Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wodorowanie silnika

Featured Replies

Napisano

Niedaleko mojej pracy powstał zakład oferujący wodorowanie silników. Ktoś to przerabiał i potwierdzi skuteczność tej metody? Czy może skuteczność tego taka jak słynne magnetyzery?

Napisano

No to jest super skuteczne tylko stacji dystrybucji wodoru nie ma;)

Napisano

A to rozchodzi sie o zasilanie wodorem czy czyszczenie siknika z nagaru wodorem?

Napisano
2 godziny temu, SebeKK napisał:

A to rozchodzi sie o zasilanie wodorem czy czyszczenie siknika z nagaru wodorem?

To drugie

Napisano
  • Autor

Chodzi o czyszczenie silnika 

Napisano
Dnia 23.11.2017 o 17:10, pejus1982 napisał:

Niedaleko mojej pracy powstał zakład oferujący wodorowanie silników. Ktoś to przerabiał i potwierdzi skuteczność tej metody? Czy może skuteczność tego taka jak słynne magnetyzery?

Podobno mgiełka z wody święconej daje lepsze efekty.

Napisano

Ale musi to być woda z toruńskiego odwiertu . Tylko taka działa.

Napisano

Panowie, to nie HP.

Napisano

testowalem...zauwazylem znaczaca roznice w reakcji auta na pedal gazu ..

przy przyspieszaniu i wcisnieciu gazu do oporu zero czarnego dumy z rury...a wczesniej kleby jak z parowozu :hehe:

zdecydowalbym sie raz jeszcze i pewnie powtorze zabieg za 20-30kkm ..

Napisano
Godzinę temu, Qrak napisał:

przy przyspieszaniu i wcisnieciu gazu do oporu zero czarnego dumy z rury...a wczesniej kleby jak z parowozu :hehe:

Co to za auto/silnik:hmm:8]

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał:

Co to za auto/silnik:hmm:8]

diesel CR bez DPF...

bez DPF to kazdy diesel przy depnieciu w gaz puszcza baki przeciez :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Qrak napisał:

Bo puszcza, zwłaszcza jak jeszcze lepiej przyśpiesza czy tam reaguje na pedał gazu:)

Napisano
Godzinę temu, Qrak napisał:

Na czym to polega? Wpuszczają wodór do dolotu? Wodór leci przez dolot, przepustnicę (jeżeli jest) i trafia do cylindrów, gdzie zostaje spalony (nie jest to niebezpieczne? Temperatura?). Jak to niby ma czyścić?

Napisano
4 minuty temu, robox napisał:

W jaki to niby sposób wodór wpuszczony do dolotu ma usunąć nagar z przewodu doprowadzającego olej do turbiny?

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

W jaki to niby sposób wodór wpuszczony do dolotu ma usunąć nagar z przewodu doprowadzającego olej do turbiny?

Pewnie kopiowali jakiś zagraniczny tekst o zaletach maszyny i źle im sie przetłumaczyło :hehe:

Z drugiej strony-skąd tam niby nagar przy założeniu regularnych zmian oleju:hmm:

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Pewnie kopiowali jakiś zagraniczny tekst o zaletach maszyny i źle im sie przetłumaczyło :hehe:

Z drugiej strony-skąd tam niby nagar przy założeniu regularnych zmian oleju:hmm:

Straszny, zły, niedobry nagar :hehe: Piszą też o nagarze na gładziach cylindrów :hehe:

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał:

Na czym to polega? Wpuszczają wodór do dolotu? Wodór leci przez dolot, przepustnicę (jeżeli jest) i trafia do cylindrów, gdzie zostaje spalony (nie jest to niebezpieczne? Temperatura?). Jak to niby ma czyścić?

nie jestem ekspertem od tego...chyba to na zasadzie zjawiska pyrolizy dziala...:hmm:

dalem temu zabiegowi szanse.....

co 10-15kkm czyszcze uklad wtryskowy podpinajac bezposrednio przed filtr paliwa srodki do czyszczenia wtryskiwaczy... (LiquiMoly Diesel Clean , Pro-tec super clean)

mam tez porownanie do dzialania w aucie z : LiquiMoly JetClean, Archoil AR-6400, Archoil 6600...

jestem tutaj pozytywnie zaskoczony...nie zaluje wydanej kasy...baa...za jakis czas zdecyduje sie ponownie powtorzyc zabieg..

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał:

Straszny, zły, niedobry nagar :hehe: Piszą też o nagarze na gładziach cylindrów :hehe:

akurat u mnie nagar na tlokach jest niebezpieczny.....

olanie tematu i lanie samego paliwa powoduje ze po ~150kkm nagaru na tlokach jest tyle ze tlok moze zaczac walic w glowice i wywalic uszczelke w kosmos...

Napisano
1 minutę temu, Qrak napisał:

chyba to na zasadzie zjawiska pyrolizy dziala

No chyba tylko na takiej zasadzie. Pytanie jak wysoka temperatura wpłynie na UPG, pierścienie i tak dalej. Skąd zresztą przekonanie, że nagar to zło wcielone i trzeba się go pozbywać? Silniki są projektowane z uwzględnieniem powstawania rozsądnych ilości nagaru i ten nagar ma być, chociażby żeby pierścienie miały odpowiednie warunki pracy. Oczywiście, jeżeli silnik jest zajechany albo eksploatowany w niewłaściwych warunkach i nagaru jest zbyt dużo, to niedobrze. Ale wtedy trzeba remontować silnik, a nie wodorować. Jeżeli całkowicie usuniemy nagar też będzie niedobrze.

Napisano
3 minuty temu, Qrak napisał:

akurat u mnie nagar na tlokach jest niebezpieczny.....

olanie tematu i lanie samego paliwa powoduje ze po ~150kkm nagaru na tlokach jest tyle ze tlok moze zaczac walic w glowice i wywalic uszczelke w kosmos...

Bez jaj 8] Ile tego nagaru się tam zbiera? Co to za silnik? Nie powinien wcześniej przywalić w zawory?

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

.... jeżeli silnik jest zajechany albo eksploatowany w niewłaściwych warunkach i nagaru jest zbyt dużo, to niedobrze. Ale wtedy trzeba remontować silnik, a nie wodorować........

Jeżeli całkowicie usuniemy nagar też będzie niedobrze.

skoro nagar taki super to az dziwne ze fabryki nie wypuszczaja nowych aut z "startowa warstwa nagaru" w ukladzie ...

teoria ze nagar potrzebny jest jak plyn hamulcowy czy olej ...mhmm..ciekawe ..przyznaje ;l

podalem przyklad wyzej..silnik D4D Toyoty... Toyota wypuscila nawet biuletyny serwisowe...po 150kkm ilosc nagaru odlozonego na tlokach moze byc tak duza ze tloki zaczynaja uderzac w glowice wywalajac uszczelke a w krytycznych przypadkach glowica zaczyna nawet jezdzic po bloku silnika 8]

ja wybieram profilaktyke zamiast "Ale wtedy trzeba remontować silnik, a nie wodorować........ "

poza tym wodorowanie chyba mocno przeczyszcza uklad wylotowy...skoro tak duza redukcja dymu podczas przygazowania (nie wiem..nie znam sie ..ale dziala)

Napisano
6 minut temu, Qrak napisał:

skoro nagar taki super to az dziwne ze fabryki nie wypuszczaja nowych aut z "startowa warstwa nagaru" w ukladzie ...

teoria ze nagar potrzebny jest jak plyn hamulcowy czy olej ...mhmm..ciekawe ..przyznaje ;l

Nie dziwne, tylko nie da się. I dlatego jest okres "docierania", podczas którego silnik osiąga założone parametry, m.in. dzięki przewidzianym przez producenta nagarom, mieszczącym się w normie. Nagar np. na pierścieniach służy dodatkowemu uszczelnieniu. I ten nagar jest pożądany i potrzebny.

podalem przyklad wyzej..silnik D4D Toyoty... Toyota wypuscila nawet biuletyny serwisowe...po 150kkm ilosc nagaru odlozonego na tlokach moze byc tak duza ze tloki zaczynaja uderzac w glowice wywalajac uszczelke a w krytycznych przypadkach glowica zaczyna nawet jezdzic po bloku silnika 8]

No to bubel wypuścili :hehe:

ja wybieram profilaktyke zamiast "Ale wtedy trzeba remontować silnik, a nie wodorować........ "

poza tym wodorowanie chyba mocno przeczyszcza uklad wylotowy...skoro tak duza redukcja dymu podczas przygazowania (nie wiem..nie znam sie ..ale dziala)

No i dobrze, tylko zastanawiam się czy to działa i na ile działa i czy nie szkodzi bardziej, niż pomaga. W podanym wyżej odnośniku są jakieś marketingowe bzdety, podałem przykład.

Edytowane przez wladmar

Napisano
2 godziny temu, Qrak napisał:

diesel CR bez DPF...

Nieprawda.

Mam 2.0 DCI spełniający Euro 4 bez DPFa (oczywiście fabrycznie). I dymków nie puszcza ;)

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Wodą.

IMO skuteczniejsze jest po prostu wpuszczanie mgły wodnej do dolotu.

Napisano
18 minut temu, maras77 napisał:

Nieprawda.

Mam 2.0 DCI spełniający Euro 4 bez DPFa (oczywiście fabrycznie). I dymków nie puszcza ;)

albo jezdzisz po trasie non-stop albo odpowiednio silnik krecisz..

pojezdzij spokojnie po miescie 100-200 km ....nastepnie na trase ...drugi bieg i pelny gaz...

jak nie pusci bakow to znaczy ze wydech masz zatkany i w EGRrze zrobil sie 'infinite loop'  ;]

Napisano
4 godziny temu, Qrak napisał:

albo jezdzisz po trasie non-stop albo odpowiednio silnik krecisz..

pojezdzij spokojnie po miescie 100-200 km ....nastepnie na trase ...drugi bieg i pelny gaz...

jak nie pusci bakow to znaczy ze wydech masz zatkany i w EGRrze zrobil sie 'infinite loop'  ;]

U mnie to samo, jak pojeździ bak na mieście to potem na trasie przez pierwsze 10-20km dymi, potem się uspokaja i po 100km cisza i nie dymi. ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.