Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drugie auto...

Featured Replies

Napisano

Witka ludziska.

W 2013r. kupiłem nową fiestę, więc za chwilę będzie mieć 5 lat. Użytkuje ją małżonka m.in. na dojazdy do pracy. Chcę kupić coś dla siebie, bo cruiser mało nadaje się na ulice przysypane tym białym zimowym badziewiem. Auto będzie używane sporadycznie ( fiesta żony ma nakulane tylko 33 kkm ). Myślę nad kolejnym nowym z salonu i tu wybór końcowy był tylko między najnowszym fordem fiesta i najnowszym vw polo. Ten ostatni jednak odpadł, bo nie ma podgrzewanej przedniej szyby. Czyli niby fiesta wygrała. Alllleee ciągle chodzi mi po głowie zakup auta "zabawki", czyli co prawda kilkuletniego, ale z super wyglądem, silnikiem z odrzutowca ( hehe ), czyli coś, co cieszy i oko i duszę...

Albo kupię kolejne miejskie auto i też będę zadowolony, albo coś kilkuletniego, ale dającego naprawdę niezły fun. Budżet ok. 65 kzł.

Rzućcie pomysłami, bo już prawie zamawiam tę fiestę, więc to taki ostatni "krzyk rozpaczy", jak... chwilę przed ślubem ;l

Edytowane przez MARS

Napisano

Na używkę też taki budżet? 

Ja osobiście bym nie kupił drugiego auta z segmentu B, ale każdy ma swoje priorytety :ok: .

Napisano
  • Autor

Nowy z segmentu B do 75 kzł ( np. fiesta vignale ), ale używka z wyższego segmentu do 65 kzł. Szukam i szukam, np. podoba mi się mazda 3, ale bym się w niej utopił- jest za duża niestety.  

Napisano

Skoro tak, no to może jakieś Clio RS, Fiesta ST, Polo GTI, etc. jeśli kompakt jest za duży, tyle że w tym segmencie można trafić coś co ma więcej niż 4 gary ;) .

Napisano
6 minut temu, MARS napisał:

Nowy z segmentu B do 75 kzł ( np. fiesta vignale ), ale używka z wyższego segmentu do 65 kzł. Szukam i szukam, np. podoba mi się mazda 3, ale bym się w niej utopił- jest za duża niestety.  

ja bym poszedł na kompromis. Zamiast ciasnej fiesty z terkoczącym trzycylindrowcem kupiłbym Ibizę 1.5 TSI 150KM. Do 75k spokojnie się zmieścisz, a osiągi już ma na tyle przyzwoite i fajne prowadzenie, że można mówić o jakimś funie z jazdy.

Napisano
  • Autor

Do nowego polo nie dają tego silnika, a do ibizy już tak?

Napisano
23 minuty temu, MARS napisał:

Witka ludziska.

W 2013r. kupiłem nową fiestę, więc za chwilę będzie mieć 5 lat. Użytkuje ją małżonka m.in. na dojazdy do pracy. Chcę kupić coś dla siebie, bo cruiser mało nadaje się na ulice przysypane tym białym zimowym badziewiem. Auto będzie używane sporadycznie ( fiesta żony ma nakulane tylko 33 kkm ). Myślę nad kolejnym nowym z salonu i tu wybór końcowy był tylko między najnowszym fordem fiesta i najnowszym vw polo. Ten ostatni jednak odpadł, bo nie ma podgrzewanej przedniej szyby. Czyli niby fiesta wygrała. Alllleee ciągle chodzi mi po głowie zakup auta "zabawki", czyli co prawda kilkuletniego, ale z super wyglądem, silnikiem z odrzutowca ( hehe ), czyli coś, co cieszy i oko i duszę...

Albo kupię kolejne miejskie auto i też będę zadowolony, albo coś kilkuletniego, ale dającego naprawdę niezły fun. Budżet ok. 65 kzł.

Rzućcie pomysłami, bo już prawie zamawiam tę fiestę, więc to taki ostatni "krzyk rozpaczy", jak... chwilę przed ślubem ;l

Jesli Mazda 3 jest dla ciebie za duza, chcialbys nowe albo zabawke, to moze 500 Abarth? Dwa w jednym. Przyznam tylko, ze nie jezdzilem ale recenzje ma pozytywne.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maagog napisał:

Jesli Mazda 3 jest dla ciebie za duza, chcialbys nowe albo zabawke, to moze 500 Abarth? Dwa w jednym. Przyznam tylko, ze nie jezdzilem ale recenzje ma pozytywne.

Raczej 124 SPIDER ;)

Napisano
2 minuty temu, MARS napisał:

Raczej 124 SPIDER ;)

Jak masz budzet z gumy, to duzo lepszy wybor.

Jesli uda mi sie na wiosne sprzedac w dobrej cenie Z3, to zamawiam MX5 RF. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maagog napisał:

Jesli uda mi sie na wiosne sprzedac w dobrej cenie Z3, to zamawiam MX5 RF. 

Piękny! Szkoda, że dla 2 osób, a ja szukam dla 5.

Edytowane przez MARS

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał:

Do nowego polo nie dają tego silnika, a do ibizy już tak?

tak. To najmocniejszy silnik na dziś w Ibizie.

Napisano
  • Autor

Waham się między zwykłym salonowym wozidełkiem segmentu B, czyli fordem fiesta ( on wygrał walkę w tym segmencie ), a czymś pokroju 124 Spider, Z3 itp. Tylko wolę 5-cio miejscowe auta. Są takie?

Edytowane przez MARS

Napisano
12 godzin temu, MARS napisał:

impreza  albo  inny  4rołap ;] 

Napisano
11 godzin temu, MARS napisał:

Waham się między zwykłym salonowym wozidełkiem segmentu B, czyli fordem fiesta ( on wygrał walkę w tym segmencie ), a czymś pokroju 124 Spider, Z3 itp. Tylko wolę 5-cio miejscowe auta. Są takie?

A, propos fiesty...

W tych samych pieniądzach masz masz napompowane B czyli B+

Modele to Opel Meriva B i Ford BMax. Meriva B ma wręcz te same parametry długość, szerokość co np stilo - kiedyś stilo było kompakcikiem.

Tak tylko wspominam.

Napisano
  • Autor

Fajny ten citroen...

Napisano
Dnia 24/10/2017 o 19:57, MARS napisał:

"3" wcale nie jest taka duża. Typowy kompakt. Ostrzegam - rozczarujesz się po jeździe próbnej. Wsiadasz tam ze świetnie się prowadzącej fiesty z silnikiem turbo. Niestety  3 ma silnik wolnossący i będziesz miał wrażenie, że to "nie jedzie", a do tego ma miękkie zawieszenie. Mi też się 3 podobała, ale po jeździe próbnej przestała. Wizualnie z zewnątrz fajna, ale tak ogólnie to nudna.

W zeszłym roku przesiadałem się z Fiesty mk VII i naprawdę ciężko mi było znaleźć następcę, bo kryteria, które musiał spełnić były dość wyśrubowane: 1. musiał się prowadzić tak dobrze jak Fiesta albo lepiej  2. musiał być większy 3. musiał mi się podobać 4. musiał mieć dobre finansowanie. Samo 1 kryterium bardzo zawęziło wybór.

Jeśli samochód nie musi być praktyczny, to kup sobie coś kompletnie od czapy - np. Mx-5, 124 Spider, bo może za jakiś czas nie będziesz już mógł sobue pozwalać na taką fanaberię. Jeśli jednak musi być 5 drzwiowy i świetnie jeżdżący to szukaj używanego Focus ST (o ile nie masz już dość fordów), Golf VII GTi lub Leon Cupra.

Napisano

MX5 :)

Napisano
39 minut temu, Manx napisał:

"3" wcale nie jest taka duża. Typowy kompakt. Ostrzegam - rozczarujesz się po jeździe próbnej. Wsiadasz tam ze świetnie się prowadzącej fiesty z silnikiem turbo. Niestety  3 ma silnik wolnossący i będziesz miał wrażenie, że to "nie jedzie", a do tego ma miękkie zawieszenie.

nie zawsze tak jest, mam porównanie bravo 1.4T kontra c2 1.6, obawiałem się tego braku ciągu, ale ten 1.6 w citro od 2 tys naprawdę ładnie ciągnie i nie brakuje mi tutaj żadnego T

Napisano
17 minut temu, bielaPL napisał:

nie zawsze tak jest, mam porównanie bravo 1.4T kontra c2 1.6, obawiałem się tego braku ciągu, ale ten 1.6 w citro od 2 tys naprawdę ładnie ciągnie i nie brakuje mi tutaj żadnego T

gdybys to 1,6 wsadzil do budy fiata to bys widzial roznice...

Pomijam juz fakt, ze ten 1,4T 120KM w fiacie raczej szalu nie robi.

Napisano
Dnia 10/25/2017 o 10:03, lessero napisał:

Modele to Opel Meriva B i Ford BMax. Meriva B ma wręcz te same parametry długość, szerokość co np stilo - kiedyś stilo było kompakcikiem.

Cyt: "... ostatni "krzyk rozpaczy", jak... chwilę przed ślubem"

Meriva i B-Max to krzyk rozpaczy już po ślubie.

Ja bym poszedł w Ibizę 1.5

Abarth 500 to już bardzo głośny krzyk rozpaczy - nie wiem czy nadaje się na co dzień jak już emocje opadną.

A przy większym budżecie - Mini 2.0T

Edytowane przez iwik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.