Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Współwłaściciel w dr, a OC

Featured Replies

Napisano

W Dowodzie Rejestracyjnym wpisany jest właściciel, a dopisany współwłaściciel (inaczej to się chyba nie da ;) ). Infor twierdzi: należy sporządzić akt darowizny, w którym to właściciel przekaże cześć udziałów w samochodzie na współwłaściciela. Od momentu sporządzenia umowy obie osoby stają się właścicielami pojazdu na równych prawach.

Czyli zawierając ubezpieczenie komunikacyjne można w polisie wpisać współwłaściciela (tego dopisanego) na pierwszym miejscu, a "właściciela", będącego obecnie de facto również współwłaścicielem, jeżeli to wpływa na wysokość składki?

Czy nie?

Napisano

Praktycznie idzie - miałem w poprzednim roku auto, którego jestem współwłaścicielem i które użytkuje, zapisane w PZU na siebie i na inny adres niż w DR. W tym roku dowiadywałem się czy tak może być i sugerowano mi ze policjant może się doczepić o rożne adresy w DR i na polisie. U mnie mogło dojść do pomyłki bo miałem 2 auta w PZU : jedno na siebie, a drugie jako współwłaściciel i oba pod rożnymi adresami i robiący ubezpieczenie zaczytał sobie moje dane z pierwszego auta i wrzucił w polisę drugiego auta. Rok jeździłem, nie zatrzymali mnie, wiec problemów nie było.

Napisano
  • Autor

Uściślając, jak wyliczę składkę na siebie (dopisany współwłaściciel) to wychodzi taniej, jak na "właściciela", to jest drożej...

Napisano
2 minuty temu, aviator napisał:

Uściślając, jak wyliczę składkę na siebie (dopisany współwłaściciel) to wychodzi taniej, jak na "właściciela", to jest drożej...

O ile taniej?

IMHO w najgorszym razie, to bedziesz musial pokryc roznice pomiedzy skladkami.

Ale jak to jest pare groszy, to nie wiem czy jest sens kombinowac.

Napisano

Moj kolega mial na siebie auto a OC bral na goscia ktory w ogole nie byl w dowodzie jezdzil tak przez pare lat :D Mial wiele kontroli i policji nic do tego, nie ma takiego paragrafu, nigdy sie nie czepiali, nie pytali. Rownie dobrze mogl kupic niedawno auto i miec jeszcze OC na poprzedniego wlasciciela.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Maciej__ napisał:

O ile taniej?

IMHO w najgorszym razie, to bedziesz musial pokryc roznice pomiedzy skladkami.

Ale jak to jest pare groszy, to nie wiem czy jest sens kombinowac.

1244 vs 1190 - to jest OC+AC. Różnica z kolejności wpisania 2 współwłaścicieli do polisy. Z tym że, wyłącznie ja jeżdżę tym autem...

Napisano
2 minuty temu, aviator napisał:

1244 vs 1190 - to jest OC+AC. Różnica z kolejności wpisania 2 współwłaścicieli do polisy. Z tym że, wyłącznie ja jeżdżę tym autem...

Czyli w zasadzie bez roznicy. Jesli w gre wchodzi rowniez AC to ja bym nie ryzykowal.

Napisano
  • Autor

W międzyczasie dzwonił do mnie agent z Ergo Hestia i zapytałem o kolejność - bez znaczenia, można wpisać na pierwsze miejsce w polisie tego, to ma większe zniżki...

Napisano

Co więcej, jeśli auto należy do wspólnoty majątkowej, ale "własność"  w DR na fakturze/umowie jest na jednego małżonka,  to i tak zniżki będą po stronie korzystniejszego małżonka (trzeba o tym wiedzieć i pamiętać, bo nie każdy ubezpieczyciel sam z siebie tak szybko z tym wyskoczy ;)) - wypisuje się odpowiednie oświadczenie, że auto jest we wspólnocie majątkowej.

Edytowane przez krowka

Napisano

A można małżonka odpisać od auta i polisy?

Oboje mamy pełne zniżki, więc cena polisy taka sama w przypadku kupienia na oboje jak na jedno z nas. W sytuacji gdy jedno spowoduje szkodę 'lecą' nam zniżki na wszystkie auta.

Lepiej chyba w tej sytuacji "podzielić" ryzyko... :hmm:

Jak się "wypisać" z DR auta :zona: ?

Napisano
Dnia 20.03.2018 o 09:56, krowka napisał:

Co więcej, jeśli auto należy do wspólnoty majątkowej, ale "własność"  w DR na fakturze/umowie jest na jednego małżonka,  to i tak zniżki będą po stronie korzystniejszego małżonka 

Nie ma czegos takiego, jak korzystniejsze znizki. Małżonkowie dziedziczą po sobie, więc mają takie same.

Ja mam od dawna maksymalne, a moja żona nigdy nie miała auta na siebie, więc nie miała żadnych. Po ślubie od strzała nabyła moje 60%

Napisano
23 godziny temu, iwik napisał:

Oboje mamy pełne zniżki, więc cena polisy taka sama w przypadku kupienia na oboje jak na jedno z nas. W sytuacji gdy jedno spowoduje szkodę 'lecą' nam zniżki na wszystkie auta.

Z tego co wiem to można na polisie wpisać tylko właściciela auta bez dopisywania współwłaściciela. W teorii, jeżeli zniżki lecą po peselu, to zabiorą temu który jest wpisany w polisie.

Napisano
Dnia 21.03.2018 o 10:19, iwik napisał:

Był tu niedawno wątek o tym, chyba kolegi @MARS.

Zaczynał się darowizna, a skończył zmiana DR. Poszukaj.

Napisano

Tak jest- ostatnio to przerabiałem. Odpis skrócony aktu małżeństwa z USC. W wydziale komunikacji oboje małżonków podpisuje, że chcą aby w DR była wpisana tylko jedna osoba. Koszt wymiany DR- ok. 70 zł. Najpierw tymczasowy DR, a po 3 tygodniach tzw. twardy. 

Napisano
Dnia 23.03.2018 o 12:25, MARS napisał:

Tak jest- ostatnio to przerabiałem. Odpis skrócony aktu małżeństwa z USC. W wydziale komunikacji oboje małżonków podpisuje, że chcą aby w DR była wpisana tylko jedna osoba. Koszt wymiany DR- ok. 70 zł. Najpierw tymczasowy DR, a po 3 tygodniach tzw. twardy. 

A osoba która nie ma zarejestrowanego auta na siebie nie traci zniżek po 2 latach?

Napisano
Dnia 19.03.2018 o 13:50, aviator napisał:

Czyli zawierając ubezpieczenie komunikacyjne można w polisie wpisać współwłaściciela (tego dopisanego) na pierwszym miejscu, a "właściciela", będącego obecnie de facto również współwłaścicielem, jeżeli to wpływa na wysokość składki?

gdzieś mi się obiło, że powinni i tak policzyć po stawce osoby z większymi zniżkami

Napisano
13 minut temu, wilu napisał:

A osoba która nie ma zarejestrowanego auta na siebie nie traci zniżek po 2 latach?

traci po roku

Napisano
7 minut temu, blue_ napisał:

traci po roku

to pewnie różnie jest w różnych TU. Tak czy owak jeśli jest tylko jedno auto w domu/rodzinie to lepiej się nie wypisywać

Napisano

Ja się wypisałem z DR auta żony, bo kupiłem drugie auto- mam ciągłość AC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.