Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co może powodować takie uszkodzenia świec?

Featured Replies

Napisano

Silnik 1,2 TSI. Zaczęło się od pożarcia przewodów zapłonowych przez gryzonia.

Przewody wymienione na BERU, jazda testowa OK. Tego samego dnia do pracy ledwo dojechałem - brak zapłonu na pierwszym cylindrze. Okazało się że świeca (NGK LaserLine, 20 kkm  przebiegu) wygląda jak na zdjęciu. Świeca wymieniona, następnego dnia zrobione 700 km bez  problemów, kolejnego dnia znowu wypadające zapłony na pierwszym cylindrze.

Po raz kolejny raz wymienione przewody zapłonowe (tym razem NGK), po 20 km znowu ten sam problem. Testowo podmieniona cewka - bez poprawy. Kontrola świecy, a tam niespodzianka. Ta druga świeca miała przejechane niewiele ponad 700 km. Obie świece montowane w różnych  warsztatach, raczej są z różnych serii.

Mechanik nie bardzo ma pomysł co mogło spowodować takie uszkodzenia.

DSCF7039r.JPG

DSCF7040r.JPG

Napisano

Tam jest cewka zintegrowana czy pojedyncze na każdą świece?

Wygląda na za duże napięcie z cewki...

Napisano

albo  na zbyt mocne dokrecenie świecy. 

Może  mocniej dokręcają bo  myślą  że w turbo  tak trzeba? 

Napisano
  • Autor

Cewka jest zintegrowana, problem jest tylko na pierwszym cylindrze. W tym momencie mam wymienioną cewkę, przewód i świecę - na razie jest dobrze.

Problem zaczął się od przegryzienia przewodów zapłonowych (ten od pierwszego cylindra był w najgorszym stanie), przebicie na przewodzie faktycznie mogło uszkodzić cewkę.

Napisano
Dnia 21.10.2017 o 11:40, darkdude napisał:

Cewka jest zintegrowana, problem jest tylko na pierwszym cylindrze. W tym momencie mam wymienioną cewkę, przewód i świecę - na razie jest dobrze.

Problem zaczął się od przegryzienia przewodów zapłonowych (ten od pierwszego cylindra był w najgorszym stanie), przebicie na przewodzie faktycznie mogło uszkodzić cewkę.

Kurcze, bardzo chciałbym mieć świecę z takim fajnym wzorkiem na izolatorze. Wygląda wyraźnie na wyładowanie powierzchniowe, którego przyczyną może być usterka fajki lub zbyt duża szerokość szczeliny. Sprawdzałeś szczelinomierzem przynajmniej orientacyjnie, czy różni się od nominalnej?

Napisano

Wyczyść fajkę w środku (np: zmywaczem do hamulców) i zaaplikuj do środka smar dielektryczny.

Napisano
  • Autor

Wrócę do tematu, bo wygląda na to że zagadki dalej nie udało się rozwiązać. Po ostatniej awarii założony został nowy zestaw świeca + komplet nowych przewodów (NGK) + nowa cewka (NGK).

Schemat w zasadzie się powtórzył - przez dwa dni było dobrze, kolejnego dnia w trasie pod obciążeniem zaczęły na gazie wypadać pojedyncze zapłony. Po przełączeniu na benzynę objaw ustąpił.  W międzyczasie zamówiłem w ASO (nie chcę nawet wspominać za ile...) oryginalny zestaw przewodów i cewkę. Świeca na pierwszym cylindrze wyglądała tak:

DSCF7044r.JPG.fba4115d38cc4aa01d750f5f2a116b59.JPG

Może nie tak ładnie jak dwie poprzednie ale widać, że coś znowu zaczęło się dziać. Z poprzednich sugestii udało mi się wykluczyć:

- wadliwą świecę - oglądałem ją przed montażem, na pewno takich śladów nie miała

- zbyt mocne dokręcenie - była dokręcana takim zwykłym kluczem z rączką, nie wiem ile trzeba by mieć pary w rękach żeby czymś takim zbyt mocno dokręcić

- uszkodzenie izolatora przy zakładaniu przewodu - przewód był nowy, w środku jest tyle gumy że fizycznie nie ma czym przejechać po izolatorze

Dzisiaj założyłem oryginalną cewkę i przewody. W środku przewodów było sporo smaru - pewnie tego o którym pisał Orochimaru. Świecę po raz kolejny podmieniłem na nową. Teraz zostało tylko jeździć i obserwować.

Mam jeszcze takie pytania bo nie do końca rozumiem co się może z tym jednym cylindrem dziać:

- Mechanik twierdzi że problem jest wyłącznie po stronie wysokiego napięcia (pogryzienie przewodów  niskiego napięcia dochodzących do cewki nie dałoby takich efektów). Prawda to?

- Czy jakikolwiek problem ze spalaniem w danym cylindrze (za bogato, ubogo, słaba kompresja itp.) mógłby w jakiś sposób dać taki efekt?

Eksploatacja tego auta zaczyna się robić odrobinę za droga, ostatnio do każdego tankowania dochodzi świeca na 50 zł 8]

Edytowane przez darkdude

Napisano

Zamontuj świecę innego producenta. Wkrec tanią iskre dobraną z katalogu iskry.

Kupisz taką za kilka złotych. Bedziesz miał porównanie.

Sprawdzales oznaczenie tych ngk z tym co mówi katalog?

Może nie są do tego silnika? Przed wkreceniem mierzyles jaką przerwę faktycznie mają i jaką powinny mieć według katalogu?

Napisano
  • Autor

Świece dobierane z katalogu przez mechanika (zaufany, robią tylko VAG).  Na pewno do tego silnika. Przerwy suwmiarką nie sprawdzałem, ale mam jeszcze komplet fabrycznych świec (wymienione po 100kkm profilaktycznie), przykładając elektroda do elektrody z tymi nowymi przerwa jest identyczna. Z resztą w tych platynowo-irydowych chyba nie powinno się zmieniać przeryw.

Problem występuje tylko na jednym cylindrze, zaczęło się od przegryzionego przewodu zapłonowego.

Napisano

Za uboga mieszanka na tym cylindrze może powodować narastanie do wyższych napięć i takie przebicia na świecy.

Napisano
Dnia 21.10.2017 o 10:26, darkdude napisał:

Silnik 1,2 TSI. Zaczęło się od pożarcia przewodów zapłonowych przez gryzonia.

Przewody wymienione na BERU, jazda testowa OK. Tego samego dnia do pracy ledwo dojechałem - brak zapłonu na pierwszym cylindrze. Okazało się że świeca (NGK LaserLine, 20 kkm  przebiegu) wygląda jak na zdjęciu. Świeca wymieniona, następnego dnia zrobione 700 km bez  problemów, kolejnego dnia znowu wypadające zapłony na pierwszym cylindrze.

Po raz kolejny raz wymienione przewody zapłonowe (tym razem NGK), po 20 km znowu ten sam problem. Testowo podmieniona cewka - bez poprawy. Kontrola świecy, a tam niespodzianka. Ta druga świeca miała przejechane niewiele ponad 700 km. Obie świece montowane w różnych  warsztatach, raczej są z różnych serii.

Mechanik nie bardzo ma pomysł co mogło spowodować takie uszkodzenia.

DSCF7039r.JPG

DSCF7040r.JPG

Miałem podobną przygodę, kuny pogryzły przewody. Laweta + ASO i odjechałem. Według mnie problem będzie w przewodach, zdaje się, że nie ma odpowiedniego styku i iskra przelatuje po izolatorze. Tam jest kiepski dostęp do przewodów, trudno się je zakłada być może w tym tkwi problem, że mechanik zakładając uszkodził końcówkę nowego przewodu. 

Napisano

Autor tematu pisze, że już podmieniał cewki, kable świece. Jeśli jest lpg to podaj jaka instalacja na jakich podzespołach. Jeśli to IV generacja przyjrzałbym się wtryskiwaczowi lpg jeśli problem wystepuje tylko na 1 cylindrze, jak dawkuje czy czasem "nie leje". Problemów z odpalaniem po postoju nie masz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.