Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 HDI stracił moc i zgasł

Featured Replies

Napisano

Kumplowi w Citroenie 2,0 HDI, 141 KM przydarzyła się następująca sytuacja: podczas jazdy samochód stracił moc, prowadzący próbował zmienić bieg, ale auto zgasło. Rozrusznik nie kręcił. 

Podjechałem na miejsce, ale było już późno i ciemno. Na oko zewnętrznych śladów, typu korba bokiem, plama oleju - nie było. Wcześniejsza próba podpięcia innego akumulatora - bezskuteczna. Na moje oko rozrusznik nie kręcił, bo silnik się nie kręcił. Kontrolki przygasały. Holowaliśmy auto w bezpieczne miejsce, potem kumpel ogarnął lawetę i zawiózł je do mechanika. Ten jednak nie bardzo ma czas się nim zająć, stwierdził tylko, że silnik się  faktycznie nie kręci. Chce wyciągać go z auta i sprawdzać, ale jeszcze nie wiadomo kiedy.

Co koledzy obstawiają? Rozrząd niby zrobiony po zakupie (nie wiem dokładnie - rok, może pół temu).  Zatarcie silnika? ale nagle, bez objawów? Ponoć wcześniej wszystko było ok. Głośnego jakiegoś stuku towarzyszącego awarii, dziwnych dźwięków w trakcie też nie. Choć nie bez znaczenia może być fakt, że prowadziła wtedy jego żona, nikt nie był świadkiem tego, co się wydarzyło, mogło uciec jej uwadze coś istotnego :D

Ja zasugerowałem na dzień dobry zrzucenie miski, zamiast całego silnika, kolega sam będzie decydował, ale ciekawy jestem, co się mogło wydarzyć.

Napisano

Jak się faktycznie nie kręci to nic dobrego to nie wróży, najpewniej zatarty:(

Napisano

Ja bym zaczął od wykręcenia rozrusznika i próby obrócenia ręcznie wałem.

Napisano
2 godziny temu, Kysior napisał:

Choć nie bez znaczenia może być fakt, że prowadziła wtedy jego żona, nikt nie był świadkiem tego, co się wydarzyło, mogło uciec jej uwadze coś istotnego :D

I tyle w temacie. 95% kobiet rozróżnia tylko 2 stany auta:

1. jedzie

2. nie jedzie

;)

A wracając do tematu, to albo rozrząd, albo auto na zatarte. Możliwe że pobieżnie naprawione po awarii przed sprzedażą. Ale to tylko wróżenie z fusów.

Napisano

jeśli 2.0 16V HDI to niech kolega rozpoczyna poszukiwania drugiego silnika

Napisano
21 godzin temu, Kysior napisał:

Kumplowi w Citroenie 2,0 HDI, 141 KM przydarzyła się następująca sytuacja: podczas jazdy samochód stracił moc, prowadzący próbował zmienić bieg, ale auto zgasło. Rozrusznik nie kręcił. 

Podjechałem na miejsce, ale było już późno i ciemno. Na oko zewnętrznych śladów, typu korba bokiem, plama oleju - nie było. Wcześniejsza próba podpięcia innego akumulatora - bezskuteczna. Na moje oko rozrusznik nie kręcił, bo silnik się nie kręcił. Kontrolki przygasały. Holowaliśmy auto w bezpieczne miejsce, potem kumpel ogarnął lawetę i zawiózł je do mechanika. Ten jednak nie bardzo ma czas się nim zająć, stwierdził tylko, że silnik się  faktycznie nie kręci. Chce wyciągać go z auta i sprawdzać, ale jeszcze nie wiadomo kiedy.

Co koledzy obstawiają? Rozrząd niby zrobiony po zakupie (nie wiem dokładnie - rok, może pół temu).  Zatarcie silnika? ale nagle, bez objawów? Ponoć wcześniej wszystko było ok. Głośnego jakiegoś stuku towarzyszącego awarii, dziwnych dźwięków w trakcie też nie. Choć nie bez znaczenia może być fakt, że prowadziła wtedy jego żona, nikt nie był świadkiem tego, co się wydarzyło, mogło uciec jej uwadze coś istotnego :D

Ja zasugerowałem na dzień dobry zrzucenie miski, zamiast całego silnika, kolega sam będzie decydował, ale ciekawy jestem, co się mogło wydarzyć.

Wymiana rozrządu nic nie znaczy. W moim przypadku po roku (ok. 5 tys. km przejechanych) od wymiany uszczelki pod głowicą i rozrządu, pasek nie wytrzymał i znowu miałem silnik do roboty. Tym razem jednak pozbyłem się wraka. 

Napisano
22 godziny temu, Kysior napisał:

Co koledzy obstawiają? Rozrząd niby zrobiony po zakupie (nie wiem dokładnie - rok, może pół temu).  Zatarcie silnika?

Nie bardzo rozumiem co ma rozrząd do tego.

Jakby tam się zrobiła dziura w zaworach, to rozrusznik by ochoczo kręcisz silnikiem, który nie stawia prawie żadnego oporu, bo nie ma kompresji.

A że nie chce kręcić to bym stawiał raczej na zatarty silnik.

Gdyby była jakaś awaria z prądem, to na tyle na ile sie orientuję w dieslach, ten by się raczej kręcił nadal, a nie tak nagle stanął. A awaria prądu by się wiązała najwyżej z niedziałającym rozrusznikiem.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał:

Gdyby była jakaś awaria z prądem, to na tyle na ile sie orientuję w dieslach, ten by się raczej kręcił nadal, a nie tak nagle stanął.

W starym dieslu z pompą rotacyjną tak. W nowym wszystko jest zasilane prundem. Jedynie pompa WC commonraila jest na rozrządzie. Ale już wtryski potrzebują ewidentnie zasilania.

Napisano

A czy w tych silnikach nie zacierały się pompy paliwa napędzane rozrządem co dawalo takie właśnie obajwy?

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
16 godzin temu, Gregs0N napisał:

A czy w tych silnikach nie zacierały się pompy paliwa napędzane rozrządem co dawalo takie właśnie obajwy?

Wysłane z mojego Moto X Play

jeśli 16V to tak jest :ok:

Napisano
  • Autor

Nie ścinało wtedy paska rozrządu?

Napisano
  • Autor

Czy wtedy w filtrze paliwa powinny być opiłki?

Napisano
1 godzinę temu, Kysior napisał:

Nie ścinało wtedy paska rozrządu?

Mialem taki przypadek w giacie ulysse. Zerwalo zabierak z walka rozrzadu. Pasek nie polecial. Poszla nowa pompa cr, walek i lancuszek z napinaczem. 

Napisano
  • Autor

Urwany zawór, porysował gładź I uszkodził głowicę. 

Napisano
Godzinę temu, Kysior napisał:

Urwany zawór, porysował gładź I uszkodził głowicę. 

Jak silnik stoi, to w pierwszej kolejności się sprawdza, czy można nim do tyłu zakręcić. Jak kręci do tyłu, to nie jest zatarty, tylko coś blokuje go w części korbowo-tłokowej. Wtedy zwala się głowicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.