Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taras z kostki/płytek własnymi rękami.

Featured Replies

Napisano

Hej,

robił ktoś z Was i może coś doradzić? Teren praktycznie zupełnie płaski - czy wystarczy jak ściągnę warstwę z trawą tak na grubość pół szpadla i zasypię to piaskiem z cementem, czy coś więcej mnie czeka? 

Na jaką głębokość powinny wejść krawężniki dookoła? 

Cokolwiek podpowiecie mile widziane.

Napisano
6 minut temu, bizz napisał:

Hej,

robił ktoś z Was i może coś doradzić? Teren praktycznie zupełnie płaski - czy wystarczy jak ściągnę warstwę z trawą tak na grubość pół szpadla i zasypię to piaskiem z cementem, czy coś więcej mnie czeka? 

Krawężniki vel. obrzeża wyznaczą poziom tarasu. Obsadzasz na taką wysokość, na jaką będzie powierzchnia tarasu.

Pod spodem wypadałoby zrobić jakąś podbudowę, by krety i inne zwierzaki nie mogły tam ryć. Można np. wybrać ziemię i wsypać jakiegoś kamienia i zalać betonem albo żwirem z cementem do takiego poziomu, by zostało na kostkę i kilka cm podsypki (drobnego piasku z cementem).

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał:

Krawężniki vel. obrzeża wyznaczą poziom tarasu. Oba wykbsadzasz na taką wysokość, na jaką będzie powierzchnia tarasu.

Pod spodem wypadałoby zrobić jakąś podbudowę, by krety i inne zwierzaki nie mogły tam ryć. Można np. wybrać ziemię i wsypać jakiegoś kamienia i zalać betonem albo żwirem z cementem do takiego poziomu, by zostało na kostkę i kilka cm podsypki (drobnego piasku z cementem).

Nie zrozumiałem tego zdania "Obsadzasz na taką wysokość, na jaką będzie powierzchnia tarasu." - W sensie jak mam powierzchnię tarasu 40 m.kw., to obsadzam na 40cm? 

Ile tej ziemi na podbudowę wybrać? Mam zamiar kopać sam, nie mam ziemi tylko praktycznie czystą glinę, żaden zwierzak tam się nie przekopie, a próba wykopania czegoś powyżej pół 30-40 cm kończy się opuchniętymi nadgarstkami.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

Hej,

Robisz to dokładnie tak samo jakbyś układał kostkę brukową w wersji na chodnik (czyli niskie obciążenie).

Pytanie z czego chcesz robić obrzeże - czy ze zwykłego krawężnika czy może z bardziej ozdobnej palisady.

Pamiętać musisz też o spadku na zewnątrz do odpływu wody.

No i najważniejsze pytanie - ile ponad poziomem gruntu ma być ten taras ?

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Tomo napisał:

Robisz to dokładnie tak samo jakbyś układał kostkę brukową w wersji na chodnik (czyli niskie obciążenie).

Pytanie z czego chcesz robić obrzeże - czy ze zwykłego krawężnika czy może z bardziej ozdobnej palisady.

Pamiętać musisz też o spadku na zewnątrz do odpływu wody.

No i najważniejsze pytanie - ile ponad poziomem gruntu ma być ten taras ?

Taras praktycznie na poziomie gruntu. W tej chwili mam konstrukcję ze starych desek szalunkowych, ma jakieś 10 cm wysokości, więc płytka betonowa plus podsypka też powinna tyle mieć, może odrobinę wyżej to zrobię - 2-3 cm żeby zniwelować bardziej próg.

Obrzeża - im taniej tym lepiej, jak potrzebuję tych obrzeży ok 20 m bieżących - jak różnica będzie 200-300 zł między krawężnikiem a palisadą, zrobię palisadę, jeśli więcej krawężnik. 

Jak taki spadek wykonać? Jest to do zrobienia zwykłą poziomicą? Średnio sobie to wyobrażam, ale spróbuję.

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Taras praktycznie na poziomie gruntu. W tej chwili mam konstrukcję ze starych desek szalunkowych, ma jakieś 10 cm wysokości, więc płytka betonowa plus podsypka też powinna tyle mieć, może odrobinę wyżej to zrobię - 2-3 cm żeby zniwelować bardziej próg.

Obrzeża - im taniej tym lepiej, jak potrzebuję tych obrzeży ok 20 m bieżących - jak różnica będzie 200-300 zł między krawężnikiem a palisadą, zrobię palisadę, jeśli więcej krawężnik. 

Jak taki spadek wykonać? Jest to do zrobienia zwykłą poziomicą? Średnio sobie to wyobrażam, ale spróbuję.

Jeżeli to ma być 10 cm nad poziom gruntu to będzie to identyczne jak ułożenie chodnika.

Przy takiej wysokości nie ma co kombinować z palisadą bo wiele jej nie będzie widać a różnica w cenie będzie.

Z jakiej kostki chcesz to robić ? Normalna brukowa czy jakaś np. granitowa ?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Tomo napisał:

Jeżeli to ma być 10 cm nad poziom gruntu to będzie to identyczne jak ułożenie chodnika.

Przy takiej wysokości nie ma co kombinować z palisadą bo wiele jej nie będzie widać a różnica w cenie będzie.

@Tomo cena!!! :)

Im mniej wydam tym szybciej gdzieś pojadę w świat:)

Sprawdziłem ceny palisad, oczywiście krawężnik zostaje na placu boju, ale ozdobnie wykończony na grafitowo. 

Co do kostki - myślę że nawet nie brukowa, tylko jakieś ładniejsze płytki chodnikowe.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Tomo napisał:

ok, wyszło mi, że taniej kostka jeśli się nie mylę w obliczeniach..

20 m.kw wychodzi ok 1000 sztuk kostki 20x10, cena 0,72 sztuka - 720 zł

20 m.kw płytki 30x30 to jakieś 220 sztuk, cena 6,9 - 1518 zl

Więc kostka brukowa plus krawężniki. 

https://sklep.firmamaja.com/produkt/271/Kostka_Brukowa_Cegielka

https://sklep.firmamaja.com/produkt/284/Plytka_Betonowa_Gladka

Obrzeża https://sklep.firmamaja.com/produkt/277/Obrzeza_Ogrodowe_Zaokraglone

30 sztuk x 8,8 - niecałe 270 zł

Edytowane przez bizz

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

Hej,

tak jak inni napisali wcześniej, ja też uważam, że jakąś podbudowę musisz zrobić.

Co do poziomu obrzeży, to koledze @rwIcIk chyba chodziło o coś takiego jak u mnie. Że obrzeże na wysokość po prostu wyznacza poziom tarasu. Co do materiału polecam płyty tarasowe. Niestety są w cenach zbliżonych do kostki, nawet trochę droższe. Przynajmniej takie, z których ja robiłem. Jak chcesz taniej, to pewnie z wszystkiego się da, tylko nie oszczędzaj na podbudowie i ją zrób! Zawsze łatwiej potem ewentualnie wymienić same płyty, niż robić wszystko od początku, bo się zapada. Zdjęcie poniżej

a7dd4474ae1738a4.jpg

Napisano

Palisada, to kilka zł od sztuki.

Chyba, że weźmie taką łączoną po kilka w bloki, to wyjdzie taniej.

Jeśli poziom tarasu ma być 10 cm powyżej gruntu, to może i wystarczy zwykłe obrzeża osadzić porządnie na cement. 1m obrzeże to koszt kilkunastu zł :ok:

Zwykła kostka brukowa chodnikowa o grubości 4 cm wyjdzie tanio i można nawet w kolorze jakiś wzorek wymyślić.

Można też spróbować z płyt, ale chyba większy problem z równym ułożeniem będzie.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Chyba, że weźmie taką łączoną po kilka w bloki, to wyjdzie taniej

taka łączona palisada, to po prostu obrzeże uformowane na kształt palisad ;)

Napisano
  • Autor

o to, to!

tylko połowę mniejsze i inny odcień, ale wysokość identyczna

bardzo mi się podoba też połączenie tego z opaską dookoła domu, mam tam teraz kamyczki które non stop są zmieszane ze skoszoną trawą...

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jeśli poziom tarasu ma być 10 cm powyżej gruntu, to może i wystarczy zwykłe obrzeża osadzić porządnie na cement. 1m obrzeże to koszt kilkunastu zł :ok:

Zwykła kostka brukowa chodnikowa o grubości 4 cm wyjdzie tanio i można nawet w kolorze jakiś wzorek wymyślić.

Można też spróbować z płyt, ale chyba większy problem z równym ułożeniem będzie.

kostka wychodzi taniej, w sumie szkoda, bo wolałbym płyty

ale grosza nie dołożę do wyglądu zewnętrznego... podbudowę zrobię, tylko zastanawiam się czy na siłę brać minikoparkę i ryć w tej glinie, czy po prostu ściągnąć szpadlem ile się da trawy i ziemi (pewnie max 20 cm), podsypać bergą, ubić, zasypać piaskiem z cementem, ubić, poukładać.

Napisano
22 minuty temu, bizz napisał:

kostka wychodzi taniej, w sumie szkoda, bo wolałbym płyty

ale grosza nie dołożę do wyglądu zewnętrznego... podbudowę zrobię, tylko zastanawiam się czy na siłę brać minikoparkę i ryć w tej glinie, czy po prostu ściągnąć szpadlem ile się da trawy i ziemi (pewnie max 20 cm), podsypać bergą, ubić, zasypać piaskiem z cementem, ubić, poukładać.

Ja korytowałem ręcznie bez większego zagłębiania się w teren :ok:;]

Najważniejsze by zebrać luźną warstwę ziemi.

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Jedna ważna rzecz - na taraz daj kostkę jak najbardziej gładką i bez fug.

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

Ile tej ziemi na podbudowę wybrać? Mam zamiar kopać sam, nie mam ziemi tylko praktycznie czystą glinę, żaden zwierzak tam się nie przekopie, a próba wykopania czegoś powyżej pół 30-40 cm kończy się opuchniętymi nadgarstkami.

To jak faktycznie masz tam taka glinę to po zimie, bez podbudowy (i usunięcia warstwy gliny), może fajnie ta kostka wyglądać;]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, volf6 napisał:

To jak faktycznie masz tam taka glinę to po zimie, bez podbudowy (i usunięcia warstwy gliny), może fajnie ta kostka wyglądać;]

W jakim sensie? że się coś zapadnie, czy jak?

Glinę wyciągasz jak kamień, jak kopałem dziurę pod fundamenty to dwie koparki pod rząd padły, trzecia kończyła. A nie wspomnę ile musiałem piasku nawieźć do zasypania bo z dziury nic się nie nadawało...

Napisano
6 minut temu, bizz napisał:

Glinę wyciągasz jak kamień, jak kopałem dziurę pod fundamenty to dwie koparki pod rząd padły, trzecia kończyła. A nie wspomnę ile musiałem piasku nawieźć do zasypania bo z dziury nic się nie nadawało...

Skąd ja to znam ;)

Jak w Knurowie zasypywałem fundamenty, to chyba 18 ciężarówek piasku przyjechało i podobna ilość z gliną wyjechała.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Majkiel napisał:

Skąd ja to znam ;)

Jak w Knurowie zasypywałem fundamenty, to chyba 18 ciężarówek piasku przyjechało i podobna ilość z gliną wyjechała.

U mnie dokładnie 18 ciężarówek. Lekko mi to wpłynęło na kosztorys już na samym początku. Co ciekawe u szwagra 30 metrów dalej już pół na pół glina/ziemia.

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał:

W jakim sensie? że się coś zapadnie, czy jak?

Poczytaj o gruntach wysadzinowych:ok:

Napisano
8 godzin temu, rwIcIk napisał:

Imho przy 10cm i zwykłym obrzeżu do kostki może się rozjechać. Jak one ma 20cm i do połowy będzie podparte (w ziemi) a na połowę będzie działałać siła rozpierająca to już przy zagęszczaniu może stracić pion :phi:. To albo rzeczywiście bardzo solidny montaż albo (jak są) wyższe obrzeża albo palisady. U mnie jest typowe połączenie kostka - trawnik więc jest ok, ale przy małym podjeździe pod drzwi jest to 20cm i tak mam palisadę w kolorze kostki.

Pamiętam kiedyś w bloku miałem tarasik wyższy niż trawa i na rogach był rozjazd obrzeży.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Imho przy 10cm i zwykłym obrzeżu do kostki może się rozjechać. Jak one ma 20cm i do połowy będzie podparte (w ziemi) a na połowę będzie działałać siła rozpierająca to już przy zagęszczaniu może stracić pion :phi:.

Ale przecież temu można bardzo łatwo zaradzić: już nasi dziadowie (dosłownie i w przenośni :phi:) wbijali w takich wątpliwych przypadkach pręty po zewnętrznej stronie i jazda... :hehe:;l

Można niekiedy jeszcze takie cuda małej architektury zobaczyć w naturze... ;]

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

Ale przecież temu można bardzo łatwo zaradzić: już nasi dziadowie (dosłownie i w przenośni :phi:) wbijali w takich wątpliwych przypadkach pręty po zewnętrznej stronie i jazda... :hehe:;l

Można niekiedy jeszcze takie cuda małej architektury zobaczyć w naturze... ;]

To fakt, szczególnie jak trochę prętów zbrojeniowych po budowie zostało :phi:

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

To fakt, szczególnie jak trochę prętów zbrojeniowych po budowie zostało :phi:

Ja prętami zbrojeniowymi zabiłem płyty ułożone przy budynku gospodarczym.

Pięknie się trzymają ;]

Napisano
19 godzin temu, sherif napisał:

Imho przy 10cm i zwykłym obrzeżu do kostki może się rozjechać. Jak one ma 20cm i do połowy będzie podparte (w ziemi) a na połowę będzie działałać siła rozpierająca to już przy zagęszczaniu może stracić pion :phi:. To albo rzeczywiście bardzo solidny montaż albo (jak są) wyższe obrzeża albo palisady. U mnie jest typowe połączenie kostka - trawnik więc jest ok, ale przy małym podjeździe pod drzwi jest to 20cm i tak mam palisadę w kolorze kostki.

Pamiętam kiedyś w bloku miałem tarasik wyższy niż trawa i na rogach był rozjazd obrzeży.

Wydaje mi się, że to chyba normalne że krawężniki układa się suchy beton.

Napisano
9 minut temu, Tomo napisał:

Ja układałem na suchy beton, by móc je równać, poziomować.

Ale po ułożeniu, punktowo cementowałem je na mokro obkładając betonem głównie z zewnątrz i trochę wewnątrz.

Zdjęcie288.jpg

Zdjęcie289.jpg

Zdjęcie293.jpg

Zdjęcie378.jpg

Napisano
3 godziny temu, Tomo napisał:

Samo ułożenie (typowe) krawężnika na suchym betonie nic nie da jak z jednej strony będzie wystawał 10cm a z drugiej dosypiesz podbudowę, zagęścisz ją i dołożysz płytki czy kostkę. Nawet nogę będzie go można łatwo odchylić.

Napisano
23 godziny temu, sherif napisał:

Samo ułożenie (typowe) krawężnika na suchym betonie nic nie da jak z jednej strony będzie wystawał 10cm a z drugiej dosypiesz podbudowę, zagęścisz ją i dołożysz płytki czy kostkę. Nawet nogę będzie go można łatwo odchylić.

Dlatego warto od strony przeciwnej, niż kostka, wlać klin z mocnego betonu na mokro. Mam tak zrobione krawężniki wystające właśnie 10 cm, a od strony "roboczej" mają napierające na nie 3 metry kamieni polnej pod kątem około 30 stopni, bo to jest obłożenie skarpy. I kamienie prą, vo są ułożone na agrowłókninie, żeby chwasty nie przerastały, więc mają się po czym ślizgać. Trzyma się już sporo lat, tylko w jednym narożu za słabo podlałem i tam się odchyliły 2 cm od pionu.

Napisano
14 minut temu, Lucyfer napisał:

Dlatego warto od strony przeciwnej, niż kostka, wlać klin z mocnego betonu na mokro. Mam tak zrobione krawężniki wystające właśnie 10 cm, a od strony "roboczej" mają napierające na nie 3 metry kamieni polnej pod kątem około 30 stopni, bo to jest obłożenie skarpy. I kamienie prą, vo są ułożone na agrowłókninie, żeby chwasty nie przerastały, więc mają się po czym ślizgać. Trzyma się już sporo lat, tylko w jednym narożu za słabo podlałem i tam się odchyliły 2 cm od pionu.

a co da klin od strony przeciwnej niż kostka ?

Napisano
6 minut temu, bergerac napisał:

a co da klin od strony przeciwnej niż kostka ?

Nie pozwoli rozepchnąć obrzeży.

Napisano
Teraz, Lucyfer napisał:

Nie pozwoli rozepchnąć obrzeży.

hmmm, nie do końca sobie to wizualizuje, ale wierzę na słowo.

Napisano
28 minut temu, bergerac napisał:

hmmm, nie do końca sobie to wizualizuje, ale wierzę na słowo.

Dźwignia.

Napisano
1 godzinę temu, Lucyfer napisał:

10cm na zewn i 10cm przybetonowane ?

IMHO nawet przy betonie jest spora szansa że się przesunie jak z drugiej strony pojawi się nacisk. Co innego jak ze 20cm jest przytrzymane a dzwignią tylko 10cm.

Pomijam już kwestię estetyki, bo jak się równo do 10cm dojedzie to trawa na tym nie urośnie.

Napisano

Jako że się zajmowałem tym zawodowo.

Ja bym dał ze 20-25cm podbudowy + kostka. Obrzeża 20cm raczej bym 10cm nie wystawiał, tak z 5cm jest ok, są obrzeża 25cm, a nawet 30cm, tyle że już grube 8cm. Takie swobodnie 10cm wytrzyma, układać na suchym, obłożyć od zewnątrz na mokro. Podbudowę z kamienia bym zrobił takiego 0-31 ubitego zagęszczarką, na to można sypnąć grysem 2-4 albo na piasku z cementem i układać. Pamiętać o dobrym rozmierzeniu szerokości względem wybranych płyt/kostki i o spadkach.

Napisano

Aha i jak ma być w 100% zgodnie ze sztuką to powinieneś wybrać, przy obrzeżu 30cm i wystawieniu go 10cm, jakieś 30cm żeby chociaż te kilka cm podbudowy było pod nim, na to suchy beton i mokry na zewnątrz i obsypać ziemią, potem kamień w środek, ubić, dosypać ten grys albo piasek z cementem i na to kostka, o. ;]

Napisano
14 godzin temu, sherif napisał:

bo jak się równo do 10cm dojedzie to trawa na tym nie urośnie

Nie równo, a klinem, czyli od obrzeża opadającym. Mam tak zrobione sporo obrzeży zarówno betonowych jak i z kostki i trawa spokojnie dorasta, nawet muszę regularnie robić "brzegowanie". Natomiast gdybym drugi raz robił podmurówki płotów, to właśnie dałbym wzdłuż nich "półkę" wylaną z betonu na 5-10 cm od pionowej części cokołu, na poziomie trawy, po której by można było prowadzić koła kosiarki, docinając trawę równo do owej półki, bez konieczności bawienia się potem w równanie podkaszarką.

Napisano
20 minut temu, Lucyfer napisał:

Nie równo, a klinem, czyli od obrzeża opadającym. Mam tak zrobione sporo obrzeży zarówno betonowych jak i z kostki i trawa spokojnie dorasta, nawet muszę regularnie robić "brzegowanie". Natomiast gdybym drugi raz robił podmurówki płotów, to właśnie dałbym wzdłuż nich "półkę" wylaną z betonu na 5-10 cm od pionowej części cokołu, na poziomie trawy, po której by można było prowadzić koła kosiarki, docinając trawę równo do owej półki, bez konieczności bawienia się potem w równanie podkaszarką.

To musi sporo opadać lub nie dochodzić do poziomu trawy. Przy takich łączeniach sprawdza się kostka (tyle, że by kolidowałą w tkaim przyapdku z beotnem), ja mam tak zrobioną obwódkę tarasów i doniczki. Dobrze to wygląda i łatwo sie kosi.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

To musi sporo opadać lub nie dochodzić do poziomu trawy.

Opada tak pod kątem ze 30 stopni, a trawie wystarcza przy krawężniku 1 cm ziemi i już rośnie.

3 godziny temu, sherif napisał:

Przy takich łączeniach sprawdza się kostka (tyle, że by kolidowałą w tkaim przyapdku z beotnem), ja mam tak zrobioną obwódkę tarasów i doniczki. Dobrze to wygląda i łatwo sie kosi.

A jak rozwiązałeś wyrastanie trawy w szczelinach? Bo i takie rozwiązanie mam, ale mimo zabetonowania szczelin, trawa z czasem przegryza się i zaczyna rosnąć w szczelinach.

Napisano
1 minutę temu, Lucyfer napisał:

Opada tak pod kątem ze 30 stopni, a trawie wystarcza przy krawężniku 1 cm ziemi i już rośnie.

A jak rozwiązałeś wyrastanie trawy w szczelinach? Bo i takie rozwiązanie mam, ale mimo zabetonowania szczelin, trawa z czasem przegryza się i zaczyna rosnąć w szczelinach.

Nie rozwiązałem, bo nie rośnie od 1.5r .. jeszcze, jak urośnie to ją przecież skoszę kosiarką. Gorzej jak urośnie od strony pionu tarasu, ale tam mam beton i ściśle przylega. Można by pewnie jakąś chemie zastosować.

Napisano
Dnia 09/12/2017 o 14:27, bizz napisał:

Obrzeża https://sklep.firmamaja.com/produkt/277/Obrzeza_Ogrodowe_Zaokraglone

30 sztuk x 8,8 - niecałe 270 zł

Te cegiełki są akurat w promocjach w dwóch marketach (L.M. i C.)po ok 20zl/m2 a w kolorze cos ok 21zl/m2 . Sam na chodnik brałem i o dziwo było tam najtaniej ;) Firmy Polbruk.

Edytowane przez tomx1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.