Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

taras z czego - kostka czy kompozyt?

Featured Replies

Napisano

Coś bezobsługowego chcemy na tarasie.

Zatem bruk/beton lub kompozytowe deski.

I takie ogólne pytanie - co lepsze?

Macie jakieś porównanie? Co się lepiej użytkuje?

Napisano

4 rok będzie leciał :totalszok: Mam takie płyty bez zarzutu, poza kilkoma plamami bo gdzieś resztki jedzenia z tłuszczem spadły. Oczywiście można to doszorować, ale jakoś tak się schodzi, bo na tarasie często też psiak depcze, więc mi się nie chce tego robić. :)

Napisano

Mamy kostkę. Wada? Taras od południa więc można stopy poparzyć jak się bez klapek wyjdzie.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

Od 15 lat mam gres i to wcale nie z najwyższej póki - żonie pasował kolorystycznie - położony na bardzo dobry klej elastyczny.

Jedyna obsługa polega na umyciu każdej wiosny myjką ciśnieniową.

Z asortymentu który teraz jest dostępny w sklepach można stworzyć ładny i niepowtarzalny taras.

Napisano
Dnia 22.12.2018 o 11:19, exor napisał:

Od 4 miesięcy mam kompozyt (Bamboo Plastic Composite - profil pełny) ale nie mam porównania do innych sposobów budowy tarasu. Zamontowany na aluminiowym stelażu. Podobno ma być w takim zestawieniu bezobsługowy na wieczność.

Napisano

Miałem mieć deski kompozytowe, ale po przeanalizowaniu kilku faktów mam kostkę a bardziej płyty o wym. 30 x 60 i wygląda to dobrze.

A teraz do konkretów.

Pod deskę musisz mieć przygotowane podłoże, wylaną płytę bądź pełny stelaż. Wykonanie jednego i drugiego kosztuje rzecz jasna, do tego sama dobra deska kompozytowa to nie 50 zł/m2 tylko dużo więcej.

W moim przypadku nie miałem ogarniętego podłoża, zostawiłem to na później. Finalnie robiąc kostkę na tarasie razem z kostką przy domu zapłacisz dużo mniej, byle byś fajną kostkę wybrał :oki:

Napisano

u siebie mam płytki, ale teraz jest podpiwniczony więc wyboru wielkiego nie było

czy deska/kostka - wybrał bym ładną kostkę, teraz jest masa płyt/kostek i można coś wybrać ładnego

beton to beton, nic mu nie będzie - umyjesz na wiosnę myjką ciśnieniową i będzie git

nawet jak coś się zapadnie (złe wykonanie) to łatwo rozebrać, podsypać i ułożyć na nowo

kompozyt, z tego co widziałem w kilku miejscach - płowieje i się odkształca

mam stół z kompozytu, zobaczymy jak będzie wyglądał za 10lat,

na razie po jednym sezonie jest ok - choć plamy po tłustym też ciężko doczyścić 

Napisano

Chyba sam sobie musisz odpowiedzieć co wolisz. Kostka i kompozyt to skrajnie rożne materiały, głównie pod względem wyglądu. Inna jest zupełnie konstrukcja /podbudowa. Różne są ceny.

Ja mam kompozyt i jestem zadowolony, kostki nie chciałem bo nie podoba mi się i przy moim niezbyt dużym tarasie kostka była zbyt masywna.

Rodzice mają kostkę, po kilku latach wypłowiała, że musieli malować (choć to pewnie zależy od materiału), trzeba uważać z plamami i tłuszczem bo jak wejdzie to trudno to zmyć, więc to też nie jest tak że jest zupełnie bezproblemowa.

Napisano
  • Autor

Ale ja nie wiem co wole.

To pytanie do kogos, kto ma porównanie w obu tych materiałach. To tak jak chciałem mieć 100% płytek w salonie zamiast drewna. I znajomy mi podpowiedział, że płytki mogą być po prostu w obiorze twarde. I tak zapewne by było.

Napisano
4 godziny temu, exor napisał:

Ale ja nie wiem co wole.

To pytanie do kogos, kto ma porównanie w obu tych materiałach. To tak jak chciałem mieć 100% płytek w salonie zamiast drewna. I znajomy mi podpowiedział, że płytki mogą być po prostu w obiorze twarde. I tak zapewne by było.

No widzisz, tak jak nie lubie płytek w salonie tak nie podoba mi się kostka na tarasie :). Każdy ma inne wymagania. jak masz fundusze to rób kompozyt na pewno będzie ładniej... chociaż jak masz obok w salonie płytki to może bardziej jakieś płyty tarasowe będą pasować.

Ja mam po dwóch stronach "drewno", więc to ładnie współgra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.