Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turystyka samochodowa - jakie samochody?

Featured Replies

Napisano

Jakie samochody są najczęściej wykorzystywane do turystyki?

Zakładam, że muszą być w miarę przestronne, niezawodne i proste w naprawach; radzić sobie zarówno na autostradach jak i bezdrożach.

Rozważamy dwa warianty:

- auto moim domem (to z ciekawości)

- od kwatery do kwatery (to bardziej dla mnie)

Napisano

Każdy jeździ tym co ma ;) więc dla mnie kombi jest optymalne, oczywiście przydałoby sie więcej KM (choć jeżdżę na autostradach max 140), bagażnik dachowy i hak (juz kupiony, czeka na montaż). ;)

Aha moja opcja to "od kwatery do kwatery". :)

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał:

Zakładam, że muszą być w miarę przestronne, niezawodne i proste w naprawach; radzić sobie zarówno na autostradach jak i bezdrożach.

Rozważamy dwa warianty:

jak szukałem info o Albanii to pewnego bloga prowadzi dziewczyna co jeździ Picanto

będąc w Albanii w tych samych miejscach spotkasz wyliftowane terenówki :phi:

na AK ktoś pytał czy jechać sedanem premiumem czy SUVem i też byli zwolennicy obu rozwiązań

dla mnie fajne było by coś pokroju LC, Patrola, czy ew disco

można się kimnąć "na pace" można wrzucić namiot dachowy, a jak zjedziesz z czarnego to nie będzie strachu

na autostradzie też daje jaki taki komfort (seria ma ATkach)

ale widziałem też MLa na MTkach z namiotem dachowym :hmm:

fajna była T3 syncro :oki:

1.jpg

w/w oczywiście w wersji auto moim domem

Edytowane przez Koonrad

Napisano
Ja podróżuję na krótkie wypady T4 Caravelle.
Jak widać łóżeczko jest eleganckie 120 x 200, na 2 osoby akurat.
Do tego przedsionek.
Na dłuższe wypady N126E na haku.
spanie.jpg.bbf803643ee7fb5a98e76c62a2d5328b.jpg
5995bf7ea5c56_spanie2.JPG.d9b9fe1ee9d19ef5db1e8ceb6c15dcb6.JPG
PDR_0174.JPG.ad8a475747b9918688540df03214b852.JPG
Podziwiam zwykle łóżko wstawione... super! Kolego jak masz kase to wynajmij sobie ciężarówkę... dwa łóżka itd... ja podróżuję renault t480 po zachodzie i jest nieźle.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
13 minut temu, tirowiec199 napisał:

Podziwiam zwykle łóżko wstawione... super! Kolego jak masz kase to wynajmij sobie ciężarówkę... dwa łóżka itd... ja podróżuję renault t480 po zachodzie i jest nieźle.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Kpisz czy o drogę pytasz ?

Napisano
2 godziny temu, BOGUSS napisał:

Ja podróżuję na krótkie wypady T4 Caravelle.

Jak widać łóżeczko jest eleganckie 120 x 200, na 2 osoby akurat.

Pomysł w sumie niezły: leżanka jest, pod spodem przestrzeń bagażowa, tylko troszkę te czerwone zasłonki... ten tego, no kojarzą mi się z domem... na kołach :phi:  ;) ale do ciemnego lakieru pasują ;]

Po zastanowieniu skrócił bym od góry element zaznaczony na fotce - ułatwiło by to "załadunek" łóżka od tyłu wozu :phi: (fotka niestety poniżej).

Edytowane przez romano11

Napisano
4 minuty temu, romano11 napisał:

Pomysł w sumie niezły: leżanka jest, pod spodem przestrzeń bagażowa, tylko troszkę te czerwone zasłonki... ten tego, no kojarzą mi się z domem... na kołach :phi:  ;) ale do ciemnego lakieru pasują ;]

Specjalnie dla Ciebie zmienię kolor na zielony.

Zastanowię się tylko auta czy zasłonek.

Masz chłopie doma frele ?

Napisano

jak zjeżdżanie z drogi to całkiem inne auto niż na wyjazdy od kwatery do kwatery :)

rozrzut od passata do LC

Napisano
1 minutę temu, BOGUSS napisał:

Masz chłopie doma frele ?

Żeby jedna :phi: jest królowa matka i dwie księżniczki... ;]

Napisano
2 minuty temu, romano11 napisał:

Żeby jedna :phi: jest królowa matka i dwie księżniczki... ;]

Daltonistki ?

Napisano
2 minuty temu, BOGUSS napisał:

Daltonistki ?

Ależ skąd, co jedna to większa estetka... :phi: ale koniec OT, bo zaraz będą banany... :ooniee:

Napisano

Rozważamy dwa warianty:

Lekki offroad czy tylko po czarnym?

wysłane z tel.

Napisano
53 minuty temu, romano11 napisał:

... bym...

Ja w kwestii formalnej, co oznacza to słowo? Żaden słownik nie znajduje. :hmm:

Nawiązując do tematu to dałbym sam materac. Po co wozić tę ramę?

Na bagaż można zrobić półki gdzieś: "w nogach".

Napisano
Teraz, Joki napisał:

Nawiązując do tematu to dałbym sam materac. Po co wozić tę ramę?

Na bagaż można zrobić półki gdzieś: "w nogach".

W nogach nie ma miejsca, a tak wszytsko jest pod spodem I spisz wygodnie

Popatrz jak ludzie urzadzaja takie auta - minicamper w google

Napisano
  • Autor
14 minut temu, ppmarian napisał:

Lekki offroad czy tylko po czarnym?

Myślę o czymś co wceluje w asfalt przy 120 km/h, nie złapie zadyszki w górach i poradzi sobie na lekkich podjazdach po śniegu i kamieniach. Bez taplania w błocie po klamki, ale dobrze gdyby nie stanęło przed (w) rozlewiskiem.

Znajomi zrobili całe Bałkany, Turcję i Grecję w lekko zmodyfikowanej Audi A3, do Albanii pojechali Mazdą 626 kupioną za średnią krajową, więc wiem, że da się wszystkim, ale osobiście wolałbym coś pokroju Dyskoteki, Defendera, Land Cruiser. Z tego co się orientuję Forkami też ludzie jeżdżą i przeważnie wracają ;) Wstawiona wyżej T3 też wygląda ciekawie, nie wiem tylko jak tam jest z pozycją za kierownicą na dłuższych dystansach. Paradoksalnie, większość wyprawówek nie należy do samochodów bezawaryjnych, ale albo są w stanie dojechać o własnych siłach, albo w każdej większej wsi trafi się kowal który jest w stanie awarię naprawić.

Napisano

Myślę o czymś co wceluje w asfalt przy 120 km/h, nie złapie zadyszki w górach i poradzi sobie na lekkich podjazdach po śniegu i kamieniach. Bez taplania w błocie po klamki, ale dobrze gdyby nie stanęło przed (w) rozlewiskiem.
Znajomi zrobili całe Bałkany, Turcję i Grecję w lekko zmodyfikowanej Audi A3, do Albanii pojechali Mazdą 626 kupioną za średnią krajową, więc wiem, że da się wszystkim, ale osobiście wolałbym coś pokroju Dyskoteki, Defendera, Land Cruiser. Z tego co się orientuję Forkami też ludzie jeżdżą i przeważnie wracają [emoji6] Wstawiona wyżej T3 też wygląda ciekawie, nie wiem tylko jak tam jest z pozycją za kierownicą na dłuższych dystansach. Paradoksalnie, większość wyprawówek nie należy do samochodów bezawaryjnych, ale albo są w stanie dojechać o własnych siłach, albo w każdej większej wsi trafi się kowal który jest w stanie awarię naprawić.

Wpisz sobie w YT hasło subariada. Poogladaj i zobacz czy taki typ turystyki Tobie pasuje.

My juz bylismy na 4 wyprawach. Rumunia Bulgaria Albania i Moldawia.

Zima jedziemy przez Rosję na NordKapp

Zaczęliśmy jak dziecko miało 2 lata...

P.S.
Forek świetnie do tego sie nadaję [emoji106]

wysłane z tel.

Napisano

Patryl y61 long z silnikiem 4.2.. jak na autostrady to silnik turbimy i tyle

Napisano
18 godzin temu, Joki napisał:

Bo to nie jest słowo, tylko cząstka - to tak w kwestii formalnej.

Napisano

Znajomi zrobili całe Bałkany, Turcję i Grecję w lekko zmodyfikowanej Audi A3, do Albanii pojechali Mazdą 626 kupioną za średnią krajową, więc wiem, że da się wszystkim, ale osobiście wolałbym coś pokroju Dyskoteki, Defendera, Land Cruiser. Z tego co się orientuję Forkami też ludzie jeżdżą i przeważnie wracają [emoji6] Wstawiona wyżej T3 też wygląda ciekawie, nie wiem tylko jak tam jest z pozycją za kierownicą na dłuższych dystansach. Paradoksalnie, większość wyprawówek nie należy do samochodów bezawaryjnych, ale albo są w stanie dojechać o własnych siłach, albo w każdej większej wsi trafi się kowal który jest w stanie awarię naprawić.
Grand Vitara xl7. Lc dużo droższe

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
23 godziny temu, bielaPL napisał:

Grand Vitara xl7. Lc dużo droższe

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

XL7 to jednak trochę wynalazek. Myślę że autor wolałby bardziej sprawdzone rozwiązanie.

Napisano
Dnia 19.08.2017 o 16:48, karax napisał:

XL7 to jednak trochę wynalazek. Myślę że autor wolałby bardziej sprawdzone rozwiązanie.

:O ? W jakim sensie wynalazek? 

"Myślę o czymś co wceluje w asfalt przy 120 km/h, nie złapie zadyszki w górach i poradzi sobie na lekkich podjazdach po śniegu i kamieniach. Bez taplania w błocie po klamki, ale dobrze gdyby nie stanęło przed (w) rozlewiskiem" idealnie się na to nadaje, ludzie właśnie tak śmigają

http://suzukowcy.pl/nasze-suzuki/grand-vitara-1/

w miarę bezawaryjne auto, 3 razy tańsze od LC i zazwyczaj w lepszym stanie, proste i tanie w naprawach

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

"Myślę o czymś co wceluje w asfalt przy 120 km/h, nie złapie zadyszki w górach i poradzi sobie na lekkich podjazdach po śniegu i kamieniach. Bez taplania w błocie po klamki, ale dobrze gdyby nie stanęło przed (w) rozlewiskiem" idealnie się na to nadaje, ludzie właśnie tak śmigają

w miarę bezawaryjne auto, 3 razy tańsze od LC i zazwyczaj w lepszym stanie, proste i tanie w naprawach

W takim sensie:
https://allegro.pl/kategoria/czesci-samochodowe-620?string=suzuki xl7&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-aut-1-1-0803 - (1 306 ofert)

https://allegro.pl/kategoria/czesci-samochodowe-620?string=toyota land cruiser&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-aut-1-1-0803 - (22 822 oferty)

https://allegro.pl/kategoria/czesci-samochodowe-620?string=subaru forester&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-aut-1-1-0803 - (27 190 ofert)

to tak na szybko
wchodząc w poszczególne kategorie można porównać dostępność konkretnych rzeczy

no i jak popatrzyłem po forum Suzuki to sami nie za dużo wiedzieli

Czy to w ogóle było dostępne w EU?

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

XL-7 to chyba jednak nie przedłużona GV 1gen :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, karax napisał:

to nie do końca tak XL7 ta na bazie gvI ma dużo wspólnych części z grand vitarą I, także wpisywanie samego XL7 nie daje Ci pełnego spektrum oferty części, ale ok, na pewno będzie tego mniej niż LC itp.

Napisano
59 minut temu, bielaPL napisał:

to nie do końca tak XL7 ta na bazie gvI ma dużo wspólnych części z grand vitarą I, także wpisywanie samego XL7 nie daje Ci pełnego spektrum oferty części, ale ok, na pewno będzie tego mniej niż LC itp.

To ile wypraw juz odbyles takim XL7? ;]

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał:

To ile wypraw juz odbyles takim XL7? ;]

tyle co LC i Defenderami :P

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎17 o 20:35, romano11 napisał:

Po zastanowieniu skrócił bym od góry element zaznaczony na fotce - ułatwiło by to "załadunek" łóżka od tyłu wozu :phi: (fotka niestety poniżej).

PICT0001.JPG

Edytowane przez BOGUSS
złe zdjęcie

Napisano

"Załadunek" łóżka odbywa się z boku, Oznaczony element oddziela przestrzeń ładunkową na stół i krzesła.

Z drugiej strony oddziela termosy od łóżeczka.

Na klapie są zamontowane rowery i nie ma dostępu z tej strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.