Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo S80 1 generacji

Featured Replies

Napisano

Będę musiał poszukać sobie nowego dupowozu, i tak od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie S80 I gen.

Interesuje mnie wolnossak 2.9 albo jakiś doładowany. Ewentualnie D5. Skrzynia wyłącznie automatyczna. Jak już mam zmieniać auto to na pewno nie będzie to żaden manual. :ok: 

Tak na szybko przejrzałem ceny tarcz, klocków, rozrządu, amortyzatorów, termostatu na allegro i jak do każdego innego auta.

Jakieś szczególne bolączki?

Warto się w to pchać?

Spalania nie bierzemy pod uwagę, bo wiadomo że silnik w okolicach 3litrów, i to jeszcze doładowany, będzie chlał benzynę wiadrami.

Auta na pewno nie kupię w Polsce. :ok::ok::ok: 

Wiem że @AkuQ jeździłeś trochę takim. :] 

Napisano

W mocnych wersjach to te automaty chyba nie są najtrwalsze ;] Poczytaj o tym, żebyś się nie władował jak z Accordem ;] Ogólnie mi się podoba ten model, ale od pewnego czasu moje myśli krążą wokół V70 II :hmm: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, analyzer64 napisał:

Poczytaj o tym, żebyś się nie władował jak z Accordem ;]

Accorda miałem akurat 2.0 w manualu, naprawa automatu to jakieś 4-5 tys więc nie ma jakiejś tragedii.

W takim razie jak nie Volvo to co innego podobnych gabarytów z automatem? ;] 

Napisano

Czytałem jakiś czas temu w Motorze artykuł o tym S80 i ogólnie auto jest niezłe, poza tym właśnie automatem, który w wersji T6 nie był zbyt trwały. Polecano zakup słabszych jednostek. W 2.4 to chyba przepustnica lubiła paść z tego co czytałem kiedyś o mniejszym S60.

Cenowo te auta wg mnie są bardzo przystępne, jeśli chodzi o ich zakup, dalej to już zależy na co trafisz, części nie są najtańsze, poziom aut japońskich.

Jeśli miałbym wybierać to jakieś 2.5T.

Ile do wydania masz, bo to chyba najważniejsze :)

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor
37 minut temu, analyzer64 napisał:

Ile do wydania masz, bo to chyba najważniejsze :)

Jeszcze nie wiem, ale tak czy inaczej to nie chcę żadnego ulepa z Polski z przebiegiem skręconym 3 razy. :ok: 

No i skrzynia w T6 to w sumie nie problem, zawsze można zaczipsować ;] D5 na jakieś 190KM i do codziennej jazdy wystarczy. :ok: 

Napisano

Miałem 2.4 lpg z manualem. Przewygodne auto, wielkie, ciche w dodatku ekonomiczne. Bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Automaty słabe, silnik 2.9 biturbo kosztowny w naprawach.

Napisano

Automatu to się raczej wystrzegaj. 

Napisano

W automatach aisina najczesciej padaja zawory sterujace, rok temu placilem 1000zl za 3szt, wymiana generalnie latwa ale pracochlonna.

W 2.5 tdi byla szkrzynia gm ktora sie jeszcze bardziej sypie.

Napisano

Szwagier jeździ S80 z 2005 czy 2006r., nie wiem która to generacja.

Automat, diesel, serwisowane w ASO do dzisiaj, ponoć max wyposażone z polskiego salonu i oryginalnym nalotem blisko 600kkm, głównie w trasie.

Do 500kkm auto niezawodne, potem zaczęło się z lekka sypać wszystko po kolei (co nie dziwi, bo zawias fabryka jeszcze byl).

Obecnie ma go dość, ASO nie potrafi dojść powodu utraty mocy, podejrzewają coś w elektronice.

Czeka w kolejce do kumatego elektronika, naprawia i idzie na sprzedaż.

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Szwagier jeździ S80 z 2005 czy 2006r., nie wiem która to generacja.

Taki?

1920px-2nd_Volvo_S80_--_01-13-2010.jpg

Napisano
13 minut temu, analyzer64 napisał:

Taki?

Wynika, że 2.

Napisano

Miałem V70 II D5 163KM AT. Miał 2 plusy- pierwszy, że był bardzo wygodny, drugi to ten na akumulatorze:skromny: Sypało się w nim dosłownie wszystko. Przez 80kkm wymieniłem wszystkie przeguby, pompę paliwa w zbiorniku, świece żarowe, kompresor klimy, regenerowałem alternator. Nie wspominam o takich "przypadłościach" jak blokujące się czasami tylne drzwi lewe i prawe jednocześnie. Nie do otworzenia ani z zewnątrz ani od środka i koniec. Zwykle następnego dnia już działały normalnie ale strach był kogoś z tyłu posadzić:facepalm: Elementy zawieszenia wymieniane sam nie wiem ile razy. Pod koniec eksploatacji skrzynia szarpała już dość konkretnie. Byłem umówiony na jej naprawę, ale w międzyczasie na A4 korba wyszła bokiem i sprzedałem parcha tak jak stał. Przy mocniejszym :but: wyskakiwał check engine i brak mocy. Czasami przy wyprzedzaniu trzeba był się dwa razy zastanowić, czy mocy nie odetnie. Różne mądre głowy nad tym myślały ale nikt nie dał rady naprawić. Sam doszedłem, że chodzi o nieszczelność na serwie ale uszczelka jest nie do kupienia. Ponoć ktoś w PL je dorabia ale na forum Volvo raczej nie są z nich zadowoleni. Nigdy więcej nie popatrzę w stronę Volvo. Żaden inny mój samochód nie wymagał tylu napraw i $$$ co ten niby pancerny wynalazek.:facepalm:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

Taki?

Mi o takiego chodzi:

879714292_2_1080x720_29t6-272km-executiv

Z dobrym kołem fura po prostu piękna ;] 

15 godzin temu, AkuQ napisał:

Miałem 2.4 lpg z manualem. Przewygodne auto, wielkie, ciche w dodatku ekonomiczne. Bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Automaty słabe, silnik 2.9 biturbo kosztowny w naprawach.

To może jednak automat w połączeniu z wolnossakiem 2.9 da radę :hmm: bo auto mi się podoba a nie chciałbym mieć już więcej manuala :hmm: Ile może kosztować remont skrzyni w razie czego? ;] W tym tygodniu zrobiłem osobówką z 1100km, więc wygoda przynajmniej zrekompensuje ból przy tankowaniu. :phi: 

7 godzin temu, borbet napisał:

Masz jakieś doświadczenia?

Napisano

Ładne to są...deski trochę fiatem zalatują ale całość na plus. Co do skrzyni-sprawdź dobrze przy zakupie i pojeździsz.Co z tego że jakiś automat będzie miał  dobrą opinię jak mając 14-18 lat może się wiele zdarzyć. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, analyzer64 napisał:

Ja to wiem ;]

Znalazłem fajnego w D, fakt że z dużym przebiegiem, ale świeżo po przeglądzie. No ale tani nie jest, bo po zapłacie akcyzy wyjdzie drożej niż większość perełek z olx'a :bzik: Dodatkowo stoi z 15km od mojego ojca i już zastanawiam się czy po weekendzie nie wybrać się blablacarem... :phi: 

edit:

2 minuty temu, AkuQ napisał:

Ładne to są...deski trochę fiatem zalatują ale całość na plus. Co do skrzyni-sprawdź dobrze przy zakupie i pojeździsz.Co z tego że jakiś automat będzie miał  dobrą opinię jak mając 14-18 lat może się wiele zdarzyć. 

Brat ma w A6 C6 ponad 300k na liczniku (auto trafiło do polski jako 2-latek z przebiegiem 200 więc kto wie ile teraz ma), i tiptronik działa jak nowy, więc może ten też pojeździ.

Ale tak czy inaczej to automaty raczej zaczynają szarpać, przeciągać na biegach a nie od razu jeb i po skrzyni? :nie_wiem: Jedyne co to najlepiej dorwać auto z książką, żeby mieć potwierdzenie wymiany oleju w skrzyni. Bo jak ktoś tego nie robił przez 10 lat to po wymianie można się zdziwić. :no: 

Edytowane przez swienty

Napisano
37 minut temu, swienty napisał:

Znalazłem fajnego w D, fakt że z dużym przebiegiem, ale świeżo po przeglądzie. No ale tani nie jest, bo po zapłacie akcyzy wyjdzie drożej niż większość perełek z olx'a :bzik: Dodatkowo stoi z 15km od mojego ojca i już zastanawiam się czy po weekendzie nie wybrać się blablacarem... :phi: 

Wolałbym z dużym przebiegiem ale prawdziwym, niż z małym skręconym. Przy realnym przebiegu wiadomo mniej więcej czego się spodziewać i kiedy. No ale tego nie muszę Ci mówić chyba :) 

Napisano

Mam znajomego, co serwisuje Volvo. Kiedyś podstawową zabawą było sprawdzanie o ile auta mają zmieniony przebieg (czytali prawdziwy diagnozerem). 100kkm, było standardem, ale zdarzały się też perełki, co na blacie miały 300kkm mniej. Prawdziwych przebiegów nie było. ;]

A co do samego auta, to raczej nie masz się czego bać. Generalnie dobre auto, a awaryjność automatu to zwykle suma (nie)zmieniania oleju i ostrej jazdy.

Napisano
Dnia 21.06.2018 o 23:02, swienty napisał:

Accorda miałem akurat 2.0 w manualu, naprawa automatu to jakieś 4-5 tys więc nie ma jakiejś tragedii.

W takim razie jak nie Volvo to co innego podobnych gabarytów z automatem? ;] 

Jak nie ma tregedii na wywalenie 5 tys na naprawe skrzyni to po co kupujesz takie stare auto. Kup sobie nowsze volvo.

Napisano
11 godzin temu, analyzer64 napisał:

Taki?

1920px-2nd_Volvo_S80_--_01-13-2010.jpg

Ten model jest bardzo fajny. Myslalem nawet kiedys nad nim . Z tego co pamietam to nad tym slabszym dieslem.

Napisano
Dnia 22.06.2018 o 22:11, swienty napisał:
Dnia 22.06.2018 o 14:56, borbet napisał:

Masz jakieś doświadczenia?

Mam XC70 z automatem Aisin TF80SC. Skrzynia kiepska.

W S80I były skrzynie 5B też Aisin i nieco lepsze. Może nawet więcej niż "nieco". Automat w starym aucie to już niestety loteria i koszty...

Napisano
Dnia 22.06.2018 o 22:08, Przypal napisał:

Miałem V70 II D5 163KM AT. Miał 2 plusy- pierwszy, że był bardzo wygodny, drugi to ten na akumulatorze:skromny: Sypało się w nim dosłownie wszystko. Przez 80kkm wymieniłem wszystkie przeguby, pompę paliwa w zbiorniku, świece żarowe, kompresor klimy, regenerowałem alternator. Nie wspominam o takich "przypadłościach" jak blokujące się czasami tylne drzwi lewe i prawe jednocześnie. Nie do otworzenia ani z zewnątrz ani od środka i koniec. Zwykle następnego dnia już działały normalnie ale strach był kogoś z tyłu posadzić:facepalm: Elementy zawieszenia wymieniane sam nie wiem ile razy. Pod koniec eksploatacji skrzynia szarpała już dość konkretnie. Byłem umówiony na jej naprawę, ale w międzyczasie na A4 korba wyszła bokiem i sprzedałem parcha tak jak stał. Przy mocniejszym :but: wyskakiwał check engine i brak mocy. Czasami przy wyprzedzaniu trzeba był się dwa razy zastanowić, czy mocy nie odetnie. Różne mądre głowy nad tym myślały ale nikt nie dał rady naprawić. Sam doszedłem, że chodzi o nieszczelność na serwie ale uszczelka jest nie do kupienia. Ponoć ktoś w PL je dorabia ale na forum Volvo raczej nie są z nich zadowoleni. Nigdy więcej nie popatrzę w stronę Volvo. Żaden inny mój samochód nie wymagał tylu napraw i $$$ co ten niby pancerny wynalazek.:facepalm:

Współczuję. Gdyby nie "całka" to nadal jeździłbym V70II D5 163KM '02. Z dużych napraw to tylko zawias przód, zawór turbiny i jakąś gumę przy turbo. Reszta to eksploatacja: olej, hamulce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.