Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działka budowlana - opinie

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Powoli przymierzam się do zakupu działki budowlanej i w oko wpadła taka, lekko ponad 1000m2 działka

http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=pl&gui=new&sessionID=3929027

W działce nie ma żadnych mediów, natomiast wszystko idzie w ulicy oddalonej 80m od działki.

Ile może kosztować uzbrojenie w media (woda, kanalizacja i prąd)?

W ulicy idzie gaz, ale prawdopodobnie nie będę wykonywał przyłącza.

I co ogólnie sądzicie o tym pomyśle ?

Na działce będę chcial wybudować dom mniej więcej taki:

https://z500.pl/projekt/261/Zx26,wspolczesny-willowy-dom-pietrowy-z-tarasem-nad-garazem-i-pokojem-na-parterze/dane-ogolne.html 

Napisano

Sprawdź kto jest właścicielem dróg, w której są media i którędy by szły do Ciebie.

Za gaz i prąd od połączenia jest ryczałt (chyba do jakiejś odległości), ja płaciłem coś ok 2500zł za jedno i drugie.

Jeżeli chcesz mieć pompę i dobrze zaizolowany domek to z gazu można zrezygnować, ale to wiąże się ze znacznie większym kosztem inwestycyjnym.

Domek ładny i praktyczny, w sumie mam zbliżony układ na dole. Osobiście podoba mi się bardziej kolorystyka grafit/piaskowiec lub drewno niż taki brąz, ale kwestia gustu i wykonania. Takich domów jest sporo w ok Warszawy można sobie podpatrzeć i wybrać połączenie kolorów.

Wg opisu jest baaaardzo duży, kubatura 19 229 m3 8]:phi:

Napisano

a ja proponuję sprawdzić jakie może być przeznaczenie działek. żeby Ci sąsiad nie postawił przez płot warsztatu samochodowego, kamieniarstwa albo firemki transportowej...

Napisano

A czy jesteś przekonany, że wybór jest właściwy jeśli chodzi o działkę? Sąsiedztwo oczyszczalni ścieków może być bardzo... lekko mówiąc aromatyczne.

Nie widzę w Zielonej kanalizacji. Najbliższa, która jest to na Długiej ale trzeba przejść pod rowem melioracyjnym (dodatkowa atrakcja, chyba, że jest tylko na mapie) lub ta na dz. 472 ale ze względu na bliskość oczyszczalni jedna i druga może być już głęboko, chyba że są przepompownie.

Edytowane przez mitunio

Napisano

Kosztem prądu się nie przejmuj, tanio jak barszcz. Do 200m ryczałt 58 netto za każdy kilowat i masz wsio do zlacza kablowego przy granicy działki, dalej piłka po Twojej stronie.

Napisano
21 godzin temu, listoor napisał:

Panowie,

Powoli przymierzam się do zakupu działki budowlanej i w oko wpadła taka, lekko ponad 1000m2 działka

http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=pl&gui=new&sessionID=3929027

W działce nie ma żadnych mediów, natomiast wszystko idzie w ulicy oddalonej 80m od działki.

Ile może kosztować uzbrojenie w media (woda, kanalizacja i prąd)?

W ulicy idzie gaz, ale prawdopodobnie nie będę wykonywał przyłącza.

I co ogólnie sądzicie o tym pomyśle ?

Na działce będę chcial wybudować dom mniej więcej taki:

https://z500.pl/projekt/261/Zx26,wspolczesny-willowy-dom-pietrowy-z-tarasem-nad-garazem-i-pokojem-na-parterze/dane-ogolne.html 

ja mam bardzo podobnie. Mam trzecią działkę od drogi, w sumie miedia były do dociągnięcia jakieś 70 metrów. Co prawda to było już 5 lat temu, ale ztcp to jeśli chodzi o prąd i gaz to odległość nie ma znaczenia. Oba przyłącza budowały firmy dostarczające media (Tauron i PGNiG), a raczej ich podwykonawcy, a ja płaciłem jakieś opłaty za przyłączenie. Pamiętam jakieś 2 tys pln z kawałkiem za prąd czy jakoś tak. Natomiast do wody i kanalizacji musiałem sobie zamówić firmę "namaszczoną" przez lokalne wodociągi i im płaciło się normalnie od metra. Koszty w granicach 100-150 pln za metr.

Tutaj od razu ważna uwaga: Warto się przyjrzeć gdzie na projekcie domu masz przyłacze wody i wyjście kanalizacji i zrobić od razu tak, żeby było potem jak najbliżej do wodociągu/kanalizacji. Sąsiad na przykład jakoś sobie tego nie dopilnował i mu zrobili tak jak w projekcie wyjście kanalizacji z przeciwnej strony domu. W efekcie firma kopiąca kanalizację musiała mu przekopać pół podwórka wkoło domu i mimo że do samej kanalizacji gminnej, do której to było podłączane, ma tylko trochę dalej niż ja, to ja zapłaciłem za przyłącze 3,5 tys a on 7,5 tys. Pamiętam to dokładnie bo razem się rozliczaliśmy z wykonawcą. To tak apropos optymalizacji kosztów na każdym etapie budowy ;]

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, mitunio napisał:

A czy jesteś przekonany, że wybór jest właściwy jeśli chodzi o działkę? Sąsiedztwo oczyszczalni ścieków może być bardzo... lekko mówiąc aromatyczne.

Nie widzę w Zielonej kanalizacji. Najbliższa, która jest to na Długiej ale trzeba przejść pod rowem melioracyjnym (dodatkowa atrakcja, chyba, że jest tylko na mapie) lub ta na dz. 472 ale ze względu na bliskość oczyszczalni jedna i druga może być już głęboko, chyba że są przepompownie.

Hej !

Dzięki za fachową opinię.

Podzielisz się jak jak dotarłeś do tych danych ? Nie ukrywam, że jestem laikiem i nie wiem gdzie szukać informacji nt przyłącza.

Oczyszczalnia - temat bezzapachowy - jest to zamknięty obiekt, bezobsługowy i nie czuć nic - moja żona jest bardzo wyczulona i nie czuła nic.

Plus działki - nic się za mną nie wybuduje, bo działka za płotem w stronę północy jest oczyszczalni i dalej jest piękny las ;)

Plusem jest też cena :)

Minusy - musiałbym pomyśleć nt. stron świata dla domu, ale to mam mniej więcej opracowane. 

Napisano
19 godzin temu, listoor napisał:

Oczyszczalnia - temat bezzapachowy - jest to zamknięty obiekt, bezobsługowy i nie czuć nic - moja żona jest bardzo wyczulona i nie czuła nic.

Kiedyś mieszkałem niedaleko przepompowni ścieków. Władze ja mocno zmodernizowały i większość czasu było ok. Ale czasem zdarzało się czuć ją ponad 500m dalej. Zakładam, że mimo zamkniętego obiektu czasem będą ją musieli czyścić lub coś się rozszczelni i wtedy tak bezzapachowa raczej już nie będzie. Warto popytać dłużej tam mieszkających jak to wygląda w rzeczywistości. Inaczej możesz się pewnego pięknego popołudnia (najczęściej właśnie przy grillu :swinka:) zdziwić zapachami :facepalm: Ta okazyjna cena z czegoś jednak wynika.

I jeszcze jedno, ostatnia działka może być częściej wybierana przez złodziei. Kolega tak właśnie ma, ostatnia działka przed lasem i w ciągu 5 lat miał już 2 włamania (w tym czasie żaden jego sąsiad nie miał ani jednego).

Edytowane przez pioor

Napisano
Dnia 29.04.2018 o 15:14, zzzz napisał:

a ja proponuję sprawdzić jakie może być przeznaczenie działek. żeby Ci sąsiad nie postawił przez płot warsztatu samochodowego, kamieniarstwa albo firemki transportowej...

Hahaha czy Ty mieszkasz obok mnie? Bo wszystkie 3 wymienione są 50m ode mnie 😀

Napisano
Dnia 30.04.2018 o 12:52, listoor napisał:

Hej !

Dzięki za fachową opinię.

Podzielisz się jak jak dotarłeś do tych danych ? Nie ukrywam, że jestem laikiem i nie wiem gdzie szukać informacji nt przyłącza.

Tutaj masz mapę powiatu

Z menu po lewej (obok lupy) otwierasz warstwy, w polu wyboru zaznaczasz "mapa zasadnicza" i podczytuje Ci się całe istniejące uzbrojenie. Kiedyś było z rzędnymi teraz niestety nie. Po rzędnych dna i pokrywy studni można było sprawdzić na jakiej głębokości idzie kanalizacja.

Co do działki oczyszczalni to nie brałeś pod uwagę, że może się kiedyś rozbudować? Ilość mieszkańców rośnie i ilość ścieków również więc może być różnie-sprawdź przeznaczenie w MPZP jeżeli jest.

Jeszcze kwestia obsługi komunikacyjnej - rozumiem, że od wydzielonej drogi wewnętrznej? Jeżeli tak to bardzo mała część działki się z nią styka i będziesz miał bardzo wąski wjazd. Pewnie jeszcze na tej długości zlokalizowane zostanie złącze kablowe więc jeszcze bardziej się zawęzi i może Ci zostać ca 3m (odejmując szerokość złącza i słupka bramowego). Zwąchaj temat czy nie będzie można zrobić zjazdu z tej ulicy do oczyszczalni. Co prawda pewnie trzeba będzie pod nim zrobić przepust na rów melioracyjny (powyżej 400mm wymagane pozwolenie wodnoprawne od Wód Polskich) ale wtedy miałbyś dużo lepszą możliwość lokalizacji domu co do stron świata, a i większe prawdopodobieństwo odśnieżonego dojazdu do domu - szuflowanie 80m drogi wewnętrznej może być męczące.

Napisano
  • Autor

Dnia 1.05.2018 o 19:18, mitunio napisał:

Zwąchaj temat czy nie będzie można zrobić zjazdu z tej ulicy do oczyszczalni. Co prawda pewnie trzeba będzie pod nim zrobić przepust na rów melioracyjny (powyżej 400mm wymagane pozwolenie wodnoprawne od Wód Polskich) ale wtedy miałbyś dużo lepszą możliwość lokalizacji domu co do stron świata, a i większe prawdopodobieństwo odśnieżonego dojazdu do domu - szuflowanie 80m drogi wewnętrznej może być męcząc

Dziś byłem tam i kurcze podoba mi się dalej, tylko faktycznie muszę ogarnąć kwestię ewentualnej rozbudowy oczyszczalni.

Temat zjazdu z drogi muszę wybadać, tylko pewnie po majówce bo nikt teraz nie pracuje.

Już mam całą wizję jak to powinno wyglądać, gdzie dom, gdzie garaże itp. 

Fajne uczucie :)

IMG_1965.jpg

IMG_1964.jpg

IMG_1963.jpg

Napisano
6 godzin temu, listoor napisał:

Dziś byłem tam i kurcze podoba mi się dalej, tylko faktycznie muszę ogarnąć kwestię ewentualnej rozbudowy oczyszczalni.

Temat zjazdu z drogi muszę wybadać, tylko pewnie po majówce bo nikt teraz nie pracuje.

Już mam całą wizję jak to powinno wyglądać, gdzie dom, gdzie garaże itp. 

Przejedź się tam ze dwa razy wieczorem.

Sprawdź, czy z tej oczyszczalni nie czuć czegoś, czego nie czuć za dnia, podobnie z hałasem.

U nas za dnia jest cisza, a późnym wieczorem słychać autostradę, a dokładniej stuki kół na przerwach dylatacyjnych na estakadzie. Niby jest daleko, ale właśnie w nocy słychać stuk-stuk-stuk. Nie jest to jakieś głośne, ani uciążliwe, ale zwróciliśmy na to uwagę pod koniec budowy. Podobnie, jeśli jest tam dużo domów warto zorientować się czy przypadkiem wszyscy wokół nie palą zimą i jak jest ukształtowany teren. Bo z pięknej okolicy latem, będzie zadymiona dolina zimą.

Napisano
14 godzin temu, listoor napisał:

No pewnie, że fajne. Tylko z zakupem działki i budową domu trzeba jeszcze bardziej ostrożnie niż z samochodem. Oprócz wieczorno nocnej wycieczki proponuję również przyjechać po deszczach, najlepiej takich długich i intensywnych. Ten strumyk nie wygląda na regularnie konserwowany i żeby się nie okazała, że po deszczu zmienia się w Amazonkę, a na Twojej działce tworzy się Kraina Wielkich Jezior Mazurskich. Woda nie tylko może przelewać się górą lecz przesiąkać przez grunt. Sprawdź jakie są warunki geologiczne.

Napisano
Dnia 4.05.2018 o 08:20, mitunio napisał:

No pewnie, że fajne. Tylko z zakupem działki i budową domu trzeba jeszcze bardziej ostrożnie niż z samochodem. Oprócz wieczorno nocnej wycieczki proponuję również przyjechać po deszczach, najlepiej takich długich i intensywnych. Ten strumyk nie wygląda na regularnie konserwowany i żeby się nie okazała, że po deszczu zmienia się w Amazonkę, a na Twojej działce tworzy się Kraina Wielkich Jezior Mazurskich. Woda nie tylko może przelewać się górą lecz przesiąkać przez grunt. Sprawdź jakie są warunki geologiczne.

warto tez pogadac z sasiadami, jesli sa dostepni.

Ja upatrzylem sobie jedna fajna dzialke, ale sasiad powiedzial, ze na wiosne jest na niej basen

I faktycznie :)

DSC_0660.JPG.f895c42b441affd99ba27aecb59c87c3.JPG

a zima tak ladnie wygladala... :P

chociaz widze, ze w tym roku ktos na niej zaczal sie budowac. Wzdluz dzialki wykopali row melioracyjny do drogi glownej, na samej dzialce drenaz, a pod stawiaja na plycie fundamentowej

wiec jak sie chce to sie wszystko da zrobic, tylko trzeba kasy troche wiecej wydac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.