Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szaleni kierowcy w czestochowie :(

Featured Replies

Napisano

Witam kilka dni temu szaleniec chcial wykrecic w sirodku miasta na recznym skonczylo sie to zabiciem malego chlopca .....

>>>Gazeta.pl.pl<<<

z3338817G.jpg

z3338816G.jpg

z3338812G.jpg

wczoraj rano gosc mercedesem wjechal na chodnik i potracil 5 ludzi stojacych na psach....

jak tak dalej bedzie to trzeba bedzie w domu siedziec strach na ulice wyjsc oslabiony.gif

>>> Gazeta.pl <<<

z3349230G.jpg

z3349228G.jpg

z3349227G.jpg

Napisano

Trombili o tym w radiu i telewizji...

Glupota mlodocianych kierowcow nie zna granic... Mowie to z pelna odpowiedzialnoscia, sam mam dopiero 20 lat, ale jednak troche rozsadku posiadam, szczegolnie gdy wsiadam za kierownice...

Napisano

> Witam kilka dni temu szaleniec chcial wykrecic w sirodku miasta na

> recznym skonczylo sie to zabiciem malego chlopca .....

> >>>Gazeta.pl.pl Gazeta.pl

powinni mu ukręcić dzwonki bez znieczulenia, połamać wszystkie kości w całym ciele i zostawić gdzieć na środku pustyni żeby zdychał powoli.

Napisano

> Glupota mlodocianych kierowcow nie zna granic... Mowie to z pelna

> odpowiedzialnoscia, sam mam dopiero 20 lat, ale jednak troche

> rozsadku posiadam, szczegolnie gdy wsiadam za kierownice...

Ja bym oprocz nazwania tego glupota nazwal tez przecenianiem swoim mozliwosci i umiejetnosci.

Nie ma nic zlego w zawroceniu na recznym w srodku miasta jesli sie to umie zrobic.

Ale zeby umiec trzeba cwiczyc i to zdecydowanie nie w centrum miasta tylko gdzies na pustym terenie.

Takich co cwicza jest straszliwie malo, takich co wydaje im sie ze umieja i to robia wsrod ludzi jest sporo wiecej.

Rozwiazanie jest jedno. Niech tacy ktorym sie wydaje ze umieja wystartuja w paru kjsach. Tam sie dopiero przekonaja ze jednak nie umieja.

Napisano

> Nie ma nic zlego w zawroceniu na recznym w srodku miasta jesli sie to

> umie zrobic.

...ja bym polemizował.... nono.gif

Napisano

Zapewne prowadzili kierowcy co maja w zwyczaju mowic: "jezdze szybko, ale bezpiecznie" pad.gif

Napisano

Zawracanie na recznym w srodku miasta?? ale po co dla szpanu czy aby miec lepszy czas ????

bo z tego co wiem to takim zawracaniem to sie tylko traci wink.gif

Napisano

> bo z tego co wiem to takim zawracaniem to sie tylko traci

To zależy, czy normalnie musiałbyś zawracać na dwa lub więcej, czy bez używania wstecznego.

Napisano

> To zależy, czy normalnie musiałbyś zawracać na dwa lub więcej, czy

> bez używania wstecznego.

Dokladnie.

Jesli jest tak wasko ze trzebaby krecic kilkarazy do przodu i do tylu, to na zawrocenie z usligiem tylnych kol bedzie sporo szybsze.

Zreszta jesli chodzi o rajdowa technike jazdy to zawrocenie o 180stopni zawsze bedzie najszybsze z uzyciem recznego.

Tylo w miescie przeciez nie walczymy o sekundy czy ich ulamki.

Ale jak mamy do wyboru zawrocic w ciagu 2-3 sekund i nie przyblokowac zadnego samochodu; a druga opcja to zawracac cofajac przez 30 sekund i zmusic kilka lub kilkanascie samochodow do stania w korku to chyba jasne ktora opcja lepsza.

Napisano

> To zależy, czy normalnie musiałbyś zawracać na dwa lub więcej, czy

> bez używania wstecznego.

koles pewnie robil nawrotke wiec lepiej bylo przyhamowac i plynnie zawrocic a nie lansem i piskiem opon, strata czasu

Napisano

totalny brak wyobrazni i glupota a za glupote sie placi no i w tym przypadku cena byla nawyzsza czyjes zycie i zdrowie frown.gif Co tu sie dziwic brakowi wyobrazni u zwyklych kierowcow kiedy wladza nie blyszczy no.gif

Napisano

> Dokladnie.

> Jesli jest tak wasko ze trzebaby krecic kilkarazy do przodu i do

> tylu, to na zawrocenie z usligiem tylnych kol bedzie sporo

> szybsze.

> Zreszta jesli chodzi o rajdowa technike jazdy to zawrocenie o

> 180stopni zawsze bedzie najszybsze z uzyciem recznego.

> Tylo w miescie przeciez nie walczymy o sekundy czy ich ulamki.

> Ale jak mamy do wyboru zawrocic w ciagu 2-3 sekund i nie przyblokowac

> zadnego samochodu; a druga opcja to zawracac cofajac przez 30

> sekund i zmusic kilka lub kilkanascie samochodow do stania w

> korku to chyba jasne ktora opcja lepsza.

smiem watpic czy bedzie szybsze, moze na szutrze ale napewno nie na asfalcie i napewno nie Brava 1.6 sorry za osobista wycieczke zlosnik.gif

Napisano

> Dokladnie.

> Jesli jest tak wasko ze trzebaby krecic kilkarazy do przodu i do

> tylu, to na zawrocenie z usligiem tylnych kol bedzie sporo

> szybsze.

Pokaż mi taką zawrotkę, gdzie nie ma zakazu zawracania i równocześnie jest tak wąsko, żeby osobowka się nie "złamała" (bo dostawczakiem chyba nie będziesz zawracał na ręcznym).

Napisano

> Pokaż mi taką zawrotkę, gdzie nie ma zakazu zawracania i równocześnie

> jest tak wąsko, żeby osobowka się nie "złamała" (bo

> dostawczakiem chyba nie będziesz zawracał na ręcznym).

Znak "zakaz zawracania" raczej sie bardzo zadko spotyka.

A na zwyklej drodze po jednym pasie w jedna strone z linia przerywana czesto nieda sie zmiescic jadac "na okraglo"

Napisano

> Co tu sie

> dziwic brakowi wyobrazni u zwyklych kierowcow kiedy wladza nie

> blyszczy

To jest właśnie dziwne w naszym narodzie. Wiecznie patrzymy na innych i tłumaczymy że skoro im wolno to i nam. Bzdura ! Niech władza, czy sąsiad robi co chce i jak chce a my zachowujmy się na drodze tak jak trzeba zgodnie z obowiązującym prawem i zdrowym rosądkiem.

Napisano

> smiem watpic czy bedzie szybsze, moze na szutrze ale napewno nie na

> asfalcie i napewno nie Brava 1.6 sorry za osobista wycieczke

Alez nieszkodzi... Wsumie byla malo osobista bo w opisie mam jak byk Bravo a nie Brava zlosnik.gif

A co do tego jak jest szybciej zawrocic to polecam poprobowac lub porozmawiac z kim kto jest w temacie.

Jesli kolega chce, to zapraszam do mnie. Moge pokazac moja calkiem spora kolekcje pucharow i dyplomow z roznych KJSow.

Podczas rajdow na asfalcie rzeczywiscie bez posligow zwykle jest szybciej w odroznieniu od szutrow. Ale akurat zawracanie o 180stopni to taki specyficzny manewr, w ktorym zarzucenie tylu bardzo go ulatwia i zarazem przspiesza rownierz na asfalcie. I to w sumie bez wzgledu czy to jest Brava 1.6 czy Cinquecento 700.

Napisano

> Alez nieszkodzi... Wsumie byla malo osobista bo w opisie mam jak byk

> Bravo a nie Brava

> A co do tego jak jest szybciej zawrocic to polecam poprobowac lub

> porozmawiac z kim kto jest w temacie.

> Jesli kolega chce, to zapraszam do mnie. Moge pokazac moja calkiem

> spora kolekcje pucharow i dyplomow z roznych KJSow.

> Podczas rajdow na asfalcie rzeczywiscie bez posligow zwykle jest

> szybciej w odroznieniu od szutrow. Ale akurat zawracanie o

> 180stopni to taki specyficzny manewr, w ktorym zarzucenie tylu

> bardzo go ulatwia i zarazem przspiesza rownierz na asfalcie. I

> to w sumie bez wzgledu czy to jest Brava 1.6 czy Cinquecento

> 700.

ja nadal obstawiam, ze na asfalcie lepiej wyhamowac predkosc i bez poslizgu wejsc w nawrotke i mnie nie przekonasz smile.gif

Przeciez wiadomo, nie od dzisiaj im mniej pisku tym szybciej jedziesz zlosnik.gif

Napisano

A moze poprostu przydaloby sie troche wiecej nieoznakowanych radiowozow polujacych w miescie na "rajdowcow", a nie panow stojacych z radarem w krzakach poza obszarem zabudowanym i lapiacych za przekroczenie V o 10 km/h...?

Napisano

> A moze poprostu przydaloby sie troche wiecej nieoznakowanych

> radiowozow polujacych w miescie na "rajdowcow", a nie panow

> stojacych z radarem w krzakach poza obszarem zabudowanym i

> lapiacych za przekroczenie V o 10 km/h...?

Wałkowane miliony razy. Prędzej doczekamy się porządnych dróg i autostrad w Polsce niż się to zmieni.

A o +10 km/h nie zatrzymują. Ostatnio ze trzy razy mi się zdarzyło że mierzyli i nie zatrzymali. wink.gif

Napisano

40_602418_1_d_3481.jpgfot. Nasze miasto

1705200601.jpgfot. Życie Częstochowy

IMHO w przypadku tego MB mogła zawieść elektronika.Kierowca z obawy przed uszkodzeniem pojazdu zjechał na chodnik i "kosił" crazy.gif wszystkich którzy stali na jego drodze.Śledząć forum "gazety" natrafiłem na wypowiedź która sugeruje że kierowca tego MB jechał swym pojazdem do serwisu.Ile jest w tym prawdy przekonamy się zapewne niebawem.Jedno czego IMHO przyjeżdzajacy do Cz-wy jak i jej mieszkańcy mogą być pewni to napewno zaostrzone kontrole prędkości w zw. z ostatnimi "wydarzeniami"

Napisano

> To jest właśnie dziwne w naszym narodzie. Wiecznie patrzymy na innych

> i tłumaczymy że skoro im wolno to i nam. Bzdura ! Niech władza,

> czy sąsiad robi co chce i jak chce a my zachowujmy się na drodze

> tak jak trzeba zgodnie z obowiązującym prawem i zdrowym

> rosądkiem.

Nigdzie nie napisalem ze jesli wladza moze to ja tez...

Napisano

> A moze poprostu przydaloby sie troche wiecej nieoznakowanych

> radiowozow polujacych w miescie na "rajdowcow", a nie panow

> stojacych z radarem w krzakach poza obszarem zabudowanym i

> lapiacych za przekroczenie V o 10 km/h...?

Tu jest sedno sprawy. Od wielu lat nie spotkałem się z tym, żeby policja dała mandat za coś innego niż prędkość czy (ostatnio bardzo rzadko) złe parkowanie.

A co do zdarzenia to było to NA SKRZYŻOWANIU ZE ŚWIATŁAMI. Mam nadzieję że Ci co tam wspominają: - czemu nie, może nie musiał zawracać na kilka razy itd. po tej dodatkowej informacji zmienią punkt widzenia.

Chłopak podobno mówił, że KIEROWNICA MU SIĘ WYRWAŁA Z RĘKI i stracił panowanie. Eksperymentować należy na pustym parkingu, a potem zastanowić się gdzie to można wykorzystać.

Wszystko przeciw niemu. Ja jestem za tym żeby długo nie mógł prowadzić samochodu.

Napisano

> koles pewnie robil nawrotke wiec lepiej bylo przyhamowac i plynnie

> zawrocic a nie lansem i piskiem opon, strata czasu

Widać, że drogówki nie oglądasz biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> Widać, że drogówki nie oglądasz

heh no nie ogladam, narrator doprowadzal mnie to szewskiej pasji zlosnik.gif

Napisano

Quote:

Jak się dowiadujemy, podczas przesłuchania w komendzie miejskiej sprawca wypadku twierdził, że za rondem na ul. Warszawskiej w jego mercedesie zablokowały się wszystkie mechanizmy, przestała działać elektronika, a auto zamiast zwalniać, przyspieszało. Aby sprawdzić tę wersję, funkcjonariusze odstawili rozbity samochód na szczegółowe badania techniczne do serwisu Mercedesa.

Już to widzę, jak Mercedes się przyzna do ew. usterki będącej przyczyną tego wypadku.

Napisano

a mi sie wydaje że nawrót 0 180 będzie szybszy jak sobie samochód ustawisz lewą noga niz ręcznym

Napisano

Tiaaa, ale policja poinstaluje wszędzie fotoradary, żeby przynajmniej ludzi uderzali z przepisową prędkością sick.gif

Bo na radiowozy z fotorejestratorami, umozliwiającymi profilaktyczne zdejmowanie idiotów z jezdni, mimo iż można dostać pieniądze z UE, KGP się nie pali. Ciekaw jestem, jakie - poza dopływem pieniędzy z mandatów - mają na to uzasadnienie.

Fotoradary gdzieniegdzie są rzeczywiście potrzebne, ale za chwilę będą stały w szczerych polach. Z drugiej strony obecności, ba - istnienia - policji na drogach praktycznie nie widać. Przy takich numerach, jak u nas bez żenady i skrępowania wielu ludzi odwala na drogach, na zachodzie od razu by było - wiu, wiu - krawężnik i mandacik na uspokojenie. Od wielu lat tylko raz widziałem taką akcję przez tylko dwa dni w Izabelinie. I znowu - akcję. Bo u nas nie można działać organicznie, tylko wszystko chorymi zrywami.

Napisano

> a mi sie wydaje że nawrót 0 180 będzie szybszy jak sobie samochód

> ustawisz lewą noga niz ręcznym

Jesli masz na tyle mocny silnik i mocne tylne hamulce to sie da. Ale czy bedzie szybciej niz na recznym to watpie.

Lewej nogi uzywa sie prawie zawsze jesli chce sie wprowadzic samochod w poslizg (mowie o przednim napedzie) lub np uratowac w zakrecie, ale akurat wyjatkowo do ciasnych nawrotow uzycie hamulca recznego jest lepsze.

Napisano

> a mi sie wydaje że nawrót 0 180 będzie szybszy jak sobie samochód

> ustawisz lewą noga niz ręcznym

I dlatego czołówka WRC zawraca używając ręcznego???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.