Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja na 2 osoby...

Featured Replies

Napisano

Czy do rejestracji pojazdu na dwie osoby (dwie na fakturze zakupu - małżeństwo) musza być obie w WK czy da się to załatwić jakimś upoważnieniem zwykłym bez potrzeby wizyty u notariusza?

Krawiec

Napisano
2 minuty temu, krawiec napisał:

Czy do rejestracji pojazdu na dwie osoby (dwie na fakturze zakupu - małżeństwo) musza być obie w WK czy da się to załatwić jakimś upoważnieniem zwykłym bez potrzeby wizyty u notariusza?

Krawiec

Ja kiedys zalatwialem na zwykle upowaznienie i dodatkowo wzialem DO do kieszeni.

Ale jak trafisz na jakis beton w WK to tylko sie zirytujesz, wiec moze lepiej zadzwon zanim pojedziesz, czy beda robic problemy?

Napisano
37 minut temu, krawiec napisał:

Krawiec

Ja już kilka spraw związanych z samochodami w S.C. załatwiałem (rejestrowanie, przerejestrowanie, zgłoszenie sprzedaży) i zawsze zwykłe upoważnienie od wspólników wystarczało.

Napisano

Da się bez problelmu i przy upoważnieniach "rodzinnych" nie ma dodatkowych kosztów (przy pełnomocniku "obcym" jest kilkanaście złotych dodatkowej opłaty)

Napisano

Notariusz byłby Ci potrzebny do nieruchomości. W przypadku samochodu wystarczy upoważnienie.

WK wymagają opłaty (zdaje się, że 17zł) w przypadku upoważnienia. CO do tego braku opłaty w przypadku małżeństw czy pokrewieństwa - potwierdź lepiej w swoim WK.

Napisano

W urzedzie albo na stronie urzedu jest druk pelnimocnictwa. Zgodnie z ustawa pierwsza linia podatkowa nie wnosi oplaty za pelnomocnictwo, pozostali 17 zl. Urzednik nie ma prawa odmowic rejestracji w oparciu o wystawione pelnomocnictwo.

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak jak kolega @spad napisał, szukacie pełnomocnictwa na stronie www urzędu (często na BiP są zamieszczane), wypełniasz, osoba której ma nie być podpisuje i z tym zarejestrujesz bez żadnych dodatkowych opłat. Przy pełnomocnictwie chyba wcale nie ma opłat, bo rejestrowałem 3 pojazdy dla znajomych/rodziny i zawsze tylko podpisane pełnomocnictwo i kwity auta.

Napisano
7 godzin temu, krawiec napisał:

Krawiec

W moim WK wystarczył tylko wniosek o rejestrację podpisany przez obie osoby (ojciec, syn). Nie robiłem żadnych innych cyrków. Jedynie w przypadku rejestracji drugiego auta wyłącznie na mnie napisałem zwykłe upoważnienie dla osoby z rodziny do wymiany tymczasowego dowodu rejestracyjnego na zwykły.  

Edytowane przez Citric

Napisano
9 godzin temu, krawiec napisał:

Krawiec

Tak jak napisali, wystarczy upoważnienie.

Ja oczywiście kiedyś nie miałem i urzędniczka zasugerowała żeby je napisać i podpisać za małżonkę ;] Sugestia nie wprost, ale „pewnie jechał Pan jednym tramwajem z żona, na pewno jeszcze Pan ją złapie i Panu żona podpisze”

Nauczony doświadczeniem, na umowach kupna i fakturach, jest tylko jedno z nas.

Napisano
Tak jak kolega [mention=132828]spad[/mention] napisał, szukacie pełnomocnictwa na stronie www urzędu (często na BiP są zamieszczane), wypełniasz, osoba której ma nie być podpisuje i z tym zarejestrujesz bez żadnych dodatkowych opłat. Przy pełnomocnictwie chyba wcale nie ma opłat, bo rejestrowałem 3 pojazdy dla znajomych/rodziny i zawsze tylko podpisane pełnomocnictwo i kwity auta.
We Wroclawiu jest oplata skarbowa w wysokosci 17zl za pelnomocnictwo, ale dotyczy tylko osob spoza I grupy podatkowej. Ale to juz regulacje skarbowe a nie miasta. Ale jezeli u Ciebie nie ma oplaty to moze miasto nie operuje pelnomocnictwem a wlasnie upowaznieniem, co zmienia tytul prawny swistka.

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Napisano
19 godzin temu, kravitz napisał:

Ja oczywiście kiedyś nie miałem i urzędniczka zasugerowała żeby je napisać i podpisać za małżonkę ;] Sugestia nie wprost, ale „pewnie jechał Pan jednym tramwajem z żona, na pewno jeszcze Pan ją złapie i Panu żona podpisze”

To musiało być kilka lat temu... 

7 godzin temu, spad napisał:

We Wroclawiu jest oplata skarbowa w wysokosci 17zl za pelnomocnictwo, ale dotyczy tylko osob spoza I grupy podatkowej. Ale to juz regulacje skarbowe a nie miasta. Ale jezeli u Ciebie nie ma oplaty to moze miasto nie operuje pelnomocnictwem a wlasnie upowaznieniem, co zmienia tytul prawny swistka.

@AkuQ mówi o rejestracji w imieniu kogoś innego, kto jest w 100% właścicielem, a Ty o rejestracji w imieniu swoim i kogoś innego - jako współwłaścicieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.