Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opaska wokół domu a skropliny z pompy ciepła

Featured Replies

Napisano

Plan był taki, żeby pasek wokół domu zrobić z kamieni. Piasek, na to jakaś agrowłóknina i na to kamyki. No ale jest problem w jednym miejscu - pod jednostką zewnętrzna pompy ciepła, która lubi się "posikać", zwłaszcza w okresie zimowym. Zrobić tak tak, jak w innych miejscach? Czy może wykopać głębiej, wsypać tam żwir żeby woda szybko wsiąkała? 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Rurki nie podłączysz ?

Nie za bardzo.

Woda leje się wzdłuż tylnej części wymiennika. 

Napisano

Ja miałem kamyczki, bo u teściowej tak ładnie wyglądały. Wywaliłem po dwóch latach i zastąpiłem opaską z kostki.

Jeżeli tych skroplin jest sporo to raczej zrobiłbym studzienkę z kratką i krótkim drenażem "od domu".

Napisano

dlaczego wywaliles kamyczki ? miales geowloknine pod spodem ?

Napisano
3 godziny temu, _luk_ napisał:

dlaczego wywaliles kamyczki ? miales geowloknine pod spodem ?

Tak miałem geowłókninę.

Po pierwsze wyglądało to tragicznie

Po drugie dałem opaskę plastikową która się szybko połamała i pokrzywiła

Po trzecie, grasowało mnóstwo mrówek, które trudno było wyplenić

Po czwarte tych kamyków trzeba dać sporo na głębokość i dobrze zrobić podbudowę (prawie jak pod kostkę) bo inaczej się po jakimś czasie nie jest to równe - a już nie chciałem dokupować kamyków

Po piąte dzieci mi ciągle kamyki podbierały :phi:

Napisano
Dnia 31.07.2018 o 12:57, Majkiel napisał:

Piasek, na to jakaś agrowłóknina i na to kamyki.

Poczytaj co @sherif napisał bo podpisuję się pod tym dwoma rękoma. Rok temu zrobiłem kamyczki, piękne, białe, wyglądały super. Do tego plastikowe obrzeża jakieś wzmacniane, geowłóknina, i piękne białe kamyczki. Minął rok i właśnie jestem na etapie wyboru kostki i jak się zrobi chłodniej opaska z kostki pójdzie :hehe: Kamyczki się nie sprawdziły, przerasta je mimo wszystko co silniejsze badylsko (można popryskać), pies pokopał dołki, kamyki od północnej strony pozieleniały, po wymieszaniu z kurzem już nie wyglądają tak zacnie, zawsze jakieś wypadną za obrzeże, potem przy koszeniu walisz w to nożem kosiarki, mrówki, syf kiła i mogiła jak dla mnie. Resztę ładnie opisał kolega wyżej. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, AkuQ napisał:

Poczytaj co @sherif napisał bo podpisuję się pod tym dwoma rękoma. Rok temu zrobiłem kamyczki, piękne, białe, wyglądały super. Do tego plastikowe obrzeża jakieś wzmacniane, geowłóknina, i piękne białe kamyczki. Minął rok i właśnie jestem na etapie wyboru kostki i jak się zrobi chłodniej opaska z kostki pójdzie :hehe: Kamyczki się nie sprawdziły, przerasta je mimo wszystko co silniejsze badylsko (można popryskać), pies pokopał dołki, kamyki od północnej strony pozieleniały, po wymieszaniu z kurzem już nie wyglądają tak zacnie, zawsze jakieś wypadną za obrzeże, potem przy koszeniu walisz w to nożem kosiarki, mrówki, syf kiła i mogiła jak dla mnie. Resztę ładnie opisał kolega wyżej. 

Hmmm, blok w którym mam mieszkanie ocieplali 6 czy 7 lat temu, zrobili wtedy opaskę z kamyków i póki co nic się z nią nie dzieje. Dzieciaki wyrzuciły trochę kamyczków, ale niedużo, może kilka mleczy wyrosło. Sąsiad ma opaskę i wzdłuż płotu wszystko w kamykach i też nie widzę, żeby z tym walczył, a robił to 3 lata temu, jak u nas był stan surowy.

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał:

Hmmm, blok w którym mam mieszkanie ocieplali 6 czy 7 lat temu, zrobili wtedy opaskę z kamyków i póki co nic się z nią nie dzieje. Dzieciaki wyrzuciły trochę kamyczków, ale niedużo, może kilka mleczy wyrosło. Sąsiad ma opaskę i wzdłuż płotu wszystko w kamykach i też nie widzę, żeby z tym walczył, a robił to 3 lata temu, jak u nas był stan surowy.

Yhm...czyli jako argument że to jest ok stawiasz blok, gdzie zapewne administrator zatrudnia kogoś do utrzymania trawnika i terenu wokół oraz sąsiada, gdzie nie wiesz tak naprawdę ile pracy go to kosztuje- super 😁masz rację, trzeba brać kamyczki, bo my jako właściciele z sherifem z zazdrości to napisaliśmy 😁

Czasami żadne argumenty nie przekonają i zamiast uczyć się na błędach kogoś trzeba na swoich, my podaliśmy minusy rozwiązania i swoją opinię, co ktoś z tym zrobi, jego sprawa. Mam z kamyczków opaskę, plac pod iglakami, pojedyńcze miejsca pod krzewami.Wszystko to usuwam, bo dekoracyjnie to nie wygląda, a minął rok.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, AkuQ napisał:

Yhm...czyli jako argument że to jest ok stawiasz blok, gdzie zapewne administrator zatrudnia kogoś do utrzymania trawnika i terenu wokół oraz sąsiada, gdzie nie wiesz tak naprawdę ile pracy go to kosztuje- super 😁masz rację, trzeba brać kamyczki, bo my jako właściciele z sherifem z zazdrości to napisaliśmy 😁

Czasami żadne argumenty nie przekonają i zamiast uczyć się na błędach kogoś trzeba na swoich, my podaliśmy minusy rozwiązania i swoją opinię, co ktoś z tym zrobi, jego sprawa. Mam z kamyczków opaskę, plac pod iglakami, pojedyńcze miejsca pod krzewami.Wszystko to usuwam, bo dekoracyjnie to nie wygląda, a minął rok.

Tylko napisałem skąd u mnie pomysł z kamykami zamiast betonu. Nie uważam że się nie znacie itp., jak najbardziej biorę Wasze zdanie pod uwagę. W kamienie lubią też włazić igły, liście i tak dalej. Płytki czy kostka też niestety nie są takie super - u mamy czy u teściów za każdym razem jak jestem to wyciągam chwasty z pomiędzy płytek albo mech z połączeń (i to nawet od południowej strony). Niestety, dziadostwo jak chce, to wszędzie przerośnie.

A co do bloku, to poziom dbania i sprzątania jest taki, że chodnik raz na jakiś czas pozamiatają i skoszą trawę 4 razy w roku. Jakiś zdechły krzak sam nie tak dawno wykopywałem. Ponad połowa mieszkań miejskich, więc świadomość ludzi taka, że wspólne=niczyje zamiast wspólne=również moje.

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Tylko napisałem skąd u mnie pomysł z kamykami zamiast betonu. Nie uważam że się nie znacie itp., jak najbardziej biorę Wasze zdanie pod uwagę. W kamienie lubią też włazić igły, liście i tak dalej. Płytki czy kostka też niestety nie są takie super - u mamy czy u teściów za każdym razem jak jestem to wyciągam chwasty z pomiędzy płytek albo mech z połączeń (i to nawet od południowej strony). Niestety, dziadostwo jak chce, to wszędzie przerośnie.

Mnie najbardziej wkurza 3 rzeczy:

-brudzą się od kurzu i wypadają jak przebiegnie np pies

-pies w upały odgrzebie kamyki, poszarpie geowłókninę 

-przerastają chwasty

Napisano

W kontrze do @sherif i @AkuQ - już prawie 9 lat mam kamyki jako opaskę i większych problemów nie widzę. Ale zamiast jakiś plastikowych obrzeży mam zrobione z kostki, a kamyki to otoczaki w różnych odcieniach od białego przez beżowe po ciemno szare. 

Napisano
4 minuty temu, skodan napisał:

W kontrze do @sherif i @AkuQ - już prawie 9 lat mam kamyki jako opaskę i większych problemów nie widzę. Ale zamiast jakiś plastikowych obrzeży mam zrobione z kostki, a kamyki to otoczaki w różnych odcieniach od białego przez beżowe po ciemno szare. 

Żadna kontra :ok: Miałem pisać że właśnie płukane rzeczne (otoczaki) zdecydowanie lepiej się zachowują, bo nie widać na nich brudu, a mech ewentualny może im dodać uroku. Obrzeża to pikuś, bo akurat te moje bordery póki co są ok, plus taki, że formują się w łuki, czy koła i na odpowiedniej wysokości jak są to kosiarką kosisz bez obawy pochlastania ich. Jak radzisz sobie z chwastami?Oprysk?Bo u mnie po Agrosarze i tak za jakiś czas wyłażą zielska.

Poza tym każdy robi jak mu pasuje, ja spróbowałem i wiem, że kamyczki to nie dla nas, będzie "beton".

Napisano
14 minut temu, AkuQ napisał:

Żadna kontra :ok: Miałem pisać że właśnie płukane rzeczne (otoczaki) zdecydowanie lepiej się zachowują, bo nie widać na nich brudu, a mech ewentualny może im dodać uroku. Obrzeża to pikuś, bo akurat te moje bordery póki co są ok, plus taki, że formują się w łuki, czy koła i na odpowiedniej wysokości jak są to kosiarką kosisz bez obawy pochlastania ich. Jak radzisz sobie z chwastami?Oprysk?Bo u mnie po Agrosarze i tak za jakiś czas wyłażą zielska.

Poza tym każdy robi jak mu pasuje, ja spróbowałem i wiem, że kamyczki to nie dla nas, będzie "beton".

Pod kamieniami dałem geowłókninę nie agrowłóknię, różnica jest w grubości i rodzaju materiału co powoduje, że jest bardziej wytrzymała i chwaściory trudniej się przez nią przebijają. Więc większego problemu nie ma.

Edit

W sumie to co dałem to też nazywają agrowłókniną - chodzi mi o coś takiego:

401746_1.jpg

Bo coś takiego to lipne jest:

63_6.jpg

Edytowane przez skodan

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, AkuQ napisał:

Miałem pisać że właśnie płukane rzeczne (otoczaki) zdecydowanie lepiej się zachowują, bo nie widać na nich brudu, a mech ewentualny może im dodać uroku.

I właśnie od kamieni chyba najwięcej zależy. "Kolorowy" żwir czy granitowy grys brudne czy czyste jakoś wyglądają, a jednolite białe otoczaki, bardzo szybko nie są białe.

Napisano
20 godzin temu, AkuQ napisał:

Tyle że, jak zrobimy podbudowę, damy obrzeża i kupimy dość drogie otoczaki to wyjdzie tyle co kostka ;). Można też dać płytki chodnikowe - u rodziców sobie tak leżą od 19lat bez większych zmian :).

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Tyle że, jak zrobimy podbudowę, damy obrzeża i kupimy dość drogie otoczaki to wyjdzie tyle co kostka ;). Można też dać płytki chodnikowe - u rodziców sobie tak leżą od 19lat bez większych zmian :).

Co to znaczy dość drogie otoczaki? U mnie cena za tonę to około 70 zł - na mój dom dookoła poszło max 1,5 tony - 100 zł. Podbudowa sama się niejako zrobiła bo tak czy siak trzeba zasypać fundamenty. Z m2 kostki z 50 zł ułożysz ładnych kilka metrów, do tego kilka worków cementu, geowłóknina i myślę że w max 500 zł się zmieścisz.

Napisano
3 godziny temu, skodan napisał:

Co to znaczy dość drogie otoczaki? U mnie cena za tonę to około 70 zł - na mój dom dookoła poszło max 1,5 tony - 100 zł. Podbudowa sama się niejako zrobiła bo tak czy siak trzeba zasypać fundamenty. Z m2 kostki z 50 zł ułożysz ładnych kilka metrów, do tego kilka worków cementu, geowłóknina i myślę że w max 500 zł się zmieścisz.

Bo kamień jest drogi, u siebie dałem taki w sumie byle jaki to zapłaciłem mase pieniędzy jeszcze sie nawoziłem autem żony. 70zł to jakoś mega tanio (widzę że nawet i po 400zł/tonę jest +transport ). Do samych obrzeży powinna być podbudowa z cementu, bo nie widzę żeby to po kilku latach dobrze się trzymało. Z samym piaskiem pod kamieniami to też problemy o których pisane było wcześniej.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Bo kamień jest drogi, u siebie dałem taki w sumie byle jaki to zapłaciłem mase pieniędzy jeszcze sie nawoziłem autem żony. 70zł to jakoś mega tanio (widzę że nawet i po 400zł/tonę jest +transport ). Do samych obrzeży powinna być podbudowa z cementu, bo nie widzę żeby to po kilku latach dobrze się trzymało. Z samym piaskiem pod kamieniami to też problemy o których pisane było wcześniej.

Tak jak pisałem u mnie otoczak to 70 zł / tona, a podbudowa pod kostkę to zaprawa z cementu i piasku więc to żadne kokosy. Dom stawiałem 2008/2009 i żadnych problemów z nierównym osadzaniem się takiej opaski nie mam. Ale każdy ma swoje zdanie i robi jak uważa.:oki:

Edytowane przez skodan

Napisano

Jakby u mnie otoczak był po 70 PLN to brałbym jak rumun zasiłek ;)

Napisano

Po 70 jest coś takiego:9d072c17e1a4bb0870cb2e04dc5ba10b.jpg154b07e915c854c8aeba9921d59282f8.jpg

Napisano
18 godzin temu, Olleo napisał:

Po 70 jest coś takiego:

Napisano

@Olleo to co pokazałeś to są wg mnie otoczaki. Za 20 zł więcej można kupić trochę ładniejsze.

Edytowane przez skodan

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, skodan napisał:

@Olleo to co pokazałeś to są wg mnie otoczaki. Za 20 zł więcej można kupić trochę ładniejsze.

W niektórych "kamieniołomach" takie "zwykłe" otoczaki nazywają po prostu żwirem budowlanym.

Biały jest znacznie droższy i ładniejszy przez pierwszy rok ;)

Ja myślałem o własnie takim żwirze albo grysie granitowym.  

Napisano

@Majkiel może to być nawet żwir, u mnie to wygląda wg mnie ok

IMG_20180806_050924.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.