Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JD Powers - w jakości Korea na czele w 2018

Featured Replies

Napisano

I wyszło JD Powers Initial Quality Survey as 2018.

Czyli ilość problemów w ciągu pierwszych 90 dni od zakupu na 100 aut...

I mamy [emoji106]

9b188c790aa6ed8b27ba5f4316b21a5f.png

W porównaniu do 2017

Polepszyło się znacznie

- jakość lakieru i malowanie .

Spadek w problemach z infosystem jak GPS, Radio etc

Globalizacja - 25 nowych krajów klepania np PL z Fiat 500 - gdzie nie było ich np 5 lat temu.

Genesis, Kia, Hyundai ...

Toyota - robi się to o czym pisze, ze każda nowa generacja wychodzi [emoji90][emoji90][emoji90]

Fiat Chrysler jeden z największych skoków w Q.[emoji106]

Tata Land River nie służy - zobaczymy czy klepanie na Słowacji coś poprawi [emoji848]

Najlepsza Q na segment

55b8b4f4a907cf5b7e654f06b1edb9b5.png

Co to jest IQS?

44628a896c669b580fa78ce74597a02c.png

Trend

91646251c7fcb8e59ee20461b3fcd5d2.png

Premium vs non premium

1a0358a9f272214cf51dc53942eee5ec.png

Europa vs reszta

d92a575dd711cb144c2be17ea3eb4c08.png

Problemy

4f5afe93a67546d2dcf0aa27298f4ee0.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
31 minut temu, OZI napisał:

No I Top 10 probelmow emoji51.png

Czyli tak naprawdę problemów z jakością brak - bo rozpoznawanie mowy to gimmick który nigdy dobrze działać nie będzie - zwłaszcza w tak głośnym środowisku jak samochód, a problemy z kompatybilnością BT są zwykle po stronie telefonu, nie auta...

Napisano
  • Autor

Czyli tak naprawdę problemów z jakością brak - bo rozpoznawanie mowy to gimmick który nigdy dobrze działać nie będzie - zwłaszcza w tak głośnym środowisku jak samochód, a problemy z kompatybilnością BT są zwykle po stronie telefonu, nie auta...

To zależy jak na to patrzeć IMVHO.

Mam Audi przez ostatni tydzień. BT raz sie łączy a raz nie. Apple play działa a raz nie, ten sam telefon, ten sam kabel, etc .

Widać SW problem a nie HW ... bo identycznie jest z Galaxy N8...

Teraz Audi MMI jest jednym z głównych działań marketingu...

Wypierdzielasz $40k na auto a .. tu coś co tak reklamują jakie jest świetne - po prostu raz działa a raz nie...

Uważasz ze to nie problem? powiedz to temu co $40k wywalił ... założę ze się nie zgodzi.

Dochodzi stracony czas na telefon do dealera, wizytę etc.

Powiedz ze nie problem....

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

W EU? Jak żłopie litr oleju na 1000 km to nie problem a Ty wyjeżdżasz z jakimś BT  ;]

Napisano
13 minut temu, OZI napisał:

Wkurzający!

BT i w Chevrolecie, i w Hyundaiu działa mi bez zarzutu.

Na palcach jednej ręki mogę policzyć przypadki, że telefon nie połączył się z samochodem :ok:

Napisano
17 minut temu, K3 napisał:

No nie wiem. Firmowy VW, użytkowany codziennie. Nie liczę ile razy wsiadam/wysiadam. BT zawsze łączy się...

Pewnie nie masz IP ;]

Napisano
  • Autor

No nie wiem. Firmowy VW, użytkowany codziennie. Nie liczę ile razy wsiadam/wysiadam. BT zawsze łączy się...

A co to ma wspólnego? Twoja próbka jest jeden sztuk... ja mam dłuższego i większego! [emoji51][emoji6][emoji106]

Moja próbka jest większa.

VeeDud używa Discover AFAIK vs Audi MMI.

Co ciekawe - Discover w Golf - z 11 rental w tym roku - łączy ten sam telefon i kabel bez problemu.

Za przyjemnosc MMI płacimy i to sporo bo IMVHO system jest świetny ~ jak się połączy z telefonem....

Pozostaje ten mały problem ... czy się połączy...

Napisano
  • Autor
W EU? Jak żłopie litr oleju na 1000 km to nie problem a Ty wyjeżdżasz z jakimś BT  ;]

Mówimy tu o poważnych błędach [emoji51][emoji106]... a nie jakiś tam czynnościach explotacyjnych wg AK, litr oleju tu tam ...

Zaraz ktoś powie ze dlatego bagażnik w Audi jest... w BMW 130 dolewalem co 15k km , w pierwszym 120 już co 9k km - pamietam bo BMW robiło to za ‚free’ wystarczyło zadzwonić i do pierwszego dealera podjechać ... potem jak już cię znali - to dawali 5 litrów za free [emoji57] żeby jeździć nie trzeba byli do nich [emoji51] W drugim 120l chyba tez coś ok 8-9k km - już nie pamietam ...

Ja dalej twierdze ze JD Powers ma sens.

Z Lexus nie miałem do dziś nic ZERO 3 x na service co 15k byłem.

Z BMW pamietam ‚ból pupci’ i wściekłość ze wypierdzilajac $$$ deska skrzypi po 1k km wyjazdu z salonu ...

Z Toyota Corolla 15 lat temu pamietam wpadniemy zegarek po 3 dniach od wyjazdu od dealera ... małe rzeczy ale moja $$$ i czas stracony 🤬

Napisano
Dnia 21.06.2018 o 14:35, OZI napisał:

Mówimy tu o poważnych błędach emoji51.pngemoji106.png... a nie jakiś tam czynnościach explotacyjnych wg AK, litr oleju tu tam ...

Zaraz ktoś powie ze dlatego bagażnik w Audi jest... w BMW 130 dolewalem co 15k km , w pierwszym 120 już co 9k km - pamietam bo BMW robiło to za ‚free’ wystarczyło zadzwonić i do pierwszego dealera podjechać ... potem jak już cię znali - to dawali 5 litrów za free emoji57.png żeby jeździć nie trzeba byli do nich emoji51.png W drugim 120l chyba tez coś ok 8-9k km - już nie pamietam ...

Ja dalej twierdze ze JD Powers ma sens.

Z Lexus nie miałem do dziś nic ZERO 3 x na service co 15k byłem.

Z BMW pamietam ‚ból pupci’ i wściekłość ze wypierdzilajac $$$ deska skrzypi po 1k km wyjazdu z salonu ...

Z Toyota Corolla 15 lat temu pamietam wpadniemy zegarek po 3 dniach od wyjazdu od dealera ... małe rzeczy ale moja $$$ i czas stracony 🤬

Znacząca większość czytelników AK kupuje samochody używane i dla nich ważniejsze jest co się psuje w samochodzie po 7,9 i 11 latach a nie w pierwszych 90 dniach użytkowania. 

Patrząc na te wyniki wychodzi to co zawsze - jak się wprowadza dużo nowych modeli na rynek, to jakość spada. A jak się klepie ten sam model przez 7 lat to pomimo że się jest marką znaną z kiepskiej jakości, nadal można wygrać w jakimś segmencie (BMW 4).

Koreańcy np. ograniczają ilość możliwych kombinacji wyposażenia jakie możesz kupić. Powoduje to mniejsze szanse na błąd na linii produkcyjnej i poprawia jakość. 

W rankingu nie ma Tesli, bo zabrakło by dla niej skali. 

Napisano
Dnia 21.06.2018 o 15:25, OZI napisał:

To zależy jak na to patrzeć IMVHO.
Mam Audi przez ostatni tydzień. BT raz sie łączy a raz nie. Apple play działa a raz nie, ten sam telefon, ten sam kabel, etc .
Widać SW problem a nie HW ... bo identycznie jest z Galaxy N8...
Teraz Audi MMI jest jednym z głównych działań marketingu...
Wypierdzielasz $40k na auto a .. tu coś co tak reklamują jakie jest świetne - po prostu raz działa a raz nie...
Uważasz ze to nie problem? powiedz to temu co $40k wywalił ... założę ze się nie zgodzi.
Dochodzi stracony czas na telefon do dealera, wizytę etc.

Masz rację, ale w zamieszczonym rankingu brak informacji które problemy trapią poszczególne marki.

Jeśli np. problem z bluetooth dotyczy marki A a problemy z zapłonem czy odpadające koła marki B - którą markę wybierzesz?

Albo jeśli daną markę boli głównie wspomniany wcześniej bluetooth czy radio DAB+ a i tak zamierzasz kupić "golasa" bez tych bajerów ?

Mogliby podzielić ranking na awarie mechaniczne, programowe i np. błędy/niedoróbki produkcji.

Napisano
Dnia 21.06.2018 o 15:25, OZI napisał:

Dacia Logan w wersji golas powinna prowadzić w tym rankingu. Nigdy nie będzie z nią żadnych problemów w ogóle.

;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.