Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy (?) ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

Jak tam domkowicze ogrzewanie już odpalone?

zuzycie gazu 2012_2017.jpg

Napisano

Untitled.jpg.4b2e3cb5356cacee643127f5f51ecb66.jpg

:phi:

Odpalone od końca wrześnie, bo żona jęczała :phi:, ale muszę uważać bo 1.11 mam koniec okresu rozliczeniowego rocznego. Rok temu przekroczyłem o 70kWh zużycie i z W2 wpadłem w W3 :ogien:, czyli abo o jakieś 60zł wiecej na m-c. Na szczęście po ostatniej zimie mam jeszcze zapas w limicie na W2

Napisano

U mnie rekuperator wygładza temperatury.

Aczkolwiek było parę dni, gdy ogrzewanie musiało lekko dogrzać.

Napisano

Haha spóźniłeś się, grzeje gdzieś od 20 sierpnia i już na AK bylo o tym.

Napisano

Też niewiele przekraczam, ale się już z tym pogodziłem.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

u mnie kocioł oczywiscie włączony od II połowy września, temp. w domu ustawiona jak zwykle na 22 stopnie, ale na razie załączał się sporadycznie, a w tym tygodniu, gdy cały czas świeci to słońce, to się nie załącza, a temperatura w domu między 23 a 24 stopnie. Wieczorem wręcz trzeba wietrzyć, bo jest za gorąco w domu. Mój wykresik:

gaz.jpg

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał:

czyli abo o jakieś 60zł wiecej na m-c

60zl? jesteś pewien? Poza tym stawka stała wyższa, ale cena za jednostkę niższa :)

Napisano
48 minut temu, maro_t napisał:

u mnie kocioł oczywiscie włączony od II połowy września, 

Jak grzejesz wodę, jak wyłączasz kocioł?

Napisano
1 minutę temu, Pyrekcb napisał:

Jak grzejesz wodę, jak wyłączasz kocioł?

wyłączam tylko grzanie centralnego.

Napisano
Teraz, maro_t napisał:

wyłączam tylko grzanie centralnego.

W jakim celu?

Napisano
4 minuty temu, Pyrekcb napisał:

W jakim celu?

np. takim że raz czujnik radiowy od sterownika temp. podłączony do kotła coś stracił połączenie ze sterownikiem czy się zresetował bo jakiejś burzy i uznał, że jak nie ma połączenia ze sterownikiem, to lepiej grzać niż nie grzać. A to było lato. Na szczęście właśnie grzanie c.o. było wyłączone na kotle.

Edytowane przez maro_t

Napisano
6 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Też niewiele przekraczam, ale się już z tym pogodziłem.

U mnie dużo źre CWU, z racji dużej wanny i kąpieli 4 (do 5os) prawie codziennie. Tj ok 500kWh /m, czyli jakieś 6tyś Wh rocznie, co przy całościowym zużyciu 13900kWh/rok daje blisko połowę. Pozo tam gdybym rok temu rozpalił w kominku 5-7 razy więcej oszczędziłbym kilka stówek.

Problem z gazownią jeszcze jest taki, że często zmieniają te przeliczniki m3/kWh, z racji że licznik jest wm3 a limitu/rachunki w kWh trzeba zawsze brać na to poprawkę i pewną rezerwę. Tak czy inaczej przy tak dużych różnicach w abo jest o co się bić :)

Napisano
5 godzin temu, luccass napisał:

60zl? jesteś pewien? Poza tym stawka stała wyższa, ale cena za jednostkę niższa :)

Tak coś ok tyle wychodzi. Wcześniej płaciłem coś niecałe 20zł (brutto) teraz prawie 80zł. Stawka za kWh jest taka sama. Oczywiście w abo są dwie opłaty m.in za dystrybucję, próbowałem się dowiedzieć dlaczego nagle w taryfie dystrybucja tak rośnie po przekroczeniu progu - nie potrafili mi tego wyjaśnić, najpier mówili o większym koście dosyłu :phi:, a potem referowali na rozporządzenie ministra.

To trochę boli sczególnie latem, gdy płącę ok 60-70zł za zużycie i 80zł opłat stałych 8-)

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tak coś ok tyle wychodzi.

Pokusiłem się o wyliczenia dla 1200m3 gazu, czyli tak w okolicach granicy taryf. Czy 360zł rocznie różnicy, to dużo czy mało niech każdy sam oceni :)

image.png.be23e438935841a56eaeafffc185b678.png

Napisano

Grom z tymi 360 zł (marzł przecież nie bede, a mieszkam w Białymstoku  nie Wrocławiu  to grzać więcej  muszę) ale nie powinno być tak, ze ten co więcej odbiera ma taniej?

Jak hurtowo to nie detalicznie (tak wiem, że czasem to kilka m3 różnicy tylko, ale jednak próg wyżej).

Napisano

Dystrucja zalezy od miejsca zamieszkania, u mnie jest wyższa. Jak będe miał dostęp do faktury to zrobię podobne wyliczenie.

Napisano
Dystrucja zalezy od miejsca zamieszkania, u mnie jest wyższa. Jak będe miał dostęp do faktury to zrobię podobne wyliczenie.
Nie dostarcza do Ciebie PSGaz?

tapatalked

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

Trochę armata zwłaszcza, że muszę mieć odpowiedni datasource. Ale ładne obrazki :phi: 

W wolnej chwili pomyślę, co można z tym zrobić.

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

Nie dostarcza do Ciebie PSGaz?

tapatalked

Nie, PGNiG

1 godzinę temu, kiziuk napisał:

Trochę armata zwłaszcza, że muszę mieć odpowiedni datasource. Ale ładne obrazki :phi: 

W wolnej chwili pomyślę, co można z tym zrobić.

Nom, ja też używam Grafany ;), ładne obrazki i mnóstwo opcji

Napisano
Nom, ja też używam Grafany [emoji6], ładne obrazki i mnóstwo opcji
PGNiG to sprzedaje gaz. Dostarcza zapewne Polska Spółka Gazownictwa. Ceny w moich wyliczeniach są z rejonu mazowieckiego, więc dotyczą też pewnie Ciebie.

tapatalked

Napisano

Ja tam się nie znam :phi:, ale na FV mam taryfę W 3.6, a miesięczna opłata stała, to 40,06 zł netto. :ok:

Napisano
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Grom z tymi 360 zł (marzł przecież nie bede, a mieszkam w Białymstoku  nie Wrocławiu  to grzać więcej  muszę) ale nie powinno być tak, ze ten co więcej odbiera ma taniej?

Jak hurtowo to nie detalicznie (tak wiem, że czasem to kilka m3 różnicy tylko, ale jednak próg wyżej).

Masz taniej. Ale dopiero wtedy kiedy zbliżysz się do górnej granicy . 

Napisano
Dnia 19.10.2017 o 23:24, luccass napisał:

PGNiG to sprzedaje gaz. Dostarcza zapewne Polska Spółka Gazownictwa. Ceny w moich wyliczeniach są z rejonu mazowieckiego, więc dotyczą też pewnie Ciebie.

tapatalked

Umowę kompleksową podpisywałem z PGNiN, z faktur nie wynika kto dostarcza ..

Policzyłem i w moim przypadku teraz abo wynosi dokładnie 57zł brutto vs 22.11 brutto w W2, czyli ok 418zł /rok.

Rzeczywiście stawka dystrybucji różni się deko, ok 0.003pln. Nie zwróciłem na to uwagę bo te ostatnie cyfry po przecinku często się zmieniają i przyjąłem to za zmianę cen. W przypadku granicznym daje to różnicę ok 54zł na rok. Czyli chyba trzeba by 8 takich domów ogrzewać, żeby wyjść na zero. Finalnie wychodzi to prawie 400zł rocznie różnicy, przy zużyciu gazu za 1800zł brutto/rok te 370 to jednak sporo.

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 06:28, hubert110284 napisał:

Masz taniej. Ale dopiero wtedy kiedy zbliżysz się do górnej granicy . 

do jakiej górnej granicy ?

pomiędzy rozdziałem dom vs fabryka :phi:.

Granica W2 - W3 to 13350kWh

Napisano
do jakiej górnej granicy ?
pomiędzy rozdziałem dom vs fabryka :phi:.
Granica W2 - W3 to 13350kWh
Liczyłem to dawno temu. W3 wychodziła dopiero taniaj jak zaczynalo zużywać się ilości zbliżające się do zmiany na taryfę w4.

Literki wklepano z telefonu

Napisano
3 minuty temu, hubert110284 napisał:

Liczyłem to dawno temu. W3 wychodziła dopiero taniaj jak zaczynalo zużywać się ilości zbliżające się do zmiany na taryfę w4.

Masz wyżej wyliczenie ;).

Nie wiem jaki trzeba mieć dom, żeby przekroczyć ca x8 limitu W2/W3 

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

. Finalnie wychodzi to prawie 400zł rocznie różnicy, przy zużyciu gazu za 1800zł brutto/rok te 370 to jednak sporo.

roczny koszt ogrzania domu to 1800zł ??

PS. Kuchnia elektryczna czy gaz??

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał:

Umowę kompleksową podpisywałem z PGNiN, z faktur nie wynika kto dostarcza ..

A kto ustala cenę za dystrybucję? Ceny masz identyczne jak u mnie, więc prawie na bank dostarcza Polska Spółka Gazownictwa i to ona dyktuje ceny za dystrybucję :ok:

Policzyłem i w moim przypadku teraz abo wynosi dokładnie 57zł brutto vs 22.11 brutto w W2

Czyli dokładnie powieliłeś moje wyliczenia ;]

przy zużyciu gazu za 1800zł brutto/rok te 370 to jednak sporo

Prawie 370zl różnicy wychodzi przy kwocie rocznej na ponad 2500zl. Około 15% - piechotą nie chodzi to fakt :ok:

Napisano
10 godzin temu, hubert110284 napisał:

Teoretycznie W2 jest dla tych, co na gazie tylko gotują, czy ogrzewają wodę użytkową. W3 jest dla ogrzewających budynki - normy w zakresie zapotrzebowania na ciepło się zmieniają, więc mogliby i zaktualizować zakresy taryf, bo obecnie są lekko oderwane od rzeczywistości :hmm:

Napisano

od 20 .09 do 20.10 c.o+ cuw (4os)+ kuchenka gazowa 97m3 gazu...temp. ustawiona na 23 na dole i 21 w sypialniach. w łazienkach 24-25 st. jak przekroczy 6-7 m3 na dobę to odpale kocioł węglowy.
wykresu nie bedzie bo nie bawię się w to.
pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, szyman napisał:

roczny koszt ogrzania domu to 1800zł ??

PS. Kuchnia elektryczna czy gaz??

Nie do końca, bo to tylko koszt samego gazu bez abonamentu. W tym jest grzanie, woda i kuchenka gazowa. Same grzanie wody CWU +kuchenka to u mnie ok 1/3 energii. Do tego dochodzi jeszcze ok 3-4mp drewna do kominka.

Za abo średnio to daje deko pow 200zł/m-c za całość.

3 godziny temu, luccass napisał:

A kto ustala cenę za dystrybucję? Ceny masz identyczne jak u mnie, więc prawie na bank dostarcza Polska Spółka Gazownictwa i to ona dyktuje ceny za dystrybucję :ok:

Prawie 370zl różnicy wychodzi przy kwocie rocznej na ponad 2500zl. Około 15% - piechotą nie chodzi to fakt :ok:

Nie dowiesz się u nich, próbowałem już kiedyś. Niby dostawca gazu wylicza koszt na podstawie kosztów własnych, ale dlaczego to się tak różni w różnych taryfach nie potrafili mi odpowiedzieć, potem zwalili to na urząd regulacji :facepalm:.

Umową na przyłącze podpisywałem ze spółką gazowniczą, więc może racja, że to oni dostarczają, bo licznik jest ich.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

Nie do końca, bo to tylko koszt samego gazu bez abonamentu. W tym jest grzanie, woda i kuchenka gazowa. Same grzanie wody CWU +kuchenka to u mnie ok 1/3 energii. Do tego dochodzi jeszcze ok 3-4mp drewna do kominka.

Za abo średnio to daje deko pow 200zł/m-c za całość.

czyli nie ma tragedii za cały rok wychodzi powiedzmy 2500-2700zł

Napisano
Godzinę temu, szyman napisał:

u mnie rocznie wychodzi mniej niż 2,5 tys, ale domek raczej mały. No i gotowanie na prądzie.

Napisano
13 godzin temu, sherif napisał:

potem zwalili to na urząd regulacji

Fakt, urząd regulacji im te cenniki zatwierdza. Gdzie nawet wpadł mi rękę dokument definiujący sposób wyliczania ceny, ale były tam takie historie, że nawet nie próbowałem tego analizować ;] Chyba na stronie urzędu to znalazłem...

Napisano
5 godzin temu, szyman napisał:

No, nie ma, bo dom sporawy, Pu 222m2 i duża kubatura 990m3, więcej płaciłem w bloku za 50m2 8-)

Godzinę temu, luccass napisał:

Fakt, urząd regulacji im te cenniki zatwierdza. Gdzie nawet wpadł mi rękę dokument definiujący sposób wyliczania ceny, ale były tam takie historie, że nawet nie próbowałem tego analizować ;] Chyba na stronie urzędu to znalazłem...

Wydaje mi się, że zatwierdza ale cene sprzedaży nie dystrybucji. Dystrybucja zależy od kosztów utrzymania sieci, a to jest bliżej nie określona tajemnica :phi:

Napisano
Wydaje mi się, że zatwierdza ale cene sprzedaży nie dystrybucji. Dystrybucja zależy od kosztów utrzymania sieci, a to jest bliżej nie określona tajemnica :phi:
Cenę dystrybucji też zatwierdza. Jest cała historia co zatwierdzili i odrzucili w ubiegłych latach :)

tapatalked

Napisano

Przy okazji analizy zużycia, popatrzyłem sobie na ostatnie dni, gdzie temp zewn wahała się od 4C-12C:

image.png.c0aeb90421ead18da23899e24de2e049.png

Ładnie widać, jak przydaje się modulacja mocy palnika. W okresach przejściowych pracuje on na sporo niższej mocy tj ok 4kW.

Te niższe słupki to grzanie wody w ujęciu godzinowym (czyli np 15kWh przy 10min).

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Przy okazji analizy zużycia, popatrzyłem sobie na ostatnie dni, gdzie temp zewn wahała się od 4C-12C:

Ładnie widać, jak przydaje się modulacja mocy palnika. W okresach przejściowych pracuje on na sporo niższej mocy tj ok 4kW.

Te niższe słupki to grzanie wody w ujęciu godzinowym (czyli np 15kWh przy 10min).

Ni cholery nic nie widzę ;]

Zrób zrzut jak możesz za jedną dobę - będzie bardziej czytelnie ;) Jaka jest rozdzielczość odczytów zużycia? Licznik generuje impulsy co ileś tam m3, zgadza się? 

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał:

Ni cholery nic nie widzę ;]

Zrób zrzut jak możesz za jedną dobę - będzie bardziej czytelnie ;) Jaka jest rozdzielczość odczytów zużycia? Licznik generuje impulsy co ileś tam m3, zgadza się? 

Bez przesady, wszystko jest czytelne, na górze masz oznaczenie Gaz_godz, czyli odczyt i zapis co godzina.

Po prawej ilość zużycia, czyli jeżeli przez 1h doszło do 5kWh to piec pracował z mocą 5kW. Widać mniej więcej kiedy piec pracuje, zwykle jest to kilka godz rano lub popołudniu. Przy -20C zapewne będzie to zupełnie inaczej wyglądać i piec bedzie ze znacznie większą mocą chodził (tym bardziej, że u mnie chodzi po kilka godz max)

Dobowe, wrzucałem wyżej, ale z sumy zużycia przez 24h nie wywnioskujesz jaką mocą pracował ;)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Pyrekcb napisał:

OT - Was rajcują te wykresy? Czy nie macie innych zajęć w domu? ;l

Same się robią. Raz na jakiś czas warto zajrzeć...

Napisano
17 godzin temu, Pyrekcb napisał:

OT - Was rajcują te wykresy? Czy nie macie innych zajęć w domu? ;l

mnie rajcują, robię sobie wykresy z czego się da. Z eksploatacji samochodu przez 10 lat to mam tyle świetnych wykresów na przykład... ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.