Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prostownik z Biedronki

Featured Replies

Napisano

Witam,

kupiłem takie coś bo auto małżonki jeździ na krótkich dystansach i przeczuwam zimą problemy. Pierwsze podłączenie, ładuje napięciem 14,4 V. Jednak po godzinie sprawdzam, a napięcie 15,7 - 15,8V 8].  Odłączyłem to cudo, zadzwoniłem do dystrybutora, a oni mi mówią że takim napięciem ładuje pod koniec i może trwać to nawet godzinę :hmm:.  Prostownik zwróciłem bo wg mnie to za wysokie napięcie. Panikuję ?

prostownik_mikroprocesorowy_biedronka.jpg

Napisano

Ile kosztuje?
Można ładować AGM?

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, electrofinger napisał:

Ile kosztuje?
Można ładować AGM?

coś 55 albo 59 zeta

co do AGM to niewiem, ale chyba tak

Napisano

Ładuje się prądem nie napięciem :phi:. Ja bym taki prostownik skreślił już za sam fakt wyposażenia go w woltomierz zamiast amperomierza :facepalm:. To, że napięcie na akumulatorze rośnie podczas ładowania to normalne. Pokazuje ta ładowarka chociaż napięcie jałowe akumulatora? (jak nie jest podłączona do sieci, tylko do samego aku).

Napisano
coś 55 albo 59 zeta
co do AGM to niewiem, ale chyba tak
Ja kupiłem Bosch C3 za 180zl ale jeszcze nie próbowałem. Tyle że C3 ma opcję ładowania AGM.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, amazaque napisał:

Ładuje się prądem nie napięciem :phi:. Ja bym taki prostownik skreślił już za sam fakt wyposażenia go w woltomierz zamiast amperomierza :facepalm:. To, że napięcie na akumulatorze rośnie podczas ładowania to normalne. Pokazuje ta ładowarka chociaż napięcie jałowe akumulatora? (jak nie jest podłączona do sieci, tylko do samego aku).

Z tego co mówiła instrukcja ładuje stałym prądem 2A lub 4 A w zależności który program się wybierze.

Napisano
1 minutę temu, Andrzej napisał:

Z tego co mówiła instrukcja ładuje stałym prądem 2A lub 4 A w zależności który program się wybierze.

No to trochę ich rozgrzesza :phi:. Jak prąd jest stały, to jak pamiętam z szóstej klasy podstawówki napięcie zależy od rezystancji obciążenia? Czyli to akumulator decyduje o wartości napięcia w czasie ładowania, im ma większą rezystancję wewnętrzną tym wyższe będzie napięcie z ładowarki i tym gorzej świadczy to o kondycji lub jakości samego akumulatora.

Napisano

Wg opisu ma ładować do napięcia 14,6-14,8V więc może być uszkodzony.

Napisano
  • Autor
Teraz, vaz2110 napisał:

Wg opisu ma ładować do napięcia 14,6-14,8V więc może być uszkodzony.

możliwe, tylko dlaczego tak wysokie napięcie ładowania potwierdza dystrybutor 

Napisano

Może nie zna charakterystyki ładowania tego prostownika, czasem różnie bywa ze znajomością towaru, który się sprzedaje ;]; w niektórych CTEK jest funkcja "recond" w czasie której prostownik ładuje do napięcia 15,8V aby uzyskać gazowanie elektrolitu i jego wymieszanie. Inna rzecz, że intensywne gazowanie elektrolitu w czasie ładowania nie jest korzystne dla akumulatora

Napisano

Równocześnie w Lidlu pojawił się podobny prostownik w cenie 59 zł. Widziałem dziś na półce. Mam go od 3 lat i nie narzekam.

Napisano
57 minut temu, Andrzej napisał:

Panikuję ?

Tak, zachowywał się prawidłowo. Prostowniki z regulacją prądu, regulując napięcie regulują prąd. Ponieważ pod koniec ładowania rezystancja aku rośnie, trzeba podwyższyć napięcie aby utrzymać założony prąd.

Napisano

Mam dwie sztuki z L kupione w 2010 i działają:skromny:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Joki napisał:

Tak, zachowywał się prawidłowo. Prostowniki z regulacją prądu, regulując napięcie regulują prąd. Ponieważ pod koniec ładowania rezystancja aku rośnie, trzeba podwyższyć napięcie aby utrzymać założony prąd.

może ..... ale napięcie 15,8 V przez godzinę to zabije aku a nie go uratuje :hmm:

Napisano
1 minutę temu, Andrzej napisał:

może ..... ale napięcie 15,8 V przez godzinę to zabije aku a nie go uratuje :hmm:

Nic nie zabije. To wynika z prawa Ohma.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Joki napisał:

Nic nie zabije. To wynika z prawa Ohma.

to dlaczego producenci akumulatorów podają max napięcie ładowania ~14,5 V ?

Napisano
Teraz, Andrzej napisał:

może ..... ale napięcie 15,8 V przez godzinę to zabije aku

Samochody potrafią takim napięciem ładować i nawet o tym nie wiesz.

Napisano
2 minuty temu, Andrzej napisał:

to dlaczego producenci akumulatorów podają max napięcie ładowania ~14,5 V ?

Bo jak podłączysz wydajne źródło prądu o wyższym napięciu to prąd może poszybować do maksymalnego dla tego źródła.

Tu masz odwrotnie. Prąd jest trzymany w ryzach za pomocą właśnie napięcia.

Napisano
1 minutę temu, shapyr napisał:

Samochody potrafią takim napięciem ładować i nawet o tym nie wiesz.

Nowsze samochody podnoszą znacznie napięcie ładowania, gdy akumulator jest niedoładowany :ok:

Napisano

Ten prostownik nie powinien podawać napięcia wyższego niż 14,8V i to jest ujęte w jego specyfikacji. Robiłem pomiary napięcia na podobnych prostownikach z L i w nich w trybie zimowym ładowanie zasadnicze kończyło się przy 14,69V i prostownik przechodził w tryb ładowania konserwującego znikomym prądem.

Napisano
11 minut temu, vaz2110 napisał:

Ten prostownik nie powinien podawać napięcia wyższego niż 14,8V i to jest ujęte w jego specyfikacji. Robiłem pomiary napięcia na podobnych prostownikach z L i w nich w trybie zimowym ładowanie zasadnicze kończyło się przy 14,69V i prostownik przechodził w tryb ładowania konserwującego znikomym prądem.

Przy regulacji prądu to zależy od stanu akumulatora. Jego rezystancja wewnętrzna ma wpływ na napięcie. Przy mniejszej jest niższe. Przy większej musi być wyższe.

Napisano
2 godziny temu, Andrzej napisał:

Prostownik zwróciłem bo wg mnie to za wysokie napięcie. Panikuję ?

Szkoda bo to całkiem fajny prostownik, mi udało się go kupić za 30zl na wyprzedaży, na zmęczonych aku owszem czasami pokazuje ponad 15 volt ale jest to całkiem normalne, ładowanie kończy na 14,6.

Napisano
3 godziny temu, Andrzej napisał:

Panikuję ?

Tak.

Napisano

Zawsze o niej zapominam... W sumie to bardziej SEM niż rezystancja ma wpływ na podwyższone napięcie dla wymuszenia prądu pod koniec ale na jedno wychodzi.

Żeby sprawdzić czy prostownik działa prawidłowo trzeba zweryfikować prąd a nie napięcie.

Napisano
6 godzin temu, amazaque napisał:

Ładuje się prądem, a gazuje napięciem.

A akumulatory bezobsługowe nie lubią gazowania.

Powinien być i amperomierz, i woltomierz.

Aczkolwiek, jeśli ładowarka jest poprawnie zrobiona i ma algorytm CC/CV to wystarczy woltomierz.

Napisano

Miałem dwa lidlowe, jeden komuś pozyczylem i już nie wrócił a drugi ładuje po dziś dzień. Problem pojawia się wówczas kiedy to akumulator jest totalnym zgonem. Wtedy na początek żeby go pobudzić idzie ruski prostownik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.