Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyprzedzanie, nadmierna prędkość, a mandatu brak

Featured Replies

Napisano

Witam. Od rana mocno zastanawia mnie pewna sytuacja drogowa. Nie wiem, czy ten temat nadaje się na MK czy na HP, także - wedle uznania - proszę przenieść.

W każdym razie - mamy coś takiego. Kierowca jedzie sobie przez wioskę, teren zabudowany, ograniczenie do 50 km/h. Jest kilkukilometrowa prosta, na której nigdy nie ustawiali się z suszarą (a to, w sumie, dziwne). Kierowca usiadł na ogon pewnemu samochodowi jadącemu przepisowo i po chwili postanowił go wyprzedzać, mając na liczniku lekko powyżej 80 km/h. Gdy zrównał się z wyprzedzanym samochodem, po prawej stronie drogi dostrzegł radiowóz z "klientem" zaparkowanym obok, a po lewej pana policjanta, który suszył prosto w niego. Kierowca nie wiedział, co ma zrobić - zahamować i wrócić na swój pas, czy jeszcze przyspieszyć i dokończyć manewr. Finalnie wybrał jednak opcję numer dwa.

I, teraz najważniejsze: Gdy był już praktycznie obok policjanta z radarem, ten zamiast przygotować swojego lizaka i po zatrzymaniu wlepić parę stówek mandatu spieszącemu się kierowcy, nagle odłożył swój sprzęt i... Opisywany kierowca pojechał sobie dalej, jak gdyby nigdy nic.

Dlaczego tak się stało? Nie rozumiem tego. Na myśl przyszła mi teza, że - może - akurat w tym momencie suszarka miała problem ze zmierzeniem prędkości pojazdów? Dlaczego zatem nie zatrzymali ew. obu - wyprzedzanego i wyprzedającego? Chociaż wiadomo, że wyprzedzający siłą rzeczy będzie mieć większą prędkość..

Pozdrawiam ;)

Napisano

Skoro to byl kierowca hipotetyczny, to hipotetycznie wyprzedzającym mógł być przełożony policjanta :phi:

Napisano
  • Autor

Umownie hipotetyczny :D Aczkolwiek, w żaden sposób nie powiązany z żadnym z policjantów. Opisywanym samochodem nie była ani Insignia, ani Mondeo, ani Passat, także o pomyłce nie ma mowy. Nie daje mi to spokoju - zważywszy, że opisywana sytuacja miała miejsce dzisiaj, w piątek 13, a chyba możemy tutaj mówić o niewyobrażalnym farcie.

Napisano
3 minuty temu, PanMaciej napisał:

Umownie hipotetyczny :D Aczkolwiek, w żaden sposób nie powiązany z żadnym z policjantów. Opisywanym samochodem nie była ani Insignia, ani Mondeo, ani Passat, także o pomyłce nie ma mowy. Nie daje mi to spokoju - zważywszy, że opisywana sytuacja miała miejsce dzisiaj, w piątek 13, a chyba możemy tutaj mówić o niewyobrażalnym farcie.

To jeszcze się zorientuj, czy ktoś ważny w lokalnej społeczności nie ma identycznego auta.

Edit. Możliwe tez, że to byli policjanci z piosenki Rosiewicza.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

To dwudziestoczteroletnia limuzyna z piorunem w logo, całkowicie odpada opcja nr 1 . Interesuje mnie wspomniany aspekt - czy suszarka mająca przed sobą dwa poruszające się obiekty będzie w stanie dokonać pomiaru? Orientuje się ktoś? Chyba, że sprzęt uznał, że skoro wyprzedzany samochód jechał 50 km/h, to w tej sekundzie trwania pomiaru, gdy wyprzedzający się z nim zrównał, też jechał 50 :D Szukam logicznego wytłumaczenia i nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.

Napisano

Chodzi o identyfikację, a raczej brak możliwości. Jest też sprawa dziadowskiego sprzętu jaki używają.

Napisano

Ostatnio mialem pasy, telefon i predkosc na wyjsciu z zakretu. Pan wladza celowal, ale tez w chwili gdy normalnie by machnal lizakiem i zaprosil do rozmowy to odwrocil glowe w przeciwnym kierunku. Poczulem sie zupelnie jak ktos wyjatkowy ;)

Napisano

Moze nie chcial spowodowac zagrozenia albo nie  udalo mu sie zmierzyc... lub wolal poczekac na leszcza 50+ niz tracic 20 min na mandat za 3 stowki

Napisano
2 godziny temu, lisik napisał:

Moze nie chcial spowodowac zagrozenia albo nie  udalo mu sie zmierzyc... lub wolal poczekac na leszcza 50+ niz tracic 20 min na mandat za 3 stowki

Poniżej +20 w ogóle nie zatrzymują, od +20 do +30 jak się im chce (często się nie chce), natomiast +50 to już łakomy kąsek. Jeżeli chodzi o łapówki też - mając perspektywę utraty PJ ludzie dużo chętniej pozbywają się banknotów z portfela ;)

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Poniżej +20 w ogóle nie zatrzymują, od +20 do +30 jak się im chce (często się nie chce), natomiast +50 to już łakomy kąsek. Jeżeli chodzi o łapówki też - mając perspektywę utraty PJ ludzie dużo chętniej pozbywają się banknotów z portfela ;)

Na branie w łapę to już chyba nie te czasy. Chyba, że od znajomego znajomego, to może i tak.

Za dużo do stracenia, a i dający teraz są porabani, podstawieni, albo tu da, tam doniesie.

PS. Mi wczoraj wulkanizator sam z siebie paragon nawet na 10zl wystawił, dawniej nie do pomyślenia.

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Na branie w łapę to już chyba nie te czasy.

Biorą, biorą... Tyle że za zwykłe przekroczenie nie opłaca się nikomu - nikt nie ryzykuje dla 200 zł. Ale przy 50+ to już inna bajka, albo jak punkty się przekracza. 

Napisano
  • Autor

A, co ciekawe, wioskę wcześniej również stał patrol (to akurat stałe miejsce). Może faktycznie liczyli na kasztana, który uzna, że skoro 5 km wcześniej stali, to tutaj już nie będą i sobie depnie powyżej 100 km/h ;) No cóż - ja z góry założyłem, że policjant nie odpuści żadnej okazji i nawet taki mandat rzędu 300 PLN trochę nabije im statystyki i pomoże wyrobić normy, ale może faktycznie mu się nie chciało. Tak czy siak, kierowca jest zadowolony :D Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.