Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta używanego

Featured Replies

Napisano

Zacząłem się rozglądać za jakimś samochodem.

I zauważyłem pewien problem.

Otóż serwisy na których szukam są jakoś oblegane przez komisy i przeróżnych handlarzy.

Jakimś wytłumaczeniem może być fakt, że nie szukam samochodu pokroju zwykłego Opla Astry czy Fiata Tipo, a czegoś może bardziej atrakcyjnego dla mnie.

Aczkolwiek może się zdarzyć, że dam sobie spokój i faktycznie kupię to Tipo czy Astrę, tyle że już z salonu.

Gdzie się obecnie szuka uzywek? otoszroto/allegro, olx jakoś mi w tym nie pomogły.

Z racji prowadzonej JDG chętnie bym nawet kupił jakieś auto poleasingowe, a może nawet i jakiś leasing przejął od jakiegoś desperata.

Pomocy ;]

Napisano

Nie wiem czego szukasz konkretnie ale zwykle właśnie na OLX czy otoszroto znajduję to czego chcę.

Uchyl rąbka tajemnicy. ;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Cinek napisał:

Nie wiem czego szukasz konkretnie ale zwykle właśnie na OLX czy otoszroto znajduję to czego chcę.

Uchyl rąbka tajemnicy. ;]

Nie mam konkretnego modelu na oku.

Bardziej liczę że coś wpadnie w oko.

Przykładem może być powiedzmy auto pokroju VW Scirocco z DSG i dieslem. Z Polski i do 3 lat.

Ja nie widzę.

Mogę się ograniczyć do benzyny z pewnym grymasem.

Właściwie ograniczenie czegoś aby było z Polski już bardzo granicza wybór.

Innym przykładem może być BMW 1 coupe (teraz to jest BMW 2) z automatem i mocą powyżej 200KM. Niekoniecznie diesel. I z Polski i do 3 lat.

Podobne wymagania do Audi A3 (musi byc sedan), albo Mercedesa A (też sedan).

Oczywiście wersje M, itp odpadają. Nie ten budżet i jednak miało być to oszczędne auto.

Znalazłem fajne auto spełniające prawie moje wymagania, ale nie miało automatu. I chyba już nie jestem gotowy na takie poświęcenie.

Często wpadają mi w wyszukiwania auta z USA. A też nie chcę tego dotykać. W sumie nie wiem czemu. Może z obawy że kiedyś tam spotka mnie niemiła niespodzianka że części trudno dostać? A ja nie mam czasu na oczekiwanie u mechanika na dostawę. Przeszkadza mi też to, że auto takie często ma z tyłu kwadratową tablicę, co z daleka krzyczy "kupiłeś auto na które Cię nie stać". Tak to dla mnie wygląda.

Napisano

Z autami z USA nie ma już tego dramatu co jeszcze dekadę temu, ale są mało popularne. Akurat mam dobry przykład. Kumpel ma pewne auto w amerykańskiej wersji. Częsci zamienne sa dostępne, ale droższe (bywa że znacznie) niż do europejczyków. Byle stłuczka i jest problem - tu nawet zderzaki sa inne. Kupił bo chciał V6 a w europejskich tego zwyczajnie nie ma. Ostatnio padło mu jakieś kółko pasowe i był tydzień czekania na ten element.

Co do kryteriów które wymieniłeś. Myślę że większość rodaków szuka czegoś podobnego co Ty (czyli do 3 lat i z Polski). Jeśli trafi się coś co spełnia kryteria i nie jest nędzą z wyposażenia, to znika w ciągu 5 minut od wystawienia. Może tu jest problem.

Napisano

Poszukiwanie auta używanego to zawsze jest rzeźba, nie ma absolutnie znaczenia czego szukasz, zawsze jest jakieś ale. Dlatego zawsze można włączyć koncert życzeń i wziąć auto z salonu. :chipsy:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Cinek napisał:

Co do kryteriów które wymieniłeś. Myślę że większość rodaków szuka czegoś podobnego co Ty (czyli do 3 lat i z Polski). Jeśli trafi się coś co spełnia kryteria i nie jest nędzą z wyposażenia, to znika w ciągu 5 minut od wystawienia. Może tu jest problem.

Jest szansa że ja właśnie nie trafiam na te auta, bo one są już kupione.

Tylko że to by oznaczało że taki sprzedający ma czasu na tyle dużo że zaraz takie ogłoszenie usuwa z serwisu.

Przykład jakiś tam auta, które by mi byc może odpowiadało. Chociaż jest deko za duże jak na moje potrzeby i by mi trochę garaż zagraciło.

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-optima-2-0-turbo-277km-sxlimited-full-wersja-automat-panorama-webasto-ID6z30t7.html

Nie dzwoniłem, ale trudno się tutaj zorientować, czy to auto jest z Polski, czy jednak z USA?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, gilbert3 napisał:

Poszukiwanie auta używanego to zawsze jest rzeźba, nie ma absolutnie znaczenia czego szukasz, zawsze jest jakieś ale. Dlatego zawsze można włączyć koncert życzeń i wziąć auto z salonu. :chipsy:

Mam z tym problem we własnej głowie ;)

Ja używam rzeczy do momentu jak są sprawne i mnie nie denerwują juz konkretnie.

Auto nowe to dla mnie zapowiedź użytkowania go przez minimum 10 lat. Bo przy moich przebiegach przez ten okres nie zbliżę się do 200tyś km.

A nie stać mnie na wydanie na nowe fajne ponad 200tyś PLN. A tyle takie auta kosztują.

Jakbym miał brac nowe, to idę do Toyoty po Priusa Plug-in. To przynajmniej nie jest fajne, ale "inne" i spełnia wszystkie inne warunki ;)

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał:

Jest szansa że ja właśnie nie trafiam na te auta, bo one są już kupione.

Tylko że to by oznaczało że taki sprzedający ma czasu na tyle dużo że zaraz takie ogłoszenie usuwa z serwisu.

Przykład jakiś tam auta, które by mi byc może odpowiadało. Chociaż jest deko za duże jak na moje potrzeby i by mi trochę garaż zagraciło.

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-optima-2-0-turbo-277km-sxlimited-full-wersja-automat-panorama-webasto-ID6z30t7.html

Nie dzwoniłem, [...]

To zadzwoń. :P

Napisano

Akurat US nie jest takie złe - można po Vinie w Carfaxie/ Autocheck zweryfikować historię samochodu, a jeśli był uszkodzony da się wykopać zdjcia samochodu zrobione przez obsługujących aukcje. W żadnym innym kraju nie jest tak łatwo. Ale fakt - warto weryfikować, bo z US trafiają do nas zarówno niegroźnie poobijane fajne samochody , jak i totalny złom (popowodiowe, z poważnymi uszkodzeniami konstrukcji nadwozia, z gigantycznymi przebiegami).

Jeśli chodzi o USA - to już nie jest tak, że do amerykańskiego samochodu części w Europie nie dostaniesz i będziesz czekał na nią miesiąc. Tak było w latach 90. Teraz krajobraz się trochę zmienił, bo w US dużo modeli jest wspólnych z EU, a jeżeli nawet nie, to są budowane w dużej części z tych samych "klocków". Także poza blacharką dla modeli na rynek tylko US , zawsze jest duża szansa że poszukiwana część gdzieś w Polsce albo w ostateczności w Europie w magazynie leży.  A poza tym - w ciągu paru dni można dziś przywieźć cokolwiek z US.

Od znajomego który ma Mazdę 6 US, słyszałem niedawno, że miał małą szkodę i dało się samochód naprawić w ASO w Polsce, pomimo że to przecież US-spec. Problem był tyko taki, że zderzaka nie było w PL i musieli go zamówić i parę dni poczekać. No i druga rzecz - jak zamawia cokolwiek do wersji amerykańskiej w ASO, to musi robić przedpłatę 100%. Nie jest źle. Ja pamiętam jak 10 lat temu części do amerykańskich były niedostępne, a jak kluczyki zaginęły to ASO pewnej marki odmawiało pomocy przy ich dorobieniu.

Aha ... i nie rozumiem tego co piszesz że mała wnęka na tablicę sprawi że ktoś pomyśli że kupiłeś choć Cię nie stać. Za dużo myslisz co inni sobie pomyślą.  Wogóle nie widzę związku pomidzy małą wnęką na tablicę a stanem $.

Napisano
51 minut temu, kravitz napisał:

Otóż serwisy na których szukam są jakoś oblegane przez komisy i przeróżnych handlarzy.

Jakimś wytłumaczeniem może być fakt, że nie szukam samochodu pokroju zwykłego Opla Astry czy Fiata Tipo, a czegoś może bardziej atrakcyjnego dla mnie.

Aczkolwiek może się zdarzyć, że dam sobie spokój i faktycznie kupię to Tipo czy Astrę, tyle że już z salonu.

Gdzie się obecnie szuka uzywek? otoszroto/allegro, olx jakoś mi w tym nie pomogły.

Z racji prowadzonej JDG chętnie bym nawet kupił jakieś auto poleasingowe, a może nawet i jakiś leasing przejął od jakiegoś desperata.

Pomocy ;]

Wpisz sobie w OLX w dziale Motoryzacja, Wszystkie samochody osobowe słowo klucz "odstąpię" - mam tak w wyszukiwaniu zapamiętane, codziennie ze 2-3 auta wpadają i to raczej właśnie BMW, MB i Audi.

Napisano
56 minut temu, kravitz napisał:

Pomocy ;]

Wpisz w google haslo place poleasingowe. W okolicach wawy masz chyba kilka

Napisano
23 minuty temu, gilbert3 napisał:

Otóż to :ok:. Najwyżej trzeba z czegoś zrezygnować z wypasu, respekt na dzielni może będzie mniejszy, ale za to kupuje się pewność co się kupiło.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Marcin79 napisał:

Wpisz w google haslo place poleasingowe. W okolicach wawy masz chyba kilka

Wygląda na dobry trop :ok:

Napisano
  • Autor
28 minut temu, bizz napisał:

Wpisz sobie w OLX w dziale Motoryzacja, Wszystkie samochody osobowe słowo klucz "odstąpię" - mam tak w wyszukiwaniu zapamiętane, codziennie ze 2-3 auta wpadają i to raczej właśnie BMW, MB i Audi.

Widzę że to też dobry trop. Dzięki :ok:

Napisano

Co do aut z USA to BMW jest bliskie EU, Mercedes także, ale VW, Ford czy japońce już miewają rożnice w konstrukcji. Często inne skrzynie, połosie, silniki nie występujące w UE.

Miałem przyjemność pracować w firmie , która naprawiała takie auta i osobiście takiego wozu po tym co widziałem już bym nie kupił.

Dla mnie sprawa najważniejsza, różnica w poduszkach i pasach bezpieczeństwa, inne przepisy do homologacji i inne są te elementy, zastąpić europejskimi się nie da.

Nie muszę wspominać , że nikt nie zakładał nowych z aso bo te choć drogie czasem nawet nie były dostępne jak np. w FORDZIE.

Napisano

Ci odstapie to wolaja niezle sumy. Ja jak szukam na otototo to unikam zdjec z grysikiem w tle oraz dziwnych slow typu panorama, igla, lalka itp.

Napisano

BMW swego czasu miało fajną ofertę lekko używanych aut (gł. po "lisingu pracowniczym") z pełną FV. :ok:

Napisano
10 godzin temu, Pyrekcb napisał:

BMW swego czasu miało fajną ofertę lekko używanych aut (gł. po "lisingu pracowniczym") z pełną FV. :ok:

Jest to nadal - nazywa się Premium Selection - mają pełno samochodów które mają po kilka-kilkanaście miesięcy, po pracownikach BMW (w dużej części z centrali w Niemczech) i demówkach. Oferta jest fajna nie tyle cenowo (bo ceny są wyższe niż za podobny egzemplarz na rynku), co z tego powodu, że ryzyko wtopy jest niewielkie.

Napisano
12 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Caly czas maja sek w tym, ze najczesciej to 118 nic wiekszego nie ma.

Napisano
16 godzin temu, kravitz napisał:

Nie dzwoniłem, ale trudno się tutaj zorientować, czy to auto jest z Polski, czy jednak z USA?

Z USA.

Napisano
Dnia 3.09.2017 o 19:51, kravitz napisał:

Pomocy ;]

Ja swego czasu byłem tu: https://arval.otomoto.pl/ 

Jesteś z Warszawy, więc daleko nie masz.

Ostatnio przeglądałem też masterlease  i szukałem komisów aut dealerskich przy salonach. 

To w kwestii aut polesingowych...

Napisano
Dnia 04/09/2017 o 11:08, wujekcybul napisał:

Caly czas maja sek w tym, ze najczesciej to 118 nic wiekszego nie ma.

Bo 118i to chyba najpopularniejsza wersja. To IMO rozsądny kompromis - lepszy niż 114i, a sporo tańszy niż 120i. 

Nie jest tak źle - 136 KM da radę. 9s do setki i v-max ponad 200. Na autostradzie przy przepisowej jeździe pali ponoć koło 8.

Tak - wiem, że to silnik 1.5 R3.

Napisano
8 godzin temu, Manx napisał:

Bo 118i to chyba najpopularniejsza wersja. To IMO rozsądny kompromis - lepszy niż 114i, a sporo tańszy niż 120i. 

Nie jest tak źle - 136 KM da radę. 9s do setki i v-max ponad 200. Na autostradzie przy przepisowej jeździe pali ponoć koło 8.

Tak - wiem, że to silnik 1.5 R3.

Ja to mialem w 3jce i bylem zaskoczony jakie to zrywne. Jednak wolalbym 320 lub 120 a tego jak na lekarstwo.

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ja to mialem w 3jce i bylem zaskoczony jakie to zrywne. Jednak wolalbym 320 lub 120 a tego jak na lekarstwo.

120i jest mało, bo jest pioruńsko drogo. 118i jeszcze można w rozsądnych pieniądzach kupić, a przy 120i cena zaczyna się od ok 130 000 zł, a jak  do golasa dołożysz choć trochę wyposażenia to już wyjdzie 140-150 k .... a to już totalnie nierozsądnie dużo jak za kompakt, który w środku ma tyle miejsca co samochody segmentu B. Tylko dla wielbicieli modelu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.