Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z pogłosem

Featured Replies

Napisano

Muszę coś rozsądnego zamontować na ścianach, aby zmniejszyć pogłos w domu, bo bączek puszczony na parterze urasta do wielkości bąka na poddaszu :)

Znacie jakiegoś producenta mat wygłuszających, tapet, czy innych temu podobnych materiałów, które nadają się do wystroju wnętrz? A może macie jakiś bardziej nietypowy sposób na poradzenie sobie z problemem?

tapatalked

Napisano

Dywany, zasłony, meble.

Napisano
  • Autor

No właśnie nie wiem czy tylko podłogi temu winne, czy jednak ściany... Jakieś tam 3 małe dywany są rzucone, ale.moze faktycznie poeksperymemtuje z podłogami. Zasłony ani firanki ani jednej nie mam :(

tapatalked

Napisano

Czyli dźwIęk odbija się od wszystkiego, a nie jest pochłaniany.

Myślę że znaczenie mają i wykładziny i firany i to że dom to nie blokowisko, więc brakuje innych zagłuszaczy.;]

Napisano
11 godzin temu, luccass napisał:

No właśnie nie wiem czy tylko podłogi temu winne, czy jednak ściany... Jakieś tam 3 małe dywany są rzucone, ale.moze faktycznie poeksperymemtuje z podłogami. Zasłony ani firanki ani jednej nie mam :(

tapatalked

No to co ma pochłonąć dźwięk jak masz gołe ściany i podłogi? Oczywiście można wygłuszać ściany, ale w sumie najdroższa to wersja i wymaga remontu. 

Napisano
  • Autor

No to co ma pochłonąć dźwięk jak masz gołe ściany i podłogi? Oczywiście można wygłuszać ściany, ale w sumie najdroższa to wersja i wymaga remontu. 
Ja się nie dziwię, że jest pogłos, tylko pytam o to jak się go pozbyć :) Mam wrażenie, że niektóre częstotliwości to nawet są wzmacniane. Podłogi podłogami, ale na klatce schodowej nie będę fajnych drewnianych stopni przykrywał dywanem. Szukam czegoś do powieszenia na ściany co nieco polepszy akustykę i będzie jednocześnie elementem dekoracyjnym. Serio nie ma czegoś takiego na rynku?

tapatalked

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał:

Szukam czegoś do powieszenia na ściany co nieco polepszy akustykę i będzie jednocześnie elementem dekoracyjnym. Serio nie ma czegoś takiego na rynku?

Jest, nazywa się ustroje akustyczne, tylko to już jest wyższa szkoła jazdy bo robi się to pod różne częstotliwości itp. Jeśli nie jesteś audiofilem to raczej tego nie potrzebujesz.

W domu zwykle problem wynika po prostu z pustki w pomieszczeniu. Jak się powstawia meble, poustawia na nich różne pierdółki, kwiatki itp to spełni tą samą rolę czyli rozproszy dźwięk odbijający się od ścian i zjawisko zdecydowanie się zmniejszy.

Napisano

Zacząłbym od ścian, gołe odbijają dzwięki.

Ja nie mam gołe podłogi w całym domu i nie mam pogłosu. Dodatkowo nad antresolom zastosowałem płyty GK akustyczne, ale pewnie u Ciebie jest już za późno.

Napisano
10 godzin temu, luccass napisał:

Szukam czegoś do powieszenia na ściany co nieco polepszy akustykę i będzie jednocześnie elementem dekoracyjnym. Serio nie ma czegoś takiego na rynku?

Przecież jest gąbka akustyczna, masz różne kolory do wyboru... :phi:

https://www.google.pl/search?q=gąbka+akustyczna&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS2vzR0tzWAhUlEpoKHWbxAW4Q_AUICigB&biw=1366&bih=659

Napisano
  • Autor
Zacząłbym od ścian, gołe odbijają dzwięki.
Ja nie mam gołe podłogi w całym domu i nie mam pogłosu. Dodatkowo nad antresolom zastosowałem płyty GK akustyczne, ale pewnie u Ciebie jest już za późno.
Gdybym wiedział, to pewnie nad klatką bym coś akustycznego zastosował. Poza tym nie mam zbyt wysokich sufitów. Chyba więcej zdjęć na ścianie potrzebuję.
A jest coś takiego jak farba akustyczna?

tapatalked

Napisano
17 godzin temu, luccass napisał:

Gdybym wiedział, to pewnie nad klatką bym coś akustycznego zastosował. Poza tym nie mam zbyt wysokich sufitów. Chyba więcej zdjęć na ścianie potrzebuję.
A jest coś takiego jak farba akustyczna?

tapatalked

Farba to imho bajer.

Pamiętaj, że ludzie /sprzedawcy często mylą pojęcia. Przy echu/ dzwięk się odbija więc pożądane jest wytłumienie dzwięku, np poprzez odprowadzenie go do wełny, takie są płyty akustyczne. W sprzedaży są też takie płyty akustyczne, które dają barierę od dźwięku i służą do wytłumienia dzwięków, jak np ściany pomiędzy mieszkaniami.

Napisano

Możesz sobi

Dnia ‎06‎.‎10‎.‎2017 o 09:47, luccass napisał:

Ja się nie dziwię, że jest pogłos, tylko pytam o to jak się go pozbyć :) Mam wrażenie, że niektóre częstotliwości to nawet są wzmacniane. Podłogi podłogami, ale na klatce schodowej nie będę fajnych drewnianych stopni przykrywał dywanem. Szukam czegoś do powieszenia na ściany co nieco polepszy akustykę i będzie jednocześnie elementem dekoracyjnym. Serio nie ma czegoś takiego na rynku?

tapatalked

Powieś sobie dywan/y na ścianach. Widziałem w serialach z Warszawy, że to modne jest ;]

Napisano

Tu masz dokladnie czego potrzebujesz: http://allegro.pl/obraz-akustyczny-panel-124-x-64-x-10-cm-nadruk-i6966334277.html#thumb/7

Panele z welna, zrobia ci nadruk jaki tylko chcesz, koniec koncow masz cos ladnego i praktycznego.

Z drugiej strony jako ze jest to 'zrob to sam', na tej aukcji pisza jakiej welny uzywaja, zrob ramke, wyloz welna, naciagnij plutno i tadam, masz panel akustyczny...

Ostatnio tez mysle nad poprawieniem akustyki w mieszkaniu, mam gole podlogi (i podlogowke wiec na dywany nie ma opcji) i echo niesie sie bardzo. odbija sie bardzo od scian

Edytowane przez jaceq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.