Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jonizator ozonator

Featured Replies

Napisano

Witam tak przypadkowo trafiłem na takie rzeczy,przyszło mi do głowy może sobie kupić.Teraz pytanie czy taki sprzęcik w kwocie 200-300PLN nada się do auta,mieszkania?Wiadomo im droższe tym lepsze ale dla laika np ozonowanie auta co kwartał lub mieszkania sprawdzi się,używa ktoś coś...powie,napisze czy jest sens czy szkoda kasy.

Napisano

Ja od ponad roku mam takie cudo i jestem bardzo zadowolony. Przekracza to budżet ale czym mocniejsze tym krócej musi działać w samochodzie. Ja odpalam na 7minut. Ozonuję 3 samochody co 2 miesiące.

Napisano

Ja kupiłem generator ozonu na aliexpres, do tego rura, wentylator. Całość zamknęła się kwocie około 120zł. Wydajność 7g/h i sprawuje się świetnie.

Napisano
1 godzinę temu, robert2609 napisał:

Witam tak przypadkowo trafiłem na takie rzeczy,przyszło mi do głowy może sobie kupić.Teraz pytanie czy taki sprzęcik w kwocie 200-300PLN nada się do auta,mieszkania?Wiadomo im droższe tym lepsze ale dla laika np ozonowanie auta co kwartał lub mieszkania sprawdzi się,używa ktoś coś...powie,napisze czy jest sens czy szkoda kasy.

Ja tez mam self made. Kupuje się generator na aliexpress, dokłada wentylator i rurę i masz sprzęt za 20 % ceny gotowca w PL.

Napisano

Tylko pamiętajcie, żeby nie przeholować z ozonowaniem. Nie mogę znaleźć ale jakis czas temu był wątek typu: wyozonowałem i deska rozdzielcza zaczela sie łuszczyć. Dotyczyło passata chyba.

Edytowane przez Kondi

Napisano
2 godziny temu, Kondi napisał:

Tylko pamiętajcie, żeby nie przeholować z ozonowaniem. Nie mogę znaleźć ale jakis czas temu był wątek typu: wyozonowałem i deska rozdzielcza zaczela sie łuszczyć. Dotyczyło passata chyba.

Nie więcej niż 1g, potem już bez dodawania ozonu...

Napisano
Dnia 30.04.2018 o 11:43, grogi napisał:

Nie więcej niż 1g, potem już bez dodawania ozonu...

Możesz sprecyzować? 

Napisano
37 minut temu, Kysior napisał:

Możesz sprecyzować? 

Odpalasz auto, obieg zamknięty, nawiew na 3/4, klimatyzacja włączona. 

Generujesz 1 g ozonu - czyli np. ozonator o wydajności 7g/h puszczasz na ~8 minut, a potem go wyłączasz. 

Czekasz godzinę z włączonym nawiewem. 

Potem solidnie wietrzysz.

Napisano

Dzięki. 1g ozonu bez różnicy kombi czy mały hatchback? 

Napisano

Generujesz 1 g ozonu - czyli np. ozonator o wydajności 7g/h puszczasz na ~8 minut, a potem go wyłączasz. 

W mojej instrukcji jest napisane inaczej.
Ozonator 10g
Auta 20-30 min
Obieg zamknięty, 1 lub 2 bieg nawiewu
Później 2 min na pełnych obrotach
I 30 min wierzenia
Napisano

Wolę zacytować kogoś, kto wie o czym mówi... 

Edytowane przez grogi

Napisano
Wolę zacytować kogoś, kto wie o czym mówi... 

Aha to napisze do nich II powiem, że internetowy fachowiec mówi, że się nie znacie. Załatwione
Napisano
17 godzin temu, grogi napisał:

Kolega w tym momencie troszkę bredzi. Sprężarka klimatyzacji ma być wyłączona, wentylator aby cokolwiek dmuchał - nie musi być wichura. Przed ozonowaniem parownik musi być wysuszony, inaczej ozonowanie sensu nie ma. Oczekiwanie godziny po wyłączeniu ozonatora też sensu nie ma, bo ozon po około 20 minutach już się rozpada. Po czasie pracy ozonatora należy natychmiast przewietrzyć auto. Mam sprzęt z wydajnością 3,5g i daje radę - sesja 20 minut. No i do auta to najlepiej aby sprzęt nie przekraczał 7,5g, bo można w aucie narobić problemów.

Edytowane przez krowka

Napisano
2 minuty temu, krowka napisał:

Sprężarka klimatyzacji ma być wyłączona, wentylator aby cokolwiek dmuchał - nie musi być wichura. Przed ozonowaniem parownik musi być wysuszony, inaczej ozonowanie sensu nie ma.

Możesz mieć w tej kwestii rację - sam z siebie się w wodzie nie rozpuści. 

2 minuty temu, krowka napisał:

Oczekiwanie godziny po wyłączeniu ozonatora też sensu nie ma, bo ozon po około 20 minutach już się rozpada.

No i kto teraz bredzi? Okres połowicznego rozpadu ozonu w powietrzu o temperaturze 20*C to... 3 dni. Zatem po godzinie z 1g dalej masz prawie cały 1g (0.986g jeśli dobrze liczę). Fakt - będzie go nieco mniej ze względu na reakcje w które wchodzi. 

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Okres połowicznego rozpadu ozonu w powietrzu o temperaturze 20*C to... 3 dni

W internecie podają czas połowicznego rozpadu na 20 - 30 minut.... Skąd wziąłeś wartość 3 dni?

Napisano
Godzinę temu, JacWeg napisał:

W internecie podają czas połowicznego rozpadu na 20 - 30 minut.... Skąd wziąłeś wartość 3 dni?

No skąd - Też z Internetu ;P  Patrz na okres połowicznego rozpadu w powietrzu, nie w wodzie...

https://www.lenntech.com/library/ozone/decomposition/ozone-decomposition.htm

Edytowane przez grogi

Napisano

Zaintrygowałeś mnie t

Wygląda na to że czas połowicznego rozpadu ozonu to grubszy temat. Zależy m.in. od ruchu powietrza, temperatury, wilgotności.

Poniżej przykładowy wykres z opracowania: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFyZjA5ubaAhXKPhQKHZEWAkoQFgguMAE&url=https%3A%2F%2Fojs.openagrar.de%2Findex.php%2FJKA%2Farticle%2Fview%2F516%2F1231&usg=AOvVaw1vO2xhEwRglYrPSh1c93ID

image.png.e32295552ce25883e354a96acd767630.png

W polskiej "literaturze" internetowej  wszyscy wspominają o 20 - 30 minutach, a tu wychodzi że ten czas jest znacznie dłuższy (dla ozonu w powietrzu).

Napisano
Dnia 30.04.2018 o 09:41, Kondi napisał:

Ja zakładałem ten wątek.

Temat dotyczył VW Polo. Deska i wszystkie plastiki po ozonowaniu ozonatorem diy zaczęły się kleić. Na szczęście okazało się, że to nie łuszczenie się materiału a zwykły brud ;]

Kumpel do dzisiaj jeździ tą polówką :ok:

Napisano
Dnia 29.04.2018 o 21:34, rabor napisał:

Właśnie nabyłem coś podobnego. Ktoś podoba skróconą instrukcję jak to poprawnie użytkować, bo widzę wersji jest sporo:hmm:

Napisano
26 minut temu, docent11 napisał:

Mozna to tak postawić czy zamontować w jakąś tube?

.

No wydaje mi sie ze mozna bez tuby. 

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Chyba kupię i poszukam se jakiejś puszki, skrzynki na to.

Najlepiej wstawić w profil wentylacyjny 100x100. Jeden koniec zostawiasz otwarty, a w drugi wstawiasz wentylator o tych samych wymiarach.

Napisano
Dnia 5/4/2018 o 08:45, kenickie napisał:

Najlepiej wstawić w profil wentylacyjny 100x100. Jeden koniec zostawiasz otwarty, a w drugi wstawiasz wentylator o tych samych wymiarach.

ja wsadziłem w stary zasilacz komputerowy, dorzucilem wydajniejszy wentylator na 220V i sobie to jakoś działa :)

Napisano
3 godziny temu, kanu napisał:

ja wsadziłem w stary zasilacz komputerowy, dorzucilem wydajniejszy wentylator na 220V i sobie to jakoś działa :)

Kupilem, przyjdzie to bede sie martwil w co to wsadzic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.