Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to wtryskiwacze? focus c-max 2.0 TDCi 2004

Featured Replies

Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Napisano
39 minut temu, michal1 napisał:

Wydaje mi się, że wymiana wszystkich wtryskiwaczy na używane, nie do końca jest sensowna

To zależy po ile chodzą używki i jak jest pewność,że będą sprawne... 

Włożenie nowych za 6 patyków do tak starego auta tez nie wydaje sensowne8]

Ile auto ma przebiegu (mniej więcej)?

Napisano

Skoro sterownik wskazuje na problem po stronie elektrycznej 4 wtryskiwacza, to nie ma sensu wkładać całego kompletu wtrysków, tylko zając się tym uszkodzonym. Do niektórych wtrysków piezo są w sprzedaży stosy, ale najlepiej  jak skontaktujesz się z firmą która oferuje usługi w tym zakresie.

Możesz też kupić używany wtryskiwacz z gwarancją, podjechać z nim do speca od wtrysków aby go wrzucił na maszynę i sprawdził.

Koszty używanego wtryskiwacza od 150 zł, do tego 50 zł sprawdzenie, podkładka, robota. W 500 zł powinieneś się zmieścić, pod warunkiem że nie będzie problemu z demontażem wtryskiwacza.

Edytowane przez rostex

Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Napisano
1 minutę temu, michal1 napisał:

Tylko, że w warsztacie nie znaleźli, który to jest wtryskiwacz. Podobno w ich programie nie pokazało, który to jest i w tych silnikach nie ma rozbudowanej diagnostyki. Korzystałem z darmowego programu forscan i możliwe, że błędnie wskazuje na 4. wtryskiwacz.

Wtryski piezo a oni mówią że nie ma rozbudowanej diagnostyki :hehe:

Napisano

Nie wiem jak teraz, ale 5 lat temu piezo były nienaprawialne, u mnie też niby cewka padła w jednym. Wymieniłem na używkę i akurat miałem szczęście, że przejechałem kilkadziesiąt tys. km i nic się nie działo. Najlepiej jakbyś miał możliwość podmiany i sprawdzenia, czy z innym wtryskiwaczem, będzie wszystko ok.

• 2 tygodnie później...
Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Napisano
Kupiłem używany wtryskiwacz i na moją prośbę wymienili go z tym o numerze 4. Przez 3 dni samochód jeździł dobrze, ale dzisiaj problem powrócił. Rano w trakcie jazdy silnik stracił moc, wszedł w tryb awaryjny i nierówno pracował jakby na 3. cylindrach. Zjechałem na parking i zgasiłem auto. Po tym samochód nie chciał już zapalić. Podłączyłem komputer i był błąd p1213 (obwód wtryskiwacza rozruchowego). To ten sam błąd, który odczytali w warsztacie. Nie było już błędu określającego, z którym wtryskiwaczem jest problem. Po skasowaniu błędu samochód w dalszym ciągu nie zapalał. Przeczytałem, że jeśli popsuty jest któryś z wtryskiwaczy może być ten błąd i jak wypnie się wtyczkę z popsutego silnik powinien wystartować na 3. cylindrach. Wypiąłem wtyczkę z czwartego wtryskiwacza, ale samochód nie odpalał. Potem zapiąłem ją z powrotem i wypiąłem wtyczkę z wtryskiwacza nr 1. Silnik odpalił na 3. cylindrach, a jak go zgasiłem i podpiąłem wtyczkę uruchomił się na wszystkich cylindrach i dało się normalnie jechać.
Nie wiem jak do tego podejść. Winny może być, któryś wtryskiwacz, a może problem powoduje wtyczka, lub w warsztacie jak sprawdzali kable nie docisnęli wtyczki. Zauważyłem też, że na wtyczce nr 4 jest ułamane zapięcie plastikowe zabezpieczające przed wysunięciem. Jeśli pomogło samo poruszanie wtyczek można wykluczyć awarie któregoś wtryskiwacza? Czym najlepiej oczyści piny we wtyczkach?
Czy w Fordzie z tego rocznika jest silnik z Citro/Peugeot czy jeszcze stary Fordowski? Jeśli to wspólna konstrukcja to PSA liczy wtryskiwacze odwrotnie czyli nr 1 jest od strony skrzyni. Jest Ford przejal ten schemat to być może twoi mechanicy wymienili po prostu nie ten wtrysk co trzeba.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Napisano

Ford liczy cylindry normalnie od strony rozrzadu i wg. tego podaje błędy wtryskiwaczy defacto opisując jako np. Błąd obwodu wtryskiwacza 1 cylindra. 

Natomiast same wtryskiwacze inaczej, i np.przy ich kodowaniu diagnoskop pomaga w identyfikacji gdyż wtryskiwacze oznaczane są wg. kolejności "zapłonu" czyli 1-3-4-2.

Opis błędu P1213 co do wtryskiwacza rozruchowego jest błędny bo takowego nie ma w systemie CR ale na 99% dotyczy 1 cylindra. Pamiętaj, że przy wtryskiwaczach piezoelektrycznych nie wolno odłączać złącz elektrycznych podczas pracy silnika gdyż może to spowodować zniszczenie silnika.

Napisano

Znajomy w Fordzie z 2009r w 1.8tdci na przestrzeni 2 lat i 20kkm wymienił 2 wtryski na używki. Bez problemów, ale po akcji  padnięcia 2 wtrysku postanowił się auta pozbyć.

Napisano

@Radauskas

Z nim gadaj o diagnostyce oraz rewitalizacji wtrysków. Gość profesjonalnie zajmuje się tymi tematami.

Napisano
20 godzin temu, steyr napisał:

Znajomy w Fordzie z 2009r w 1.8tdci na przestrzeni 2 lat i 20kkm wymienił 2 wtryski na używki. Bez problemów, ale po akcji  padnięcia 2 wtrysku postanowił się auta pozbyć.

Też się zastanawiam nad używanym wtryskiwaczem z portalu aukcyjnego. Znalazłem sprzedawcę z 100% pozytywnymi komentarzami, który oferuje sprawdzone na stole probierczym wtryskiwacze z zachodnich rozbitków w cenie niespełna 200 zł z przesyłką (cena dotyczy wtryskiwacza elektromagnetycznego f-my Bosch). Wcześniej byłem u mechanika i usłyszałem, że regeneracja wtryskiwacza wyciągniętego z mojego auta może kosztować nawet 600 zł, co przy cenie 630 zł za nowy wtryskiwacz z 24 miesięczną gwarancją jest raczej inwestycją pozbawioną sensu. Oczywiście jeśli trafimy na rzetelny serwis diesla, w którym skasują nas tylko za demontaż, myjkę ultradźwiękową, regulację, pomiary i ponowny montaż to taka naprawa może być w miarę opłacalna.

Napisano

Coś dziwnie potaniały wtryski do MJ. Jak ja potrzebowałem kilka lat temu naprawić 1 wtrysk, to nowy kosztował ponad 1 tyś zł, a za regeneracje zapłaciłem 600 zł.

Napisano

Można nawet taniej, tylko trzeba łapać okazje. Mam w archiwum ulubionych ofertę na nowy wtryskiwacz do Multijeta za 380 zł

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wtryskiwacz-opel-1-9-cdti-fiat-1-9-jtd-0445110276-i7040897488.html

Napisano

Jeśli chodzi o wtryski piezo siemens to nadal są one oficjalnie nienaprawialne, choć coś tam w nich podłubać czasami mozna. Ich główna bolaczka to własnie usterki elektryczne stosu piezo i błędy o owtarciu/zwarciu obwodu. Ponoć kiedyś przez chwile te "cewki" pojawiły się na rynku ale ja nigdy na nie nie trafiłem. Praktycznie wtrysk do wymiany. Znalazłem gdzieś  info jakiejs firmy produkującej narzędzia, że mają w ofercie  urządzenie do elektrycznej reanimacji wtrysków piezo. Bo to podobno nie zwykłe zwarcie tylko rozjechanie się parametrów elektrycznych stosu piezoelektrycznego we wtryskliwaczu. I podobno ( jak twierdzą ) większość wtrysków po takiej kuracji prądowej tym urządzeniem wraca do zycia. Ja takiego urządzenia nie mam i nie wiem czy będe miał bo pewnie kosztuje jak samochód i nie wiem czy zdąży się zamortyzować do konca mojego życia :) A co do diagnostyki tych usterek we wtryskach piezo siemensa to też jest pewien problem. One potrafią mieć zupełnie normalne parametry przy badaniu miernikami i normalnie działać na stole probierczym. Jednak na aucie sterownik będzie je postrzegał jako uszkodzone. Wiele już takich u mnie było, że działałyna stole ,a  na aucie błąd.  

• 3 miesiące później...
Napisano

edit

Edytowane przez Gość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.