona-2018-1280-01.jpg

Seat-Arona-2018-1280-03.jpg

Seat-Arona-2018-1280-05.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.